Kutya örökbefogadása, vásárlása

Kutya örökbefogadása, vásárlása

Kutya örökbefogadása, vásárlása. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha úgy döntünk kutyával bővül a család?

Kutya örökbefogadása vagy vásárlása

Amennyibe kutya örökbefogadásán vagy vásárlásán gondolkodunk úgy alaposan meg kell fontolni milyen fajtájú, korú, nemű kutyát érdemes haza hoznunk. Őszintén át kell gondolni mit tudunk vállalni és milyen elvárásaink vannak az új családtaggal szemben. Nem érdemes pusztán a külső alapján dönteni vagy egy favorizált fajtához ragaszkodni, hogy ha az állat személyisége, energia szintje nem illik a családunkhoz. Például lehet rajongani aStaffordshireért Staffordshireért, mert tetszik a külseje, de ha nem leszünk határozott falkavezérei akkor bizony nehéz lesz a közös élet. Ugyanez vonatkozik például a Csehszlovák farkaskutyára Csehszlovák farkaskutyára, ez mind kettő olyan fajta, ami tapasztalt gazdát igényel. Nem biztos, hogy első kutya alapanyagok. És biztos, hogy szükség lesz a kutyaiskolára, ha ehhez semmi kedvünk ne vegyünk ilyen fajtát. Kutyát nem két napra vesz az ember. Egy kölyök esetében 8-15 év elköteleződésről beszélünk. Nem mindegy, hogy fog telni az a 15 év. Ahogy párt sem választunk csupán a külső alapján úgy kutyát sem szabad pusztán ez alapján választani. 

Kölyök Border Collie
Kölyök Border Collie
  • Házőrző lesz? Ez esetben vegyünk Moszkvai őrkutyát, ne pedig <strong>Alaszkai</strong> <strong>Malamutot Alaszkai Malamutot, mert ez utóbbi még a kaput is kinyitja a betörőnek. Ellenben, ha minden nap kilométereket akarunk csavarogni akkor nincs is jobb társ erre, mint egy Malamut.
  • Házőrző lesz, aki a nap 24 órájából 22 órát egyedül van?  Erre lehetőleg semmilyen kutyát ne vegyünk, mert a kutyának szüksége van gazdája közelségére és az együtt töltött hasznos időre, vegyünk akkor inkább riasztó rendszert és kamerákat, hosszú távon olcsóbb is.
  • Kutyás sportolni akarunk vele? Jó választás lehet például a Mudi Mudi, a Border Collie Border Collie. Ellenben egy csau csau nem biztos.
  • Vagy szeretnénk, ha elkísérne minden reggel a 6 km-es kocogásunkra? Erre nem minden fajta alkalmas, vegyük például a Francia Bulldog Francia Bulldog vagy a Basset Houndot Basset Houndot. Lehet rajongani értük, de ezek a fajták nem alkalmasak erre. Ellenben egy Agár még örül is neki.
  • Szeretnénk, ha minden nap bejönne velünk dolgozni? Hát lehet a Bernáthegyink<strong> Bernáthegyink szívesen elkísérne minket, de az is lehet, hogy nem fér el az irodai asztalunk alatt kényelmesen.
  • Esetleg az idős nagymama mellé kellene társaságnak? Vegyünk a mama mellé egy nem annyira aktív kutyát, aki viszont nagyon szeret az ember mellett pihenni például egy <strong>Palota pincsit Palota pincsit vagy örökbe fogadhatunk a menhelyről egy idősebb kutyust. Rengeteg idős kutyus vár az igazira a menhelyeken és ők általában az esélytelenek, hogy családra találjanak.
  • Amennyiben mi magunknak nem vagyunk annyira aktívak akkor hozzunk ki egy felnőtt, nem annyira hebrencs kutyust a menhelyről. Ugyan így, ha nem állunk készen egy kölyök rongálására, a lakás átalakítására míg benő a feje lágya akkor nem muszáj kölyköt válasszunk. Egy 1-2 éves már komolyodó félben lévő kutya még sok évig lehet aktív társunk és kihagyjuk a rombolásos hónapokat.
  • Ha 3 aktív gyerek mellé szeretnénk játszótársnak a kutyát? Vegyünk egy <strong>Vizslát Vizslát vagy egy Berni pásztor Berni pásztor, azok biztosan élvezni fogják az állandó játékot és „baby sitterkedést”.
  • Nyilván nem minden kutyának való ezen életmódok mindegyike, de alapos utána járással megtalálhatjuk az életmódunknak, családi állapotunknak, lakhelyünknek és energia szintünknek megfelelő kutyát.
Idős Agár kanapé nyugalomban
Idős Agár kanapé nyugalomban

Honnan fogadjunk be kutyát?

Menhelyek

Amennyiben nem ragaszkodunk a fajtatiszta kutyusokhoz úgy érdemes ellátogatni néhány menhelyre. Rengeteg kutya vár arra, hogy örökbe fogadják. Vannak köztük kölyök, felnőtt és idős egyedek is. Minden féle fajta és keverék kutyával találkozhatunk. Sok menhelyen lehetőség van önkénteskedni, így lehetőség van megismerni több kutya személyiségét mielőtt dönt az ember. El lehet vinni őket sétálni, meg lehet ismerkedni velük és így akár az igazi lelki társunkat is megtalálhatjuk néhány látogatás után.

Fajtamentők

Fajtatiszta kutya örökbefogadására is van mód. Ma már a legtöbb fajtának van fajtamentő szervezete, akik direkt az adott fajta mentésére szakosodtak. Így, ha eldöntöttük, hogy például egy skót juhászt szeretnénk örökbe fogadni vagy egy szánhúzót, ma már erre is meg van a lehetőség.

Kölyök szánhúzó
Kölyök szánhúzó

Tenyésztők

Ha úgy döntünk fajtatiszta kölyköt vennénk úgy mindenképpen több tenyészetbe látogassunk el. Hogy kiszűrhessük az esetleges szaporítókat. Egy profi tenyésztő, akinek az állatai jóléte a legfontosabb, nem titkolja el, hogy milyen körülmények között élnek kutyái. Körbe vezeti a gazdi jelölteket. Sőt meginterjúvolja a kutyák iránt érdeklődőket ugyanis nem mindegy neki hová kerülnek kutyusai. Tanácsokat ad és kikérdezi a gazdikat, ugyanis egy Tenyésztő számára nem a pénz a legfontosabb, (hogy eladjon még egy kutyát), hanem az, hogy minden kutyája jó családba kerüljön. Ha bármi baj van a későbbiekben, beteg lesz kedvencünk, ne adj isten meg kell váljunk tőle akkor a tenyésztőhöz mindig fordulhatunk tanácsért, ötletért esetleg segítségért.

Kutyatartás anyagi vonzatai

Gondoljuk át mennyi pénzt tudunk elkülöníteni egy kutyára ugyanis, a kutyának vannak havi fix költségei és előbb utóbb lesznek nem tervezhető kiadások is, akár egy betegség akár egy baleset miatt. Nem érdemes azért szaporítótól venni kutyát, mert adott esetben olcsóbb, mint a tenyésztő ugyanis amit megspórolunk a vételi árán azt biztos kifizetjük az állatorvosnak 2 éven belül. Ebben sajnos semmi túlzás nincs. Persze vannak alapvetően egészségesebb és betegesebb fajták is. Tenyésztőtől vett kutya is lehet beteg akár még öröklött problémája is lehet. Ezt nem minden fajtánál lehet kiszűrni, bár sok tenyésztő garanciát vállal ezekre a problémákra. Ugyanez igaz a minőségű tápokra, nem biztos, hogy hosszútávon megéri olcsóbb, kevésbé jó minőségű táppal etetni kedvencünket, mert az ebből adódó egészségügyi problémákat végül úgyis mi fizetjük meg. Ha kedvencünk súlyos beteg lesz és intenzív állatorvosi ellátásra lesz szüksége a számla több tízezer forinttól a százezres összegeket is súrolhatja, ugyan így egy műtét ára. Minden esetben kössünk biztosítást kedvencünkre így a biztosító visszaadja az állatorvosi költségeket. Ez óriási segítség tud lenni.

Kölyök vagy felnőtt kutya

Kölyökkutya örökbefogadása, vásárlása

A kölyökkutyának meg van az az előnye, hogy jó eséllyel semmilyen trauma nem érte még, meg van az esélyünk, hogy mi rontsuk el. Ez természetesen csak vicc. Tiszta lappal indulunk. Nevelhetünk belőle tökéletes kutyát. Járhatunk kutyaiskolába vele és rengeteg szép évünk lehet együtt. De számolni kell vele, hogy míg tökéletes kutya lesz új kedvencünkből addig bizony lehet, hogy szét rág ezt azt, bepisil, ugat és egyáltalán kölyökkutyaként viselkedik. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Rosszalkodó kölyök
Rosszalkodó kölyök

Felnőtt kutya örökbefogadása, vásárlása

Felnőtt vagy idős kutya örökbefogadása esetén előfordulhat, hogy a kutyát már érte trauma. Lehet, hogy elvesztette szerető gazdáját, lehet, hogy bántották, ebben az esetben ránk hárul a rehabilitálása. A biztonság érzésének visszaadása a számára. Ebben lehet, hogy szakértő segítségét kell kérnünk. Lehet, hogy elrontották a nevelését, amit majd nekünk kell rendbe hozni. Lehetséges, hogy már idős és időskori problémái vannak. Lehet, hogy már valamilyen betegséggel érkezik hozzánk. Nem ritka, hogy felnőtt kutyusok befogadásánál kiderül, hogy szívférgesek például. Ilyen esetben a kezelés anyagi költségei is ránk hárulnak. Egy szóval nem tudhatjuk min ment már keresztül. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet tökéletesen jól nevelt és boldog kutya belőle, sőt. Amennyiben már egy jól nevelt felnőtt kutyus érkezik a családba akinek nincsenek komoly traumái úgy nekünk csak élvezni kell a nyugodt felnőtt kutya éveket mikor már elől lehet hagyni a papucsot, mert senki nem áll lesben, hogy megrágja azt.

Idős Labrador
Idős Labrador

Ajándékba kutyát

Meglepetésként lehetőleg senkinek ne vegyünk kutyát. Nem tudhatjuk szeretne e egy ilyen 10-15 évre szóló felelősséget a nyakába. És ha szeretne is kutyát nem biztos, hogy olyan kutyára gondolt, mint amit kapott. Lehet, hogy az időzítés nem jó, lehet, hogy a kiválasztott kutyával nem lesz meg közöttük a vonzalom.  Amennyiben gyereknek veszünk ajándékba kutyát úgy legyünk rá felkészülve, hogy a munka nagyja ránk maradhat. Vannak gyerekek, akik 100%-ban oda teszik magukat egy kutya kedvéért, de ez majd csak akkor derül ki, ha már oda kerülünk. Így, ha mi magunk nem akarunk egy kutyával „foglalkozni” akkor ne vegyünk kiskorú gyermekünknek kutyát, mert annak minden esetben a kutya látja kárát.

Gondoljuk át felelősséggel, hogy mire vállalkozunk egy állat örökbefogadásával. Akár felnőtt, akár kölyökkutyát veszünk magunkhoz az biztos, hogy csodálatos élményben lesz részünk és alapos utána járással megtalálhatjuk azt a kutyust, akivel egymásnak lettünk teremtve. 

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek