A rövid orrú fajták gyermekszerűbben viselkednek – állítják az ELTE kutatói

A rövid orrú fajták gyermekszerűbben viselkednek – állítják az ELTE kutatói

A rövid orrú fajták gyermekszerűbben viselkednek derül ki az ELTE Etológia tanszék munkatársainak napokban megjelent kutatásából.

Az Etológia tanszék munkatársai egy probléma megoldó feladatba tesztelték a résztvevő kutyák segítségkérő viselkedését.

A tanulmány a Scientific Reports-ban jelent meg a napokban.

A kutatás során 15 angol bulldog angol bulldog, 15 francia bulldog francia bulldog és 13 mudi mudi viselkedését vizsgálták. A kutyáknak egymás után 3 dobozt kellett kinyitniuk, hogy hozzáférjenek a táplálékhoz.

A dobozok más-más módon nyíltak. A kísérletvezető a kutya szeme láttára nyitotta ki és töltötte meg finomságokkal a dobozokat. Ezután a kutyának úgy kellett kinyitnia a dobozt, hogy a gazdája és a kísérletvezető a háta mögött álltak.

bulldog nyit dobozt
Forrás: biologia.elte.hu

A probléma megoldásban a mudik voltak a legjobbak. Nagyobb arányban jártak sikerrel és gyorsabbak is voltak, mint a sikerrel járó bulldogok. Viszont a bulldogok sokkal nagyobb számban fordultak segítségért a gazdához.

A bulldogoknak 93%-kal kevesebbszer sikerült kinyitni a dobozt, mint a mudiknak. Emellett sokkal gyakrabban fordultak segítségért a gazdához, mint a mudik. Az angol bulldogok 4.16-szor, a francia bulldogok 4.49-szer gyakrabban.

francia bulldog próbál kinyitni egy dobozt
Forrás: biologia.elte.hu

Az, hogy a rövid orrú kutyák azért kérnek e gyakrabban segítséget, mert ilyen a személyiségük (genetikai okai vannak) vagy, a rövid orrú kutyák gazdái szeretnének többet segíteni a kutyáiknak így ez a viselkedés ebből ered az még nem világos.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek