Svájci fehér juhászkutya
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
53-61 cm
Súly
25-30 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű Hosszú szőrű
Szín
Fehér
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Svájci fehér juhászkutya

White Swiss Shepherd/ Berger Blanc Suisse

A Svájci fehér juhászkutya 2003. január elseje óta ideiglenesen elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül és mindössze 2011 óta véglegesen is elismert fajta.
Kedvencem Létrehozás

Svájci fehér juhászkutya története

A Svájci fehér juhászkutya 2003. január elseje óta ideiglenesen elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül és mindössze 2011 óta véglegesen is elismert. Svájc adta be a kérelmet az FCI-nél a nemzetközi elismerésre, így francia nyelven nevezték el: Berger Blanc Suisse-nak. Ám idáig igen hosszú út vezetett. A fajta kialakulása erősen összefonódik a Német Juhászkutyáéval. Már a kezdetekkor megvolt a ma ismert színváltozatokon túl a fehér is. Sőt, érdekes talán, hogy a mai Német Juhászkutya fehér juhászkutya ősöktől származik. Max von Stephanitz az 1880-as években, utazásai során, gyakran találkozott különféle juhászkutyákkal. Ekkor kezdett körvonalazódni benne az a gondolat, hogy Németországnak is szüksége volna egy saját nemzeti kutyafajtára. Így elkezdte felkutatni a célnak megfelelő kutyákat a tenyészete számára. 1899-ben Karlesruhe-i kiállításon barátjával Arthur Meyer-rel rátaláltak pár igazán különleges ebre melyek intelligens tekintetükkel és hegyes álló fülükkel vonták magukra a figyelmet (ekkor még ez a fülforma nem volt elterjedt). Megvásárlásukkor derült ki, hogy Hektor és alomtestvére Luch, Friedrick Sparwasser of Frankfort tenyészetében születtek 1885 elején. Hektort átnevezték Horand von Grafrath-ra és ő lett az első bejegyzett Német Juhász.

Horand, forrás: en.wikipedia.org
Horand, forrás: en.wikipedia.org

E kutyák anyai nagyapja Grief von Sparwasser, fehér bundájú németjuhász volt, aki a 1882-es és '87-es hannoveri kutyakiállításon is részt vett. Így pedig a már előbb említett Hektor és Luch az álló füleket és a fehér bunda lehetőségét örökítették tovább leszármazottaiknak. Amint látható Friedrich Sparwasser kutyáinak tenyészvonala igen fontos szerepet kapott a mai Német Juhász és a Svájci fehér kialakításában. Nagyon sok Horand leszármazott örökítette a fehér színt, mint például Baron von der Seewies (1913) is, aki az első bejegyzett fehér színű Német Juhász volt. Több évtizeden keresztül elismert volt a fehér szín is, majd a 1920-30-as években a zavaros politikai helyzet hatására, a németországi tenyésztők úgy döntöttek, hogy a fehér színt diszkvalifikálják a Német Juhász standardjából. A fehér faktort még a sötét pigmentáció ellenére is albinizmusra való hajlam, süketség, vakság, mentális zavarok és szőrminőséget rontó hatás örökítésére asszociálták, tévesen. Mikor a világháború után a tenyésztést szinte az alapoktól kellett újra kezdeni, a fehér színt továbbra is tiltották. Ha született is fehér színű egyed, azt 1935 után Németországban nem regisztrálták, sőt egyenesen irtották. A háború és a szigorú szelekció ellenére máig fennmaradt néhány fehér Német Juhász egyed Hollandiában és Németországban is az eredeti (Sparwasser-i) vérvonalból. Mindeközben Amerikában szerencsére nem osztották ezt a nézetet. Sok európai, amerikai és kanadai tenyésztő kitartó munkájának köszönhető az egyedi fehér vérvonalak létrehozása. Az Amerikában élő svájci Agatha Burch 1970-ben tért vissza Svájcba, magával hozva Lobo nevű fehérjuhász kan kutyáját, akivel újra kezdte a tenyésztést Európában. Martin Faustmann kérelmezésére a már szinte véglegesen kialakult fehér fajtát Amerikai-Kanadai Fehér Juhászkutyának (AC) keresztelik, majd szintén az Ő kezdeményezésére, 1982-ben alakult meg Németországban az Amerikai-Kanadai Juhászkutya Tartók Egyesülete. Magyarországra 1989-ben került ebből a fajtából három kiváló példány (két szuka, egy kan) Martin Faustmann 'of Ronanke' nevű tenyészetéből. 1991-ben elismert fajta lett, Amerikai-Kanadai Fehér Juhászkutya néven. Mivel a svájci szervezet érzett leginkább elhivatottságot a fajta tenyésztésében, ezért Svájc adta be a nemzetközi elismerésre a kérelmet az FCI-nél, így a fajtát francia néven (Berger Blanc Suisse) nevezték el. 

-forrás: BBSKTK hivatalos weboldala

Ann Tracy Németjuhász tenyésztő fajtatiszta szülőktől származó fehér kutyáival 1919-ben, forrás:pandorakennels.co.nz
Ann Tracy Németjuhász tenyésztő fajtatiszta szülőktől származó fehér kutyáival 1919-ben, forrás:pandorakennels.co.nz

Külleme

A felépítése harmonikus, teste jól izmolt, arányos, téglalapba írható. A végtagok jól fejlettek, a mellkas mély, az alsó és a felső vonal mentes a túlzott ívektől. Bundája csakis hófehér lehet, viszont követelmény az erős fekete pigmentáció. A füleken és a hátvonalon előfordulhat halvány sárga elszíneződés, de nem kívánatos. Oka lehet genetikai vagy etetési/tartási hiba is. Fülei hegyesek, felfelé állnak, jól tűzöttek. A legtöbb ember első pillantásra a "fehér farkas" jelzővel illeti.

Svájci fehér juhász tópartján
A felépítése harmonikus, teste jól izmolt, arányos, téglalapba írható.

Jelleme

Igazán csodálatos és különleges jellemű kutya. Energikus, élénk, kiemelkedően intelligens ám mindezek mellett végtelenül hűséges és odaadó társa gazdájának. Családjához/gazdájához való hűsége és ragaszkodása még a kutyák között is egyedülálló. Éppen ezért rideg tartásra egyáltalán nem alkalmas, mindig a család közelében szeretne lenni. Ami viszont elengedhetetlen egy ilyen kutyánál, (mint a legtöbb fajtánál) a korai és megfelelő szocializáció. Fajtajelleg náluk az idegenekkel való bizalmatlanság, ami a nem megfelelő szocializáció, esetleges rossz élmény után könnyen átfordulhat akár erősebb félelemmé is.

Svájci juhászkutya család Németjuhásszal
A korai szocializációjuk elengedhetetlen

Nevelése, igényei

Egy ilyen kutya tanítása igazi élmény. Nagyon intelligensek, emellett nagy a megfelelési kényszerük a gazda felé, nagyon figyelmesek, tudnak és akarnak is koncentrálni és tanulni. Szükségük is van a mentális lefárasztásra és foglalkozásra, anélkül unatkoznak és a gazdinak általában nem tetsző módon kötik le magukat. Nagy a mozgásigényük, csakis aktív családoknak ajánlott egy ilyen kutya. Kiemelten fontos a korai szocializáció, erősen javasolt már egészen kölyök kortól a kutyaovi megkezdése. Ez a  kutya amennyiben megkapja a megfelelő foglalkozást csodálatos társunkká válhat.

Fehér kutyák a medence partján
Csodálatos, hűséges társak

Fajtabetegségek

Alapvetően egy egészséges fajta, viszont kiemelten fontos a csípő- és könyökízületi diszplázia szűrés megléte tenyésztésbe vétel előtt, illetve az MDR1 (gyógyszerérzékenység), és a DM (bénulásos betegség) mentesség. Utóbbi betegségek vérvétel útján könnyen kimutathatóak, valamint két mentes szülő után csakis mentes kölykök születhetnek. Így ezeket a súlyos betegségeket viszonylag könnyen ki tudjuk szűrni, megelőzésük nagyon fontos. A dysplasia szűrése kizárólag egy éves kor után, röntgen felvételek alapján történik. Sajnos kíszűrése már jóval bonyolultabb és sajnos a teljesen mentes szülők után is születhet beteg kölyök. Ezért kiemelten fontos minden tenyésztett egyed vizsgálata és szigorú szelekciója.

Kiállítási kutya felvezetés
Egészséges, aktív kutyák

Ápolás, kozmetika

Aki egy ilyen kutya vásárlásán gondolkodik, tudnia kell a szőrzetük rendszeres ápolást igényel. Nagyon hasonlóan a Német Juhászokhoz erősen vedlik, vedlési időszakban hihetetlen mennyiségű szőr távozik kétrétegű bundájukból. Az év többi időszakában elegendő hetente átfésülni. Fürdetésre nincs sűrűn szükség (nem is szabad), pár havonta ajánlott, ha azt szeretnénk hófehér legyen a szőrzetük. Viszont például egy sárban hempergés után a bundából a kosz kipereg/kifésülhető miután megszáradt az eb, nagyon jó az öntisztuló képessége.

Svájci juhász díjaival
Gyönyörű bundájuk ápolást igényel

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Vásárlásnál igyekezzünk a lehető legigényesebb tenyésztőt választani, aki rendelkezik beregisztrált kennellel, az említett betegségekre mentes szülőket vesz csak tenyésztésbe. Aki érdeklődik, hogy hová kerül a kölyök, és kéri a jövőbeni kapcsolattartást (és ezt szerződésbe is veszi) egy ilyen tenyésztőnek számíthatunk a jövőben is a segítségére a tőle vásárolt kutyával kapcsolatban. Akinek kutyái elsősorban egészségesek mind fizikailag mind idegrendszerileg. Nem utolsó sorban bemutatja kutyáit versenyeken, a küllemre is odafigyel. Az itthoni tenyésztők következetes munkájának köszönhetően ez a ritka és különleges fajta még csak igen kis mértékben került a szaporítok kezébe, igyekezzünk igényes tenyésztő választásával ezt megőrizni!

Svácji fehér kölykök
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Farkas Katalin vagyok, a Cataline Wolf kennel tulajdonosa. Már egészen pici korom óta szenvedélyesen szeretem a kutyákat, mindig is magával ragadott az az odaadás, hűség és szeretet, amelyre csak egy kutya képes. Úgy éreztem, hogy nekem igenis kutyákkal kell foglalkoznom és többet szeretnék elérni ezen a téren. Egyértelmű volt számomra, hogy erre a fajtára fog esni a választásom, hiszen mindig is elbűvöltek ez a csodálatos kutyák, akiket először csak kiállításokon csodálhattam meg. Végül sok év várakozás után végre szert tehettem életem első ilyen nagyszerű kutyájára, Bounty-ra. Ő azóta teljesen biztossá tett abban, hogy a lehető legjobb fajtát választottam magamnak. Hihetetlenül okos, figyelmes, energikus, kiállítási eredményei felülmúlták a várakozásaimat. Ám ami mindezeken is túl tesz, az a hihetetlenül erős ragaszkodása hozzám, ami semmihez sem fogható. Így 2016-ban megalapítottam a Cataline Wolf kennelt, első tagjával, Bounty-val. 2018 nyarán sikeresen befejeztem a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete által szervezett kutyatenyésztői tanfolyamot Budapesten, majd 2018 őszén megszületett kennelünkben az első “A” alom. Célom a jövőben olyan minőségi és egészséges kutyák tenyésztése, akik büszkén képviselhetik magukon a fajta jellegzetességeit, nemes vonásait, akik alkalmasak lehetnek akár családi kedvencnek, akár kiállítási kutyának.

Kölyökkutyák anyukájukkal
Kölyökkutyák anyukájukkal

Gyakran ismételt kérdések

Igazi családi kutya. Bátran választhatják (aktív) gyermekes családok is. 

Lakásban is tartható, de kizárólag megfelelő agyi és fizikai lefárasztás mellett. Mivel a család mellett szeret lenni nem okoz neki gondot a lakásban élés, viszont a gazdinak fel kell készülnie, hogy rengeteg szőrt hullatnak. Legmegfelelőbb számukra a kinti-benti tartás. Ezek a kutyák sokkal jobban érzik magukat télen, hidegebb időben. Felnőtt egészséges egyednek a komolyabb mínuszok sem jelentik a legkisebb gondot sem. A nyári melegben viszont odafigyelést igényelnek, ne mozgassuk Őket a nagy nyári forróságban, inkább vizes, hűsítő programokat tervezzünk együtt elkerülendő a hőgutát.

Nem. Valóban közeli rokonok, de ez egy önálló fajta.

A bemutatót Farkas Katalinnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Már egészen pici korom óta szenvedélyesen szeretem a kutyákat, mindig is magával ragadott az az odaadás, hűség és szeretet, amelyre csak egy kutya képes.
Image Description
Katalin Farkas — Cataline Wolf kennel