Kutya egyedül hagyása

Kutya egyedül hagyása

Kutya egyedül hagyása a lakásban, szobakennel használata, tippek az első otthon hagyáshoz.

Szinte minden kutya életében eljön az a pillanat mikor huzamosabb ideig (8-10 órára) magára hagyják otthon. Azért, hogy a kutya egyedül hagyása a lehető legzökkenőmentesebben történjen összeszedtünk néhány dolgot amire jó, ha az újdonsült gazdi oda figyel!

Kölyökkutya otthon hagyása

Kölyökkutya örökbefogadása esetén érdemes lehet úgy időzíteni a kiskutya haza hozását, hogy néhány napig otthon lehessünk vele. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki vegyen ki 2 hét szabadságot, a gyereket vegyük, ki az iskolából és az egész család a kutya körül kell forogjon, sőt! Amennyiben 1-2 hétig mindenki minden figyelmét a kiskutyára fordítja majd egyszer csak mindenki visszamegy dolgozni és a kutya egyedül marad 10 órára az kimondottan traumatikus lehet a számára és elősegítheti a szeparációs szorongás kialakulását.

kölyökkutya szét szedett párnával_forrás:rover.com
A szeparációs szorongás rongálással is járhat_forrás:rover.com

Törekedjünk az egyensúlyra az első napoktól. Ha egy hosszú hétvégét otthon töltünk az már nagyjából elég is. Eközben is érdemes egyre hosszabb időkre magára hagyni a kölyköt. Első alkalmakkor 5-10 percre. Majd, ha ezt gond nélkül bírja a kutyus akkor fokozatosan hosszabb időkre. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy fiatal kölyök még csak pár órát bír ki pisilés nélkül. Így a szobatisztaság kialakulásáig biztosítanunk kell számára a lehetőséget a dolga elvégzésére. Erre kitűnő megoldás a kutyapelenka. Amennyiben a fokozatosan növelt ideig magára hagyást bírja a kutya és nem mutat szeparációs szorongásra utaló jeleket úgy már csak a biztonságáról kell gondoskodjunk. Jó megoldás lehet, hogy ha a kölyköt szoba kennelben, ketrecben vagy a lakás egy biztonságos, elkerített részében hagyjuk. Győződjünk meg róla, hogy nincs, amit megehetne, ami ráeshetne, ahonnan leeshetne távollétünkben. Legyen puha fekhelye, pelenkája, amit használhat és friss vize, valamint biztonságos unaloműző játéka, amit nem tud megenni, de csócsálhatja míg haza érünk.

Ketrechez/ szobakennelhez szoktatás

Amennyiben pozitív élménnyé tesszük kedvencünk számára a ketrecet úgy szívesen fog benne pihenni és mi is nyugodtak lehetünk míg távol vagyunk. Ennek legjobb módja, ha a ketrecben etetjük és benne van a fekhelye (vagy egyik fekhelye) annak ajtaját egész nap nyitva hagyjuk és bármikor ki-bejárhat kutyusunk. Ha már szimpatikus neki a ketrec és szívesen megy be pihenni akkor időnként rácsukhatjuk azt. Ezeknek a „bezárt” időszakoknak is fokozatosan növeljük a hosszát, eleinte 5-10 perc elég. És ne kerítsünk túl nagy keretet a bezárásnak, mikor éppen szundikál, bóbiskol a ketrecbe akkor egyszerűen csukjuk rá.

Tipp

  • Fontos, ne csináljunk nagy ügyet se a ketrecbe zárásból, se az otthon hagyásból. Ha szerintünk ez nem egy nagy dolog, akkor jó eséllyel a kutya szerint sem lesz az.
  • Mind kölyök mind felnőtt állat esetében úgy hagyjuk otthon, hogy előtte testileg és szellemileg is lefárasztottuk, elvégezhette a kis és nagy dolgait. Nyugodt és elégedett lelkiállapotban van.
kölyökkutya_szetragott_wcpapírral__ forrás: pawmygosh.com
A nem lefárasztott kutya előbb kezd el rombolni otthon_ forrás: pawmygosh.com

Felnőtt kutya otthon hagyása

Felnőtt állat esetében is előfordulhat, hogy új neki az egyedül otthon hagyás, akár azért, mert megváltoztak az életkörülményeink akár azért, mert felnőttként fogadtuk örökbe. Örökbefogadott kutya esetén jó eséllyel van kitől (menhely, fajtamentők, előző tulaj) megtudjuk mennyire bírja a kutya az egyedüllétet. Amennyiben korábban mutatta szeparációs szorongás jeleit az állat úgy érdemes szakértő kiképző segítségét kikérni, aki ért ehhez a viselkedés problémához. Amennyiben nem tudunk róla, hogy a kutyának ilyen problémái lennének úgy a lefárasztott, elégedett kutyát ugyanolyan módon hagyjuk először magára, mint a kölyköt.

Corgi az ablak párkányon
A legtöbb kutya hamar megszokja, hogy a gazdi dolgozni megy

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek