Diszplázia kutyáknál - Fajtabetegségek

Diszplázia kutyáknál - Fajtabetegségek

Diszplázia kutyáknál. A diszplázia (dysplasia- görög eredetű szó) fejlődési rendellenességet jelent.

Fajtabetegségek kutyáknál

Mik is azok a fajtabetegségek?

Fajtabetegségnek nevezzük az olyan betegségeket, elváltozásokat, amik bizonyos fajtáknál gyakoriak. Ezek örökletes betegségek, így nem meglepő, hogy egy-egy fajtában gyakran megjelennek. Ez nem azt jelenti, hogy más fajtába tartozó kutyák nem produkálhatják ezeket a betegségeket. Ugyanígy keverék kutyákban is megjelenhetnek. Főleg, ha olyan fajta keverékeiről beszélünk melyek fajtabetegségeiről szó van.

1. Fajtabetegség – Diszplázia

A diszplázia (dysplasia- görög eredetű szó) fejlődési rendellenességet jelent. Mikor a kutya gazdák diszpláziáról beszélnek akkor az általában csípőízületi-, könyökízületi-, vagy vállízületi. De orvosi értelemben például egy születési vese fejletlenséget is vese diszpláziának hívnak.

Diszpláziás kutya

A köznyelvben a diszpláziás kutya alatt leggyakrabban a csípőizületi diszpláziát értjük. Ezen elváltozások lényege, hogy a csont végek nem megfelelően illeszkednek az ízületi vápába és azon belül elmozdulnak vagy akár az ízületi vápát elhagyva ficam alakul ki. Ez a fajta instabilitás azért probléma, mert egy állandó gyulladást generál az ízületben, ami fájdalommal jár az állat számára. Hosszú évekig fenn álló tünetek esetén csontfelrakódás (arthrózis), illetve kopás alakulhat ki. 

Border Collie
Border Collie

Mennyire gyakori?

Manapság már nagyon gyakori ez az elváltozást. Míg régebben a kutyák főként munkára voltak tartva és nem fért bele, hogy mozgásszervi problémáik legyenek. Addig most, hogy a legtöbb kutya házi kedvencként van tartva, elterjedtek az ilyes fajta munkával nem összeegyeztethető problémák. Mára hazánkban a keverék kutyákat is nagy számban érintik ezek az örökletes fajtabetegségek mivel a felmenőik között jó eséllyel van diszpláziás kutya, ugyanis a szülőktől-, nagyszülőktől öröklődik át. A beteg egyedek számának csökkentésére egyedül a felelős tenyésztés nyújthat megoldást a diszplázia legkisebb fokát mutató egyedek tenyésztésből történő kizárásával.

Tünetei

Tünetei

A betegség súlyosságától és az érintett ízülettől függően számos tünet előfordulhat.

  • Sántaság
  • Rendellenes mozgás például hátsólábak párossával mozognak lépcsőzéskor (nyuszi ugrás)
  • Üléskor a "csípő oldalra kirakása"
  • Bizonyos pozíciók kerülése például nem fekszik "békában"
  • Végtag remegése
  • Fekvésből nehézkes felállás, nehézkes mozgás míg bemelegednek az ízületek
  • Vizelet, széklet ürítéskor nem szokványos póz felvétele például lány kutya nem guggol le pisiléskor
  • Lépcsőzés, ugrálás kerülése, stb.

Szűrés

Szűrés

A szűrés röntgennel történik. Ortopéd szakállatorvosnak kell kiértékelnie a röntgent, ők ugyanis az apróbb eltéréseket is észreveszik. A nagyon enyhe elváltozást csak szakember veszi észre a röntgenfelvételen, de már az ilyen minimális abnormalitás is a tenyésztésből való kizárást kell eredményezze. Ugyanis hiába élhet tünetmentes életet az ilyen egyed, de örökíteni örökíti a betegséget. Tenyésztők szoktak fél éves kor körül előszűrést végeztetni, de 10-12 hónapos kor előtt hivatalos szűrést nem lehet kiállítani ugyanis addig még alakulnak az ízületek is. Érdemes mindhárom ízületre egyszerre megcsináltatni a röntgen szűréseket ugyanis ezek a röntgenek felületes altatásban készülnek ugyanis a kutyusnak természet ellenes pózokban kellene maradnia másodpercekig az értékelhető röntgen képek elkészülése érdekében. Mindössze 5-10 perc altatásra van szükség. De minek aludjon háromszor, ha aludhat egy alkalommal az összes szűrés elkészüléséhez.

Fokozatai

A diszpláziának 5 fokozata van

  • Mentes
  • Enyhe
  • Közepes
  • Nem súlyos
  • Súlyos

Tünetmentes esetben értelemszerűen nem kell kezelés, nincs szükség műtétre. Amennyiben tüneteket okoz, úgy érdemes ortopéd szakállatorvossal konzultálni, aki eldönti, hogy életmódbeli változásra van e szükség, esetleg táplálékkiegészítő adására vagy súlyos esetben műtéti megoldás a javasolt.

Megelőzése, kezelése

Megelőzése

Lévén örökletes probléma megelőzni nem lehet, azonban vannak súlyosbító tényezők, amik elősegíthetik a tünetek megjelenését, súlyosbodását. A növésben lévő kutya túl terhelése, sportoltatása, nem megfelelő mozgatása, a túl gyors növekedés, illetve a túlsúly mind-mind súlyosbíthatják a megjelenését. Nem érdemes a kölyökkutyának megelőzendő táplálékkiegészítőt vagy plusz vitamint adni amennyiben jó minőségű táppal etetünk ugyanis egy prémium kategóriás kölyök tápban minden a kiskutya számára szükséges vitamin és ásványi anyag megtalálható. Bármilyen vitamin, táplálékkiegészítő elkezdése előtt konzultáljunk állatorvosunkkal.

Kezelése

A diszpláziára nincsen konzervatív (gyógyszeres) kezelés. A tünetek enyhítésére van csupán mód gyulladás- és fájdalomcsillapítók adásával (természetesen csak is kutyák számára készült gyógyszerek). Az elváltozás súlyosságától függően kúra szerűen lehet adni ilyen gyógyszereket, illetve kutyáknak készült táplálék kiegészítőket, ízületvédőket akár életvitelszerűen is. Súlyosabb fokú elváltozásnál műtéti beavatkozás indokolt. Bármilyen fokú eset tüneteit enyhítheti a kutya fizioterápia.

Fizioterápia fontossága

Mint minden mozgásszervi betegségnél a kutya fizioterápia itt is nagyon fontos. Mind az enyhe fokú diszpláziánál a tovább romlás megelőzése miatt, mind a súlyos eseteknél a tünetek csökkentése érdekében.

Fizioterápiával olyan izmok erősítésére van mód amik tehermentesíteni tudják az érintett ízületeket. Ily módon egy minőségibb, akár fájdalommentes életet élhet kedvencünk. A hidroterápia például kimondottan javasolt diszpláziás kutyusok számára.

Kimondottan nagytestű kutyáknál gyakori a diszplázia
Kimondottan nagytestű kutyáknál gyakori a diszplázia

Műtéti megoldások

  • Csípőizületi diszplázia műtét esetén több fajta műtéti eljárás van. Az egyik a combcsontfej fejezés, ahol az érintett ízületet szüntetik meg illetve a protézis behelyezése, illetve arany golyó behelyezése.
  • Könyökízület esetén műtéti megoldása az artroszkópos eljárás melynek során egy néhány centiméteres nyíláson keresztül vezetik be a könyökbe a kamerát és egyéb eszközöket és kiegyenlítik („lefaragják”) az ízület felszínét.
  • Vállízület műtéte esetén szintén az ízület megszüntetése történik.

Lábadozás műtétből

A műtét után szigorú mozgáskorlátozásra van szükség. Az állatorvos napra pontosan lebontja a gazdi számára a mozgáshoz történő visszatérés lépéseit, fokozatait. A lábadozást megkönnyíti és gyorsítja a fizioterápiás kezelés, ami fájdalomcsillapító hatása mellett az izmok erősítését is elősegíti. Amennyiben nem tudjuk biztosítani kedvencünk mozgás korlátozását, úgy könnyen rásérülhet a műtéti területre és ez nagyon megnyújtja a lábadozás időtartamát. Mint minden műtét után nagyon fontos a műtéti gallér viselése, hogy megóvjuk a sebet attól, hogy kedvencünk megnyalogassa és ezáltal befertőződjön.

Érintett fajták

Alapvetően a nagytestű és óriás kutyafajták a hajlamosak a diszpláziára, mint például:

De kisebb kutyák között is vannak érintettek, mint az angol cocker spániel angol cocker spániel, corgi corgi.

És még sorolhatnánk. Fontos, hogy a nagytestű kutyák kölyökkorában ügyeljünk a megfelelő mozgatásra és etetésre a diszplázia kialakulásának mérséklése érdekében. Az állatorvos és a tenyésztő tudnak tanácsokat adni ez ügyben. Természetesen kisebb kutyáknál is előfordulhat a betegség.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek