Basenji
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
40 cm
Súly
8-10 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Vízkedvelő kutyafajta?
Kezdő gazdiknak
Mozgásigény
Hízékonyság

Basenji

A Basenji kiegyensúlyozott, éber, intelligens vadászkutya. Független természetű, de családjához rendkívül erősen kötődik, idegenekkel kissé bizalmatlan.
Kedvencem Létrehozás

Basenji története

A világ legősibb kutyái közé tartoznak. A Basenji Ajándék Afrikából. A név a pigmeusok nyelvén azt jelenti, hogy "kis vad dolog a bokorból". Közép-Afrikai eredetű fajta, elterjedése a Kongói-medence szívétől Dél-Szudánig húzódik, ezeken a területeken élő Afrikai törzsek a mai napig vadásznak vele. Ezek a kutyák évezredeken át szoros kapcsolatban éltek az őslakosokkal, például a pigmeus törzsekkel.

Basenji gazdája nyakában
Basenji gazdája nyakában

Több ősi jelleggel is rendelkeznek, például a farkashoz hasonlóan évente csak egyszer ivarzik illetve nem ugathatnak lapos gégéjük miatt, ez a tulajdonságuk is ősi jellegükre utal. A vadászat során, hogy a vadászok bármikor tudják a kutyák tartózkodási helyét, egyfajta harangot viselnek a nyakukban.

Besenjin bennszülött gazdáival
A vadászat során harang van a kutyák nyakában, hogy a vadászok tudják merre jár.

A fajta eredete a mai napig nem tisztázott. Az első ilyesmi kutyákat ábrázoló rajzokat a Hufu Nagy Piramis (Kheopsz) sírjaiban találták, kb. Kr. E. 2700 a IV-dinasztia alatt. Feltehetően az első egyedeket ajándékként jutottak el Egyiptomba a pigmeusoktól a fáraóknak. Az egyiptomi kultúra hanyatlásával a fajtáról szóló ismeretek is eltűntek. Egy másik feltételezés szerint ezek a kutyák háborús trófeákként jutottak el Közép-Afrikába; Egyiptom elvesztette a háborút Szudán ellen és a győztesek népük számára megkövetelték az akkori legértékesebb dolgokat, nevezetesen a nemesfémeket, a nőt és a kutyákat.

Egyiptomi kutya ábrázolás
Egyiptomi kutya ábrázolás

1870 körül afrikai felfedezők ismét felfedeztek egy kicsi, hosszú lábú, kunkorodó farkú és rövid selymes szőrű kutyafajtát, a Basenji-t. Az egyik első afrikai felfedező, aki leírta furcsa kutyáikkal a törpe pigmeusokat, Dr. Schweinfurth volt. Lenyűgözték ezek a kutyák, intelligenciájuk, függetlenségük, macskaszerű mozdulataik, tisztaságuk. Egyik tanulmánya végén úgy döntött, hogy visz Európába egy szukát. Ez a kutyus azonban kiugrott egy szállodai szoba ablakából. Ezután több kísérlet történt a fajta Európába való behozatalára, de az első alkalmakkor nem élték túl a kutyák. Például 1923-ban  Lady Helen Nutting 6 Basenjit hozott magával, de mind a hat kutya meghalt a karanténban a beadott oltástól. Végül a '30-as években sikerült Angliában meghonosítani a fajtát. Ezután Amerikába is eljutottak ezek a kutyák. Az AKC 1943-ban fogadta el hivatalosan a fajtát. A fajtát 1937-ben mutatták be Európa egyik legrangosabb kutyás eseményén a Cruftson, ahol felkeltette az érdeklődést és elsöprő sikert aratott. Két híres tenyésztő akik meghonosították a fajtát Euróbában Olivia Burnné és Veronica Tudor-Williams.

Külleme

Közepes termetű, kompakt felépítésű kutyák, kecsesek, jó izomzattal rendelkeznek, elegánsak és egyben sportos megjelenésűek. Felálló fülük van, homlokukat gyakran ráncolják, ez érdekes kíváncsi arckifejezést kölcsönöz nekik. Szemeik barnák, és nagyon kifejező élénk a tekintetük. Jellegzetességük a csigaszerűen kunkorodó farkuk. Megengedett színek a vörös-fehér, fekete-fehér, tigriscsíkos vagy brindle, és a tricolor. Szőr: rövid, fényes, selymes, testhez simuló, nem rendelkezik aljszőrzettel.

Basenji a tóparton
Macskaszerű megjelenése, kunkorodó farka és álló fülei megnyerő külsőt kölcsönöznek neki

Jelleme

Kiegyensúlyozott, éber, intelligens vadászkutya. Független természetű, de családjához rendkívül erősen kötődik, idegenekkel kissé bizalmatlan. Csendes, tagoltan ugatni nem szokott, de nem néma, jellegzetes hangon tud kommunikálni, ha nagyon örül vagy ha valami nem tetszik neki, őshazájában Afrikában egyes törzsek beszélő kutyának hívják. Nagyon erős vadászati ​​készséggel, kiváló szaglással rendelkeznek. Kíváncsiak és eszesek, tanításuknál fontos a feladatok érdekessé tétele és a megfelelő motiváció, mert hamar ráunnak az egyhangú feladatokra, gyakorlásra. Rendkívül gyors és kitartó futók, versenyezhetnek agarakkal a sebesség és az irányváltoztatás terén. Remek sportkutyák, agility, coursing területén remekül teljesítenek. Kiváló túratársak lehetnek. Egyes egyedek jól másznak fára macskaszerű mancsaik segítségével. A vizet nem nagyon szeretik, az esőt és a hideget sem tolerálják jól, bár vannak kivételek.

Fogócskázó kutyák
Futásban az agarakkal versenyezhetnek

Ápolás, kozmetika

Macskaszerűek, csendesen mozognak, tiszták, mentesek a kutyaszagtól és macskaként mosakodnak. Nincs aljszőrzetük így alig vedlenek. Szőrzetük különösebb ápolást nem igényel, mivel száraz bőrű fajta így a gyakori fürdetés nem ajánlott és felesleges is. Más kutyákkal ellentétben évente egyszer ivarzanak ez egy ősi jelleg, ami kizárólag erre a fajtára jellemző.

Basenji kiállítási díjjal
Szőrzete nem sok ápolást igényel

 Mivel nincs aljszőrzete így szinte észrevétlen a vedlése, fürdetést nem igényel, száraz bőrének ártana is a túl gyakori fürdetés. Minimális időt igényel tisztán tartása, időnként ellenőrizzük a füleit, de nem hajlamos az koszolódásra, itt is azt tudom mondani olyan, tiszta mint egy cica! Már kicsi korától szoktassuk arra, hogy fogait kutya fogkefével áttisztogatjuk naponta egyszer. Körmei megfelelő mozgatás mellett megfelelő méretűre kopnak így külön vágni nem szükséges.

Nevelése, igényei

Póráz nélkül sétáltatni nem ajánlott, elengedni is csak zárt kertben, kutyafuttatóban tanácsos, független, kíváncsi természete, erős vadászösztöne könnyen bajba sodorhatja. Célszerű már pici korától klikker hangjára szoktatni, így behívhatóvá válik a segítségével veszélyes szituációkban is. Flexi, vagy más hosszú pórázon történő hosszú séták, túrák kielégíti mozgásigényét. Nagyon játékos, vidám természetű kutyák, gazdáikat sokszor megnevettetik, jellegzetes macskaszerű mozgásukkal, bohókás természetükkel. A gazdáikkal nagyon gyengédek, erősen kötődnek, a fizikai kontaktot nagyon szeretik, szívesen fekszenek a gazdi ölébe, macskaszerűén összegömbölyödve vagy a gazdi mellé, de úgy, hogy mindenképp a gazdához érjen. Gyerekekkel nagyon jól kijönnek, de a felesleges nyúzást nem szeretik, ilyenkor elkülönülnek, elkerülik az adott személyt, szituációt. Idegen kutyákkal kissé bizalmatlanok, de jól összeszoktathatóak. Macskákkal kompatibilisek, ha a családhoz tartoznak, hörcsöggel, nyuszival azonban nehezen barátkozik meg. Okos, könnyen tanul, de nagyon önálló, a feladatokat, ha túl sokat ismételjük hamar megunja. Tapasztalt gazdáknak való, első kutyának nem igazán, hamar ránőhet a gazdi fejére, ha nem tisztázódik ki a falkavezér. Nevelésében az erőfitogtatás, túlzott szigor nem vezet eredményre, ha nagyon szigorúak vagyunk vele, vagy erőszakosak akkor megmakacsolhatja magát. Szeretetteljes, de következetes neveléssel, ahol tisztázottak az erőviszonyok nagyon kellemes, ragaszkodó, hálás társ válik belőle.

Basenjik gazdáikkal
Nagyon fontos nekik a gazda közelsége

Fajtabetegségek

Nagyon egészségesek, két genetikailag öröklődő betegségük ismert, az egyik a Fanconi syndroma mely a vese tubulusok örökletes működési zavara súlyos, kezeletlen esetben az állat halálához vezethet. A másik pedig a progresszív retina atrófia vagy PRA ez az örökletes betegség a szemeket érinti a retina visszafordíthatatlan degeneratív elfajulását okozza. Mindkét betegség szűrhető és kiküszöbölhető genetikai szűrővizsgálattal. Aki ilyen kölyköt szeretne vásárolni mindenképp érdeklődjön a tenyésztőnél ezekről a szűrési eredményekről, és csak megbízható lelkiismeretes tenyésztőtől szerezze be leendő kiskutyáját, aki törzskönyvel igazolja a kölyök származását! Ismert fajtamentő alapítvány/ menhely, fajtamentés még nem alakult Magyarországon, itthon még ritkaságnak tekinthető kutyafajta.

Érdekesség

James H. Street Good-by, My Lady (1954) regényének 1956-os amerikai adaptációja. 

Egy fiú története, aki egy kóbor Basenji kutyával összebarátkozva és kiképezve megtudja, mit jelent férfinak lenni.

A film színészei Walter Brennan és a fiatal sztár Brandon de Wilde voltak.

My Lady  plakát
A film plakátja a Basenji kutyával

Tenyészet

Laczi Mária vagyok, férjemmel Bánfalvi Tamással alapítottuk az Anuleeka Basenji kennelt. 2001-ben ismertem meg ezt a csodálatos fajtát, diploma ajándékként kaptam első ilyen kutyámat, egy vörös-fehér kölyköt. Örök szerelem lett. Nagyon megfogott macskaszerű eleganciája, kompakt, kecses mégis szívós, erős testfelépítése, hihetetlen tisztasága, bohókás jelleme. Első kutyám halála után 4 év telt el Basenji nélkül, majd megláttam az interneten egy tigriscsíkos kölyköt az egyik lengyel tenyésztő oldalán. Ő lett kennelünk alapító szukája egy csodálatos jellemű és küllemű brindle színű kutya „Tamiz Klanu Lobuzow”. Nagyon eredményesen szerepelt számos hazai és külföldi kiállításon így nem volt kérdés, hogy ezt a vérvonalat tovább kell vinni. Az első alomból természetesen megtartottunk egy kislányt, aki méltó utódja anyukájának küllemre és természetre egyaránt. Nagyon fontosnak tartom a kennelünkben született kölykök korai szocializációját, és egészségét. Kizárólag olyan egyedeket vonunk be a tenyésztésbe, akik a küllem mellett egészségi állapotukat tekintve is megfelelőek, a két jellemző genetikai betegségre szűrtek és azoktól mentesek. Fontosnak tartom ennek az ősi, nagyon érdekes, különc, és egyedi fajtának a megőrzését úgy hogy ebben az ősi formában fennmaradjon megőrizve eredeti jellegét, kicsattanó egészségét, kompaktságát, jó anatómiai tulajdonságait, változatlanul ahogyan annak idején a fáraók korában ismerték „ajándékként tekintve erre a macskaszerű, kunkori farkú furcsa kutyára”.

Kölyök Basenji
Tenyészetünkből csak genetikai betegségektől mentes szülőktől származó kis kutyák kerülnek ki

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát. Ha van rá lehetőség menjünk el személyesen is a tenyészetbe, hogy lássuk milyen körülmények között élnek a kutyák és milyen a szülők temperamentuma. Csak szűrt, genetikai betegségektől mentes szülőktől származó kölyköt vegyünk. A kis kutya rendelkezzen törzskönyvvel.

Anya kutya kölykével
A szülők megismerése sokat elárul a kölyök várható jelleméről is

Gyakran ismételt kérdések

Nem, nem az agarak csoportjába tartoznak. Kecses megjelenésük és gyorsaságuk a a közös csak bennük.

A Basenji egy intelligens, önálló vadász kutya és mint ilyen nem ajánlott első kutyának.

Ez a fajta idegenekkel tartózkodó tud lenni, de a családját nagyon szereti és szüksége van a gazdi szoros közelségére.

A bemutatót Laczi Máriának és Bánfalvi Tamásnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
2001-ben ismertem meg ezt a csodálatos fajtát, diploma ajándékként kaptam első Basenjimet egy vörös-fehér kölyköt. Örök szerelem lett.
Image Description
Mária Laczi — Anuleeka Basenji kennel