Kutya bolha

Kutya bolha

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint a kutya bolha a lakásban. Tévhit, hogy gondozott házban, kertben élő kutya nem lesz bolhás. Megelőzése egyszerűbb, mint a kiirtása arról nem is beszélve mennyire kellemetlen kutyusunk számára.

Kutya bolha

Körülbelül 2000 bolha fajta van például macskabolha, emberbolha, kutyabolha. A nevük megtévesztő lehet, ugyanis nem csak a névadójukat támadják meg, így például a macskabolha rámegy a kutyára, a kutyabolha a macskára, de ugyanígy mindkettő ráugrik az emberre is. (Bár a kutya illetve macska bolha nem szereti az embert és hamar tovább áll.) Mind a hímek, mind a nőstények vérrel táplálkoznak. Egyetlen bolha napi 40 petét lerak. Az élettartama körülbelül 3 hónap. Így elképzelhető milyen gyorsan elterjed a környezetben. A jó hír, hogy nem minden pete fejlődik ki.

Az én kutyám nem lehet bolhás, a mi házunk tiszta

Hogy lesz bolhás a kutya?

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint a kutya bolha a lakásban. Tévhit, hogy gondozott házban, kertben élő kutya nem lesz bolhás. De hogyan terjed a bolhásság? A bolha peték nem maradnak a bolha által lakott kutya testén, lehullanak a környezetben. És 2-14 nap alatt kikelnek. A lárvák 1-5 mm hosszúak és szerves tápanyaggal táplálkoznak. (Bolhaürülékkel, más bolhapetékkel, - lárvákkal.) A bolhalárvák 9 nap alatt kifejlődnek és bebábozódnak ideális körülmények között. De, ha nem adottak az ideális körülmények akkor megvárják, hogy azok legyenek és hónapok múlva bábozódnak be. 2-3 hét múlva kelnek ki a kifejlett bolhák. A környezetben élő bolha ugrással kerül az állat testére. Miután megtalálta a megfelelő gazdatestet onnan nem ugrik rá másik állatra vagy emberre. Maximum közvetlen érintkezéssel megy át.

Megelőzése

A megelőzése nagyon egyszerű. Egész évben legyen kutyusunkon bolhairtó csepp, nyakörv vagy kapjon szájon át adható bolha és kullancs ellenes szert.

Jelei, tünetei

Ha valaki még nem látott bolhát: 2-4 mm-es sötétbarna, fényes, lapos rovarok. Leggyakoribb tünete a viszketés. Általában nem nehéz észrevenni a bolhát kedvenceinken, bár a hosszú és sötét bundában nem mindig szúrnak szemet. Vannak állatok, amik nagyon érzékenyek a bolhacsípésre és már néhány bolha jelenléte is nagyon zavarja őket, nagyon erőteljesen vakaródznak, rágják magukat. Míg mások kevésbé érzékenyek. A csípés helyén vörös pontok lesznek a bőrön. A bolhák ügyesen rejtőzködnek, de a bolhapiszok (fekete pontok) árulkodó jel a bőrön és a környezetben.

Noé állatotthon által mentett kutyus
Az elhanyagolt hosszú szőr kiváló búvóhely a bolháknak. A képen a Noé állatotthon által mentett kutyus

Veszélyei

  • Bolhanyál allergia
  • Anémia: Az anémia (vérszegénység) főként a kistestű és fiatal állatokat veszélyezteti illetve a nagyokat, ha nagyszámú élősködő van rajtuk.
  • Férgesség: A bolha a galandféreg közti gazdája. De hogy lesz férges a kutya a bolhától? Úgy, ha megeszi őket és az emésztőrendszerbe bejutva megtelepednek a beleiben. És természetesen megeszi mikor a fogával vakaródzik.
  • Bőrgyulladás: A gyakori vakaródzás súlyosbítja a bőrtüneteket, amiket az esetleges bolhanyál allergia okoz és komoly bőrgyulladáshoz vezethet. A kisebesedett (kivakart, kirágott bőr) másodlagos bakteriális fertőzésekhez vezethet. Emellett a nagy számú bolha jelenléte borzasztó kellemetlen a kutyának, ideges, rossz kedvű lehet tőlük.
  • (Cicáknál: Macskakarmolási betegség, Macskák hematróp mikoplazmózisa)
  • Kevésbé gyakoriak: pestis (többnyire csak rágcsáló bolhák terjesztik, kutya bolhák nem), egértífusz, stb.
liss.bis_instagramm képe
Jó minőségű egész évben adott bolhairtóval biztonságban tudhatjuk kedvenceinket

Lakás bolhátlanítása

Nagyon nehéz kiirtani őket ugyanis remekül el tudnak bújni például a szőnyegrostjai között vagy a padló repedésben. A másik nehezítő körülmény, hogy a szemmel nem látható különböző stádiumban lévő bolha peték, lárvák kifejlődnek mire az első generációs bolhákat kiirtjuk. Fontos az alapos porszívózás és utána a porzsák kidobása. Mindent, amihez kedvencünk hozzáért, ráfeküdt 60 fokon érdemes kimosni, bolhairtóval (felület kezelésre alkalmas szerrel) lekezelni vagy ami olyan azt kidobni. Sajnos nagyon nehéz 100%-ban kiirtani őket a lakásban. A később kifejlődő bolhák újra ráugranának a kutyára ezért nagyon fontos a kutya folyamatos bolhairtóval való kezelése. 2-6 hónapig újra bolhás lehet a kutya a kitakarított/ bolhátlanítot házban. A legjobb a drágább, hosszabb hatású bolhaellenes szerek használata. A visszafertőződés elkerülése érdekében.

Tippjeink

Amennyiben kedvencünk bolhás lett:

Minden takarót, ágyneműt, kutya fekhelyet, szőnyeget ki kell mosni, lehetőleg 60 fokon.

A porszívó porzsákját ajánlott kidobni a „bolhátlanító nagy takarítás” után.

A bolhás kutyának hosszú hatású bolhairtót vegyünk és érdemes őket féreghajtani is.

Megelőzésként:

Kedvencünket egész évben védeni kell a bolháktól és a kullancsoktól, ugyanis ma Magyarországon nincs elég sokáig elég hideg télen sem, hogy megfagyjanak ezek az élősködők. A hipermarketek polcain megtalálható olcsó parazitamentesítő termékek nem olyan hatékonyak. Érdemes állateledel boltban, webshopban, állatpatikában vagy állatorvosnál kapható közép árkategóriás vagy drágább termékeket választani. Állatpatikában vagy állatorvosi rendelőben kérdezzünk rá melyik termék mennyire hatékony.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek