Kutyával autózás

Kutyával autózás

A kutyával autózás során a legfontosabb a biztonság ezért szükség van szabályokra és szükség lehet eszközökre.

Kutyával autózás

Manapság a legtöbb kutya teljes jogú családtagként él az emberrel és nem csupán házőrző. Ebből adódóan mára a világ legtermészetesebb dolga, hogy visszük magunkkal nyaralni, kirándulni, kerti partizni, strandolni főleg, ha van a családban autó.

Kutya az autóban
Kutya a volánnál

Szabályok a kocsiban

Nagyon fontos, hogy az első autós kiruccanásoktól kezdve legyenek szabályok kedvencünk számára. Azok a kutyák, akiket rendszeresen visznek kocsival kirándulni imádják az autót. Viszont nagyon fontos, hogy fegyelmezetten és nyugodtan tudjon utazni kedvencünk. Ahogyan a gyerekeknek is elmagyarázzuk, hogy a kocsiban mit szabad és mit nem. (Be kell kötni magad, nem mászol előre menetközben és nem hajolsz ki az ablakon.) Úgy a négylábúaknak is tudnia kell viselkednie az autóban.

Kutyával autózás
Kutya szállítása autóban

A kocsiban nem ugatunk

Akinek már ugatott a fülébe kutya vezetés közben az tudja, milyen kellemes is az, arról nem is beszélve, hogy baleset veszélyes. Ha a mi kutyánk hajlamos erre akkor gyakorolnunk kell vele, hogy ezt nem szabad. Szánjunk rá egy órát. Keressünk egy nem túl forgalmas külvárosi környéket, ahol nincs nagy forgalom és nem zavarunk vele senkit, ha lehúzódunk párszor az út szélére. Mint minden tiltás megtanításánál itt is következetesnek kell lennünk. Ha kedvencünk ugatni kezd és túl izgatottá válik akkor egyszer szóljunk (többször ne, mert azzal csak azt érjük el, hogy elveszi a tiltó szó súlyát) határozottan, hogy „Elég” vagy „Nem” vagy „Csönd” amilyen szót szeretnénk erre a tiltásra bevezetni. Amennyiben nem hallgat ránk kedvencünk álljunk rögtön félre a kocsival forduljunk hátra és a szemébe nézve szigorúan ismételjük meg a tiltó szót. Ha ez kevés, mert kedvencünk túl izgatott akkor spricceljük le egy „virág spriccelővel” vagy érjünk hozzá mikor elismételjük a parancsot. Segíthet, ha rögtön megmondjuk mit csináljon az ugatás helyett egy olyan paranccsal, amit már ismer. Például „Csönd! Ülj le!”. Mindig mikor jól csinálja kedvencünk és elsőre leül adhatunk, neki jutalomfalatot, vagy csak nagyon dicsérjük meg. Ezt gyakoroljuk pár alkalommal míg rögzül a kutyában.

A kocsiban nem ugrálunk

A kocsiban a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha kutyánk ugrál. Ő is leeshet az ülésről és a vezetőt is megzavarhatja. Gyakorolhatjuk ugyanúgy az erről való letiltást, mint az ugatást. Amennyiben ez kevésnek bizonyul úgy valaki üljön hátra a kutya mellé és a nyakörvénél fogva ültesse le mindig mikor ugrani készül, kössük hozzá az ül parancsot. Ugyanúgy használhatunk jutalomfalatot, virág spriccelőt vagy érintést. Mind az ugatásról való lenevelésben, mind az ugrálásnál segíthet, ha tényleg félre állunk a kocsival párszor és teljesen a kutyára tudunk figyelni.

Akadályozzuk meg, hogy kutyánk előre másszon az autóban
Akadályozzuk meg, hogy kutyánk előre másszon az autóban

Kocsiból ki-beszállás

Az első autózástól kezdve gyakoroljuk, hogy csak akkor szállhat be - ki a kocsiból, ha arra engedélyt adunk. Amennyiben előbb ugrik be a kocsiba akkor mondjuk, hogy „nem”, szállítsuk ki, ültessük le és miután megnyugodott és ránk nézett adjuk ki a parancsot, hogy beszállhat. A kutyák semmit sem szeretnek kevésbé, mint fölöslegesen ismételgetni egy ilyen egyszerű mozzanatot. Így az újra megcsináltatás elég motiváció szokott lenni, hogy hamar megértse jobb, ha megvárja az engedélyünket. Nem kell megszidni vagy bántani az ismétlésből előbb fog érteni, mint az erőszakból.  Kiszálláskor ugyanez igaz. Lehet, hogy első alkalommal 5-10 alkalommal is meg kell ismételtessük kedvencünkkel a ki- beszállást, de az is biztos, hogy a következő alkalommal már csak 3-6 ismétlésre lesz szükség és pár alkalom után inkább elsőre jól csinálja.

A kutyának meg kell várnia, hogy engedélyt kapjon a kocsiból kiszállásra
A kutyának meg kell várnia, hogy engedélyt kapjon a kocsiból kiszállásra
Eszközök

Kedvencünkkel a kocsiban

Biztonság

A kedvencünkkel történő utazás során a legfontosabb a biztonság. Kedvencünk biztonságát szolgálhatja a kutyabiztonsági öv, amit a legtöbb kutyus nagyon gyorsan megszokik és az ugrálás problémájának megoldásában is tud segíteni. A másik szállítási mód a ketrec, de ez nem biztos, hogy minden kocsiba befér. Kis testű kutyusoknak jó alternatíva lehet az autós kutya ülés. A kutya előre mászását megelőzendő lehet használni autóba szerelhető elválasztó rácsot, hálót. 

Tisztaság

Ha nem szeretnénk, hogy kocsink tiszta kutyaszőr és sáros mancsnyom legyen. Akkor vehetünk autós ülésvédőt, de a kombi autók esetében a csomagtartóba is kapható a kutya alá való szőnyeg.

Rámpa

Gerinc vagy egyéb mozgásszervi problémával küzdő esetleg idős kutyusunknak vehetünk autós rámpát a ki- beszállás megkönnyítésére.

A gazdi és a kutya biztonsága a legfontosabb az utazás során.

Hűsítő matrac

Nyáron növelhetjük kutyánk kényelem érzetét hűsítő matrac használatával. 

Szibériai Husky a kocsiban
Husky a kocsiban

Nyáron ügyeljünk rá, hogy kutyánk nehogy hőgutát kapjon a kocsiban.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek