Kölyökkutya mozgatása

Kölyökkutya mozgatása

A kölyökkutya megfelelő mozgatása több okból is nagyon fontos, nem mindegy mennyit és hogyan mozgatjuk fiatal kutyánkat. De mit is kell tudnia erről a gazdiknak?

Gazdiként néha a legjobb szándékkal is árthatunk kedvencünknek. Például adunk neki még egy kis ételt, mert éhesnek tűnik és elhízik, megkapja a csontot a vasárnapi pörköltből, mert hát hadd rágcsálja vagy éppen a hiperaktív kölyökkutyával való órákig tartó labdázással. A kölyökkutya megfelelő mozgatása több okokból is nagyon fontos, nem mindegy mennyit és hogyan mozgatjuk fiatal kutyánkat. De mit is kell tudnia erről a gazdiknak? És mi köze van a diszpláziának a labdázáshoz?

kölyök roti
A diszpláziára hajlamos fajtákra fokozottan kell ügyelni kölyökkorukban

Nyilvánvalóan a kölyökkutyának is szüksége van a minden napi sétára és játékra és néhány perc tanulásra, de mennyi séta és mennyi játék a túl sok? És meddig tart a „gyerekkor” amíg kímélni kell őket? A kölyökkor önmagában egy érdekes dolog ugyanis míg a kistestű kutyák (mint például a csivavák csivavák vagy a toy uszkárok toy uszkárok egy éves korukra nagyjából elérik felnőtt méretüket addig egy nagy/ óriás testű kutya amilyen a bernáthegyi bernáthegyi körülbelül másfél éves korára éri el a kifejlett méretét. Érdemes megkérdezni állatorvosunkat arról, hogy kutyusunk nagyjából hány hónapos korára éri el felnőtt testméretét, meddig kell kímélve mozgatni és meddig kapjon kölyöktápot?

fekete németjuhász kölyök
Méret függő meddig számít kölyöknek egy kutya
Miért kell oda figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a kiskutya mozgatását?

Legfőképpen azért, mert árt a fejlődésben lévő ízületeknek, csontoknak és növelik a diszplázia, a patella ficam és általában a mozgásszervi problémák kialakulásának esélyét, amikkel bizony egy életen át együtt kell éljen kedvencünk. Emellett könnyen túl erőltethetjük a kicsi izomzatát is, ami komoly betegséghez vezethet.

dobi kölyök
Kölyökkorban semmi esetre sem szabad sportolni a kutyával
Fontos szabályok a kölyökkori mozgatásban

Hagyjuk, hogy kölyök legyen. A kényelmes sétából vagy a napi kutyabarátokkal kergetőzésből nem lesz baj. De ha azt látjuk, hogy fárad akkor induljunk haza vele. Labdázni is szabad, de csak ésszel és vízszintes talajon. Nem kell egy órán át dobálni neki. Párszor eldobjuk a játékát aztán séta.

Növésben lévő kutyával tilos sportolni legyen az agility, kocogás, frizbizés, bármi. Bármilyen sport elkezdése előtt egyeztessünk állatorvosunkkal.

Ne menjünk több órás túrára a kiskutyával.

Ne labdáztassuk órákig.

Ne ugráltassuk fel-le.

Ne menjünk extrém nehéz terepre vele.

Kölyökkutya ne lépcsőzzön és ne ugráljon fel-le a bútorokra.

Kölyök máltai
Kistestű kutyánknak már kölyökkorban tanítsuk meg, hogy ne lépcsőzzön, ne ugráljon a kanapéról

Tévhit, hogy a kölyökkutyának mindenféle vitaminra és étrendkiegészítőre van szüksége, éppen ellenkezőleg a túlzott vitamin bevitellel árthatunk is kutyánknak így kizárólag állatorvosi tanácsra adjunk bármilyen vitamint, különösen igaz ez a fiatal állatokra. Ellenben a jó minőségű kölyöktáp nagyon fontos! Azonban a táp kiválasztásában is kérjünk tanácsot a tenyésztőtől vagy az állatorvostól, ugyanis a „túl erős” táp túl gyors növekedést eredményezhet, ami aránytalanul megterheli az ízületeket és a növésben lévő csontokat.

A hosszú, egészséges életet kölyökkorban tudjuk megalapozni a megfelelő etetéssel és a fokozatos mozgatással.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek