Mozgássérült-segítő kutya

Mozgássérült-segítő kutya

A mozgássérült-segítő kutya nem csupán fizikai, de lelki segítséget is nyújt gazdájának.

Ezek a kutyák nem csupán a leejtett kulcsot adják oda gazdájuknak, ennél még sokkal lenyűgözőbb trükkjeik vannak. Képesek felvenni egy pénzérmét anélkül, hogy lenyelnék. Ajtót nyitnak és nyitva tartanak míg a gazda biztonsággal keresztül halad rajtuk, ezután becsukják.

Forrás: mobilitydogs.co.nz
Ajtót nyitó kutya_forrás: mobilitydogs.co.nz

 Villanyt kapcsolnak, riasztót indítanak, vészhelyzetben elmennek segítő személyért. De talán, ami a legfontosabb visszaadják az ember önállóságát. Egy kutyával nem érzi magát kiszolgáltatottnak az ember ellentétben azzal, ha egy másik embertől függne, a kutya 0-24 órában a rendelkezésére áll és szívesen segít, amiben csak tud. És nem arra kell gondolni, hogy egész nap ugráltatja a gazda a kutyát, napi párszor egy mozdulatról van szó, de egy idő után kellemetlen lehet valakit megkérni ezekre a mozdulatokra. Emellett a kutyák az emberek között is kapcsolatot teremtenek. Míg egy mozgássérült vagy bármilyen értelemben sérült embert sokszor megbámulnak nyilvános helyeken addig, ha kutyával jelenik meg akkor a figyelem a kutyára összpontosul és pozitív érdeklődéssé válik.

Forrás: akc.org
Csengőt megnyomó kutya_forrás: akc.org

A kölyök kiválasztása/ kiképzése

A Neo Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület például három naposan és hathetesen is megfigyeli a kiskutyákat, hogy a megfelelő kutya kerüljön bele a kiképzési folyamatba. A kiválasztott kutya lehet domináns is és megadó is, attól függően milyen jellemű gazdának szánják. A kiképzés náluk azonnal elkezdődik mikor elhozzák a kicsit a tenyésztőtől. Addig is míg a kölyök megkapja a szükséges oltásait kenguruban magára kötve mindenhova viszi magával a gazda/ vagy az ideiglenes nevelő. Ezzel erősítve a kutya-gazda közötti kapcsolatot és korán megismertetve a kicsit különböző ingerekkel, zajokkal, szagokkal, emberekkel, más kutyákkal. A kölykök vagy a végleges gazdinál nevelkednek, vagy nevelőszülőknél. A kiképzésük nagyjából 2-2,5 év, ezalatt hetente találkoznak a kiképzők a kutyával. A gazdának a képzés ingyenes, csupán a rendes kutyakiadásokat az eledelt, az állatorvost ilyesmiket kell fizesse kedvence után.

forrás:akc.org_kislánynak segít kutyája a lépcsőn
Kislányt segíti kutyája a lépcsőn_forrás: akc.org

A segítőkutya is csak kutya

Mint minden kutyának a segítőkutyának is szükségük van arra, hogy csak kutya lehessen. A vakvezető kutya például, ha lekerül róla a hám akkor már csak kutya és lehet vissza se jön elsőre, mikor a gazdája hívja. A mozgássérült segítő kutya pedig adott esettben szombatonként agilityzni megy gazdájával, hogy ki adhassa a stresszt és feltöltődjön. Szükségük van kutyatársaságra, sétára, játékra ezáltal ahogyan bármilyen kutya aktivizálja a gazdit, ezzel csökkentve az izolációt és a depresszió kialakulásának esélyét. Minden tekintetben megváltoztatják a gazdi életét. Az a legkevesebb, hogy felveszi a kulcsot.

forrás: shopad.tw
Fiókot becsukó kutya_forrás: shopad.tw

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek