Skót lógófülű macska
Magasság
25-35 cm
Súly
2,7-4 kg
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság
Gyerekbarát
Lakásban tartható
Játékosság
Taníthatóság
Vedlési szint
Ápolás és tisztántartás
Harapásra való hajlam

Skót lógófülű macska

Scottish Fold/Scottish Straight

Két fajta Skót macska van, a lógófülű és az állófülű. Az első Skót lógófülű példányt 1961-ben Williem Ross pillantotta meg Skóciában, Coupar Angus település közelében egy farmon.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Skót macska története

Az első Skót lógófülű példányt 1961-ben Williem Ross pillantotta meg Skóciában, Coupar Angus település közelében egy farmon. Amikor közelebbről szemügyre vette azt látta, hogy a fülei a fejére simulva lógnak, melyek olyan kinézetet kölcsönöznek a macska fejének, mintha az egy bagoly lenne. A lógó fülért felelős mutáns gén domináns, ami azt jelenti, hogy amennyiben az egyik szülő az egyenes fülért, a másik a lógó fülért való gént adja át az utódoknak, akkor az eredmény lógó fülű utód lesz. A hosszú szőrért felelős gén volt Susie másik ajándéka leszármazottainak. A fajta hosszú szőrű változatának neve Highland Fold. Mivel a lógó fülű macskát, álló fülű egyeddel pároztatják, így az alomban vegyesen vannak lógó és álló fülű kiscicák. Az első 21 napban minden kis jövevény füle áll, majd jellemzően a 21. nap környékén kezd lelapulni a fül a fejre a lógó fülű egyedeknél. A tenyésztésnek köszönhetően a lógó fül a fejre egyszeres, kétszeres, háromszoros töréssel simulhat. A fajtára jellemző lógó fülekért egy mutáns gén a felelős, melynek köszönhetően a fül előre hajol és sapkaszerű megjelenést ad a cicáknak. Különleges megjelenésük miatta a lógófülű cicákat hírességek is nagyon kedvelik, köztük, Ed Sheeran, Taylor Swift, Kirsten Dunst, és Dobó Kata is.

Skót macska kölykével
A logófül egy mutáns gén eredménye, az alomban vegyesen vannak álló és lógófülű eyedek.

Külleme

A testfelépítése, különösen a feje és az arca kerek, a szeme nagy és kerek. Az orr rövid és egy lágy görbét ír le. A macska teste jól lekerekített párnázott lábaira jellemző a középhosszúság és a rövid méret. A fej a tetején domború a nyak nagyon rövid, a szemek egymástól távol helyezkednek el. A tenyésztésnek köszönhetően a lógó fül a fejre egyszeres, kétszeres, háromszoros töréssel simulhat.

Colorpoint nőstény Skót macska
Colorpoint kis lány
A Skót lógófülű fajta standardje

Fej: kerekded formájú, akárcsak a bajuszpárnák. A fej szinte egybeolvad a rövid nyakkal. A kandúrok sajátossága a jól felismerhető, erőteljes állkapocs. Szemek: széles, nyitott, barátságos tekintet. A szemek egymástól a széles orr által jól elhatároltan helyezkednek el. A szemszín összhangban van a bunda színével.Orr: rövid, vonala enyhén ívelt. Az orr profilból harmonikusan vonalazott. Fülek: előre és lefelé hajlanak, "hajtogatottak". Méretük kicsi, a hajlás mértéke jelentős. A fülek vége lekerekített. Test: közepes méretű, kerekded formájú. A cica erőteljes kiállást mutat, jól "párnázott" test kíséretében. A nőstények a többi fajtához hasonlóan némileg kisebbek a kandúroknál. Lábak: viszonylag rövidek, ámde rugalmasak, igen mozgékonyak. A lábfejek formásak, kerekdedek, a mellső lábakon 5, a hátsó lábakon 4 lábujjal. Farok: mérete a közepestől a hosszúig terjedhet, de mindenképpen arányban kell lennie magával a testtel. Tapintásra rugalmas, vége felé elvékonyodó. Bunda (rövid szőr esetében): sűrű, tömött, plüss hatású. Hossza az egészen rövidtől a közepesen rövidig változhat. Finom tapintású. A testtől sűrűsége miatt eláll, nem lapul hozzá. Bunda (hosszú szőr esetében): hossza a közepesen hosszútól a hosszúig változhat. A test egészén az egyenletesen hosszú szőr kívánatos, ám a pofán és lábakon a rövidebb szőr is megengedett. A kölyökkori szőrminőségtől eltekintve a bolyhos bunda komoly hibának számít. Hibák még: a stop az orron súlyos hiba, illetve az aránytalanul rövid vagy kemény, merev, rugalmatlan lábak és farok.

Skót állófülű

Annyi a különbség, hogy nekik feláll a fülük, minden igaz rájuk. Leszámítva azt az egy lógófülű példányt a többi macskának Williem Rossnál állt a füle. Már itt meg kellett volna különböztetni a skót lógófülűt illetve állófülűt, de az állófülűt sokáig (hazánkban talán 2016-ig) tévesen brit rövid szőrűként regisztrálták. A fajtastandardjuk azonos, kivéve értelemszerűen a fül rész. Fül: skót állófülű esetében: kicsi, kerek végű fülei viszonylag távol ülnek egymástól, azonban közelebb, mint a brit rövidszőrű esetében.


 

Különbség a Brit és Skót macskák külleme között
Különbség a Brit és Skót macskák külleme között

Jelleme

Könnyen kezelhető fajta, kellemes társ. Szeretnek a hátukon feküdni és úgy pihenni vagy aludni. Fajtára jellemzően úgy szeretnek ülni, hogy a két mellső lábukat egyenesen előre nyújtják. Kíváncsi természetükből adódóan, ha valami érdekességet látnak meg, szurikáta szerűen felállnak a két hátsó lábukra, és úgy tekingetnek körbe.

Skót macska háton fekve pihen
Imádnak a hátukon fekve pihenni

Fajtabetegségek

A PKD azaz a Polycystic Kidney Disease meglehetősen gyakran fordul elő náluk. Ez a macskák veleszületett betegsége, egy genetikai rendellenesség. A beteg állat veséjében születésétől fogva ciszták vannak jelen. Jellemzően mindkét vesét érinti. Ezek a vese állományának sorvadásához vezetnek, és a veseszövetek pusztulását okozzák. Mivel többszörös a ciszták jelenléte, ezért hívják „policisztás „ vese szindrómának. Az utóbbi években ennek kiküszöbölésére, kötelező a tenyészetekben a tenyészcicák PKD-ra való tesztelése. Illetve degeneratív izületi problémáik is lehetnek, mely különösen a farkat érintik, de előfordulhat a boka és a térd tájékán is, ezért fontos a megfelelő tenyészet kiválasztása.

Ápolás, kozmetika

Fürdetni csak akkor szükséges őket, ha a szőrzetük olyasmivel piszkolódik be, ami káros lenne az egészségükre, ha lenyalnák. Füleket időnként érdemes ellenőrizni, és, ha szükséges meg kell tisztítani. A körmüket vágni kell, kéthetente szükséges a karom vágás. Ha a gazdi idegenkedik ettől egy állat kozmetikus vagy állatorvos segíteni tud ebben. A tömör szőrzetük miatt érdemes hetente átkefélni őket, vedléskor akár kétnaponta is. Azonban ehhez a fajtához ne használjunk furminátort.

Ezt biztosan nem tudtad

Fontos, hogy a lógófülű macska, csak 1,2% alatti Calcium szinttel rendelkező tápot ehet, különben felállhat a füle.

Skót macska kutyával
Jól kijönnek más állatokkal

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag regisztrált tenyészetből vegyünk cicát, a kicsi rendelkezzen törzskönyvvel. Ezt általában az ivartalanítás igazolása után küldi ki a tenyésztő.  Ez igazolja, hogy valóban fajtatiszta kiscicánk van. Nagyon fontos, hogy 12 hetes kora előtt tenyésztő nem ad el cicát. Mindenképpen kérjük el a szülők (negatív) PKD tesztjeit, legkésőbb az elhozatalkor, hogy magunk is lássuk valóban rendelkeznek a teszttel és negatívak.  A megfelelő tenyésztő jól szocializálva, alomra és kaparófára szoktatva adja el cicáit.  Ha lehetőség van rá, mi magunk menjünk el a cicáért és még a foglaló elküldése előtt nézzünk utána a tenyésztőknek. Lehetőség szerint hallgassunk a tenyésztőre táplálási, gondozási, tartási körülményekben, hisz Ő ismeri legjobban a macskáit. Soha ne engedjük ki a macskákat, csak lakásban tartsuk illetve macskabiztos (ráccsal zárt, nem kirágható) kifutóba/erkélyre engedjük csak ki őket, és akkor ha mi magunk is ott illetve otthon vagyunk.

Tenyészet

Kun Luca vagyok a Kenderesi Doromboló kennel résztulajdonosa.

A Skót macskák mókás pofija, első látásra szerelem volt. Tenyészetünkben a lehető legegészségesebb lógófülű tenyésztésére törekszünk. 

Gyakran ismételt kérdések

Igen, fontos, hogy ezek a cicák, csak 1,2% alatti Calcium szinttel rendelkező tápot ehet, különben felállhat a füle.

Igen, mivel a lógó fülű macskát, álló fülű egyeddel pároztatják, így az alomban vegyesen vannak lógó és álló fülű kiscicák. Az első 21 napban minden kis jövevény füle áll, majd jellemzően a 21. nap környékén kezd lelapulni a fül a fejre a lógó fülű egyedeknél.

10-15 évig.

A bemutatót Kun Lucának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kun Luca vagyok a Kenderesi Doromboló Brit és Skót macska tenyészet egyik tulajdonosa.
Image Description
Luca Kun — Kenderesi doromboló cica tenyészet