Futás kutyával

Futás kutyával

Az együtt futás a kutyával igazi feltöltődés lehet mind a gazdinak, mind a kutyának. Amellett, hogy egészséges még az együtt vándorlás falka élményét is megadja a kutyának. (Akárcsak a közös séták.) 

Hogyan kezdjük el a futást kutyánkkal

Sérülések elkerülése

A legfontosabb, hogy megelőzzük az esetleges sérüléseket. Vegyük figyelembe mind saját magunk, mind kutyánk fizikumát és egészségi állapotát. Fontos, hogy az együtt futás során fokozatosan növeljük a távot. Lehet, hogy mi már 20 éve futunk és meg sem kottyan a 10 km, de amennyiben kedvencünk még csak most kezdi ezt az edzés formát akkor fokozatosan emeljük számára a távot. Eleinte inkább vigyük őt haza és folytassuk nélküle a futást, minthogy megsérüljön és sokáig ne jöhessen velünk egyáltalán.

Amatőr futás kutyával

Amatőr futóként is vegyük figyelembe kedvencünk adottságait. Vannak fajták, amik kevésbé hajlamosak a hosszú távon futásra. Míg mások nem csak, hogy élvezik azt, de a testfelépítésük is meg van hozzá. Ellentétben egy @Rövidszőrű magyar vizslával egy @Francia bulldog nem alkalmas arra, hogy 5-6km- t lefusson velünk.

Kölyök kutya

Kölyök kutyával ne akarjunk kilométereket futni ugyanis a növésben lévő állat könnyen lesérülhet. Emellett nem tesz jót a fejlődésben lévő ízületeinek, csontjainak. A korai túl terhelés hajlamosít a mozgásszervi problémák, mint például a diszplázia kialakulására is.

Border collie kocog gazdájával
Igazi kikapcsolódás tud lenni az együtt futás

Profi szinten futás kutyával

Amennyiben profi vagy legalábbis haladó futóként szeretnénk kedvencünkkel együtt sportolni úgy érdemes lehet egy kivizsgálásra elvinni őt előtte. Egy ortopéd szakállatorvosi vizsgálat kizárhatja, hogy kedvencünket túl terheljük. Emellett nem árt, ha kutya fizioterapeutával konzultálunk mielőtt komolyabb távokat kezdünk együtt futni. Esetleg néhány hétig felerősítő edzésre járathatjuk kutyánkat fizioterapeutához, ahol például vízben futással felerősítik az izmait anélkül, hogy az ízületeit terhelné.

Kutyás futóverseny
Kutyás futóverseny

Futás nyáron

A hőguta elkerülése érdekében nyáron soha ne a legmelegebb órákban fussunk kutyánkkal. És lehetőleg árnyékos útvonalat vagy vízpartot válasszunk. Amennyiben kedvencünk nagyon kimelegszik, liheg, úgy álljunk meg vele pihenni. Itassuk meg, locsoljuk le és hagyjuk pihenni kicsit az árnyékban ugyanis egy futó bolond kutya szó szerint addig fut míg esetleg össze is esik a hőgutától. Mindig vigyünk elegendő vizet kutyánknak. Amennyiben hőgutát kapott kutyánk úgy azonnal vigyük állatorvoshoz, ahol intenzív infúziós kezelést kaphat. Ilyen esetben minden perc számít. 

És télen

Télen nagyon kell figyelni, hogy kedvencünk mancsát ne marja ki az útszóró só és ne szenvedjen fagyásos sérüléseket. Haza érkezéskor mindig töröljük át nedves ronggyal kutyánk talppárnáit majd töröljük át egy puha száraz ruhával is így elkerülhető, hogy a só kisebesítse azt. Amennyiben városban futunk kutyusunkkal úgy a só és jég ellen jó védelmet nyújthat még a kutyacipő is.

Malinois fut gazdájával
Tanítsuk meg kedvencünket magunk mellett futni, hogy számunkra is élvezetes legyen a közös sportolás

Szükség van szabályokra

A kutyával futást kimondottan megkeserítheti, ha kedvencünk őrült módjára rángat minket magával minden szag és inger felé. Ezért hát nagyon fontos, hogy megtanítsuk kultúráltan láb mellett futni akár pórázon akár póráz nélkül. Eleinte ajánlatos lehet (főként nagy testű kutyákra) a hám mellé fojtó nyakörvet is ráadni kedvencünkre és ha számára túl izgalmas helyre érünk akkor át tudjuk csatolni a pórázt a nyakörvére és nem kell attól félnünk, hogy magával ránt minket. Amennyiben fojtó nyakörvet teszünk kutyánkra úgy nagyon figyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a nyakát, ne rángassuk magunkkal inkább lassítsunk le és adjuk ki a lábhoz parancsot. Futáskor amint biztonságosnak érezzük tegyük vissza a pórázt a hámra. A póráz nélküli futás gyakorlását célszerű összekötni a láb mellett sétálással, jutalomfalattal gyakorolva.

A kutyával futás eszközei

Jó, ha van egy kis táska nálunk, hogy elegendő vizet tudjunk magunkkal vinni kutyánk számára.

Emellett lehet nálunk jutalomfalat tartó így, ha túl sok az inger magunkra irányíthatjuk kutyánk figyelmét. Célszerű hámban futtatni kedvencünket biztonsága és kényelme érdekében. A deréköv használatával mindkét kezünk szabad marad így kényelmesebb lesz a futás a számunkra is. Emellett kutyánk számára is ugyanis nem rángatjuk a nyakát összevissza. De jó alternatíva lehet a rugalmas anyagú futópóráz és a kézre szerelhető automata futópóráz is. Esti futáshoz mind a gazdi, mind a kutya viseljen valami fényvisszaverőt vagy világítót.

Canicross

A Canicross egyfajta kutyás futó sport, aminek lényege, hogy a kutya húzza a gazdáját. Szabályai a gazda Canicross övben vagy beülőben van, ezzel van összekötve kedvencével, aki a verseny 95%-ában a gazdája előtt fut és köztük feszül a Canicross kötél. A versenyen csak 12 hónapnál idősebb kutyák indulhatnak.

Canircross_forrás: nonstopdogwear.com
Canircross_forrás: nonstopdogwear.com

Akár amatőr szinten akár profi szinten fogunk futni kutyánkkal ez az egyik legegészségesebb és legolcsóbb sport amit együtt űzhetünk, persze első a biztonság!

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek