Golden retriever
FCI fajtacsoport
Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák
Magasság
51-56 cm
Súly
25-32 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Félhosszú
Szín
Krém Arany
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Golden retriever

Arany retirever

Korábbi elgondolások alapján a Golden retriever orosz cirkuszi kutya volt, melyet Lord Tweedmouth (korábban Sir Dudley Majoribanks) látott fellépni Brightonban, 1858-ban.

Golden retriever története

Korábbi elgondolások alapján a Golden retriever orosz cirkuszi kutya volt, melyet Lord Tweedmouth (korábban Sir Dudley Majoribanks) látott fellépni Brightonban, 1858-ban. Ezek a kutyák megjelenésüket tekintve vastag, hullámos, szőrzetű, krém és világos aranyszínű egyedek voltak. A lordot annyira lenyűgözte a kutyák intelligenciája, külleme és tanulékonysága, hogy mind a nyolc kutyát megvásárolta és elszállította őket skót birtokára, Guisachan-ba. 1952-ben a lord unokaöccse (Ilchester hatodik grófja) elvetette a korábbi elméletet, arra hivatkozva, hogy talált egy gondosan vezetett „stud book”-ot 1835-ből, amely rögzítette a Guisachan-ban élő összes kutyát. Ebben a könyvben nem tett említés az orosz kutyákról. Volt egy bejegyzés egy Nous (1864, Brighton) nevű kutyáról, akiről azt gondolták, hogy az orosz cirkuszhoz tartozik.

Lord Tweedmouth
Lord Tweedmouth

A bejegyzés alapján tenyésztője Lord Chichester volt. Lord Tweedmouth unokája kijelentette, hogy nagyapja vásárolta meg az első sárga kutyát Brightonban, ahol azt mondták, hogy ez az egyetlen sárga kiskutya a fekete hullámos szőrű kölykök közül. Ez a kölyök volt Nous. Az 1868 és 1889 között tenyésztett kölyökkutyák egy részét megtartották, néhányat odaadtak más tulajdonosoknak, szomszédos birtokokra, barátoknak és rokonoknak, Angliában és Skóciában. Ekkor alakultak az első kennelek. Nous és Belle párosításából 1868. júniusában, 4 sárga kutya született (Crocus, Cowslip, Primrose és Ada). Ezeknek a későbbi tenyésztéseknek generációit rögzítik az úgynevezett kennel nyilvántartások, melyeket Guisachan-ban őriztek, e feljegyzések jelenleg a Kennel Club könyvtárában találhatóak.

Nous és Belle utódait hullámos és sima szőrű retrieverekkel, vízi spániellel és vörös szetterrel kombinálták. Elsősorban a sárga (és néhány fekete) kiskutyákat tartották meg, annak érdekében, hogy e vonalat folytassák. 1911-ben a fajta hivatalosan is elismerté vált a Kennel Club által, mint „Retriever – sárga – vagy arany” és végül 1920-ban, mint „Retriever-Golden”. Kezdetektől fogva kiváló munkakutya volt, híres a megbízhatóságáról és nyugalmáról. Fizikai és mentális képességei teszik tökéletes vadászkutyává, mindemellett a modern kori elvárásoknak is megfelel.

Guisachan-i birtok
Guisachan-i birtok

Külleme

Általános megjelenés: szimmetrikus, harmonikus, élénk, erőteljes. Kiegyensúlyozott mozgás; barátságos, kedves arckifejezés. Fej és koponya: kiegyensúlyozott és jó formájú, arányos. Széles fejtető, anélkül, hogy durva lenne, erős, széles és mély fang. A pofa körülbelül olyan hosszú, mint a koponya. Kifejezett stop, fekete orr. Szem: sötétbarna, egymástól távol illesztett szemek, sötét színű szemszélekkel. Fül: közepes nagyságú, körülbelül a szem magasságában tűzöttek. Harapás: erős állkapocs, tökéletes, egyenletes és teljes ollós harapással, a metszőfogsor rés nélkül nyúlik az alsó elé, és a fogak az állkapocsra merőlegesen helyezkednek el.  Nyak: jó hosszúságú, száraz és izmos, toka nélkül. Mellső rész: a láb egyenes, erős csontozatú, a váll jól hátra nyúlik, hosszú lapocka egyforma felkarhosszal, így jól a törzs alatt áll. A könyök a testhez simul. Elölről nézve a láb és a könyök egyenes, sem befelé, sem kifelé nem fordul. A mellső lábak csontozata erős, melyek könnyedén viselik a kutya súlyát. A hát egyenes vonalat képez a martól a farok tövéig, nem ereszkedő, de nem is felhúzott.  Hátulsó rész: az ágyék és a láb erős és izmos. Az alsó comb jó hosszúságú, jól szögelt térd ízületek. Mély csánk, mely hátulról nézve egyenes, nem ki- vagy beforduló. A tehénállás legkevésbé sem kívánatos. Az ágyék tájékának erős izomzata az ugyanolyan erős hátsó lábakba megy át. A felső comb széles és izmos, az alsó comb hosszú, a csánk és a mancs közti csontok rövidek. Mancsok: kerekek és zártak, nem túl nagyok. A lábujjak nem túl hosszúak, jól görbülnek, a talppárnák fejlettek és erősek. Macskamancs. Farok: a hátvonal magasságában tűzött és tartott farok, a csánkig ér, a végén kunkor nélkül. A farok töve egy vonalban van a háttal. Egyenesen tartja, vagy a hát magasságában, esetleg kissé felette, de se nem túl magasan a hát fölött, sem a hátsó lábak közé lógatva. Alsó oldalán zászlós szőrzettel. Mozgás: erőteljes, jó előretolással. Egyenes és párhuzamos az első és hátsó lábaknál. Térölelő és szabad előrelépés. Mozgásban folyamatos, térnyerő járást kell mutatnia nagy tolóerővel a hátsó részről. Mellső lábát eközben nem emeli meg túlságosan, a mancsok és a mellső lábközép sem be sem ki nem fordul. Mindkét láb párhozamosan mozog. Szőrzet: sima vagy hullámos, dús zászlókkal. Tömött és víztaszító aljszőrzettel. Szín: az arany- vagy krémszín minden árnyalata, nem vörös és nem is mahagóni. Néhány fehér szőrszál a mellkason megengedett. Nagyság: a kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.  Hibák: az említett pontoktól való minden eltérés hibának számít, melyet az eltérés mértékével egyenes arányban kell értékelni. Megjegyzés: a kanoknak két nyilvánvalóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük, amelyek tökéletesen leszálltak a herezacskóba.

Golden retriever díjjal
Arca kifejező, nyitott, barátságos

Jelleme

Nem meglepő, hogy napjainkra az egyik legnépszerűbb kutyafajta. Rendkívül intelligens, társaságkedvelő, gyönyörű és hűséges. Ez a fajta 3-4 éves koráig megőrizheti kölyökkori játékos személyiségét, de sokan megtartják ezt a viselkedésformát egészen idős korukig. Alapvetően vadászkutyának tenyésztették ki, ezért mindennapos fizikai és szellemi kihívásokra egyaránt szüksége van. Szó szerint bearanyozza a család mindennapjait, fontos számára az emberi közelség. Házőrzésre nem kifejezetten alkalmas, az idegeneket ugyan megugathatja, de az esetek többségében farkok csóválva és a jellegzetes „mosolyával” üdvözli az embereket. Mint minden kutyának, nekik is egészen kölyökkoruktól szükségük van a megfelelő szocializációra, amely segít abban, hogy kutyánk kiegyensúlyozott felnőtté váljon.

A jellemükről jó képet ad ez a történet is.

Apportozó golden
Szüksége van a a minden napos mozgásra és szellemi kihívásokra

Ápolás, kozmetika

Rendszeres, szakszerű ápolása elengedhetetlen. A szőrzet ápolását már kölyökkorban el kell kezdeni, amely minőségi termékekkel történjen. Nem csak azért, hogy a szőrzet jó állapotban legyen, hanem azért is, hogy a kutya hozzászokjon és később is eltűrje az ezzel járó megpróbáltatásokat. A rendszeres fésülés elejét veszi a szőrzet összegubancolódásának és alapvető a kültakaró megfelelő kondíciójának kialakításában is. Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel vedlenek. Fogápolás: a fogkőképződés a fogak megbetegedéséhez vezethet, a baktériumok ugyanis a fogíny szöveteiben és a fog gyökereinél gyulladást okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk kutyánk fogainak ápolásáról. Fül-és szemápolás: a szemeknek, tisztának, csillogónak és kivörösödés mentesnek kell lenniük. Ha a fül érintésére érzékenyen reagál vagy kellemetlen a szaga, illetve gyulladt vagy forró, azonnal keresse fel állatorvosát. Karom ápolás: karomvágását kizárólag szakemberrel végeztesse (állatorvos vagy kutyakozmetikus)!

Nevelése, igényei

Szüksége van a napi mozgásra, tréningre. A fizikai és szellemi foglalkozást egyaránt igényli. Tökéletes partner családi programokhoz, mint a hosszú séták, kirándulás, futás, úszás, stb.. Mivel ilyen esetben az ízületek komoly igénybevételnek lehetnek kitéve, ezért bármilyen mozgásformát választunk kedvencünk számára, elengedhetetlen az előzetes állatorvosi konzultáció. Fontos a kölyökkorban elkezdett szocializáció, új emberek, új helyek, új szituációk megismertetése. Ez az alapja annak, hogy négylábú családtagunk stabil, megfelelő viselkedésű felnőtt legyen. A kölyökkutya tanítása része a szocializációs folyamatnak, segíti a tulajdonost abban, hogy időben megtanulja, felismerje és kijavítsa az esetlegesen felmerülő, kialakuló viselkedési problémákat. A tréningek erősítik a kapcsolatot a kutya és tulajdonosa között. Ez a kutya maximálisan szeretne megfelelni tulajdonosának, minden lépését, mozzanatát érdeklődve figyeli. A fajta alapvetően vadászkutya, de bámulatos intelligenciája és alkalmazkodó képessége miatt több területen is eredményesen „használják”, mint kiállítási, munka, terápiás, sport, vakvezető, kábítószerkereső és mentőkutya. Ezt a fajtát szigorúan TILOS kennelben, bezárva tartani!

Kutya gazdájával
Tökéletes társ a mindennapokban

Fajtabetegségek

A golden retriever alapvetően egészséges fajta, azonban, ahogy más kutyafajták, úgy az ő esetükben is előfordulhatnak bizonyos egészségügyi problémák. Fontos tudni, hogy egy felelősségteljes tenyésztő mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen betegségeket kiküszöbölje, ezért egészségügyi szűréseket végeztet. 

Ezen betegségek közé sorolható:
- csípőízületi diszplázia (HD)
- könyökízületi diszplázia (ED)
- vállizületi diszplázia (OCD)
- különböző szembetegségek (pl. Cataracta, RD, entrópium, ectropium, stb.)
- bizonyos szívbetegségek
- genetikailag öröklődő betegségek (pl. GR_PRA1, GR_PRA2, prcd_PRA, MD)

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A fajta mára „divatkutyává” vált, ennek minden negatív következményével, mint amilyen az ellenőrizetlen, tömeges szaporítás. Ezért kiskutya vásárlása esetén a legnagyobb gondossággal járjunk el. Kiskutyát kizárólag leinformálható, felelősségteljes tenyésztőtől vásároljunk, kinek tenyésztési célja a fajta standardnek leginkább megfelelő, egészséges, fajtatiszta egyedek tenyésztése, akinek a kutyák minősége, mintsem mennyisége a fontos. Egy tisztességes tenyésztő teljes körű tájékoztatást ad kutyáiról, az adott párosításról és a kiskutyákról egyaránt. Kutyái higiénikus környezetben, családtagként élik mindennapjaikat. A kiskutyák kivétel nélkül eb származási igazolással (törzskönyv), kisállat egészségügyi könyvvel, mikrochippelve, szerződéssel, koruknak megfelelően vakcinázva, parazita mentesítve, szerződéssel, előzetes állatorvosi vizsgálatokat követően, legkorábban 8 hetes korukban költözhetnek új otthonaikba.

Kölyökkutya csoport kép
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Ilyés Nikolett vagyok, a Glamour Gold golden retriever kennel tulajdonosa. Lakóhelyünk adottságai kedvezőek kutyák tartására, mivel a Gödöllői-dombságban számtalan kiránduló hely, tó és mező lelhető fel, minden lehetőség adott arra, hogy kutyáink a legmegfelelőbb környezetben éljék mindennapjaikat. Generációkra visszatekintve családunkban a kutya mindig is teljes értékű családtagnak számított. A valódi fordulópont 2004-ben következett be az életemben amikor egy könyvben megpillantottam a Goldit. Szerelem volt első látásra, álmodoztam, hogy egyszer én is megoszthatom az életem egy ilyen csodaszép kutyával. Az álmom nem sokkal később valóra is vált, amikor megérkezett családunk első goldija Kevin. 2005 tavaszán lehetőségünk nyílt ellátogatni a klubkiállításra, ahol eldöntöttük: nem Kevin lesz életünk utolsó ilyen kutyusa. 2006 elején tudatos döntést követően érkezett meg hozzánk Shelly. 2008 januárjában, mindösszesen 4 órás korában választottam ki Svent, családunk új tagját. A Glamour Gold kennelt 2008. októberében alapítottuk meg, első almunk ezt követően született meg, az akkor legeredményesebb magyar tenyésztésű kan és a mi Shelly-nk párosításából. 2012-ben érkezett meg kennelünk legújabb tagja, Angie személyében. 2014 decemberében kennelünk egy újabb taggal bővült, Annie személyében, aki nemcsak kimagasló genetikai háttere és impozáns megjelenése miatt különleges számunkra, de elragadó és kiegyensúlyozott temperamentumával nap, mint nap levesz minket a lábunkról. 2015 decemberében csatlakozott hozzánk Rose, “A Királynő”, aki minden várakozásunkat felülmúlta. Gyönyörű megjelenésű, szuper munkaképességű és egyáltalán nem utolsó sorban tökéletes idegrendszerű, egészséges kutya, akinél szebbet és jobbat aligha kívánhattunk volna. Ahogy felnőtt kutyáinkra, úgy kennelünkben született kiskutyákra is nagy figyelmet fordítunk. Számunkra kutyáink minősége az elsődleges szempont, tenyésztési célunk nem más, mint a kitűnő küllemű és munkaképességű, egészséges, nyugodt és stabil idegrendszerű kutyák tenyésztése. A szülők minden esetben rendelkeznek a fajta tenyésztéséhez előírtakkal: képesség és magatartásvizsgával, tenyészszemlével, csípő, könyök, vállízületi diszplázia szűréssel, klinikai szemvizsgálattal, genetikai tesztekkel valamint kimagasló kiállítási eredményekkel egyaránt. Kiskutyát kizárólag leinformálható helyre, felelősségteljes állatbarátoknak adunk, előzetes beszélgetés és személyes találkozás után. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy kutyáink a lehető legjobb életet élhessék és boldogok legyenek életük utolsó pillanatáig.

Golden kölyöyk családjával
Nálunk a legkisebbek is teljes jogú családtagok

Gyakran ismételt kérdések

Ez a fajta a tökéletes családi kutya, a család teljes értékű tagja. Ideális társ gyermekkortól egészen idős korig. Fontos megemlíteni, hogy a kisgyermeket meg kell tanítani arra, hogyan viselkedjen egy kutya közelében, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk őket, legyen szó bármilyen fajtájú kutyáról! Emellett jól kijön más állatokkal is, sosem agresszív.

Kiskutyát kizárólag az adott ország fajtagondozó szervezete(i) által előírt tenyésztési szabályzatának megfelelő, regisztrált kennel névvel rendelkező tenyésztőtől vásároljunk. Örökbefogadás esetén válasszuk a fajtamentő egyesületet.

Kerüljük a túletetést, amely megelőzhető, ha alaposan áttanulmányozzuk az adott táplálék etetési útmutatóját vagy kikérjük a tenyésztő véleményét. A Golden hízásra hajlamos fajta, ez a probléma megfelelő etetési tervvel elkerülhető. Természetesen a kiskutya és az időskorú kutya szükségletei nem azonosak, így az etetési tervet koruknak, aktivitási szintjüknek, testtömegüknek és egészségügyi állapotuknak megfelelően szükséges kialakítanunk. Fokozott figyelmet fordítsunk kutyánk minőségi táplálására!

A bemutatót Ilyés Nikolettnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
A valódi fordulópont 2004-ben következett be az életemben amikor egy könyvben megpillantottam a Golden retrievert. Szerelem volt első látásra, álmodoztam, hogy egyszer én is megoszthatom az életem egy ilyen csodaszép kutyával.
Image Description
Nikolett Ilyés — Glamour Gold golden retriever kennel