Demencia kutyáknál

Demencia kutyáknál

A demencia kutyáknál is igen gyakori. Igen az ember legjobb barátja még ebben is hasonlít ránk.

A demencia az agy működésének hanyatlásával kapcsolatos tünetcsoport. Az emberek 5-8%-a mutat demens tüneteket 60 év felett. Jellemzője a tanulási képesség elvesztése, memória problémák, a gondolkodás, a viselkedés, ezáltal a személyiség változása. Nálunk embereknél a leggyakoribb oka az Alzheimer-kór.

Idős férfi piros kabátban, usankában, huskyval a hóban
Nem ritka a demencia idős kutyáknál

"Amikor egy idős kutyánál csökkent tanulási képességet, fokozott szorongást, a normál alvási szokások megszűnését és céltalan járkálást tapasztalunk, felmerül a gyanú, hogy a kognitív hanyatlás jeleit látjuk." - mondja Silvan Urfer, a Washingtoni Egyetem állatorvosa és kutatója, a GeroScience-ben megjelent tanulmány első szerzője.

Embereknél az Alzheimer kialakulása és előrehaladottsága párhuzamos az agyban lévő Aβ42 peptid szintjével. Az amerikai kutatóknak nem állt elég kutya minta a rendelkezésükre, ahhoz, hogy megállapíthassák ez kutyákban is így van e. Ekkor fordultak az ELTE szakembereihez.

husky portré
idősödő kedvenceinknek megváltozhatnak az igényei

Az amerikai és a magyar kutatók a magyar kutya szövetbankot használva ( a gazdik beleegyezésével az elhunyt kutyák, mint donor állatok kerülnek ide és fontos tudományos kutatásokban használják a szerveket  például az agyukat) megállapították, hogy a kutyák agyában a Aβ42 peptid szint a kor előre haladtával ugyanúgy emelkedik, mint az emberekében és egyenes arányosságot mutat a demens tünetek súlyosságával. Ez nagyon fontos megállapítás, ami remélhetőleg elő segíti az emberi majd később a kutyák demenciájának kezelését.

De miből tudod, hogy kutyusod kognitív képességei csökkennek és mit tehetsz érte?

vizsla nézi a jutit
A koncentrációs készségek romlása, a memória gondok intőjelek lehetnek

Demencia tünetei kutyáknál

Személyiség megváltozása, tanulási képesség elvesztése, lassuló reakció idő, elfelejti hova indult, nem találja a tálját, fekhelyét, esetleg leteszi a játékát és rögtön utána már nem találja, nem reagál a nevére vagy az ismert parancsokra, alvás zavar, szorongás, pánikolás, járkálás, tudatzavar, kényszeres viselkedések például a fal nyalogatása.

Mit tehetsz demens kutyusodért?

Először is, ha demenciára gyanakszol keressétek fel az állatorvost, hogy kizárhasson minden más szervi okot. Ha ez megvolt akkor ideje elkezdenie „agyfiatalító” gyógyszert és szükség esetén szorongás oldót szednie.

Ami segíthet a folyamat lassításában az, ha naponta 5-10 alkalommal új dolgokat tanultok, de úgy, hogy biztos siker élménye legyen és maximum 5 percig tartson egy tanulás. Például tanulhattok dog dancinges trükköket! Fontos, hogy legyen mindig sikerélménye a kutyádnak.

A logikai kutyajátékok, a szimat munkázás és a sok séta is segíthet. Amennyiben kutyád szereti a társaságot úgy érdemes vele élénk társasági életet élni, főleg, ha ehhez szokott hozzá. Legyen kutya és ember társasága is.

Amennyiben szorong és pánikol úgy szoktasd őt ketrechez és váljon az a nyugi szigetévé. Viselkedés terapeuta tud segíteni neked, hogy segítsd át kutyusodat a pánikon. A legfontosabb, hogy ne plántáld a szorongását. Inkább „bagatelizáld el” ellenkező esetben gyorsan tud romlani és hatással lesz kedvenced életminőségére.

akita pacsit ad
Öreg kutya is tanulhat új trükköket, sőt kell is, hogy tanuljon új trükköket

És a legfontosabb, hogy fogadd el, hogy náluk is ilyesmikkel járhat az öregedés és biztosítsd kutyusodnak a békés, élvezetes öregkort.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek