Orosz kék macska
Magasság
Súly
2-4 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Kék
Játékosság
Taníthatóság
Egészség

Orosz kék macska

Az Orosz kék macska az oroszországi Arhangelszkből származik. Különböző források szerint az 1800-as években tűntek fel a kikötővárosokban a karcsú, kék színű cicák.
Kedvencem Létrehozás

Orosz kék macska története

Az Orosz kék macskák az oroszországi Arhangelszkből származnak. Különböző források szerint az 1800-as években tűntek fel a kikötővárosokban a karcsú, kék színű cicák. Innen, hajókon jutottak Angliába és Észak-Európába az 1860-as években. Először 1875-ben mutatták be a fajtát kiállításon a londoni Crystal Palace-ben. Az egyik első orosz kék tulajdonosa egy angol hölgy, személy szerint Mrs. C. Carew Cox volt. 1889-től több ilyen cicája is volt, bár némelyikük származása nem volt bizonyított. 1893-tól egyre gyakrabban vett Arhangelszkből érkező macskákat. Többek között ezek a cicák voltak Lingpopo és Olga nevű nőstényei, és egy Moscow nevű kandúrja. Olga az akkori idők egyik leghíresebb orosz kék cicájának anyukája volt, az  1898-ban született Bayard-é. A fajta 1912-ben kapott külön osztályt a macskakiállításokon. A II. Világháború után nagyon kevés standardnak megfelelő macska maradt életben, ezért felmerült a beltenyésztés problémája. A tenyésztők kénytelenek voltak más fajták segítségével bővíteni a vérvonalakat. Elsősorban kék jegyű Sziámit és Brit kék macskát vontak be a tenyész programokba. A Sziámitól örökölték kecses formájukat, viszont nem kívánt külső jegyeket is szereztek. Sokáig hatalmas problémát okozott a tenyésztők számára a fehér medál. Ez hibának számít, és mára szerencsére egyre ritkábban fordul elő. Sokáig arhangelszki kéknek nevezték őket, majd 1939-ben kapta meg hivatalosan is az Orosz kék nevet.

Orosz kék macska megjelenése
Mai megjelenésén látszik a Sziámi és a Brit kék macska öröksége
Sziámi macska
Kecsessége a sziámié, Fotó: Lilla Pintér — Thaiwichienmaat Cattery kennel
Brit macska
Színe a Brit cicáké, Fotó: Luca Kun — Kenderesi doromboló cica tenyészet

Külleme

Test: Kecses, karcsú. Hosszú lábaik vannak, kerek talppárnával, amin levendula színű tappancsok láthatóak. Hosszú a farkuk, amin kölyökként látható egy bizonyos csíkozottság – a szellemrajzolat. Ennek idősebb korukra el kell tűnnie. Rövid szőrük van, ami a testtől kicsit eláll. Dupla bundájuk tömör, selymes tapintatú, ez a fajta egyik jellegzetessége.

Fej: Rövid ék alakú, nem túl hosszúkás. Profilból az egyenes orrvonalnak stop nélkül kell csatlakoznia a lapos fejtetőhöz. Az álluk erős, bajuszpárnájuk markáns, ami jellegzetes mosolyt ad nekik.

Fül: Távol állnak egymástól. Széles alapúak, végük lekerekített.

Szem: Távol ülnek egymástól, körülbelül 1,5 szemnyi távolságra, mandulavágásúak. Kék színű szemmel születnek, majd körülbelül 2 éves korukra el kell érniük a zöld árnyalatot.

Jelleme

Rendkívül okosak, képesek megtanulni kinyitni az ajtót, különböző vezényszavakra könnyen megtaníthatóak. Idegenekkel kicsit távolságtartóak, de kis idő elteltével győz a kíváncsiságuk, és nyitottak lesznek az új ismeretségre. Könnyen nevelhetőek, tökéletesen fel tudják venni a gazdi napirendjét, tipikus szobacicák. Szeretnek játszani, ami többnyire megmarad idősebb korukra is. Nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz, bújósak, igénylik a foglalkozást, és a szeretetet. Olyanok, mint egy árnyék, követnek minket, hogy hozzánk tudjanak bújni. Türelmesek, ezért kisgyerekekkel, más állatokkal könnyen kijönnek. Alapvetően csendes fajta, nem beszélnek sokat, viszont ha baj van, vagy szeretnének valamit, előszeretettel panaszkodnak. Nagyon óvatosak, nem rombolnak, nem törnek össze semmit. Gyerekbarátok, könnyen megtanulják kezelni a kisgyerekeket.

Orosz kék macska tenyésztőjével
Nagyon szeretik gazdájukat, igénylik a mindennapos foglalkozást

Nagyon egészséges fajta, nincs rájuk jellemző, fajtaspecifikus genetikai betegség. Ugyanúgy, mint a többi macskánál, fontos a megfelelő táplálás és rendszeres orvosi ellátás (évenként oltás, féreghajtók, bolha- és kullancs elleni cseppek, stb), ezzel tudjuk megelőzni a legtöbb bajt. Amit kiemelnék, az a FeLV és a FIV betegségek, amik sajnos nagyon könnyen terjednek akár anyáról kölyökre is, ezekre könnyen le tudjuk szűrni a szülőket, ezzel megelőzve a bajt.

Orosz kék macskás karácsonyi képeslap
Bájos, kecses, játékos cicák

Ápolás, kozmetika

Ápolásuk igen egyszerű. Hetente célszerű egyszer átfésülni a bundájukat, ezzel megkönnyítve a vedlésüket. Javasolt a karomvágás, esetleges fültisztítás zsírosodástól függően. Fürdetést nem igényelnek, kivéve ha koszos lesz a bundájuk (ha gyakran fürdetjük őket, kiszáradhat a bőrük, és korpázást figyelhetünk meg). Lakásban tartva, megfelelő étrend mellett minimálisan hullik a szőrük, ami fésüléssel szinte észrevehetetlen.

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta, nincsenek fajta specifikus betegségei.

Nevelése, igényei

Átlagos mozgásigényük van. Sokat alszanak, de ha ébren vannak szeretnek játszani, rohangálni. Amíg kicsik, addig különösen igénylik a gazdi figyelmét és az elegendő játékot. Szinte mindenre nyitottak az üdítős kupaktól kezdve az interaktív, elemmel működő játékokig. Nevelésükhöz többnyire elég a hangsúly, értik ha az ember kicsit dühösebben szól hozzájuk. Ha ez nem válik be, jó ötlet lehet még a vizes spriccelés is.

Fiatal orosz kék párnán
Okosak és játékosak, könnyen nevelhetőek

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

  • Nagyon fontos megfigyelnünk a külső jegyeket (pl szemszín, mennyire dundi a testfelépítése, az arc vonásai, stb). Sajnos rengetegen szaporítanak szürke házi macskákat, amiket drágán próbálnak meg eladni Orosz kéknek, holott látványosan nem azok. 
  • A törzskönyv megléte is nagyon fontos, hisz ez bizonyítja a vérvonalát, a fajtatisztaságát. Enélkül egy macskát sem hívhatunk biztosan fajtatisztának. 
  • Az egészségügyi szűrések rendkívül fontosak. Minimum FeLV és FIV teszttel rendelkezzenek a szülők, vagy maga a cica.
  • Ha tenyésztőtől vesznek cicát, nagyon fontos, hogy figyeljenek a kommunikációra, hisz a tenyésztővel is tartani kell a kapcsolatot 15-20 évig, így nem árt ha megvan az összhang. Ezen kívül alaposan el kell olvasni a szerződést, bátran kérdezni kell ha valami nem érthető tökéletesen számukra. Ne írjanak alá egyoldalú szerződést, és ennek elolvasása nélkül foglalót se utaljanak! 
  • Nem létezik sárga szemű orosz kék!
  • Nem hipoallergének! Hatalmas tévhit, hogy hipoallergének. Nem azok. Az erős allergiával rendelkező személyeknek ugyanúgy lehetnek allergiás tüneteik ettől a fajtától is.
Orosz kék kölyök
Orosz kék kölyök

Tenyészet

Sinka Szilvia vagyok, édesanyámmal, Sinka Lászlónéval együtt tenyésztünk Orosz kék cicákat egy kis faluban, Szentistvánon. 2016 óta vannak orosz cicáink. Jelenleg 4 kandúr és 8 nőstény él velünk hatalmas szeretetben és összhangban, és 16 alomnyi kiscicát tudhatunk magunk mögött. Rengeteg időt és figyelmet szentelünk a cicáinkra, illetve a gazdijainkra is. Célunk, hogy minél több ember megismerje ezt a gyönyörű fajtát, és egészséges, bújós cicák szülessenek nálunk, akik a lehető legtovább teszik boldoggá a gazdijaik életét.

Kölyök Orosz kék
Kizárólag leinformálható, megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Gyakran ismételt kérdések

Igen, ezek a cicák nagyon szeretik a gyerekeket.

Gyakori tévhit, hogy hipoallergének, de nem azok.

Az Orosz kék cicák nagyon szeretik a gazdájukat és igénylik a mindennapos játékot és összebújást a gazdival.

A bemutatót Sinka Szilviának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Sinka Szilvia vagyok, édesanyámmal, Sinka Lászlónéval együtt tenyésztünk orosz kék cicákat egy kis faluban, Szentistvánon.
Image Description
Szilvia Sinka — Blue Miracles Kennel