Kullancs télen

Kullancs télen

Kullancs télen? Igen! Ma Magyarországon 12 hónapon át vannak kullancsok.

Itt a hideg végre nem kell kullancsirtó! Vagy mégis?

Minden kutya, cica gazdinak tudnia kell, hogy ma Magyarországon 12 hónapon át vannak kullancsok. Ugyanis az éghajlat változásnak köszönhetően manapság már nincs elég sokáig egybefüggően elég hideg ahhoz, hogy megfagyjanak ezek az élősködők. Míg néhány évtizede a tél azt jelentette, hogy hetekig-hónapokig hideg idő van addig manapság 24 órán belül is lehet akár 15 fokos hőingadozás és bizony minden napsütéses, melegebb napon előbújhatnak a kullancsok.

kutya és macska a hóban
Egész évben használjunk kullancsirtót kedvenceinken

És mivel nagyon nagy számban találkozhatunk hazánkban babéziával fertőződött egyeddel ezért nagyon fontos, hogy egész évben védjük kedvenceinket a kullancsoktól. Sajnos sokszor január, februárban lesz babéziás a kutya, ugyanis a gazdi úgy van vele, hogy nincs „kullancs szezon”. Sajnos nálunk minden hónap „kullancs szezon”. Ugyanez igaz sajnos a bolhákra is. A szúnyog az egyetlen e közül a 3 életünket megkeserítő rovar közül, aminek egyelőre még van „szezonja” így a szívféreg elleni védekezést felfüggeszthetjük a téli hónapokra, de a szúnyog szezon kezdetén újra kell kezdeni azt is. Bár vannak állatorvosok akik szerint már a szúnyog is egész évben veszélyt jelent kutyánkra.

németjuhász erdőben
Elég néhány enyhébb nap télen és újra vannak kullancsok

Tippjeink

Felnőtt kutyáknál figyeljünk a súlyra mikor kullancsirtót veszünk. Ugyanis, ha kedvencünk általában 19 kg és a 20 kg-ig súlykategóriát szoktuk megvenni neki kullancsirtóból akkor, ha a kor előre haladtával kicsit meghízik és 22 kg lesz akkor már az eggyel nagyobb dózisú termékre lesz szüksége.

Kölyökkutyáknál nagyon fontos úgy választani súlykategóriát, hogy ha például 3 hónapig ható terméket választunk, mint a Bravecto akkor úgy válasszunk, hogy majd belenő. Ugyanis, ha kinövi a tól-ig súlyt kedvencünk akkor már nem védi.

Termék választáskor kérdezzük meg állatorvosunkat melyik márkát javasolja. Ez függhet kedvencünk korától, egyedi érzékenységétől, egészségi állapotától, úszási szokásaitól stb.

A legtöbb kullancsirtószer bolha ellen is véd ami pedig nem egy hátrány, ha kedvencünk bent lakik a lakásban velünk!

két kutya a téli erdőben
Egész évben óvjuk kutyánkat az élősködőktől

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek