Allergiás kutya

Allergiás kutya

Ahogy nálunk embereknél kutyáinknál is egyre gyakoribb az allergia. Bármire lehetnek allergiásak, de ahogyan nálunk úgy náluk is a táplálék allergia, a növény allergia vagy a poratka allergia a leggyakoribb. 

Mi is az allergia? Mire lehet kedvencem allergiás?

Mi is az allergia?

Az allergia túlzott reakció az immunrendszer részéről olyan anyagokra, ételekre, gyógyszerekre, pollenekre, stb. amire semmilyen reakciót nem kellene kiváltania. Mivel a szteroid leegyszerűsítve lekapcsolja az immunrendszert ezért régen gyakori volt, hogy kutyáknak szteroidot adnak allergiás tüneteik enyhítésére. Ma már csak az olyan életet veszélyeztető, súlyos allergiás reakciónál adnak szteroidot az állatorvosok, mint például az oltásra történő allergiás reakció.

Gyakori allergia kutyáknál

Ahogy nálunk embereknél kutyáinknál is egyre gyakoribb az allergia. Bármire lehetnek allergiásak, de ahogyan nálunk úgy náluk is a táplálék allergia, a növény allergia vagy a poratka allergia a leggyakoribb. Érdekes, hogy néhány kutya a bűzmirigy tartalmára allergiás és ha csak minimális tartalom is van benne már vakaródzik, rágja magát, nyalja a fenekét. Nekik néhány hetente ki kell nyomni a bűzmirigyét.

 

Allergia tünetei kutyáknál

Leggyakrabban 4-7 éves kor között válik allergiássá egy kutya, kölyök és idős korban nagyon ritkán alakul ki.

Az allergia leggyakoribb tünetei kutyáknál

A leggyakoribb jelei annak, ha kedvencünk allergiás valamire:

  • a viszketés,
  • bőrpír,
  • hasmenés,
  • mancs nyalogatás,
  • mancs rágás (ezek a tünetek némelyike utalhat bűzmirigy problémára).

Amennyiben kutyánk sokat vakaródzik vagy gyakran van hasmenése mindenképp keressük fel az állatorvost. Persze állhatnak más okok is ezen tünetek hátterében, de amennyiben az orvosunk allergiára gyanakszik úgy ki kell deríteni mire allergiás. Ennek első lépése a táplálék allergia kizárása szokott lenni. Legtöbbször csirke vagy gabona allergiára derül fény. Ezek kizárásához jó minőségű hipoallergén tápra kell váltsunk. Amennyiben nagyon komoly allergiája van kedvencünknek úgy 4-6 hét hipoallergén diéta kell a teljes tünetmentességhez. Ennyi idő amíg teljesen kiürülnek az allergének kedvencünk szervezetéből. Ez azt jelenti, hogy semmi falat leejtés az asztalnál, semmi csalás nem fér bele. Jutalomfalatból is csak hipoallergént kaphat. Ugyanis nagyon súlyos allergia esetén néhány falat is indukálhatja az allergiás tüneteket és ez esetben újra indul a több hetes időintervallum míg kiürül a szervezetből. Amennyiben nagyon komoly allergiáról beszélünk és kedvencünk nem tudja megállni, hogy vakaródzon (ezzel fokozva a bőrtüneteket) úgy műtét utáni gallérra és kutyacipőre lehet szükség, hogy ne tudja sebesre rágni a bőrét. A mai allergia gyógyszerek ezeket a nagyon erőteljes tüneteket is néhány óra alatt csökkenteni képesek, de ameddig a már sebes bőr begyógyul addig vigyázni kell ne tudja nyalogatni a kutya.  

Házi koszttal az allergia ellen

Kaphat e házi kosztot az allergiás kutya?

Amennyiben a főzést preferáljuk a készen kapható tápokkal szemben úgy allergiás kutyusunk is ehet házi kosztot. Ajánlatos egy teljesen új fehérjére váltani, az allergiás tünetek csökkentése érdekében. Az állatorvosok azt szokták mondani, hogy minden olyan fehérje jó ötlet lehet amivel még nem régóta etetünk kutyát pl.: a vadhús. Fontos, hogy tartsunk ki egy adott fehérje mellett. És, hogy figyeljünk rá, hogy kedvencünk minden szükséges tápanyagot megkapjon, mint a szénhidrát, a fehérje, a rostok, vitaminok.

Hipoallergén jutalomfalat
Hipoallergén jutalomfalat

És, ha nem ételre allergiás kedvencünk?

Növény- illetve Poratka- Allergia Kutyában

Amennyiben a diéta nem segít úgy lehetséges, hogy növényre vagy poratkára allergiás a kutya. A növényi allergia általában mutat némi szezonalitást. A gazdinak meg kell figyelnie mely évszakokban újul ki. A poratka a legmakacsabb allergia ugyanis szinte lehetetlen kiiktatni az allergizálót.

Allergia vizsgálat kutyáknak

Allergia teszt kutyáknak

Lehetőség van vérből allergia vizsgálatot csináltatni. Ennek során rengeteg sok tényezőre megvizsgálják a vérmintát a tengeri kagylótól a nyúlhúsig mindenre. Ezek általában igen drága vizsgálatok, az orvos sem feltétlenül javasolja első lépésben. Ugyanis a tesztben szereplő ételek többségével egy átlag kutya jó eséllyel nem is találkozik.

Tüsszentő kutya
Tüsszentő kutya

Allergia gyógyszerek kutyáknak

Kell e szteroid az allergiás kutyának?

Ma már nagyon jó minőségű allergia gyógyszereket lehet venni kutyusaink számára, amiket egy életen át szedve sem okoznak egészség károsodást. Mind tabletta mind injekció formájában kaphatóak. Ma már szerencsére egy allergia miatt nem kell kutyánknak egy életen át szteroidot kapnia, sőt. Ellenben a szteroid huzamosabb szedésével az új fajta allergia gyógyszereknél nem kell súlyos mellékhatásokkal számolnunk. A huzamosabb ideig adott szteroid ugyanis súlyosan vese- és máj károsító hatású.

Allergiás kutya fürdetése

Kell e fürdetni az allergiás kutyát?

A fürdetés nem oldja meg az allergiát, de komoly bőrtünetek esetén enyhülést nyújthat kutyusunknak. Amennyiben az állatorvos javasolja a fürdetést úgy súlyosan allergiás kutyusunkat érdemes  gyógysamponnal fürdetni. Tudni kell, hogy a túl gyakori fürdetés kiszáríthatja kedvencünk bőrét, felborulhat annak pH értéke ami szintén viszketést okozhat így még tovább fokozhatja a diszkomfort érzetet. Ezért a fürdetés gyakoriságát kérdezzük meg állatorvosunktól. A gyógysampon választásnál is figyeljük annak összetevőit ugyanis vannak kiváló gyógysamponok amik viszont gabonát tartalmaznak és ezek egy gabona allergiás kutyus tüneteit fokozhatják.

Növény allergia Kutyáknál

Szezonális Allergia Kutyáknál

Amennyiben felfedeztünk némi szezonalitást az allergiás panaszok megjelenésében akkor abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csak kúra szerűen kell allergia gyógyszert vennünk, viszont ha egész évben mutatja kutyánk a tüneteket akkor egész évben kapnia kell.

Mit kell tudni a hipoallergén tápokról? És a hipoallergén táplálásról?

Teljes értékű táp a hipoallergén kutyatáp? Kapjon mellé valami plusz étrendkiegészítő kutyusom?

 

A hipoallergén kutyatápok teljes értékű eledelek. Nemcsak, hogy nem szükséges a mellé táplálás, de szigorúan tilos is. A hipoallergén diétán lévő kutya csak hipoallergén eledeleket ehet, azokat azonban lehet variálni, hogy ne kelljen egyetlen márka egyetlen ízű tápján tengődnie kedvencünknek. Viszont jutalomfalatból is hipoallergénre kell váltanunk a tünetek jelentkezésének elkerülése véget. Plusz étrendkiegészítőre vagy vitaminra nem lesz szüksége kutyánknak, csak a diéta betartatására. Tudni kell, hogy az egy fehérjés (mono proteines) tápok nem egyenlőek a hipoallergén táppal. Ugyanis attól, hogy egy tápra az van írva, hogy mono proteines még nem kell, hogy garantálja a gyártó, hogy a gyártósoron véletlenül nem kerülhet bele más fajta fehérje. Ellenben a hipoallergén megnevezéshez garantálja ezt.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek