Mikor ajánlott a kutya hidroterápia?

Mikor ajánlott a kutya hidroterápia?

Manapság már hazánkban is elterjedt a kutya hidroterápia. De mikor érdemes hidroterápiára vinni kutyusunkat és miben más ez, mintha a strandon úsztatnánk?

A hidroterápia és az úszás jótékony hatásairól beszélgettem Kövesdi Dianával a MediPet Kisállat Rendelő és Rehabilitációs Centrum tulajdonosával. A Medipetben cicák, kutyák neurológiai és mozgásszervi betegségeinek kezelésére, megelőzésére, ezekből történő rehabilitációjára szakosodott az állatorvosokból és fizioterapeutákból álló csapat. Diával az úszás és a hidroterápia hasznosságáról beszélgettem.

Hogyan lettél fizioterapeuta?

Évekkel ezelőtt egy veleszületett betegség miatt elveszítettem a kutyámat. Bármit megadtam volna, hogy csak egy napra is visszakaphassam, így ekkor megfogadtam, hogy mindent megteszek, hogy én magam is segíteni tudjak betegség esetén. Sajnos Jamienél, a következő kutyámnál már kicsi korában súlyos csípő diszpláziát diagnosztizáltak, így engem innentől már semmi nem állíthatott meg. Minden hazánkban elérhető képzést elvégeztem: Kutya-fizioterapeuta, Kutya elsősegély, Terápiás kutyamasszőr, Kutyakiképző tanfolyam. Az itthon tanulható módszerek mellett a külföldi tanfolyamokon is részt vettem és az ott alkalmazott lehetőségekről is folyamatosan bővítem az ismereteimet.

nő corgival a medencében
Kövesdi Diana kutyájával

Mit jelent a kutya fizioterápia és mit a hidroterápia?

A fizioterápia egy átfogó kifejezés, és ezek a kezelési lehetőségek szerencsére ma már az állatok számára is elérhetőek. A skála a tudomány előrehaladásával egyre szélesedik, egyre több lehetőségünk nyílik a különböző a módszerek alkalmazására, így központunkban teljesen természetes az, hogy ortopédiai és neurológiai betegségek esetén a gyógyulási folyamatokat a rehabilitációval egészítjük ki, ahogyan azt a humán gyógyászatban is tesszük. A hidroterápia a víz terápiás célokra történő felhasználását jelenti. A fizioterápián belül alkalmazott kezelési forma, ami máshoz nem fogható eredményeket hoz a kutyák műtéteket követő rehabilitációjában, mozgásszervi-, neurológiai problémák kezelésében, de szerepe a kondíció megtartásában, az izomtónus növelésében vagy az elhízás kezelésében sem megkérdőjelezhető. Tehát az úszás és a víz alatti futópad is a fizioterápia egy szegmense. Mind a kettő hidroterápiás módszer.

francia bulldog hidroterápián
Víz alatti futópad

Mikor ajánlott a víz alatti futópadozás és mikor az úszás?

Mindkét kezelés során a víz speciális tulajdonságait használjuk, melyek a víz ellenállása, a hőhatás, a felhajtó erő, és a hidrosztatikai nyomás.

A kezeléseink során stabil, kellemes hőmérsékletet állítunk be, és a gépészeti rendszerünk gondoskodik a víz fűtéséről, és megfelelő kontaminálásáról. Izomtónus szabályozásnál, pl. befeszült merev izmok lazításánál és neurológiai betegségek esetén a víz hőfokának hatalmas szerepe van.A szárazföldi testsúly a víz magasságától függően jelentősen csökken a felhajtóerőnek köszönhetően.
A kezelés így ennek következtében a célunk alapján lehet ízületkímélő hatású, erősítő, izomépítő, és külön fókuszálni tudunk az adott testrészekre.

Vannak betegségek, ahol kifejezetten a víz alatti futópadot ajánljuk, hiszen ott leér a betegünk lába, és a szalagot a megfelelő általa szabott sebesség szerint tudjuk állítani. Néhány esetben, izom építés, erőnléti edzés, állóképesség fejlesztés egy fiatal kutyánál az úszást javasoljuk, ezt mindig a betegséghez, az állapot mértékét tekintve ítéljük meg az állapotfelmérés során.

nő bullmasztiffal medencében
Kövesdi Diana hidroterápiás páciensével

Milyen problémák esetén használtok hidroterápiát?

Ortopédiai megbetegedések esetén, műtétek és traumák után (pl. ficam, törés), különböző ízületeket érintő betegségek pl. artrózis, kereszteződő szalagszakadás, ízületi diszplázia ( csípő, könyök, váll), patellaficam, Perthes kór, sántaság, műtét esetén felkészítés, majd rehabilitáció szokta követni a nálunk megforduló betegek kezelését.

Neurologiai problémák, és azok következtében létrejövő bénulás, a perifériás idegsérülések, izom-és ínbetegségek pl. ínszakadás, húzódás, bicepszín gyulladás, kontraktúrás elváltozások, gerincet érintő betegségek pl. porckorongsérv, Cauda Equina Szindróma, Bambuszgerinc, időskori problémák, valamint a sportkutyák fizikai teljesítőképességének növelésében is abszolút szerepet játszik, vagy az elhízott kutyák testsúly csökkentésében, tehát végtelenül széles körűen felhasználható kezelési forma. Mindig a beteg állapota dönti el, milyen kezelést javasolunk. Vannak betegségek amikor kontraindikált egy bizonyos hidroterápiás forma, de ezt mindig az állapotfelmérést követően egyeztetjük a gazdikkal.

kutya hidroterápia
Hidroterápia

Tehát akkor mozgásszervi problémák megelőzésére és kezelésére is jó a hidroterápia?

Kifejezetten. A vízben történő helyzetváltoztatás nehezebb, mint szárazföldön, így nagyszerűen alkalmazható izom fejlesztésére és az erő növelésére, miközben a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztésére is kiváló.

Egy koordinációs gondokkal küzdő kutya pedig ennek hatására a vízben stabilan tud állni, és gyakran előfordul, hogy ezeknek a hatásoknak következtében egy a szárazföldön nehezen mozgó, vagy mozgássérült állat a vízben képes sétálni.

Mielőtt profi sportba kezdünk kutyánkkal érdemes lehet fizioterápiázni vele?

Igen, az aktív gyakorlatok nagyon népszerűek az egészséges kutyások körében is, a kutya-fitness számukra is hasznos izom-és koordináció fejlesztő mozgásforma, amelyet akár csoportban is végezhetnek. A beteg kutyák mozgatását viszont mindenképp bízzuk szakképzett terapeutára. Ilyen esetekben a nem asszisztált mozgás, valamint a csoportos tréningek nem megfelelőek, ezekkel akár maradandó kárt is tehetünk az állatban. A módszer során semmit nem kényszerítünk a kutyára, és jutalomfalat vagy játék segítségével vezetjük rá a gyakorlatok elvégzésére.

nő játékot dob kutyának a medencében
Játékkal, jutalomfalattal motiváljuk a kutyát

Idős kutyával is lehet fiziozni?

Kifejezetten javasolt idős kutyusoknak, akár szinten tartás, izom fejlesztés, illetve a kognitív képességek fejlesztése szempontjából is.

A diagnózist kiállítja fel a terapeuta vagy orvos?

Mindenképpen orvosi diagnózis szükséges, ami történhet nálunk, vagy egy másik rendelőben kiállított orvosi lelet alapján. A fizioterapeuta feladata az állapotfelmérés, ami alapján felépül a kezelési és terápiás terv, mintha egy humán gyógytornászt keresne meg valaki.

Hogyan kell elképzelni egy fizioterápiás kezelést?

Első alkalommal minden esetben több lépcsős állapotfelmérést végzünk, ami alapján elkészül a terápiás terv. Egy kezelési alkalom 60 perc, és minden olyan kezelési módszert bele teszünk ebbe az időintervallumba, ami a páciens számára a leginkább megfelelő. Ez lehet heti egy, vagy akár 2 alkalom.

labrador vízalatti futópadon
Víz alatti futópadozás

Van olyan helyzet, hogy ellenjavallott profi nélkül úsztatni a kutyát?

Némelyik gerinc probléma esetén pl. Cauda Equina Compressio kifejezetten tilos az úsztatás. Nagyon beszűkült ROM (Range of Motion) ízületek esetében is sajnos túl nagy mozgáspályát jár be az ízület az úszás során, így ott is inkább kerülendő. A víz alatti futópadról nem mondható el ugyanez, hiszen ott a sebességet a beteghez állítjuk és folyamatosan leér a lábuk. Az biztonsággal használható.

Élvezik a kutyák a hidroterápiát és úgy általában a fiziot?

Szerencsére eddig szinte minden pácienssel sikerült megtalálni a közös hangot. Jutalomfalat, kedvenc játék szokott általában kelleni és azokkal nagyon jól motiválhatóak. A víz alatti futópad általában egy nagyon új élmény hiszen sem a fürdetéshez, sem pedig a természetes vízhez nem tudják azonosítani a kutyák, de pici segítséggel, rávezetéssel és hozzászoktatással eddig mindig sikerrel jártunk. Semmi sem kötelező, tehát csak pozitív megerősítést és jutalmazást alkalmazunk. Az úszás néha keményebb dió, de néhány alkalom után a legtöbb kutyus arra is ráérez.

corgi úszik medencében játékkal
A páciensek nagyon szokták élvezni a terápiát

Mit lehet tenni, ha a kutya retteg a víztől, de szüksége lenne a terápiára?

Mivel senkire sem erőltetjük rá egyik kezelési módszerünket sem, aki nem szereti a vizet, azzal teszünk egy próbát és, ha nem élvezi akkor mindenképpen szárazföldi megoldást pl. torna alkalmazunk.  

Cicáknak is van hidroteápia?

Igen, vannak elfogadó cicák, akiknél lehet használni esetleg a víz alatti futópadot, de náluk általában a szárazföldi kezeléssel szoktunk nagyobb célt elérni.

nő corgival medencében
Szakember választáskor fontos, hogy mind a kutya, mind a gazda megbízzon a terapeutában

Mi alapján tudja eldönteni az ember, hogy jó szakemberhez került e kedvence?

Mindenképpen fontos a szakirányú végzettség. Csak végzett kutya-fizioterapeutát válasszunk, és esetleg nézzük meg milyen továbbképzéseken vett részt. Fontosnak találom, hogy mindenképp a gazdi olyasvalakit válasszon, aki emberileg is szimpatikus neki, aki jól kezeli a kutyát, tud vele bánni, és a kutya is elfogadó. Nem egyformán reagálnak a kutyák sem van, akivel nagyon jól tudnak együttműködni van, akivel kevésbé elfogadóak. Szerintem érdemes egy alkalommal ellátogatni, és az alapján el tudják dönteni, hogy eredményes lesz e a közös munka. A szakirányú végzettség viszont egyértelműen alapfeltétel.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek