Kullancs kutyákban, cicákban

Kullancs kutyákban, cicákban

Ma Magyarországon 12 hónapon át lehet kullancs kutyákban és cicákban. Így egész évben védenünk kell kedvenceinket ugyanis télen sem fagynak már meg ezek az élősködők.

Kedvenceink védelme

Ma Magyarországon egész évben védenünk kell kedvenceinket az élősködők ellen ugyanis télen sem fagynak már meg. Nincs elég sokáig egybe függően hideg, hogy meghaljanak így akár januárban is találhatunk kullancsot, bolhát kedvencünkben/ kedvencünkön mikor napokig melegebb az idő. És kullancsok (ahogy bolhák is) mindenhol vannak. Olyan nincs, hogy valaki kertjében, a parkban vagy az erdőben, ahova járunk nincsenek, maximum kevesebb van. És télen természetesen kisebb számban találkozunk velük, mint tavasztól- őszig. De ahogy mondani szokás az ördög nem alszik télen is találhatunk élősködőket állatainkon.

Miért fontos a védekezés?

Cicáknál

Először is, mert immungyengítő hatása van, ha túl sok élősködő van cicánkon. Ha kijárós cicánk bejöhet a lakásba akkor az élősködők is bejuthatnak vele és átmászhatnak emberre, kutyára. Amellett a legtöbb kullancs elleni szer véd a bolhák ellen is és fordítva. A kullancsoknál már csak a bolhák bejutása a rosszabb. Akinek már kellett bolhátlanítania az otthonát az tudja milyen nagy élmény is az. Az állatok fekhelyének, a szőnyegnek a bútoroknak a bolhamentesítése nem olyan egyszerű. És cicánk is jobban érzi magát, ha semmilyen élősködő nincs rajta.

Kutya az erdőben
Erdei séta után mindig nézzük át kedvencünket nincs e semmilyen élősködő rajta

Emellett a nagyszámú élősködők szélsőséges esetben akár vérszegénységet is okozhatnak, főként egy már más okból legyengült állatnál. Ezenkívül miután a jóllakott kullancs lemászik cicánkról utána a kutyára és a családtagjaira is átmászhat.

Kutyáknál

A kutyáknál, ha lehet még fontosabb a kullancsok elleni védekezés, mint a cicáknál. A kutyák számára a kullancsok által terjesztett babézia jelenti a legnagyobb veszélyt. De természetesen náluk is igaz, hogy haza hordhatja a kullancsokat, bolhákat egy sétáról. És náluk is kialakulhatnak immunrendszeri problémák és anémia. Ez utóbbi főként a beteg, kis testű és kölyök állatokat fenyegeti.

Babézia

A babézia egy egysejtű által okozott megbetegedés, amely minden kutyafélét érint. Ez az egysejtű a vörösvértesteket roncsolja szét, életveszélyes vérszegénységet okozva. Lappangási ideje:3-21 nap. Gyors lefolyású betegség, onnantól, hogy az állat tüneteket produkál napok alatt bele halhat.

 Babézia tünetei:

  • levertség
  • bágyadtság
  • étvágytalanság
  • láz
  • elszíneződött vizelet
  • sápadtság
  • szomjúság
  • végtaggyengeség
  • ritkán rohamok
  • idegrendszeri tünetek
  • bénulás.

Létezik gyógyszer a kezelésére, amit minél előbb meg kell kapjon az állat, ha felmerül a betegség gyanúja. Kezelését tekintve intenzív kórházi ápolást igényel infúziós, illetve tüneti kezelést, valamint vese- és máj támogató kezelést. Diagnosztizálása vérvizsgálattal történik. Maradvány betegségei: vese- illetve májproblémák, melyek kezelése még hónapokat vehet igénybe. Mint minden betegségnél egyedi, hogy mennyire viseli meg az állatot. Nagyon ritka esetben “lábon kihordja” és egy kontroll vizsgálaton derül ki, hogy átesett a betegségen vagy a post betegségek megjelenése derít rá fényt. De sajnos az esetek 95%-ában nagyon rossz általános állapot jellemzi a megbetegedett kutyát és intenzív kezelés nélkül belehal. Megelőzésére az egyetlen mód, a 12 hónapon át használt jó minőségű kullancsirtó szerek használata. (Az ár általában árulkodó mennyire hatásos a csepp, a tabletta vagy nyakörv.)

A babézia még nagyobb veszélyt jelent azon kutyusokra akiknek el lett távolítva a lépe (akár egy daganatos képlet vagy egy baleset miatt akár egy gyomorcsavarodás miatt). Ugyanis nekik nincs "fölösleges vérük" ( a lép vérraktárként funkcionál) amire szükségük lenne egy babézia elleni harcban. Így a lép nélkül élő kutyusoknak az állatorvos által javasolt legmegbízhatóbb terméket vegyük.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek