Crufts

Crufts

A Crufts a legnagyobb kutya kiállítás és verseny világszinten, évente kerül megrendezésre Nagy Britanniában 1891-óta.

Borítókép: crufts.org.uk

A Crufts a legnagyobb kutya kiállítás és verseny világszinten, évente kerül megrendezésre Nagy Britanniában 1891-óta. A kiállítás mellett, engedelmes, agility, dog dancing verseny is megrendezésre kerül a Crufts-on, emellett a legnagyobb kutyás expo.

Crufts_1891_en.wikipedia.org
1891.-es Crufts_forrás: en.wikipedia.org

A show alapítójáról Charles Alfred Cruft (28 June 1852 – 10 September 1938) kapta a nevét. Charles egy kutyakeksz gyártó cég igazgatója volt és 1878-ban kérték fel először kiállítás rendezésére. Ezután 4 éven át rendezett kiállításokat Londonban, majd 1891-től 1938-as haláláig 45 kutya- és 2 macskakiállítást szervezett. Valamiért feleségével tartották magukat ahhoz, hogy sosem volt saját kutyájuk, de emlékirataiban említi saját Bernáthegyijüket Bernáthegyijüket és cicájukról is mindenki tudott. Charles halála után felesége még 4 éven át megrendezte a show-t majd eladta azt a Kennel Klubnak.

1939.crufts._standard.co.uk
1939. Crufts._standard.co.uk

1891-es megalakulásakor ez volt az első olyan kiállítás amire minden kutyafajta meg volt hívva. Mintegy 2000 kutyával indultak gazdáik. A kiállítás a mai napig minden évben megrendezésre kerül. Kivéve egy-két kivételes alkalmat, mint a Világháborúk, vagy az ’54-es villanyszerelő sztrájk, vagy a Covid miatt. 1955-ben nevezhettek először munkavonalú juhászkutyával és ebben az évben volt először obedience verseny a show keretein belül.

1959-re a belépődíjak megemelése ellenére világrekordot ért el a résztvevők száma 13211 résztvevővel. ’78-ban volt először agility bemutató, majd a nagy sikerre való tekintettel ’80-tól verseny. A show keretein belül ’90 óta van Flyball és ’92 óta Heel work to music, ami a Dog dancing egyik formája. ’91-ben elsimerte a Guinness Rekordok könyve a világ legnagyobb kutyás rendezvényének, abban az évben csak kiállítási induló 22973 kutya volt, plusz még a különböző sportokágakban induló ebek. Becslések szerint évente átlag 28000 kutya és 160000 ember vesz részt a rendezvényen.

Crufts_forrás: standard.co.uk
A világ legnagyobb kutyás rendezvénye megalakulása óta_forrás: standard.co.uk

A rendezvény kritikusai kifogásolják, hogy a fő versenyszámban a Best in Show- ban olyan standerdnek és bírálati szempontoknak kell megfeleljenek a kutyák, amik már egészségtelenek. Például az egyre rövidülő orr bizonyos fajtáknál.

Ami azonban biztos, hogy óriási múltú rendezvényről van szó. Ezen résztvenni akárcsak nézőként életre szóló élmény. Díjat nyerni itt, pedig leírhatatlan büszkeség.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek