Briard
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
56-64 cm
Súly
32-36 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Briard

Brie-i juhász, Berger de Brie

A Briard, melyet neveznek időnként Chein Berger de Brie-nek is, ősi francia pásztorkutya. Egyes feljegyzések szerint már Nagy Károly (768–814) frank királynak is voltak hasonló kutyái.
Kedvencem Létrehozás

Briard története

Ősi francia pásztorkutya. Egyes feljegyzések szerint már Nagy Károly (768–814) frank királynak is voltak hasonló kutyái. Ezer évvel későbbről már hiteles dokumentumokat is találhatunk a fajtáról. A XVIII. században még nem vált külön a hosszú- és rövidszőrű pásztorkutya. Mindkettőt ugyanarra a célra használták. A hosszú szőrű kutya kb. 5-7 cm hosszú, száraz, az időjárásnak ellenálló, ún. kecskeszőrrel rendelkezett, mely a test minden részén - a fején is - borította a kutyát. Ez a kutya tekinthető a mai, sokszor 30-40 cm-es szőrhosszúságú Briard elődjének. A hosszú- és rövidszőrű francia pásztorkutyát 1896-ban, a Párizs környéki Villette vásárcsarnokában rendezett gyűlésen különítették el, Chein Berger de Brie-nek nevezve a hosszú szőrű, és Chein Berger de Beauce-nak (a Beauceron Beauceron őse) a rövidszőrű változatot. Ettől az évtől létezik tehát hivatalosan a fajta. Kiállításon először 1863-ban, Párizsban láthatott a közönség ilyen kutyát. Az első standard 1897-ben született.  Az első fajta klub 1909-ben alakult Les Amis Du Briard néven. Franciaországban állatok őrzésére és terelésére használták. E francia fajta fő feladata a nyájőrzés volt, amelynek maradéktalanul meg is felelt. 2-3 kutya 6-700 jószágot számláló nyáj terelésével is könnyedén boldogult szinte emberi segítség nélkül. A világháborúban is kiváló szolgálatot tett. Bátorságát a sebesült katonák felkutatásában és üzenetek továbbításában is kamatoztatta. A II. Világháború után pedig már csak kb. 250 kutya maradhatott Franciaországban, de az állomány hamarosan gyarapodásnak indult. A jelenlegi magyar állomány cseh, szlovák, francia, német és belga vonalakból fejlődött. Jellemző, hogy a kis populáció miatt sok kutyát importálnak mind a mai napig, illetve nagyon sokan választanak külföldi fedezőkanokat.

A Briard mai megjelenése
A Briard mai megjelenése

Külleme

A kan marmagassága 62-68 cm, a szukáé 56-64 cm. Súlya általában 32-38 kg között mozog. A fajta ismertetőjele a dupla farkasköröm a hátsó lábakon. Erős izomzat, büszke tartás jellemzi az egyedeket. A kutyák mozgékonyak, könnyen törhetnek ki lépésről futásba, és fordítva megállíthatók, ha szükséges. Szőrzete hullámos, hosszú, száraz, kecskeszőrzetű, könnyű aljszőrzettel ellátott. Farok vágatlan, zászlós szőrzettel ellátott, mélyen tűzött és nem oldalt hordott. Hossza az ugró ízületig (csánk) kell, hogy érjen.

Jelleme

Híres gyermekek iránti szeretetéről és hihetetlen odaadásáról a tulajdonosa iránt. Élete árán is megvédi a falkáját. Jellemzően egygazdás eb, de a falkatagok utasításait ellenkezés nélkül követi. Különlegessége a kíváncsiság. Nem számít a kutya kora, mindig érdekli az új helyek felfedezése, az új helyzetek, feladatok megismerése és a természetben való kikapcsolódás. A kutyák hűek, hozzászoktak a komplex fizikai munkához és érzelmileg, idegrendszerileg stabilak.

Briard a campingben
Imád a családjával új kalandokban részt venni

Más kutyákkal, macskákkal együtt jól tartható, ha 1 éves korig a kellő szocializációt megkapja. Szeretnek mindig a szabad levegőn lenni minden évszakban és napszakban. Kutyaházat nem használják. Mivel juhászkutyák, télen a legnagyobb hóban is képesek kint feküdni.

Fajtabetegségek

A fajtára nem ismert jellemző betegség. Elégséges az oltások alkalmával átnézetni állatorvossal az ebet. Tenyésztésnél szűrve vannak csipőizületi diszpláziára és CSNB-re (veleszületett farkasvakságra).

Ápolás, kozmetika

Hetente át kell fésülni, hogy megakadályozzuk a csomósodást, filcesedést. Sűrű fogú kefével, tisztán tartható a szőre. Időnként ajánlott fürdetni, lehetőleg kondicionáló samponnal, hogy ne száradjon ki a bőre és a szőre is szép fényes legyen. Jellemző a hátsó lábain lévő dupla farkasköröm, amit időnként ellenőrizni kell az első lábain lévőkkel együtt nehogy túl nőjön. Füleik nem érzékenyek, néha nem árt kitisztítani a belerakodott portól, fülzsírtól.

Kölyökkutya labdával
Kis korától hozzá kell szoktatni a fésüléshez

Nevelése, igényei

Magas intelligenciájú, kíváncsi eb. Ezért a tanítása kifejezetten könnyű. Fontos, hogy 2-12 hó között kutyaiskolába, állatok és emberek közé gyakran vigyük, szoktassuk az autóban és tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz. Szívesen terel, úszik és végez őrző munkát a Berger de Brie. Imád autóban utazni és túrázni. Érdemes a tenyésztővel egyeztetni a kicsi jelleméhez és gazda igényeihez melyik tevékenység illik. Ne feledje, hogy semmit nem érhet el, ha fizikai büntetést és durva bánásmódot alkalmaz az állatnál, jutalmazással, dicsérettel motiválható, a büntetést duzzogva fogadja. Vakon engedelmeskednek a gazdának, aki kivívta tiszteletüket, de önálló gondolkodásra, problémamegoldásra is képesek.

Briardok gazdájukkal a fűben
Gazdájukkal nagyon szoros a kapcsolatuk

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Az egész világon a ritka kutyák közé tartozik, ezért mentett, menhelyi Briardok szinte nem fordulnak elő. A tenyésztés alap kritériuma a kötelező szűréseken túl, tenyészszemle mely a fajta jelleg mellett az idegrendszeri megfelelőséget is vizsgálja. Magyarországon maroknyi tenyésztő gondoskodik a tökéletes állomány őrzésről. Érdemes itthon ebet venni, mindannyian a tökéletes minőségre törekszünk és fontos az utógondozás.

Briard család
Briard család tenyésztőnknél

Tenyészet

Bonta Attila vagyok a Mátragyöngye-kennel alapítója Nagyrédén,, 2011-óta foglalkozunk feleségemmel a fajta tenyésztésével.. Jelenleg 4 vörös briardból áll a falkánk. Dolgozunk, a kutyázás, tenyésztés szerelem, nem megélhetés, így évente csak egy alom születik 8-10 kölyökkel. Amerikától- Portugáliáig számos országban van kölykünk. Szinte minden gazdival baráti, élő kapcsolatot ápolunk.

Gyakran ismételt kérdések

Ez a fajta kimondottan család és gyerek centrikus. Imádja a gyerekeket. Nem agresszív, de családját, falkáját bármi áron megvédi.

Ezeknek a kutyáknak minden héten alaposan át kell fésülni a bundáját, ugyanis csomósodásra hajlamos. 

Szerencsére ez a fajta kimondottan egészségesnek mondható igen.

A bemutatót Bonta Attilának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A tenyésztés szerelem, nem megélhetés, így évente csak egy alom születik 8-10 kölyökkel. Amerikától- Portugáliáig számos országban van kölykünk.
Image Description
Attila Bonta — Mátragyöngye-kennel