Allergiás kutya

Allergiás kutya

Ahogy nálunk embereknél kutyáinknál is egyre gyakoribb az allergia. Bármire lehetnek allergiásak, de ahogyan nálunk úgy náluk is a táplálék allergia, a növény allergia vagy a poratka allergia a leggyakoribb. Leggyakrabban 4-7 éves kor között válik allergiássá egy kutya, kölyök és idős korban nagyon ritkán alakul ki.

Az allergia tünetei

Az allergia leggyakoribb tünetei viszketés, bőrpír, hasmenés, mancs nyalogatás, mancs rágás.

Amennyiben kutyánk sokat vakaródzik vagy gyakran van hasmenése mindenképp keressük fel az állatorvost. Persze állhatnak más okok is ezen tünetek hátterében, de amennyiben az orvosunk allergiára gyanakszik úgy ki kell deríteni mire allergiás. Ennek első lépése a táplálék allergia kizárása szokott lenni. Legtöbbször csirke vagy gabona allergiára derül fény. Ezek kizárásához jó minőségű hypoallergén tápra kell váltsunk. Amennyiben nagyon komoly allergiája van kedvencünknek úgy 4-6 hét hypoallergén diéta kell a teljes tünetmentességhez. Ennyi idő amíg teljesen kiürülnek az allergének kedvencünk szervezetéből. Ez azt jelenti, hogy semmi falat leejtés az asztalnál, semmi csalás nem fér bele. Jutalomfalatból is csak hypoallergént kaphat. Ugyanis nagyon súlyos allergia esetén néhány falat is indukálhatja az allergiás tüneteket és ez esetben újra indul a több hetes időintervallum míg kiürül a szervezetből.

Házi koszttal az allergia ellen

Amennyiben a főzést preferáljuk a készen kapható tápokkal szemben úgy allergiás kutyusunk is ehet házi kosztot. Ajánlatos egy teljesen új fehérjére váltani, az allergiás tünetek csökkentése érdekében. Az állatorvosok azt szokták mondani, hogy minden olyan fehérje jó ötlet lehet amivel még nem régóta etetünk kutyát pl.: a vadhús. Fontos, hogy tartsunk ki egy adott fehérje mellett.

És, hogy figyeljünk rá, hogy kedvencünk minden szükséges tápanyagot megkapjon, mint a szénhidrát, a fehérje, a rostok, vitaminok.

És, ha nem ételre allergiás kedvencünk..

Amennyiben a diéta nem segít úgy lehetséges, hogy növényre vagy poratkára allergiás a kutya. A növényi allergia általában mutat némi szezonalítást. A gazdinak meg kell figyelnie mely évszakokban újul ki. A poratka a legmakacsabb allergia ugyanis szinte lehetetlen kiiktatni az allergizálót.

Allergia vizsgálat

Lehetőség van vérből allergia vizsgálatot csináltatni. Ennek során rengeteg sok tėnyezőre megvizsgálják a vérmintát a tengeri kagylótól a nyúlhúsig mindenre. Ezek általában igen drága vizsgálatok, az orvos sem feltétlenül javasolja első lépésben. Ugyanis a tesztben szereplő ételek többségével egy átlag kutya jó eséllyel nem is találkozik.

Allergia gyógyszerek

Ma már nagyon jó minőségű allergia gyógyszereket lehet venni kutyusaink számára, amiket egy életen át szedve sem okoznak egészség károsodást. Mind tabletta mind injekció formájában kaphatóak. Ma már szerencsére egy allergia miatt nem kell kutyánknak egy életen át szteroidot kapnia, sőt. Ellenben a szteroid huzamosabb szedésével az új fajta allergia gyógyszereknél nem kell súlyos mellékhatásokkal számolnunk. A huzamosabb ideig adott szteroid ugyanis súlyosan vese- és máj károsító hatású.

Allergiás kutya fürdetése

Súlyosan allergiás kutyusunkat érdemes  gyógysamponnal fürdetni bőrtünetei csökkentése érdekében. A fürdetés gyakoriságáról kérdezzük meg állatorvosunkat ugyanis a túl gyakori fürdetés nem oldja meg az allergiát, ám de kiszáríthatja a bőrt, felborulhat annak pH értéke ami szintén viszketést okozhat.

Növény allergia

Amennyiben felfedeztünk némi szezonalítást az allergiás panaszok megjelenésében akkor abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csak kúra szerűen kell allergia gyógyszert vennünk, viszont ha egész évben mutatja kutyánk a tüneteket akkor egész évben kapnia kell.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek