Tüzelő kutya

Tüzelő kutya

Mit is jelent a tüzelés? Nos gazdiként a legfontosabb jelentése, hogy a tüzelő kutya vemhessé válhat.

Mit is jelent a tüzelés? Nos gazdiként a legfontosabb jelentése, hogy a tüzelő kutya vemhessé válhat. A legtöbb kutya évente kétszer tüzel, azaz ivarzik, ilyenkor válik termékenyé. Ha nem szeretnénk kis kutyákat jó, ha tisztában vagyunk a tüzelés jeleivel és időtartamával.

Kutyacsalád
Ha nem szeretnénk kiskutyákat akkor jó, ha idejében felismerjük a tüzelés jeleit

Tüzelő kutya viselkedése

A tüzelő kutya viselkedése megváltozik és jó eséllyel baromi idegesítővé válik. Persze egyedenként eltérőek ezek a viselkedések. Gyakori, hogy a kutya étvágytalan, ingerlékeny, nem fogad szót, fel van pörögve, nyugtalan, nem tud aludni, vagy éppen fáradtabb, mint szokott! Előfordulhat, hogy kutyákkal szemben agresszív főként az tüzelés első felében mikor még nem áll készen a párzásra, de fajtársai már érdeklődnek iránta.

A tüzelés időtartama

Ez is igen változó, de átlagosan 21-28 napig. Az első 3-17 napban (de átlagosan 8-10 napban) még nem áll készen a párzásra, ez az előivarzás, de már ekkor a gazdi agyára megy és a vérzés is jelen van már. A tüzelés második felében már készen áll a párzásra is a szuka. Állatorvosi vizsgálat nélkül nem lehet pontosan megmondani, hogy hányadik napon válik termékennyé a kutya így a tüzelés első jeleitől kezdve 3-4 hétig míg már nem érdeklődnek a szuka iránt a kanok és minden viselkedésbeli és testi tünet véget ért folyamatosan számítani kell arra, hogy akár létre is jöhet a párzás. Aminek bizony vemhesség az eredménye.

ismerkedő kutyák
Az általában barátságos kutya viselkedése megváltozhat tüzeléskor

Mikor kezdi a kutya a tüzelést?

Ez is egyed és testméret függő. A kistestű kutyák hamarabb lesznek ivarérettek, mit nagytestű társaik. A kicsik van, hogy már 6-8 hónapos korukban kezdik a tüzelést, ami nem jelenti azt, hogy készen állnak egy vemhességre, ugyanis ettől függetlenül még fejlődésben vannak. De termékenyekké válnak. (Ugyanúgy ahogy az embereknél is vannak lányok, akik már 10 évesen menstruálnak és teherbe eshetnek, ez nem jelenti azt, hogy a testük készen áll egy terhességre.) A nagyok van, hogy csak egy, másfél vagy éppen kétéves korukban kezdenek tüzelni. Emellett az első tüzelés még lehet úgy nevezett „csendes tüzelés” is, amelynek során a hormonális változások végbe mennek, de a gazdi észre sem veszi.

Milyen gyakran tüzel a kutya?

A legtöbb kutya évente kétszer. Kora tavasszal és ősszel, de előfordulnak olyanok is, akik évente csupán egyszer. Ez fajta és egyed függő is.

A tüzelés testi tünetei

A péra (nőstény kutya nemi szerve) megduzzad, pirosabbá válik, véres, váladék ürül belőle, csepegtet, maszatol a kutya.

borderek a tengerparton
A kanok ilyenkor bárhová elmennek a tüzelő nőstény után

Tüzelő bugyi

Benti kutyák esetében ez a csepegtetés, maszatolás igen kellemetlen tud lenni, ezért ilyenkor ajánlott a tüzelő bugyi használata. Minden állatos boltban kapható. Ez, mint a neve is mutatja egy bugyi, amit könnyen tudunk rögzíteni kutyánkon és rajta is marad szépen. Ebbe tisztasági betétet lehet tenni és azt cserélgetve meg lehet úszni a tüzelés okozta kellemetlenségeket.

Hormonális fogamzásgátlók kutyáknak

Ma már a kutyák számára is létezik olyan gyógyszer, ami megszünteti a tüzelést és a termékenységet, de hosszú távon nem ajánlott az adása.

két kutya a kertben
Tüzeléskor érkezhetnek váratlan látogatók kutyánkhoz

A tüzelés egy nagyon idegesítő időszak, mind a kutyának, mind a gazdának. A szuka ingerült és feszült lesz, a lakás véres, a kan kutyák átjárnak a kertünkbe vagy éppen séta közben zaklatják kutyánkat. A tüzelés megszüntetése csak még egy ok az ivartalanításra. A nem kívánt szaporulat megelőzéséről már nem is beszélve.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek