Rhodesiai Ridgeback / Afrikai Oroszlánkutya
FCI fajtacsoport
Kopók és rokonfajták
Magasság
61–66 cm
Súly
29–34 kg
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Rhodesiai Ridgeback / Afrikai Oroszlánkutya

Afrikai oroszlánkutya/ Rhodesiai egy igazán impozáns küllemű, rendkívül erős karakterű kutyafajta. Jelenleg a Rodéziai Ridgeback az egyetlen bejegyzett Dél-Afrikából származó őshonos fajta. Őseinek nyomára a dél-afrikai Fokföldön bukkanhatunk, ahol a kontinensre érkező korai telepesek kutyáival és a félig háziasított ridge-el rendelkező Hottentotta vadászkutyával kereszteződött.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Rodéziai Ridgeback története

Jelenleg ez az egyetlen bejegyzett Dél-Afrikából származó őshonos fajta. Őseinek nyomára a dél-afrikai Fokföldön bukkanhatunk, ahol a kontinensre érkező korai telepesek kutyáival és a félig háziasított ridge-el rendelkező Hottentotta vadászkutyával kereszteződött. Az akkori hajtóvadászatokon a kutyákat 2 vagy 3 fős csoportokban alkalmazták, ahol a Rodéziai Ridgeback vagyis Oroszlánkutya eredeti szerepe kiemelkedő mozgékonyságának köszönhetően, a nyom követése -főképpen oroszláné- és a vad sakkban tartása volt a vadász megérkezéséig. Az eredeti fajtaleírást elsőként F.R.Barnes készítette Bulawayo városában Rodéziában 1922-ben, melynek alapjául a Dalmata leírása szolgált. Az elkészült fajtaleírást a Dél-Afrikai Kennel Szövetség 1926-ban jóváhagyta.

Oroszlán vadász oroszlán kölyökkel
Oroszlán vadász és oroszlán kölyök

Külleme

Az Afrikai Oroszlánkutya megjelenésében egy jól kiegyensúlyozott, erős, fejlett izomzatú, fürge, élénk, eleven, szimmetrikus alakú, nagy állóképességű és jókora sebességre képes kutya benyomását kell keltenie. A hangsúly a mozgékonyságon, az elegancián és az egészségén van mindenféle hajlam nélkül a tömörségre ill. masszívságra. A fajta különlegessége a kutya hátán található ridge; melynek vonalában a szőr ellentétes irányban nő a szőrzet többi részéhez képest. A ridge a fajta ‘címere’. A ridgenek jól körülhatároltnak, szimmetrikusnak és fokozatosan elkeskenyedőnek kell lennie a tompor irányába. Közvetlenül a vállak mögött kell kezdődnie és folytatódnia a csípőcsontig. A ridgenek rendelkeznie kell 2 egyforma koronával = szőrforgóval szemben egymással. Több szőrforgó nem lehet! A szőrforgók alsó vonala nem terjedhet lejjebb, mint a ridge teljes hosszának egyharmada. A ridge szélességének jó átlagértéke 5 centiméter.

Jelleme

Kiváló társ egy olyan ember oldalán, aki megfelelő időt, energiát tud áldozni a tanítására. Családba gyerekek mellé is ajánlott azonban figyelembe kell venni, hogy tartása nagy odafigyelést igényel így a családba való megfelelő beillesztése is rendkívül fontos. Belülről fakadó szépsége és méltóságteljes külleme magával ragadó. Tiszteletet parancsoló, értelmes, idegenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív vagy félénk. Egészséges temperamentuma nagyon fontos, hisz a vadászatokon az agresszív vagy félénk fellépés egyaránt az életébe kerülhetett volna. Ez a fajta lakásban tartásra való.

Oroszlán vadász a vízparton
Joey

A Ridgeback őse a – már kihalt – Hottentotta (Khoikhoi) kutya, amely a Hottentotta vadászok állandó kísérője volt. Az erre a népre jellemző tulajdonságok, mint éles érzékek, cselesség és ravaszság, személyes bátorság, magas fokú intelligencia, mélyen beleivódtak igazi Ridgebackjeink természetébe. Ezekre a tulajdonságokra szigorúan vigyáznunk kell és számomra ez az egyik legfontosabb célom a fajta tenyésztésénél, hogy megőrizzem ezeket a különleges egyedi jellemzőket. Kizárólag kinti tartásra nem való, ennek 2 oka van. Egyrészt nagyon fontos a gazda közelsége hisz elődjeik is már a vadászok állandó kísérője volt. Másrészt nem rendelkezik aljszőrzettel, ami védelmet biztosítana a hideg ellen, ezért nem lenne számára komfortos egy fűtött kutyaól, ahol egyedül töltene hosszú órákat.

Nevelése, igényei

Ez a fajta egy határozott következetes vezetőt igényel gazdája személyében. Azonban nevelésüknél nagyon fontos szempontnak találom, hogy ne poroszos fegyelemmel vagy erőszakkal, azaz ne negatív visszacsatolással tegyem. A legkisebb hibával (durvasággal) tönkre tehetjük hosszú hónapok kitartó munkáját főleg, ha figyelembe vesszük, hogy későn, a második évétől érő fajta, akkor még hangsúlyosabb lesz, hogy mennyi odafigyelést igényel. Mindennek alapja a bizalom! Egészen kis kortól a megfelelő kötődés kialakítása a legfontosabb. Amit felnőtt korban elvárunk majd tőle, ahhoz az első 6-12 hónapban kell hozzászoktatni, illetve megismertetni velük. Fontos a korai szocializáció, a közös élmények mert az mind, mind építi a gazdi és kutya közt a jó kapcsolatot. Rendkívül makacsok tudnak lenni, ezért különösen figyelni kell arra, hogy a nevelés, tanítás közben mindig következetesek legyünk. Ami egyszer nem az másodszor is nem legyen. Tanításuk pozitív megerősítéssel zajlik, azaz dicséret, jutalomfalat, szeretet egészséges határok betartásával. A túlzott kényeztetés sem való nekik. A mindennapi testmozgás és mentális lefárasztása nagyon lényeges. A nem kívánt viselkedési formák a nem elegendő illetve nem megfelelő foglalkozás eredménye. Bármilyen rossz cselekedetéért soha nem a kutya a hibás. Ami még nagyon fontos, hogy gazdiként stabilak legyünk, hiszen a mi viselkedésünket érzik és átveszik a kutyák. Mondhatni az ő viselkedésük a mi viselkedésünk és érzéseink tükörképe!

Ápolás, kozmetika

Ez talán a legegyszerűbb, mert bőven elegendő egy nedves törlőkendő illetve egy vizes törölköző egy nagyobb séta után érdemes áttörölni a csupasz hasukat, hogy elkerüljük az irritációt. Ez az a fajta aminek semmi baja nem lesz, ha nem lát kutyakozmetikust egy életen át.

Oroszlánkutya szuka
Sophie

Fürdetni csak akkor kell, ha belefekszik valamibe. Le logó füleit időnként érdemes ellenőrizni nincs e benne szennyeződés. Ugyanis a logó fül nem szellőzik és például úszás után a belekerült szennyeződés és víz hatására begyulladhat, de ez sem egy fajta specifikus probléma inkább csak a logó fül hozadéka. Ezért úszás után érdemes lehet a legegyszerűbb fültisztítóval kitisztítani, nehogy begyulladjon.

Fajtabetegségek

Összességében egy egészséges fajta amennyiben számára megfelelő minőségű és mennyiségű eledelt kap. Ajánlott a monoproteines (egyfehérjés) táplálási formula, hogy az allergiás reakciókat elkerüljük. Érzékeny a gyomruk, de inkább úgy fogalmaznék, hamar jelzik, ami számukra nem jó eledel, amely hasmenés, fülgyulladás vagy bőrkiütés formájában jelenik meg. 

  • Nagytestű kutyák így a diszplázia gyakori, ezért mivel a hajlam benne lehet bármely kölyökbe még a szűrt szülők kölykeiben is így kiemelt figyelmet kell fordítani szintén a megfelelő minőségű és mennyiségű eledelre továbbá a túlzásoktól mentes mozgatásra is fiatal korban.
  • Demoid sinus: a bőrfelszínről induló, a gerinc irányába forduló bőr nyúlvány (ciszta), aminek a belseje szőrös és faggyús lehet. Tapintásra mintha egy fonalat, damilt vagy szívószálat éreznénk a bőr alatt, ami akár el is ágazhat más irányba. A dermoid sinus együtt jár a Ridgeback tenyésztéssel. Jelenleg is kutatás folyik a DS öröklődésével kapcsolatban.  A tenyésztők nem tudják kizárni annak lehetőségét, hogy a tervezett alomban, 100% -os eséllyel elkerüljék a DS-es kiskutyák megszületését.  A legtöbb, amit az elkerülése érdekében lehet tenni, hogy a vemhesség alatt, vagy már a tüzelés kezdetétől folsavat adagolunk a tenyész szukának. A legfontosabb, hogy már a tenyésztőnél észleljék és kizárólag műtét után gyógyult állapotban kerüljön a kölyök új otthonába. Ahol a sikeres műtét után gondtalanul egészséges életet él, ugyanúgy, mint egészséges társai, de tenyésztésbe nem vonhatóak!
  • JME (Juvenile Myoclonic Epilepsy) kimondottan a Rodéziai Ridgeback fajtát érintő fiatalkori epilepszia, melyre rendelkezésünkre áll genetikai szűrés. Ez a betegség recesszíven öröklődik, így a szűréssel elkerülhető a beteg utódok születése.
  • DM (degenerative myelopathy) hátsóvégtagi bénulás. A nagytestű kutyafajtát érintő betegség, mely recesszíven öröklődik, így a szűréssel elkerülhető a beteg utódok születése.
Oroszlán vadászok játszanak egy oroszlán kölyökkel
Oroszlán vadászok játszanak egy oroszlán kölyökkel

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Soha ne felejtsük el, hogy ez a legfontosabb, a kiválasztás, még pedig szó szerint nem a kölyök kiválasztása fizikailag, hanem az, hogy honnan érkezik otthonunkba, melyik tenyészetből. A kölyök törzskönyvel rendelkezzen és az adott ország fajta gondozó klub által előírt tenyésztési szabályzatban leírtakat követő tenyészetből.

Oroszlánkutya a lakásban
Eli

 Ennél a fajtánál az alomellenőrzés fontos szerepet tölt be a fentebb említett Dermoid sinus betegség ellenőrzése miatt, melyet a fajtagondozó szervezet végzi.  Vásárlás előtt jól át kell gondolni, hogy rendelkezik-e elegendő idővel, energiával, türelemmel egy ilyen specifikus fajtához és hajlandó-e áldozatokat hozni 10-14 évig az új társ miatt. Nehezen „lepasszolható” fajta így azt is figyelembe kell venni, hogy a hosszan tartó utazásokat, nyaralásokat, ha nem tarthat a gazdával, nehezen viseli.

Oroszlánkutya a hóban
Igor

Tenyészet

Az Afrikai Oroszlánkutyában amikor a fajtát megismertem és személyes kontaktusba kerültem vele, elsősorban belülről fakadó szépsége és méltóságteljes külleme ragadott meg. Aztán azt is megtapasztaltam, hogy a fajta mindemellett hihetetlenül intelligens és nagyon jó jellemű, viselkedésű is. Ekkor tudatosult bennem, hogy ezt a fajtát kerestem már vagy 10 éve és kell nekem. Ez a felismerés 2011-ben ért, de a kutya már jóval ezelőtt, mindig is jelen volt az életemben. A fajtával való személyes kapcsolatom 2011-ben kezdődött rengeteg tanulással és tapasztalással. 2013-ban pedig - sok gondos munka után - létrejött a Muhabura Kennel. Ezután pedig a fajta karakterbeli vonásainak megőrzése lett a legfőbb célom. Talán a legnehezebb feladat ez, hiszen a tenyésztés során a jó idegrendszer megtartása, illetve a kutyák nevelése egy nagyon összetett feladat.

Tenyészetünk: https://hu-hu.facebook.com/muhabura.kennel

Három oroszlán vadász
Csoportkép

Gyakran ismételt kérdések

A Rodéziai Ridgeback egy energikus, aktív kutya, viszonylag nagy mozgásigénnyel, azonban mivel rendkívül intelligens így a szellemi feladatokat is igényli a testmozgás mellett.

A Rodéziai Ridgeback-et csak olyan embernek ajánljuk aki szívesen foglalkozik aktívan kutyájával. Aki szeret nagyokat sétálni, kutyaiskolába járni és örömét leli a kutyával való foglalkozásban. Tapasztalt gazdinak ajánlott. Aki képes a következetesen betartatni a szabályokat a kutyával és aki a pozitív nevelést részesíti előnyben. Nem ajánlott kizárólag kerti tartásra ugyanis a szőrzete az afrikai klímához alkalmazkodott és emellett igényli a gazda közelségét. 

Kölyköt csakis az adott ország fajta gondozó klub által előírt tenyésztési szabályzatban leírtakat követő tenyészetből vegyünk, törzskönyvel rendelkezzen. 

Felnőtt kutyát fajtamentőktől lehet örökbefogadni.

A bemutatót Papp Viktóriának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Az Afrikai Oroszlánkutyában amikor a fajtát megismertem és személyes kontaktusba kerültem vele, elsősorban belülről fakadó szépsége és méltóságteljes külleme ragadott meg.
Image Description
Viktória Papp — Muhabura kennel