Kutya fogkő

Kutya fogkő

Vannak kutyafajták, amik sajnos hajlamosak a fogkő képződésre. Ilyenek például a Yorkshire terrierek, a Német kis spicc, de a Bolognese, Havanese kutyusok is.

A kutya fogkő képződésének jelei és okai

Jelei a fogak elszíneződése, felrakódott lepedék, kellemetlen szájszag. A fogkő képződésnek több fajta oka lehet. Vannak kutyafajták, amik sajnos hajlamosak a fogkő képződésre. Ilyenek például a Yorkshire terrierek Yorkshire terrierek, a Német kis spicc Német kis spicc, de a bolognese bolognese, havanese havanese, jack russel jack russel, pomerániai pomerániai kutyusok is. Főként idős korban szokott problémává válni, de a kevésbé szerencsés kutyusoknál már fiatalabb korban kialakulhat. Emellett a nem megfelelő etetés is hozzájárulhat. A kizárólag nedves tápon élő kutyusoknál könnyebben kialakul. A száraztáp rágcsálása valamilyen szinten tisztítja a fogak felületét, illetve kevésbé rakódik rá a fogra étkezéskor, mint a nedves tápok.

Megelőzés

Amennyiben fogkő képződésre hajlamos kutyusunk van úgy figyeljünk oda az etetésére, hogy ne mindig csak nedves tápot kapjon (abban amúgy is kevesebb a tápanyagtartalom, mint a száraztápban). A legjobb, ha erre hajlamos kutyusokat kifejezetten fogproblémás kutyusoknak készült táppal etetünk. Illetve ajánlott hozzászoktatni a heti 1-2 alkalommal történő fogmosáshoz.

Kutya fogak ellenőrzése
Rendszeresen ellenőrizzük kedvencünk fogait

Fogmosás

A legfontosabb, hogy kutyánk fogát csakis kutya fogkrémmel szabad mosni ugyanis az emberi felhasználásra készült fogkrém mérgező kedvenceinkre. Nem véletlen tehát, hogy gyártanak kutyák számára készült fogkrémet. Arról nem is beszélve, hogy a kutya fogkrém húsízű így sokkal nagyobb örömet okoz kutyusunknak, mint egy mentolos készítmény.

Hogyan szoktassam hozzá kutyámat a fogmosáshoz?

Első lépésként a kutya fogkrémmel ismertessük meg. Néhány naponta az ujjunkkal dörzsöljünk fogkrémet a kutya fogaira és hagyjuk, hogy lenyalogathassa. Ne erőszakoskodjunk, ha először meglepődik kutyusunk, hogy mit művelünk. Türelmesen, játékosan ismertessük meg őt a folyamattal. Ha ezt már nem bánja akkor megpróbálhatjuk fogkefével felvinni fogaira a kutya fogkrémet. Ahogy megszokta a folyamatot, már tovább is léphetünk a fogmosós mozdulatokhoz és finoman megpróbálhatjuk ledörzsölni a fogakról a felrakódásokat.

Milyen fogkefe ajánlott a kutyáknak?

Létezik direkt nekik gyártott kutya fogkefe vagy pedig vehetünk neki legpuhább fejű gyerek fogkefét. Lényeg, hogy puha fejű legyen.

Fogtisztító rágcsák, fogtisztító labdák

A préselt csontok és a valódi csontok rágcsálása is tisztítja a fogakat. Fontos, hogy soha ne adjunk könnyen törő, csöves csontokat a kutyának. (Semmi csirkecsont, semmi csirkenyak.) Ezek megszúrhatják a nyelőcsövét vagy a beleit. A fogtisztító labdák is ellátják a funkciójukat és emellett igen népszerűek a kutyák körében.

Képet készítette @2blackdogview, https://www.instagram.com/2blackdogsview/)
Képet készítette @2blackdogview, https://www.instagram.com/2blackdogsview/)
grimaszoló kutya
A fogfájás egyik tünete kutyáknál a fog kocogtatás

Fogfájás tünetei kutyáknál

A fogfájás tünetei lehetnek nyálzás, falat kiejtés, fogak kocogtatása, üres szájjal csámcsogás.

A fogkő veszélyei

A kutya fogkő legnagyobb veszélye ahogyan nálunk embereknél is az ínygyulladás és a fogak elvesztése. De emellett nem szabad elfelejteni, hogy a fogkő a baktériumok meleg ágya az amúgy sem éppen steril kutyaszájban. És ezek a baktériumok nem csak kedvencünkre lehetnek veszélyesek, de ha gyakran nyalogatja a gazdik arcát akkor rájuk is.

Fogkő leszedése kutyáknál

A fogkő leszedés a kutyáknál is egy olyasmi eszközzel történik, mint az embereknél ehhez rövid időre bebódítja az állatorvos hiszen melyik kutya hagyná ezt ébren. A fogkő leszedés és foghúzás rutin beavatkozás a legtöbb nagyobb állatorvosi rendelőben. Mivel altatással jár ezért javasolt kérni előtte egy műtét előtti kivizsgálást kutyusunknál, ami egy vérvételből és hasi ultrahangból áll. Idős állatoknál vagy, ha más okból indokoltnak tűnik javasolhatja az orvos a mellkasröntgent is. Ezzel minimalizálható az altatás kockázata és a gazdinak nem kell betegre aggódnia magát míg kutyusa alszik egyet. Amúgy is milyen szerencsések, hogy átalhatják a fogorvost.

Idős kutya fogkő leszedése

Amennyiben az állatorvos szerint nem jár indokolatlan kockázattal és a vizsgálatok alapján kedvencünk szervei bírják az altatást úgy idős kutyusoknál is ajánlott megcsinálni. Nekik sem jó, ha fáj a foguk és elszaporodnak a baktériumok a szájukban.

Fogkő leszedés ébren

Manapság nem olyan súlyos fogkövet már sok kutyakozmetikusnál is le lehet szedetni ultrahangos fogkő leszedővel. Ennek előnye, hogy nem kell hozzá bealtatni kedvencünket. Hátránya, hogy kevésbé alapos és az esetlegesen kihúzandó fogak így bent maradnak.

Foghúzás kutyáknál

A foghúzáshoz mindenképpen be kell altatni kedvencünket egy rövid időre. De, akinek fájt már a foga az biztos belátja, hogy muszáj megcsinálni. A legtöbb állatorvos nem szeret fogat húzni mivel nem egy hálás munka így biztos csak annyi fogát húzza ki az állatnak, ami orvosilag indokolt. Így nem kell megijedni, ha több fog kihúzásra kerül biztos, hogy a kutyánknak így a jobb.

Kutya fogak
Foghúzás után is tud enni a kutya

Élet a foghúzás után

Érdekes és sok gazdi számára meglepő tény, hogy a kutyák és a cicák teljesen jól elvannak fogak nélkül. Amennyiben betegség miatt az összes fogukat elveszítik vagy kihúzzák akkor is tudnak ugyanúgy enni. Még száraztápot is. Így nem fognak éhezni és semmilyen hátrányuk nem származik belőle. A foghúzás után néhány napig még kapnia kell a kutyának fájdalomcsillapítót és antibiotikumot és míg begyógyulnak a foghelyek a szájában addig nem ehet semmi puhát. Se nedves tápot, se virsli karikát, semmit, ami beragadhat a sebbe. De a száraztápot már a foghúzás napján megtudják enni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek