Bűzmirigy

Bűzmirigy

A bűzmirigy a kutya (és macska és egyéb emlősök) végbelének 2 oldalán elhelyezkedő, nagyobb borsó méretű mirigy pár. A benne található barnás váladék szaga egyedenként eltérő így terület kijelölő funkciója van. Házi kedvenceink ezt a funkcióját nem nagyon hasznosítják manapság. Ellenben sok gondot tud okozni. Ez a barnás váladék jó esetben a bélsárral ürül, illetve egyes kutyák ijedtükben is elengedik.

Mikor kell vele foglalkozni?

Ameddig nincs vele gond addig nem is kell vele foglalkozni. Rengeteg kutya éli le életét úgy, hogy soha semmi problémája nincs a bűzmirigyével. Ha a gazdi nem vesz észre semmit az azt jelenti, hogy jól működik a bűzmirigy. Értsd magától ürül a tartalma. Ez nagyon jó. Amennyiben nem tud ürülni azt úgyis észre fogja venni a gazda ugyanis tüneteket okoz. Ilyenkor kell felkeresni az állatorvost. Ugyanis a benne található baktériumok helyi és testszerte kialakuló gyulladást tudnak okozni.

Tünetek

Amennyiben nem tud magától ürülni úgy a benne található váladék besűrűsödik (paszta állagúvá válik, később akár beszáradt darabossá). Ez kényelmetlenségeket okoz a kutyának és rágja a fenekét (ez a férgesség egyik tünete is), rágja a farkát, kergeti a farkát, oda-oda kap hirtelen a fenekéhez, húzza a fenekét a földön (szánkázik), testszerte rágja magát (ez jelezhet bolhát is és allergiát is), mancs nyalogatás. Vannak kutyák, akik különösen érzékenyek és már kevesebb bűzmirigy tartalom is tüneteket okoz náluk. Nekik gyakrabban kell kinyomatni.

De miért is fontos „időben” kinyomni a bűzmirigyet

Először is, mert komoly egészségügyi következményei lehetnek annak, ha nem. Testszerte gyulladásokat okozhat (nem csak maga a bűzmirigy gyulladhat be). Leggyakrabban fülgyulladás alakul ki, ami kutyusunk számára ugyanolyan fájdalmas, mint számunkra és hosszú, idő igényes kezelésre lehet szükség míg meggyógyul. Emellett kialakulhat tályog a végbélnyílásnál, ami szintén nagyon súlyos és fájdalmas betegség és nehezen gyógyul, tekintve, hogy nehéz sterilen tartani az érintett területet. Emellett gyakori, hogy a kutya az egész testét rágni kezdi és megállás nélkül nyalogatja a mancsát. (A mancs nyalogatás tipikusan bűzmirigyes vagy allergiás tünet szokott lenni). Ez persze bőrgyulladáshoz vezethet, ami másodlagos bakteriális fertőzések forrása.

Ülő Border
A "szánkázás" tipikus bűzmirigyes tünet

Másodszor, ha időben elmegyünk az állatorvoshoz akkor 2 perc alatt kinyomja a bűzmirigy tartalmát és 1000-3000,-ból megússzuk. Míg, ha várunk vele, amellett, hogy kitesszük kutyánkat a fent említett lehetséges veszélyeknek még drágább, hosszadalmas kezelések is lehetnek egy egyszerű bűzmirigy problémából. Amennyiben például begyullad a bűzmirigy az általában annyira fájdalmas, hogy 5-10 percre be kell bódítani kutyusunkat, hogy az orvos kitisztíthassa az érintett területet és otthoni antibiotikumos kezelésre és fájdalomcsillapítókra lesz szükség.

Idős kutya a falon
Amennyiben bűzmirigy problémára gyanakszunk vigyük időben orvoshoz kedvencünket

A bűzmirigy műtéti eltávolítása

Erre tényleg nagyon, nagyon ritkán van szükség csak, ha folyamatos kinyomás mellett is komoly problémákat okoz a kutyának. Nem egy könnyű műtét az orvosnak sem és a gyógyulás ideje alatt nagyon nehéz a gazdinak tisztán tartania. Ami pedig szükséges a fertőzések elkerülése érdekében.

Állatorvos vagy a kutyakozmetikus nyomja ki?

Amennyiben gondot okoz úgy az orvos ugyanis az orvos belülről nyomja meg, míg a kozmetikus kívülről, ami sok kutyánál édes kevés. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos kutyáknak nehezen is ürül és csak az orvos fogja tudni kinyomni, akkor meg miért tegyük ki kétszer eme kellemetlenségnek a kutyát. Ma már sok kozmetikus mondja is, hogy ő nem csinálja meg. (Amúgy sem egy gusztusos dolog és a kozmetikusnál nem mindig van gumikesztyű). Vagy, ha ki is nyomja akkor elmondja, hogy ez nem ugyanaz, mintha az orvos csinálná meg. Ha nem okoz gondot akkor lehetőleg senki ne nyomkodja, mert fölösleges.

Milyen gyakran kell kinyomni?

Teljesen változó, hogy milyen gyakran okoz gondot. Vannak kutyák, akiknek egész életükben nem kell vagy csak egyszer-kétszer az életük során. Vannak, akiknek 2-3 havonta és vannak a pechesek, akiknek 2-3 hetente. Ezt a gazdi úgyis látja. Viszont fajta függő is, például a Német kis spiccek Német kis spiccek hajlamosak rá, hogy gondjaik legyenek a bűzmirigyükkel.

Tippünk

A száraztáp és csont etetése keményíti a bélsarat és egyes kutyusoknak ez elég is, hogy tudjon ürülni a bűzmirigy tartalom. A csak nedves táp etetése amúgy sem egészséges, ugyanis abban kevesebb a tápanyagtartalom és elősegíti a fogkő képződést is.

Kutya farok
Számtalan tünet jelzi, ha a bűzmiriggyel gond van

A bűzmirigy tényleg kizárólag akkor okoz komoly gondot, ha a gazdi nem figyeli annak jeleit, hogy ideje kinyomni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek