Angol bulldog
Magasság
34-45 cm
Súly
23 kg
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság
Kezdő gazdiknak
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát

Angol bulldog

English Bulldog

Az angol bulldog az angolok "nemzeti kutyája". Számos kutyafajta kialakításában felhasználták előnyös tulajdonságai miatt. A boxer, a bullterrier, a boston terrier, a francia bulldog és a bullmasztiff vérében is csörgedezik angol bulldogvér.

Angol bulldog története

Az Angol bulldog az angolok "nemzeti kutyája". Számos kutyafajta kialakításában felhasználták előnyös tulajdonságai miatt. A boxer boxer, a bullterrier bullterrier, a boston terrier boston terrier, a francia bulldog francia bulldog és a bullmasztiff bullmasztiff vérében is csörgedezik angol bulldogvér. Már a Kr. e. 3. évezredből találtak olyan feliratos képet, amelyen egy "bulldogfejű" kutyát örökít meg egy ismeretlen babiloni művész. Hasonló kutyaábrázolásokra bukkantak a Kr.e.7. századból származó ninivei reliefen. A koponyaleletek tanúsítják, hogy a kimmerek hatalmas termetű, nagy fejű, széles pofájú kutyákat vittek magukkal hadjárataikra. A mai egyedek ősét a középkori Angliában, valamikor a 16-17. sz. fordulóján tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból. Marhahajcsárok és mészárosok használták a bikák terelésére és őrzésére, valamint az ekkor nagyon népszerű bikaheccek (bull baiting) és medvevadászatok során.

 Ezeknek a kemény sportoknak a "hősei" (a bullmasztiffok és a bullterrierek mellett) ugyancsak ezek a kutyák voltak. A bika érzékeny orrát igyekeztek elkapni, és ha ez sikerült, lerázhatatlanul csüngtek az állaton - hiszen hála előugró, erős állkapcsuknak, saját saját orruk szabadon maradt, s lélegzésük mindvégig akadálytalan maradt. A medvékkel is nevükhöz méltó szívóssággal vették fel a küzdelmet.

1811. Bulldogok_forrás:en.wikipedia.org
1811. Bulldogok_forrás:en.wikipedia.org

A 19. századra eredeti szerepében már nem volt rá szükség, ezért szelídíteni akarták. Emiatt a mopsszal mopsszal keresztezték; így alakult ki a mai békés, nyugodt természetű fajta. Az első fajtaklub 1875-ben jött létre Londonban, ebből alakult meg 1895-ben a British Bulldog Club.

Külleme

Marmagassága 35-42 cm a kanok esetén, a szukák valamivel alacsonyabbak. Sokan a világ legrondább kutyájának tartják ("annyira ronda, hogy már szinte szép"), a fajta kedvelői szerint viszont különleges megjelenésű, méltóságteljes kutya, "méltó az öreg Angliához". Valóban kissé groteszk felépítésű kutya. Végtagjai rövidek, erősek, mellkasa rendkívül széles, combjai hihetetlenül izmosak. Fara kissé magasabban van, mint a marja. Feje gömbölyű, arcorri része rövid, rendkívül ráncos. Alsó metszőfogai előbbre állnak, mint a felsők, ez adja a híres "bulldog harapást". Nyaka rövid, nagyon izmos, lebernyeges. Füle hátrabicsaklik és lelóg. Mellső végtagjai valamivel rövidebbek, mint a hátulsók. Járása jellegzetes: egy kissé ferdén, oldalazva halad előre. Közepes hosszúságú farka általában lefelé lóg. Szőrzete finom, fényes, rövid, sima, testhez simuló.

Bulldog kiállítási pózban
Jellegzetes megjelenésű, különleges kutyák

Jelleme

Külsejéről, megjelenéséről meglehetősen megoszlanak a vélemények, karakterét, tulajdonságait igen nagyra tartják. Napjainkban ez az egyik legszolgálatkészebb, legjobb természetű és legszeretetreméltóbb kutyafajta. Szereti az embereket, játékos, barátságos, ugyanakkor intelligens. Ha megértően foglalkoznak vele, a legjobb társa lesz a gazdájának. Ragaszkodó és nagyon hűséges. Alapvető jellemvonása a kiegyensúlyozottság és a szelídség. Vidám, spontán és lelkes tud lenni, ugyanakkor a lakásban nyugodtan viselkedik. Érzékenyen reagál a környezetében uralkodó hangulatra. Önmagát nem kíméli. Okos állat, amely "átgondolja" a dolgokat, ám ettől még engedelmes marad. Kimondottan gyengéd, nagyon szeret a család közelében lenni. Emiatt kifutóban való tartásra nem alkalmas. Huzat mentes, puha, száraz helyre van szüksége - a kifutó tehát ezért is nem alkalmas hely a számára.

bulldog a duna parton
Tökéletes családi kutyák

Nevelése, igényei

A gyerekeket mindenek felett szereti, tőlük bármit eltűr. Más kutyákkal és háziállatokkal való együttélése általában problémamentes, részben azért, mert egyáltalán nincs vadászösztöne. Türelmes, toleráns és gyakran jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel hamar összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is. Kimondottan békés kutyafajta, a harcot lehetőleg elkerüli, de ha elhanyagolják, ha provokálják és rosszul bánnak vele, akkor veszélyessé válik. Ha arra kényszerül, hogy küzdjön, feltámad benne a viador ősök valamennyi vad tulajdonsága. Nem ismeri a megadást, a vereséget, ezért nem tanácsos más kutyákkal összeverekedtetni. Valamennyi kutyafajta közül a legelszántabb és a legvakmerőbb.

Angol bulldog tanítása

Általában könnyen tanítható. Érzékeny a gazdája hanghordozására és hangulatára, s gyakran már egy barátságos, de határozott hangú kérés is elég ahhoz, hogy engedelmeskedjen. Semmiképpen sem szabad komolyabban bántalmazni, viszont azt se hagyjuk, hogy túl sokat engedjen meg magának. A nevelésében mindig következetesnek és egyértelműnek kell lenni. Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni és ha megérti, hogy mit akarnak tőle, akkor nem okoz csalódást.

Mozgásigénye

Mozgásigénye alacsony, nem igényel hosszú sétákat, beéri napi három rövid kiruccanással. A nap legnagyobb részét szívesen tölti a lakásban vagy a kertben, főleg, ha a család is a közelben van. E tulajdonságai ideális társsá teszik az otthonülő emberek számára.

A kölykök hajlamosak arra, hogy még akkor is tovább játsszanak, futkározzanak, amikor már teljesen kimerültek. Ezért figyelni kell rá, hogy eleget pihenjenek, és korlátozni kell a mozgásmennyiségüket is. Ez a kutyafajta - mint általában a rövid orrú kutyák - a nagy meleget igen rosszul tűri, ezért a forró napokon árnyas pihenőhelyre van szüksége. Ilyenkor nem szabad sétáltatni, sőt autóba ültetni sem, nehogy hőgutát kapjon.

Népszerű társ a gyermekes és a gyermektelen családokban egyaránt. Értelmes és szívesen tanuló fajta, de testalkata miatt alkalmatlan a kutyás sportokra. Megbízható társ, jó családi kutya. Rövid szőrzete miatt lakásban való tartásra igen alkalmas. Hátránya, hogy viszonylag sokat szuszog, sőt néha csoszog is a lakásban. Egyébként nem hangos, nem ugatós. Előreugró állkapcsa és hosszú nyelve miatt sajnos sokat nyálzik. Szemei meglehetősen érzékenyek. Kitűnő házőrző, a gyermekeknek jó játszópajtása, egyben testőre is. Tökéletes társ!

kölyök bulldogok
Megfelelő neveléssel tökéletesen együtt tarthatóak fajtársaikkal

Ápolása, kozmetika

Ez a kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Vedlés idején gumikefével lehet a legegyszerűbben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Szükség esetén az arc redőit - főként a szem alattiakat - erre szolgáló oldattal kell megtisztítani. A szőrzet mellett az orr ápolása fontos dolog! Sok esetben nagyon száraz az orruk. Ezen segíthetünk ha rendszeresen bekenjük E vitamin tartalmú krémmel vagy vazelinnel, így az orr puhává válik.

Bulldog kozmetika asztalon
Ápolásuk nem bonyolult

Fajtabetegségek

Köztudott, hogy egy kis bulldog életét egy sornyi örökletes betegség nehezíti meg. De ha egyszer beleszerettél abba a ráncos pofácskába és nagy szemekbe, nincs mit tenni, inkább jobb ha tanulsz egy kicsit ezekről a betegségekről, hogy igazán jó gazdi válhasson belőled. A bulldogok családjából minden bizonnyal az angol van megáldva a legtöbb genetikus eredetű egészségügyi problémával. A brachycephal  igen gyakori. A lágy szájpad a torok végénél túl hosszú lehet, így blokkolja a légutakat. Ennek jele lehet a túlzott lihegés, néha a hányás. Emiatt gyakran műtétre van szükség, de ez addig nem ajánlott, amíg a kutya be nem tölti legalább az egyéves kort. Sokat szenvedhetnek a túlságosan rövid légcsövük miatt is. Ezt jelzi a légszomj, a „bugyborékoló” hang vagy a sípoló légzés. Röntgen segítségével lehet eldönteni, hogy valóban a rövid légcső okozza-e ezeket a tüneteket. A szűk orrcimpák miatt is előfordulhat, hogy nem jut elegendő levegőhöz. Sebészeti beavatkozással lehet szélesíteni az orrcimpákat, de ez szintén csak idősebb korban ajánlott.

Szembetegségek

  • Az ún. „cseresznyeszem” a harmadik szemhéj mirigyének előesését jelenti. Kölyköknél gyakran előfordul. Onnan lehet látni, hogy egy piros csomó jelenik meg a szeme sarkában. Ez általában valamilyen allergiás reakció következménye, például belélegzett valamit, ilyenkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, aki antibiotikumos kenőcsöt ír fel., de az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani a mirigyet. Régebben az volt az általános eljárás, hogy az előesett mirigyet kimetszette az állatorvos. Ezzel a megoldással azonban az a probléma, hogy ez a mirigy termeli a könny 30-57%-át, ezért ha teljesen eltávolítják, krónikus szemszárazság (keratitis sicca) alakulhat ki. Újabban a kimetszés helyett a kérdéses mirigyet „besüllyesztik”, vagyis a mirigy két oldalán egy-egy párhuzamos metszést ejtenek. Az így bemetszett kis „zsebbe” tolják be az előesett mirigyet, majd egy felszívódó futóvarrattal „besüllyesztik”. Arra azonban vigyázni, hogy a “besüllyesztés” után hagyjanak egy kis nyílást a metszés mindkét oldalán, hogy a mirigy által termelt könny távozhasson.

  • A különböző fertőzések is problémát jelentenek. Ugyanis szemük nem termel annyi könnyet, amennyi ahhoz kellene, hogy megóvja szemét a piszoktól és az irritációtól, így rendkívül érzékeny a fertőzésekre. A tüneteket meglehetősen egyszerű észrevenni: fénytelen, esetleg duzzadt szem, sárga vagy zöld könny. Ha ezek közül bármelyiket észleljük, forduljunk állatorvoshoz, aki antibiotikumos szemcseppet ír fel.
  • Általában krónikus szemszárazságtól szenvednek, ezért rendszeresen szemcseppet kell használni, egyrészt, mert nedvesen tartja a szemet, másrészt azért, mert a könnycsatornákat több könny termelésére ösztönözni.

  • Emellett entropium is előfordulhat.
Bulldog
Hajlamosak a szembetegségekre

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Első és legfontosabb, hogy kerüljük a szaporítókat. Ők nem igen viszik a kutyáikat szűrésekre, csak hasznot akarnak húzni a születésekből. Ha valóban egészséges kutyát akarsz, akkor kenneleket keress, érdeklődj a valódi tenyésztőknél, akiknek elsődleges szempontja, hogy a kölykök egészségesek legyenek. Törzskönyvvel, chippel, 2 oltással, 4 féregtelenítéssel, oltási könyvvel adják a kölyköket 8 hetes kortól, semmiképp nem előbb. Ha sikerült a megfelelő tenyésztőt megtalálni, akkor kérdezősködjünk minél többet a kicsiről. Kérdezze a kölykök szokásairól, természetéről. Kérdezzék meg, mit evett, milyen kiegészítőket kapott. A kölyök elhozása előtt feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy néhány napig ugyanazt egye a csöppség, amit előtte evett. Ha másik fajta tápra és eledelre szeretnénk átszoktatni a kicsit, akkor ezt csak fokozatosan tegye az új tulajdonos. Mi azt szoktuk tanácsolni, hogy egyharmad részben keverhető az új eledel a kicsi részére és fokozatosan kell növelni az új eledel arányát. A legjobb, ha a tenyésztőnél sikerül azt elérni, hogy néhány napi eledelt adjon, igaz egy gondos tenyésztő ezt magától teszi! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy amikor a kicsit komoly stressz éri, azaz elválasztják a testvéreitől, kiszakítják az általa megszokott környezetből, akkor néhány napig a szervezetét ne terheljük azzal, hogy más eledelhez próbáljuk szoktatni. Mindenképpen ellenőrizzék, hogy megkapták-e a szükséges oltásokat. Semmiképpen ne hozzuk el a kölyköt 8 hetes kor előtt, ugyanis akkor még gyenge az immunrendszerük és a megszokott környezettől való elszakítás ezt a gyenge immunrendszert még tovább gyengíti. Úgy gondoljuk, hogy a kicsik új környezethez való szoktatása a legideálisabb a nyolc hetes kor után van. Ekkorra, megkaphatja a kutyus már a második oltást. Fontos dolognak tartjuk, hogy az oltás után legalább egy teljes napig még a megszokott környezetében legyen a kicsi, mivel az oltások is aktív módon fejtik ki hatásukat, azaz nagyon kis mennyiségű fertőzést visznek be a kutyus szervezetébe, amelynek hatására az immunrendszer működésbe lép. Így alakul ki a védettség a különböző betegségek ellen. Tehát érthető, hogy amikor az immunrendszer amúgy is leterhelt állapotban van, akkor nem szabad szervezetüket azzal terhelni, hogy a környezet változáshoz is alkalmazkodnia kelljen. Egy jó tenyésztő a beszélgetés alkalmával rövid idő alatt felméri az igényeket és megpróbál tudatosan segíteni az esetleges választásokban! Mindezek mellett, ha kiválasztottuk a megfelelő tenyésztőt és általa az új kis családtagot egy angol buci személyében, biztosak lehetünk abban, hogy rengeteg mókát, boldogságot, és egy hű társat kapunk aki bearanyozza a napjainkat!

Kölyök bulldog
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyöt

Tenyészet

Horváth János vagyok a Legendary Winners kennel tulajdonosa és alapítója. Több mint 10 éve vannak angol buldogjaim. Nagyon sokáig „csak” a fajta szerelmese voltam, de nem voltak tenyésztői ambícióim. Ma már évente több kiváló vérvonalú almunk születik. Kutyáinkkal számos hazai és külföldi kiállításon sikeresen szereplünk. Nekünk a kutyák családtagok, kis családunk megosztja velük életterünket, így kiskutyáink is családi környezetben nevelkednek, szocializálódnak. Célom, hogy egészséges, jó genetikai hátterű kutyáink más családok életét is bearanyozzák.

Gyakran ismételt kérdések

Hivatalosan egy L-lel kellene írni, de a magyar köznyelvben a két LL-betűs verzió terjedt el, ezért mi is így használjuk ebben a cikkben.

Igen! Határozottan.

Nem! Nagyon szereti az embereket és megfelelő neveléssel kitűnően együtt tartható más kutyákkal, állatokkal is.

A bemutatót Horváth Jánosnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Nekünk a kutyák családtagok, kis családunk megosztja velük életterünket, így kiskutyáink is családi környezetben nevelkednek, szocializálódnak.
Image Description
Horváth János — Legendary Winners kennel