Segítőkutya a tanúk padjában

Segítőkutya a tanúk padjában

Egy segítőkutya a tanúk padjában segíthet a traumatizált tanúnak, tanúvallomást adni. Így segítve, hogy az elkövetőt elítéljék.

Borítókép forrása: courthousedogs.com.

 

A segítőkutyák számos területen könnyítik meg az emberek életét. Gondoljunk csak a hallássérült segítő kutyákra, a vakvezetőkre vagy éppen a poszttraumás katonákat segítőkre. Egy Minnesotai bíróságon pedig egy szexuális zaklatást átélt kislányt segített egy kutya a tanúk padjában.

Nova a golden retriever golden retriever egy 15 éves lánynak segített a tanúk padjában. Embert próbáló lehetett 5 órán át tanúskodnia az évekig tartó bántalmazásról, Nova nélkül nem tudta volna végig csinálni. De a kutya végig ott volt a bátor kislány mellett és segített neki megnyugodni.

A bántalmazó végül 30 év börtön büntetést kapott, hála a tanúvallomásnak.

Jamie Reinschmidt helyettes megyei ügyész, aki a vádat indította, úgy nyilatkozott, hogy a kutya nélkül a kislány nem tudott volna ilyen összeszedett és mindenre kiterjedő vallomást adni.

A kislány vallomása nélkül a vádlottat felmentették volna. A védelem probálta kitiltatni a kutyát a teremből, azzal érvelve, hogy együttérzést fog kiváltani az esküdtekből, de szerencsére a bírónő Laura Moehrle engedélyezte, hogy Nova a kislány mellett legyen. A bírónő úgy találta, hogy a kutya segítsége nagyon fontos lehet a tanúskodó kislánynak. Azonban szabott pár feltételt, az egyik az volt, hogy a kutya úgy üljön a lány mellett, hogy az esküdtek pont ne lássanak rá és a kutya felvezetőjének Keli Tautman-nak végig a földön kellett ülnie a kutya mellett.

bírósági segítőkutya
Forrás: wikipedia.org

Azonkívül, hogy a kutya a tárgyalás alatt végig a kislány mellett volt, ítélethozatalkor is szükség volt rá. A kislány mikor meghallotta, hogy elítélték bántalmazóját, elsírta magát és Nova és ő egy különszobába mehettek, ahol a goldi megvigasztalta a hős kislányt.

Nova 2019. óta dolgozik a bíróságon, ahol számtalan tanúvallomást tevő személyt vigasztalt a tanúskodás előtt/ után és az ítélethozatalkor is, azonban most először volt arra példa, hogy a tárgyalóteremben volt feladata.

Amerikában több államban is megengedett, hogy segítő kutya jelen legyen a tárgyalóteremben. A fent leírt történet 2023. nyarán történt, Nova azóta másoknak is segített a tárgyalóteremben.

tanúskodó kisfiú bírósági kutyával
Forrás: campbelllawobserver.com

Szerencsére nem Nova az egyetlen kutya, aki bemehet a tárgyalótermekbe. Amerika szerte egyre nagyobb divat, hogy beengedik a segítőkutyákat a trágyalásra. Főként családügyi tárgyalásokon segítenek ezek a kutyák illetve erőszakos bűncselekmények áldozatainak.

Sokszor az ő jelenlétükre van szüksége a tanúnak, hogy megnyugodjon és összefüggő tanúvallomást tehessen így igazságot szolgáltatva a bántalmazónak.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek