Ünnepi kutyabajok

Ünnepi kutyabajok

A karácsony bizony tartogat veszélyeket is kedvenceink számára. Összeszedtünk párat az ünnepi kutyabajok közül.

A karácsony sok embernek stresszes időszak és bizony sok kutyusnak is.

Az ünnepi készülődés, a vendégek, a díszek, az extra zaj és a változások mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy néhány kutya számára a karácsony nem éppen a nyugalom és boldogság időszaka. És akkor az összevissza etetés negatív következményeiről már ne is beszéljünk.

De mit tehetünk azért, hogy kutyusunknak is öröm legyen a karácsony?

kutya karácsonyi díszekkel
Forrás: freepik

1. Ne borítsuk fel az életét

Az állatok, különösen a kutyák, szeretik a rendszerességet és a rutint. A karácsonyi időszakban a mindennapi rutin gyakran felborul az ünnepi készülődés és a vendégek miatt. Próbáljuk meg megtartani a kutyánk számára megszokott étkezési, sétáltatási és alvási időpontokat. És fordítsunk legalább annyi időt a játékra és tanulásra kutyusunkkal, mint általában.

2. Biztosítsunk nyugalmat

Ha a házunkban zaj és nyüzsgés van, legyen egy csendes helye a kutyánknak, ahova visszavonulhat, ha szüksége van nyugalomra. Ez lehet egy kényelmes ágy, egy szoba, ahol kevesebb az aktivitás, vagy akár egy olyan helyiség, ahová nem engedünk be senkit csak a kutyát.

családi karácsonyi kép
Forrás: freepik

3. Ne terheljük túl

Ügyeljünk arra, hogy a kutyánk ne legyen túlterhelve új benyomásokkal, legyenek azok idegenek, új szagok vagy hangok. Ne erőltessük rá a kapcsolatot olyan emberekkel vagy más állatokkal, akiket nem ismer, és ne hagyjuk egyedül hosszú időre, ha nem szokott hozzá.

4. Figyeljünk a mérgező ételekre

Az ünnepi időszakban sok kedvenceink számára veszélyes étel van, mint például a, csokoládé, alkohol, vagy édesítőszerek. De a fűszeres, zsíros ételek is komoly gyomor-, bél-, hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak. Ügyeljünk arra, hogy ezek az anyagok ne legyenek a kutya számára elérhetők, és figyeljünk rájuk, hogy ne egyen belőlük. 

5. Készüljünk fel a szilveszteri tüzijátékra

A tüzijáték a legtöbb kutya rémálma. Ha tudjuk, hogy a környékünkön lesz tűzijáték, készüljünk fel időben. A kutya csendes, biztonságos helyen legyen, semmiképp ne a kertbe. A lakáson belül is legyen egy olyan ficak, ahol nem kell lássa a fényeket. A zajok okozta pánikot csökkenthetjük háttérzajjal, ami lehet tv vagy éppen zene. Amennyiben érzékeny idegrendszerű a kutyusunk úgy szerezzünk neki idejében nyugtatót az állatorvostól, de kipróbálhatjuk a thunder shirt-öt is.

kutya karácsonyfával
Forrás: canva.com

Gondoskodjunk róla, hogy ez ünnepi időszak kutyusunknak is csodálatos legyen.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek