Puli
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
36-42 cm
Súly
10-13 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Raszta
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Puli

A Puli, felmenői valószínűsíthetően már a Kr.e. 4. évezredben segítették az embereket. Egyes források szerint az ősmagyarokkal érkeztek a Kárpát-medencébe.

Puli története

A Puli, felmenői valószínűsíthetően már a Kr.e. 4. évezredben segítették az embereket. Egyes források szerint az ősmagyarokkal érkeztek a Kárpát-medencébe Ázsiából, más források szerint ekkor még inkább agárszerű kutyáik voltak őseinknek és a Puli csak később jelent meg hazánkban. Egyértelműen a fajtáról szóló leírás a 18. századból maradt ránk. Az 1900-as években majdnem kipusztult a fajta, ugyanis csökkentek a legelők számai, megváltozott az állattartás így kevésbé volt szükség rájuk eredeti munkaterületükön. Azonban hála sokoldalúságuknak hamar népszerűek lettek újra, mint házőrzők és családi kutyák. Ellentétben számos fajtával a két világháború nem tett nagy kárt a populációban. Miután a második Világháború után kicsit helyreállt az ország, a ’60-as években Ócsag Imre megkezdte a tudatos tenyésztést. Eddig ugyanis Pumi Pumi és Mudi Mudi is keveredhetett az állományba.

5 puli ül egymás mellett
Sokoldalúsága mentette meg a fajtát a kihalástól

Külleme

Középméretű, négyzetes test arányokat mutató, finom, de nem túl könnyű csontozatú fajta. Szikár testének minden része jól izmolt. Az egyes testrészek alakulása nehezen ítélhető meg, mert testét erőteljes, szalagokat vagy zsinórokat képező szőrköntös fedi.A fej szőrzete oly mértékben dús, hogy a fejet kereknek mutatja, és a szemeket árnyékolja. A kereszt tájékra kunkorodó, dús szőrzetű farok hátrafelé enyhén emelkedő testforma látszatát kelti.

Fontos testméretek: törzshossz: marmagasság aránya:  1:1, arcorrhossz: fejhossz: 3,5:10, mellkasmélység: marmagasság: 4,5:10, mellkas szélesség: marmagasság: 3,3:10, fülhossz: fejhossz: 5,2:10. Fej: Elölről nézve kerek, oldalról nézve elliptikus. Agykoponya: arányos, finom, domború. A szemboltívek erősen fejlettek. Stop: enyhén ívelt. Orrtükör: viszonylag kicsi, fekete színű. Arcorri rész: nem hegyes, az orrhát egyenes. Ajkak (pofák): feszesek, jól pigmentáltak. Állkapocs / fogak: a fogképletnek megfelelő teljes, ollóharapás. Szemek: közepes nagyságúak, sötétbarna színűek, oválisak, élénk értelmes kifejezésűek. Közepesen távol helyezkednek el egymástól. A szemhéjszél feszes és jól pigmentált. Fülek: széles alapúak, középmagasan tűzöttek. A lógó fülkagylók lekerekített V alakúak. Nyak: középhosszú, feszes, izmos. A vízszintessel 45 fokos szöget zár be. Dús szőrzet fedi.

puli oldalról
Bundájuk a védjegyük és legjellegzetesebb megkülönböztető tulajdonságuk

Jelleme

Kedves, vidám, attraktív, rendkívül intelligens, gazdaközpontú kutya. Folyamatos figyelemmel készenlétben áll, hogy a gazdája rendelkezésére álljon. Kiváló terület őrző és jelző kutya, nagyon jó hallása van. A mai napig igazi munkakutya, ideális agilityre vagy egyéb kutyás sportokra is. Van hajlama az ugatásra, de ez megfelelő neveléssel könnyen kordában tartható. Más háziállattal könnyen összeszoktatható. Kiváló családi kutya ugyanis nagyon szereti a gyerekeket.

puli a hóban
Vidám, energikus kutyák

Nevelése, igényei

A Puli kölyök már az alomban igyekszik  szoros kapcsolatot, bizalmi viszonyt kialakítani a gazdával. Mágnesként követi a gazdáját, nagyon hamar belesimul új családja életébe. Kiválóan alkalmazkodik az új helyzetekhez és szabályokhoz. Szeret apportírozni, jutalomfalattal is jól motiválható. Következetes, határozott nevelést igényel azonban, mert a jelleme erős, hajlamos akaratosságra. Javasolt a fajta korai szocializációja, kutyaovi vagy kutyaiskola is.

4 puli
Fontos a korai szocializációjuk

Ápolása, kozmetika

Folyamatosan növő szőre van. Egy éves kor körül kell kialakítani a fajtára jellemző zsinóros vagy szalagos szőrköntöst a szőr minőségétől függően. 3-4 éves korban éri el a teljes földig érő szép köntösét. Egészségügy nyírásokat rendszeresen kell rajta ejteni a fül belsejéből a mancsokon, végbéltájékon, ivarszerveknél,  szakáll- és fejszőrökön. Nyírt és teljes szőrköntösben is lehet tartani és lehet ritkítani a szeme előtt is. 3-4 havonta fürdetése is  javasolt. Érdemes fajtaspecifikus kozmetikusra bízni ezeket a feladatokat.

Fehér puli
Gyönyörű bundája folyamatos ápolást igényel, egészségügyi okokból is

Fajtabetegségek

Megfelelő ápolás és egészségügyi nyírások mellett nem lesz gondja a gazdinak. Kifejezetten egészséges, hosszú életű fajta. A tenyésztőszervezet csípőízületi diszplázia szűrést követel meg. Az állomány kis százaléka terhelt csak diszpláziával- és ez ennél a középtermetű fajtánál sokszor tünetmentes is.

puli orr
Egészséges, intelligens, szép kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlásnál az élénk, kezdeményező, felfedező természetű kiskutyát válasszuk. A kölyök puli örökmozgó, barátságos, és érdeklik a felkínált játékok is. Örökbefogadásnál szintén ilyen szempontok szerint, de próbáljuk feltérképezni az előéletét, hogy aszerint tudjuk szoktatni és nevelni új helyén.

két kölyök puli
Kizárólag jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kölyköt vegyünk

Tenyészet

Nógrád szívében élünk Pulijainkkal. 2006-ban született meg a tenyészetünk. Mind a 4 színváltozatát tenyésztjük. Pulijaink terelő ösztönpróbás, diszplázia szűrt, champion, győztes pulik. Kennelünkben több Európa, Világ és Crufts győztes született és kutyás sportokban is sikeresek a Pörgelóci pulik világszerte. Az igazi elismerés számunkra a visszatérő gazdik, akik akár már a többedik társukat választják tőlünk. Puli kozmetikai és tréningezési szaktanácsadással is támogatjuk a Pörgelócis gazdákat.

Kiállítási puli gazdájával
Kennelünkben több Európa, Világ és Crufts győztes született.

Gyakran ismételt kérdések

Igen, bármilyen szőrhosszra, akár rendszeresen is.

Nem, semmiképpen. Lehet a szemzugból rendszeresen ritkítani a szőrt, vagy felgumizni a fejszőrt.

Határozottan igen. A legtöbb városi környezetben felnőtt kutya is sikeresen teljesít a terelő ösztön próbákon.

A bemutatót Ckvenjakov Dorottyának és Olivérnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kennelünkben több Európa, Világ és Crufts győztes született, és kutyás sportokban is sikeresek a Pörgelóci pulik világszerte.
Image Description
Ckvenjakov Dorottya — Pörgelóci és White Pörgelóci ,5x Aranykoszorús Mestertenyészet