Gyomorcsavarodás kutyáknál

Gyomorcsavarodás kutyáknál

Ma már sok gazdi tisztában van azzal mi is a gyomorcsavarodás, de nem biztos, hogy tudják mit tehetnek a megelőzéséért. 

Hogyan tud megcsavarodni a kutyák gyomra?

A gyomorcsavarodás oka, hogy a kutyák gyomra mintegy felfüggesztve lóg a hasüregben így a tele gyomor át tud lendülni ezen a vízszintes tengelyen és szó szerint meg csavarodik. A megcsavarodott gyomor bemeneti és kimeneti nyílásai így elzáródnak. Így az emésztéskor keletkező gázok nem jutnak ki a gyomorból ez a gyomor felfújódását eredményezi. A gyomorcsavarodás legbiztosabb tünete a has dobszerű felfújódása. A gyomorcsavarodás azonnali műtéti indikáció és borzalmasan fájdalmas állapot. A műtét során az orvos visszafordítja a gyomrot majd kivarrja azt a hasfalhoz megelőzendő, hogy ez újra megtörténjen. Ezen kívül a lép is megcsavarodhat ilyenkor, ha ez megtörténik akkor a lépet eltávolítja az orvos (lép nélkül minden gond nélkül lehet élni, bár ügyelni kell, hogy ne legyen babéziás kutyusunk). Elzáródhatnak a gyomor- és bél erek. Ez bél elhaláshoz vezethet minek következtében baktériumok szabadulnak fel a hasüregben, amik toxikusak. Amennyiben ez megtörténik az elhalt bélszakaszt is el kell távolítani. Könnyen sokkos állapotba kerülhet a kutya. Tehát a legjobb forgató könyv szerint is műtétre van szükség, az majd közben derül ki mennyi dolga lesz az orvosnak, milyen szerveket, ereket érintett a gyomor átfordulása. Műtét nélkül biztos, hogy nagyon gyorsan meghal az állat. Itt szó szerint minden perc számít.

A gyomorcsavarodás tünetei

Mielőtt még a has felfújódna az állat már általában érzi, hogy valami nem jó. Árulkodó jelek lehetnek, ha kutyánk evés után nyugtalan, nem találja a helyét, esetleg nyüszít vagy nyálzik, többször hány savat, kikéredzkedik és kint esetleg pánikszerűen legeli a füvet, de nem nyugodtabb mikor visszajön. Általában ezután kezd felfújódni a has. A gyomorcsavarodás nagyon komoly dolog, szó szerint minden perc számít. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy erről lehet szó kutyánknál azonnal induljunk vele egy állatkórházba, ahol fel vannak készülve ilyen vészhelyzet műtétekre és telefonáljunk is oda, hogy számítsanak ránk.

Agár profil
Mély mellkasuk miatt célszerű az Agarak gyomrát kivarrni

Diagnosztizálása

Amennyiben a has még nem kezdett el felfújódni mire kedvencünkkel az orvoshoz érünk akkor röntgennel diagnosztizálható.

Túl élési esélyek

A sok fajta lefolyási mód miatt eltérő lehet a kockázat mértéke. Nem mindegy, hogy „csak” a gyomor érintett vagy a belek is. Nem mindegy sokkos állapotban kerül e kedvencünk az állatorvoshoz vagy tökéletesen tudatánál van. Összességében elmondható, hogy súlyos életveszélyes, helyzetről beszélünk a legjobb forgatókönyv esetében is. Amennyiben kedvencünk időben tapasztalt állatorvoshoz kerül úgy elég jók az esélyei.

Doberman, Német juhászkutya, Malinois
A mély mellkasú kutyafajták hajlamosabbak a gyomorcsavarodásra

Komplikáció

Lehetséges komplikációként említhetjük az esetleges bélelhalást, ami újabb műtéti indikáció.

Kockázati tényezők és megelőzése

Az igazság az, hogy néha az orvos sem érti miért csavarodik meg a kutya gyomra, de vannak hajlamosító tényezők ennek megtörténtére. Ha kedvencünk tele hassal rohangál, játszik, hempereg, forgolódik a hátán, nagy adag étel elfogyasztása, nagy adag száraztápra nagy adag víz ivása. A legnagyobb veszélynek a mély mellkasú kutyák vannak kitéve, mint a boxer boxer, a doberman doberman, bullmasztiff bullmasztiff, berni pásztor berni pásztor, agár agár, német juhászkutya német juhászkutya, leonbergi leonbergi, cane corso cane corso, kangal kangal ezeknek a kutyáknak érdemes megelőző műtét keretében kivarrni a gyomrát a hasfalhoz. Ezt kérhetjük akár lány kutyánk ivartalanításával egybe kötve is, fiú kutyáknál ez plusz egy műtétet jelent, mert értelemszerűen náluk nem hasüregi műtét az ivartalanítás. Ez az egyetlen biztos módja a gyomorcsavar elkerülésének. Ez egy nagyon gyors rutin műtét, ami után néhány hétig kisebb adag ételt ehet kedvencünk, de más kellemetlenséggel nem jár.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek