Bernáthegyi
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
65-80 cm
Súly
55-65 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság
Harapási potenciál

Bernáthegyi

Szentbernáthegyi kutya - St. Bernard

A Bernáthegyi fajta története az Alpokban, a Szent Bernát Hágón (mely a tengerszint felett 2469 méter magasan fekszik) kezdődik, ahol a XI. században alapították a ma is ismert kolostort.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Bernáthegyi története

A Bernáthegyi fajta története az Alpokban, a Szent Bernát Hágón (mely a tengerszint felett 2469 méter magasan fekszik) kezdődik, ahol a XI. században alapították a ma is ismert kolostort. Menthoni Saint Bernard, Aosta főesperese, 1050 körül látta, hogy az utazók, a hágón át, szorongva érkeznek, mert a környékbeli fosztogatók folyamatos rettegésben tartották őket. Ezért megalapította a Szt Miklós kolostort és menedékházat, mely az utazóknak biztonságos pihenést nyújtott a fárasztó út során. A kolostort, egy 1125-ben kelt dokumentumban említik először. Az 1600-as évek második felében, a szerzetesek, a környékbeli Alpesi masztiff kutyákból, amelyeket Valais-ban élő családok adományoztak nekik, kezdték el kitenyészteni maguknak, a Szentbernáthegyi kutyát, így valódi eredete tisztázatlan, igazi munkakutya és az ősi alpesi masztiff leszármazottja.

Rohangáló Bernáthegyi
Rohangáló Bernáthegyi

 A cél az volt, hogy őrkutyákat tenyésszenek ki a kolostor és a menedékház számára. A tenyésztés kezdeti éveiben kifejezetten keresték, hogy az épületek őrzése mellett mi lehet még a megfelelő munka számukra. Volt idő, mikor a készítettek egy nyársforgató szerkezetet és a kutyák nem csak őrködtek, hanem elképesztő erejüket és kitartásukat használva, a hússütő nyársat is forgatták. A tenyésztés kezdeti éveiben, hamar kiderült, hogy kitűnő a szaglásuk, rendkívül erősek, jól tűrik a hideget és kitartóan haladnak át, akár a zord hóviharon is és megtalálják a havas hágón bajba jutott utazókat. A Szentbernáthegyi kutyák párban jártak és ha segítségére szoruló embert találtak, akkor ez egyik vele maradt, testének melegével melegen tartotta, miközben a másik segítséget hozott a kolostorból. A Szentbernáthegyi kutyát, mentés közben, a mai napig sokan a pálinkás, rumos, konyakos hordóval a nyakában képzelik el. A valóság viszont az, hogy sosem jártak a kutyák hordóval a nyakukban életet menteni. 

A hordó-mítoszt Edwin Landseer-nek köszönhetjük, aki 1819-ben látogatta meg Svájcot. Landseer, abban az időben népszerű festő volt, állatos képei ma is nagyon tetszetősek. Senki sem tudja biztosan, de talán egy brandyt gyártó cég reklámozásaként találta ki és tette a hordót a nyakába a festményen, így ábrázolva a bajbajutottakon segítő kutyát.bA kép annyira megtetszett a közönségnek, hogy ma már a Szentbernáthegyi kutya elképzelhetetlen hordó nélkül.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Landseer

A világ leghíresebb Bernáthegyije Barry, aki az 1800-as évek elején, 12 évig szolgált a menedékházban és közel negyven ember életét mentette meg. A leghíresebb történet, amikor egy kisfiút találtak egy jégfal mögött, ahová Barry bement, újraélesztette őt és testével melegen tartotta, míg megérkezett a segítség. A bejárat olyan szűk volt, hogy a mentőcsapat nem tudott bemenni, így Barry megengedte, hogy a gyerek a hátára másszon és a szőrébe kapaszkodva hozta ki a jég fogságából. Barry emlékére itt mindig él egy Barry nevű Szentbernáthegyi kutya. A menedékházban manapság is szeretettel várják a látogatókat, akik szeretnék megnézni a Szentbernáthegyi kutyákat és megsimogatni Barry-t. A fajtát, először 1709-ben említik önálló kutyafajtaként. 1867-ben, Heinrich Schumacher from Holligen volt, aki először lejegyezte a fajta sajátosságait, majd 1884 februárjában megnyitották a fajtát jegyző törzskönyet, "Schweizerisches Hundestammbuch" (SHSB). Az elsőként regisztrált Szentbernáthegyi kutya, St. Bernard "Leon" volt és őt még 28 kutya követte a könyv megnyitásakor. 1884. március 15-én, Bázelben megalapították az első, svájci Szentbernáthegyi fajtaklubot. 1887. június 2-án, a Nemzetközi Kutya Kongresszuson (International Canine Congress) a Szentbernáthegyi fajtát, hivatalosan Svájc nemzeti fajtának ismerték el és fajtastandardját kötelezőnek nyilvánították. Természetesen a fajta leírása azóta többször módosult, a ma is érvényes változat, 2016.06.03 keltezésű és az FCI weboldalán mindig elérhető.

Őszi avarban fekvő Bernáthegyi
A Bernáthegyi erős testalkatú, izmos fajta, feje kifejezetten erős, impozáns, kifejező tekintetű kutya.

Külleme

Testméret: A kanok minimum 70-90 cm magasak, a szukák 65-80 cm. A hivatalos fajtaleírás szerint a magasabb kutyák is elfogadottak, amennyiben a mozgásuk és általános megjelenésük harmonikus, kiegyensúlyozott. A felnőtt szuka 55-65 kg, míg a kanok 70-80 kg körüliek, de nem ritka a 85-90 kg-os kan sem.
Jól körülhatárolható marja van, háta erős, széles. A felső hátvonala egyenes, vízszintes, mondhatni megáll rajta a söröskorsó. A mellkas közepesen mély, erős, nem nyúlik a könyök vonala alá. A has vonala felfelé húzódik az ágyéka felé. Főleg kölyökkorban gyakran tévesztik össze a moszkvaival moszkvaival.

Farka: széles, erős, hosszú és nehéz. Az utolsó csigolya legalább a kutya csánkjáig ér. Nyugalmi helyzetben a farkát egyszerűen lógatja, viszont amikor csóvál, akkor kissé vagy amikor őrködik, akkor egész magasra is emelheti.

Test arányok: A marmagasság és a testhossz (válltól a faráig) aránya 9:10. A pofa mélységének (a gyökérnél mérve) és a hosszúságának aránya közel 2:1. A pofa hossza közel a fej hosszának egyharmada.

Fej/Koponya: erős, széles, profilból nézve kicsit lekerekített. Amikor a kutya figyel, éber, akkor a füleit megemeli és a fejtetővel egyenes vonalat képeznek, mely enyhén lejt az arccsontig. A homlok meredeken lejt a pofa felé, kifejező, határozott stopja van. A frontális barázda a homlok tövénél kezdődik, mély és a koponya közepén fut fel. A homlok bőre enyhe ráncokat képez, melyek az elülső barázda felé közelítenek. Amikor a kutya figyel, akkor kevésbé láthatóak, mint minden más helyzetben, amikor kifejezetten feltűnőek. Az orra fekete, széles és szögletes alakú, az orrnyílások nyitottak, tágak. Fangja egyenletes szélességű, az orrnyerge egyenes, enyhe barázdával. A felső és az alsó állkapocs erős, széles, egyenlő hosszú, jól fejlett, szabályos ollós vagy tétre harapással.

Szemek: sötétbarna színűek, mélyen ülőek, közepes méretűek és barátságos arckifejezést adnak a kutyának. Kívánatos a szemhéjak feszessége, egy-egy apró barázda az alsó- és felső szemhéjon is megengedett. A szemek pereme erősen pigmentált, fekete.

Fülek: közepes méretűek, magasan tűzöttek, szélesek, erősen fejlettek, lekerekített háromszög alakúak, melyek hátsó élei kissé elállnak a kutya fejétől, míg elülső éleik szorosan az arckoponyára fekszenek. 

Nyak: erős, közepesen fejlett és hosszúságú, harmonikus a kutya más testi adottságaival.

Mellső végtagok: egyenesek és párhuzamosak, mancsai szélesek, erősek, jól ívelt lábujjakkal. Vállai erősek, izmosak. 

Hátsó lábak: mérsékelt szöggel, párhuzamosak, nem állnak szorosan egymás mellett, hátsó mancsai is szélesek, erősek, jól ívelt lábujjakkal. Combjai erősek, izmosak, szélesek.

Mozgás: harmonikus, kifejezetten nagy tolóerővel fut, lábai párhuzamosan, egyenes vonalban haladnak előre.

Szőrzet: lehet rövid szőrű vagy hosszú szőrű. A rövid szőrű kutyák szőrzete kétrétegű, a felső réteg kissé durva, szorosan fed, míg az aljszőrzet nagyon sűrű és puha. A combok lehetnek kissé hosszabb szőrrel fedettek, mintha nadrágja lenne. A farkát nagyon sűrű szőr borítja. A legnagyobb ékességét, a rendkívül erős izomzatát, a rövid szőrzet és a vöröses színű foltjai gyönyörűen kiemelik. Hosszú szőrű változat esetén a fedőszőr egyenes, közepes hosszúságú, viszont az arckoponyai részen, a végtagok elülső felén rövid. A szőrzet lehet enyhén hullámos, de semmiképp sem göndör. A hosszú szőrű kutya farka kifejezetten dús, hosszú szőrzetű és mellső lábainak hátsó részén jellegzetes szőrvitorlát visel. Az aljszőrzet ugyanúgy, mint a rövid szőrűnél, rendkívül puha és sűrű. Az elsődleges szín a fehér, melyet kisebb vagy nagyobb vörös foltok tarkítanak (vörös-fehér szín). Ez a vörös szín a világostól egészen a sötét vörösig elfogadott, a foltok mérete, akár olyan nagy is lehet, hogy a kutya teljes hátát beborítsa, mint egy kabát. Csíkos vörösesbarna és a barnássárga szín is előfordul. A kutya fején, a hangsúlyos sötétebb, árnyékolt foltok, akár fekete is lehet, majd ugyanez a sötét szín, visszaköszönhet a testfelület vörös foltjaiban. A fejen a szimmetrikus maszk gyönyörű, de nem elvárás, nem számít hibának a félmaszk, vagy a teljesen maszk nélküli szín sem. Mindenképp fehér színű a kutya mellkasa, lábai, a farok csúcsa, az orrnyereg és a nyak is fehér jegyekkel ékes, mely akár egy csodálatos, látványos, fehér gallérként is ékesítheti a kutyát, gyönyörűen keretezve, kiemelve fejének szépségét.

Bernáthegyi az ikonikus hordóval a nyakában
Bernáthegyi az ikonikus hordóval a nyakában

Jelleme

Ez a fajta barátságos természetű, nyugodt természetű, mindemellett élénk és éber. Az idegenekkel szemben barátságos vagy tartózkodóan viselkedik. Határozott vezetőt, falkavezért igényel, hiszen óriástestű lévén, felnőtt korára, hatalmas erővel bíró kutya lesz, a kölyökként sem igazán apró csöppségből.

Kölyök Bernáthegyi
Kölyöknek sem olyan aprók

Fajtabetegségek

Diszplázia

A tisztességes tenyésztők különféle ízületi elváltozásokra szűretik a tenyészkutyáikat, hogy a lehető legjobb esélyekkel induljon el a kiskutya élete új családjában. Emellett azonban nem szabad elfelejteni a gondos gazda felelősségét az etetésben és a környezet kialakításának fontosságát, hogy csökkentsük a diszplázia kialakulásának kockázatát. A csípőízületi állapotát 5 fokozatba tudjuk sorolni, a mentes (egészséges) állapottól egészen a nagyon súlyos elváltozásig. Az enyhe fokozatú diszpláziát kitűnően karban lehet tartani tudatos etetéssel, mozgatással, fizikoterápiával, súlyosabb esetben viszont legtöbbször a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen. Épp ezért nagyon fontos, hogy a kölyökkutya környezetét úgy alakítsd ki, hogy ne csússzon szét a lába a csúszós padlón, mert a növekedési fázisban ez negatívan befolyásolja a csontozat és az izomzat fejlődését és egy egészséges kölyök csípője is deformálódhat. Ugyanakkor törekedni kell a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálásra, a junior száraztápok közül az óriástestűekre kifejlesztett tápot válaszd, lehetőleg 24% fehérjetartalom alattit, és nyújtsd el a növekedést olyan hosszúra, amilyenre csak tudod. 

A szemhéjak megbetegedései, az entrópium és az ektrópium.

A szemhéj befelé fordulása, az entrópium, folyamatosan irritálja a szaruhártyát és ezért az gyulladásba kerül, majd folyamatos gyulladásban tartja a kutya szemét. Az entrópiumnak vannak fokozatai, érdemes szemész állatorvosnak megmutatni a kutya szemeit, ha erős, gyulladásos (váladékos) könnyezést tapasztalunk vagy azt vesszük észre, hogy a kutya hunyorog. Súlyosabb esetben csak a műtéti beavatkozás segíthet, legkorábban másfél éves korban. Addig még sokat alakul a kutya feje, nagyot nő és változik a szemhéj nagysága is. A gyulladást, a műtétig szemcseppel szokták kezelni. Az ektrópium, a kifelé forduló szemhéj, valamint a kombinált, ahol bizonyos szakaszon kifelé, más szakaszokon befelé fordul, szintén mind orvosi ellátást és műtéti kezelést igényel.

Tenyésztői tipp

Pontosan mérd ki a napi adagját és oszd el 3-4-szeri étkezésre. Az étkezések számát pedig egy éves korára csökkentsd napi kétszeri (reggeli és esti) etetésre. Figyelj arra, hogy a táp mennyiségét, a csomagoláson lévő adagolást, a várható felnőttkori testsúlyhoz számítsd ki! Az adagolásban rendszerint segítségedre lehet az adott táphoz tartozó mérőpohár vagy egy egyszerű konyhai mérleg. Ha nincs hozzá mérőpohár, érdemes egyszer pontosan kimérni és egy átlátszó pohárból, saját magadnak elkészíteni. Mérj ki egy adag a tápot, öntsd át a pohárba és jelöld meg (alkoholos filccel vagy szigetelő szalaggal körben) meddig töltötte meg a mérőedényt. Ezzel megkönnyítheted a napi etetéseket. A választott, bevált tápot – bár nagy a kísértés, mert óriási a választék – ne váltogasd. Minden tápváltás egy stressz a kutyád szervezetének és teljesen szükségtelen.

Hogyan válassz jó szuperprémium tápot? 

Először is konzultálj a tenyésztővel. Bízol benne, a szaktudásában, az elhivatottságában, ezért választottad őt, most is hallgasd meg a véleményét, tapasztalatait! Rendszerint a kölyök érkezésekor tápot is kapsz vele, érdemes azt folytatni és csak később váltani, ha már megszokta az új helyét, családját, életét veled.  Beszélj az állatorvossal! Az állatorvos rendkívül tapasztalt és nem csak akkor érdemes hozzá fordulni, ha baj van, hanem akkor is, ha tanácsra van szükséged. Amikor a kölyköt először megmutatod neki, megvizsgálja, meg tudjátok beszélni az etetésben felmerült kérdéseidet is. Az oltási könyvben benne vannak a dátumok, hogy mikor kell vinned állatorvoshoz a kölyköt, de mi mindenkinek javasoljuk – fajtától függetlenül –, ha kutya érkezik a családba, akkor először az állatorvost, előre egyeztetett időpontban, látogassátok meg vele! Az interneten is biztosan találsz segítséget, de ne feledd a közösségi oldalakon szinte mindenki táplálkozástudományi szakértővé válik. Bízz a tenyésztő tapasztalatában és az állatorvos szaktudásában! Merj dönteni! Miután minden információt – szakértőktől – megszereztél, válassz gondosan és határozottan a tápok közül. A szuperprémium tápok minden tápanyagot, a kellő összetételben és mennyiségben tartalmaznak az óriásoknak, viszont egy kis új-zélandi zöldkagylópor kiegészítésként – kúraszerűen – sosem árt. A lassú fejlődéssel, kellő odafigyeléssel – a kutya kétéves korára – egy gyönyörű, izmos, fiatal felnőtt kutya tulajdonosa lehetsz.

Ápolás, kozmetika

Mind a hosszú szőrű, mind a rövid szőrű egyedek bundája igényli a rendszeres ápolást. 

Mire van otthon szükséged? 

Mindkét szőrtípus esetén egy szuper aljszőr kiszedő kefére! Vedlési időszakban, ez a legjobb eszközöd lesz. Nagyon vastag, dús az aljszőrzet és tavasszal, mikor levedlik a téli bundát, szinte hatalmas csomókban tudod leszedni róluk. Ebben van segítségedre az aljszőr kiszedő kefe. Nagyon fontos, hogy mindig száraz szőrre használjuk! Hosszú szőrű kutyánál nem csak aljszőr kiszedő, de bontófésűre és gereblye fésűre is szükség van.

Milyen gyakran kell fésülni a bundájukat? 

Amilyen gyakran csak tudod! Csinálj belőle programot! Legyen ez is a közös – szeretet időtök! Ha kölyök korától kezded, sosem lesz gondod vele. Hol kell keresni a csomókat? Bizony vannak csomók a bundában, legtöbbször a fül mögött és az ágyéki részen. Legkevésbé a lábak elülső részén gubancolódik a bunda.

Fürdetés

Fürdetni, jó minőségű samponnal, igény szerint, szinte bármikor lehet. Használhatsz egyszerűbb kutyasampont a teljes testfelületre, de érdemes a fehér részekre speciális sampont választani. A nyaki fehér részt sűrűbben, fehér szőrre való samponnal mosd, hogy mindig szépen csillogjon. Figyelj arra, hogy a szőrt gondosan szárítsd meg. Hamar úgy tűnhet, hogy a bunda már száraz, de ilyenkor a dús aljszőrzet még bőven tartja a vizet. Magától, a napon megszáradni, csak 25 C° felett javasolt. A megszáradt szőrt, egy balzsamos kezelés után, könnyebb kifésülni. Kapható balzsamos sampon és külön sampon és balzsam is. Nagyon fontos, hogy ezeket a samponokat hígítva használjuk, olvasd el gondosan a használati utasítást! Hétköznapokon, amikor úgy érezzük, hogy fürdenie kellene a kutyának, de sem az idő, sem a hely nem alkalmas erre, akkor mi, a száraz szőrre, száraz samponokat használunk. Az illata a gazdi kedvéért van – az állaga a kutyáért. Alaposan szórd be a kutya testét, masszírozó szeretgetéssel dolgozd bele a bundájába, majd egy gereblye fésűvel fésüld ki! A bunda újjászületik tőle és kellemes illatú piperkőc Szentbernáthegyi mosolyog rád!

Fülek

A füleket rendszeresen tisztítjuk, erre alkalmas folyadékkal. A nagy és nehéz füleik belsejét és az azt belül borító szőrzetet is gondosan áttöröljük ezzel a speciális, fültisztító folyadékkal átitatott vattapamaccsal.

Szemek

Ugyanilyen fontos a szemkörnyék ápolása is, válassz erre alkalmas folyadékot!

Nevelése, igényei

Ez a fajta, kellő kitartással, következetességgel, szinte bármire megtanítható. Motivációként leginkább a jutalomfalat hat rá, ezzel lehet igazán jó eredményeket elérni. A klasszikus kutyajátékok kevésbé kötik le, mint a gazdával együtt töltött idő, simogatás, séta. Vele lehet csak ülni a padon és nézni a naplementét. Válassz egy jó pórázt, nem kell különösen hosszú, de akkora mindenképp legyen, hogy a kutya kényelmesen le tudjon feküdni a lábadnál és ne húzza a nyakát. Nyakörvet sokszor nehéz választani, mert egyik sem elég hosszú, ne keseredj el, hanem vegyél két egyformát és kapcsold össze őket! A nevelésben a legfontosabb a következetesség. Már egészen kis, kölyök korban tisztán látnia kell, hogy ki a falkavezér, nem szabad elhanyagolni. Nagyon ügyesen követi is az utasításokat, egészen kamasz koráig, amikor szinte elölről tanulunk mindent. Fontos a szocializáció, járjatok kutyás társaságba, futtatóra, kutyaiskolába. Következetes neveléssel egy igazán hű, barátságos, pórázon sétálni tudó, szófogadó társad lesz.

Különleges igényei nincsenek, de nagyon kell figyelni a helyes táplálásra, ápolásra és következetes nevelésre. Figyelmet, családot, társaságot viszont naponta, akár többször is, kifejezetten igényel.

Kölyök Bernáthegyi
Kölyök Bernáthegyi

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A kutya kiválasztásánál, de igaz ez minden óriástestű fajtára, gondoljuk át, hogy rendelkezünk-e megfelelő körülményekkel, hellyel, idővel és nem utolsó sorban anyagi háttérrel egy óriástestű kutya fogadására, ellátására, élethosszig tartó gondoskodásra. Ez a kutya valóban hatalmas lesz és mindenből az XXL-es méretre lesz szüksége. Igaz ez a tápra, az esetleges kiegészítőkre, nyakörvre, de még a parazita elleni védelemre is. Kullancs ellen is egész évben kell védekezni ma már. Samponból mindig a nagyobbat vesszük, és a szőrápoló eszközökből is a legnagyobb méret a komfortos. Szánj időt magadnak arra, hogy megismerkedj a fajtával, látogass el kutyakiállításra, találkozz velünk és más tenyésztőkkel is. Hidd el, azonnal látjuk, érezzük, ha te is a fajta szerelmese vagy és szívesen beszélgetünk veled, válaszolunk a kérdéseidre. Mindenkit arra biztatunk, hogy ismerkedjen, beszélgessen, tanuljon a fajtáról és így hozzon felelős, tudatos döntést arról, hogy honnan választ kölyköt. A kiskutya kiválasztásánál talán még fontosabb, hogy melyik kennelt, tenyésztőt választjuk ki.  A felelősségteljes tenyésztőnek, kedves Gazdi, fontos vagy! S mivel fontos vagy, ezer kérdése lesz hozzád, mielőtt elviszed a kölyköt és rendszerint akkor is, ha már elvitted és hozzá fordulsz tanácsért. Amikor egy fajtatiszta kölyköt választasz, akkor részese leszel a tenyésztőd programjának, hiszen követni fogja a kutya fejlődését. A tenyésztő számít arra, hogy ebben partnere leszel és időnként képeket, videókat küldesz neki! Ezzel nem zavarod, hanem támogatod a tenyésztői munkáját és rendkívül hálás érte! Hiszen veled együtt követheti a következő generáció fejlődését, tenyésztői munkájának eredményét. Muszáj megemlítenünk, hogy mindig fogsz találni, különféle aukciós, vagy állatkereskedő weboldalakon kedvező árú, fajtatisztának mondott kölyökkutyát, de légy résen és keresd mögötte a tenyésztőt, ismerd meg! Legtöbbször a kedvező ár, nem feltétlenül a legkedvezőbb ajánlat. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ellenőrizetlen „házi” szaporulatokból vagy egyéb almokból, vásárokban, csomagtartóból, utcán vásárolt kutyák nem teljesítik be azt az álmot, amire a gazdi valójában, eredetileg vágyott. Kölyöknek minden kiskutya, s bár mindegyik másképp, de gyönyörű. Aztán elkezd cseperedni és a fajtára jellemző tulajdonságok a család kedvencére nem jellemzőek, az egykori vásárló pedig csalódik. Az egészségügyi szűrések hiánya miatt, a felelőtlen, ellenőrizhetetlen párosításokból született kiskutyák sokszor örökletes betegségekkel, epilepsziával, súlyos diszpláziával terhelten élik mindennapjaikat. A tisztességes tenyésztők, akik valóban a fajta elkötelezett szerelmesei, mindent megtesznek, hogy az örökletes betegségek kockázatát egészségügyi szűrésekkel csökkentsék, stabil idegrendszerű, a fajtára jellemző tulajdonságokkal bíró, tenyészszemlén bemutatott és tenyészthető minősítést elért egyedekkel hozzanak létre párosításokat, hogy ez a csodálatos óriás, a Bernáthegyi, még sokáig az ember hű társa lehessen.

  • Fajtatiszta, törzskönyves kölyköt regisztrált, tisztességes tenyésztőnél vásárolj!
  • Fajtajellegű kölyköt hivatalos menhelyről, állatvédő szervezettől fogadj örökbe!
  • A fajtatiszta kutyának mindig van törzskönyve (származási lapja).
  • A szülők diszplázia szűrésének megléte mellett, az eredményét is kérdezd meg a tenyésztőtől!
  • A fajtatiszta kutyára rendszerint várni kell. Sokszor ez bizony hosszú idő, látogass el kutyakiállításra és ismerkedj meg több tenyésztővel is, nézd meg a kutyáikat!
  • Az oltási könyv és a törzskönyv két külön dokumentum. Fajtatiszta kutyának mindkettő van!
  • Kölyköt értékesíteni csak egyedi azonosítóval ellátva lehet, azaz van benne chip és ez a szám szerepel az oltási könyvben, valamint a törzskönyvön is.
  • A törzskönyv (származási lap) mutatja a kölyök családfáját. Ma már, a törzskönyvi nevekre keresve, meg tudod nézni az ősöket az interneten. Izgalmas kaland, mindenképp próbáld ki!

Ezt biztosan nem tudtad

Ma már sokan nem gondolnák, de a Bernáthegyik eredetileg rövid szőrű kutyák voltak, viszont a kolostor szerzetesei azt gondolták, hogy a hosszú szőrű jobban tűri majd a hideget, így egy újfundlandi vonalat vittek a vérvonalba és megjelentek a hosszú szőrű egyedek. A hosszú szőrbe viszont beletapadt a hó, ami akadályozta, nehezítette a kutya mozgását, így hegyi mentésre továbbra is előnyben részesítették a rövid szőrű változatot. Azt viszont mindenki elismerte, hogy ennek a kutyának jól áll a hosszú szőrű bunda, így hamar nagyon népszerű lett ez a változat is.

Tenyészet

Hernádi Bernadett vagyok a St. Slobbery Headbangers kennel alapító tulajdonosa. Az első Szentbernáthegyi kutyámat a férjemtől kaptam, mert szerettem volna egy hatalmas, hosszú szőrű, barátságos kutyát. Azonnal szerelembe estünk mindketten és elhatároztuk, hogy mi is részt veszünk a Szentbernáthegyi fajta megőrzésében és tenyészteni fogjuk. A tenyésztés célja, hogy olyan egyedeket hozzunk létre, amelyek a legjobban megközelítik a ma érvényes FCI standard tökéletességét. Rendszeresen bemutatjuk kutyakiállításokon kutyáinkat és nagyon sokszor kitűnő eredménnyel zárjuk a napot. Itt szívesen találkozunk veletek személyesen is! Szeretnénk, ha ti is jobban megismernétek és megszeretnétek a fajtát, ezért kifejezetten örülünk, ha kérdéseket tesztek fel és kommentelitek a TikTok videóinkat, üzenetet hagytok a weboldalunkon vagy épp a Facebookon léptek velünk kapcsolatba.   Köszönjük, hogy követtek minket és ezzel is támogatjátok a munkánkat, hogy még sokáig legyen a Szentbernáthegyi kutya az ember igaz társa!

“Az emberek nevetni fognak az álmaidon, aztán meg utálni fognak, amikor megvalósítod őket” 

Arnold Schwarzenegger

Elérhetőségeink:

St. Slobbery Headbangers Kennel - Quality. Responsibility.

www.stslobberyheadbangers.com

www.hegyibernat.hu

https://www.facebook.com/hegyibernat.hu

TikTok profil: slobberyheadbangers

Gyakran ismételt kérdések

Mindenkinek, aki egy nyugodt természetű, barátságos, igazi családi, óriás kutyára vágyik. Aki szívesen tölti az idejét, akár napi több órát is kedvencével, sétál, gyakorol, tanul, egyszerűen él vele.

Nincsenek különleges igényei, de ügyeljünk rá, ha táppal etetünk, akkor csak és kizárólag a megfelelő mennyiséget és az is legalább két étkezésre elosztva kapja meg. Táplálékkiegészítőből érdemes a zöldkagyló kivonatot és halolajat adni neki. A táplálék mennyisége a testméretével arányos. Vásárolj neki kényelmes, nagyobb méretű tálakat! Legyen előtte mindig friss víz, egy jó nagy vödörben.

Nagyon. Igen, még annál is jobban. Minél? Akárminél, amit el tudsz képzelni. De szeretjük. Pont így szeretjük.

A bemutatót Hernádi Bernadettnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Az első Szentbernáthegyi kutyámat a férjemtől kaptam, mert szerettem volna egy hatalmas, hosszúszőrű, barátságos kutyát. Azonnal szerelembe estünk mindketten.
Image Description
Bernadett Hernádi — Slobbery Headbangers kennel