Emberi gyógyszer kutyának

Emberi gyógyszer kutyának

Fontos, hogy kedvenceink ne férjenek hozzá semmilyen gyógyszerhez ugyanis a legtöbb emberi gyógyszer kutyának, cicának mérgező.

Fontos, hogy kedvenceink ne férjenek hozzá semmilyen potenciális méreghez ugyanis a legtöbb emberi gyógyszer kutyának, cicának mérgező, amelyik pedig nem annak az adagolása lehet eltérő, mint nálunk. Elég, ha arra gondolunk, hogy például egyetlen fejfájás csillapító, ami egy felnőtt férfinak elegendő hatóanyagot tartalmaz milyen hatással lehet a 30kg-os kutyára, a 3 kg-os cicáról már nem is szólva. Mi most a kutyákról fogunk beszélni.

havanese_nezi_a_gyogyszert, forrás: topdogtips.com
forrás: topdogtips.com

A kíváncsi és sokszor falánk kutyák hajlamosak nem nekik való dolgokat megenni a lakásban, ennek megelőzésére zárjuk el jól a számukra mérgező ételeket, (mint a csokit, rágógumit, nem csontos csirkecombot, szőlőt stb), vegyszereket és mindenféle gyógyszert.

A gyógyszermérgezés tünetei, illetve súlyossága függ a testtömeg kilogrammtól, az elfogyasztott mennyiségtől és a hatóanyagtól. Általánosságban elmondható, hogy súlyos, életveszélyes mérgezésekről beszélhetünk. Amennyiben pont láttuk, hogy megevett valamilyen gyógyszert kedvencünk vagy arra érünk haza, hogy minden jel szerint hozzáférhetett míg nem voltunk otthon, azonnal keressük fel állatorvosunkat. Az időben beadott hánytató injekció és aktív szén megelőzheti a komolyabb problémákat.

weimari vizsla gyógyszeres fiolával. forrás: spca.com
Foráás: spca.com
Az Ibuprofen hatóanyagú készítmények igen gyakoriak a háztartásokban, de milyen hatással vannak ezek a szerek a kutyákra?

Ibuprofen kutyáknak

Az Ibuprofen sajnos gyomorfekélyt, gyomor- illetve, bélvérzést okozhat, emellett vesekárosodást és idegrendszeri tüneteket.

Ibuprofen mérgezés tünetei kutyáknál

Hányás, hasmenés, ezek tartalmazhatnak vért (a friss vér piros, az alvadt fekete), gyomorfájás, hasfájás, nem meglepő módon étvágytalanság, púpos testtartás, fokozott vízivás, csökkenő vizelet mennyiség, rohamok, mozgáskoordinációs zavar, tudatzavar, eszmélet vesztés.

Kezelése

Amennyiben még időben vagyunk és a tünetek még nem jelentkeztek úgy hánytatás, aktívszén adása. Amennyiben már tüneteket okoz, úgy vesetámogatás, infúzió, gyomor-, bélvédők adása, fájdalomcsillapítás, vitaminok. Ha gyomorperforációt okozott akkor műtét.

Paracetamol kutyáknak

A paracetamol tartalmú szerek a másik leggyakoribb előfordulású fájdalomcsillapítók otthonunkban és nem kevésbé mérgezőek kutyusunkra. Az Ibuprofennel ellentétben nem a vesét, hanem a májat károsítja. Már egyetlen tabletta is halálos lehet.

jack russel gyógyszerméregzés_Forrás: dogtime.com
Forrás: dogtime.com

Paracetamol mérgezés tünetei kutyáknál

Sárgaság, hányás, hasfájás, hányás.

Kezelése

Amennyiben már késő meghánytatni az állatot úgy intenzív infúziós kezelés és májtámogatás, fájdalomcsillapítás.

Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek, mint az Aspirin

Acetilszalicilsav kutyáknak

Ebből valamivel nagyobb mennyiség a veszélyes kutyusaink számára, a toxikus mennyiség nagyjából: 500 mg/ttkg. Ez is főként májkárosító és hatású lehet illetve gyomorfekélyt okozhat.

Acetilszalicilsav mérgezés tünetei kutyáknál


Sárgaság, hányás, levertség, étvágytalanság, láz, rohamok, gyomorfájdalmak, tudatzavar.

Kezelése

Időben történő hánytatás. Infúzió, májtámogatás.

Cataflam kutyának

Diklofenák tartalmú gyógyszerek úgy, mint Cataflam illetve bizonyos fájdalomcsillapító krémek, is igen erősen mérgezőek a kutyára! Egy közepes méretű kutya már akár egy szem Cataflamba is belehalhat. A halálos adag: 59 mg /ttkg. De az sem kevésbé veszélyes ha ilyen hatóanyagú fájdalomcsillpaítót használ a gazdi és a kutya lenyalja a bőréről.

jack russel gyógyszert szagolgat Forrás: arhvets.com.au
Forrás: arhvets.com.au

Ez a felsorolás igencsak a teljesség igénye nélkül készült. Ezért soha ne adjunk semmilyen emberi használatra szánt gyógyszert kedvenceinknek anélkül, hogy konzultálnánk az állatorvossal. Tartsunk otthon kutyáknak készült fájdalomcsillapítót otthon, amit az állatorvostól tudunk kérni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek