Miniatűr bull terrier
FCI fajtacsoport
Terrierek
Magasság
30-36 cm
Súly
9-17 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Miniatűr bull terrier

A Miniatűr bull terrier a standard fajta típus kisebb, kezelhetőbb változata.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Miniatűr bull terrier története

James Hinks (7 January 1829 – 10 October 1878) nevéhez köthető a fajta kialakulása. Fehér angol terrier lett keresztezve angol bulldoggal angol bulldoggal, a szakirodalmak a dalmatát dalmatát és egy agárfajtát is említenek a keresztezésekben. Hinks kutyája Old Madman (Öreg őrült) volt a fajta alapító egyede. Madman már nem harcokra, hanem kiállításokra járt. Feljegyzések szerint azonban Hinks kutyái még a harcban is jeleskedtek bár direkt nem használta őket arra. Hinks fiai és egy unokája tovább vitte James munkáját és folytatták a fajta tenyésztését.

James Hinks kutyáival_forrás_pinterest.com
James Hinks kutyáival_forrás_pinterest.com
1889. Mini és Standard bull terrierek_forrás: janedogs.com
1889. Mini és Standard egyedek_forrás: janedogs.com
1906. Toy bullterrier_forrás: janedogs.com
1906. Toy változat_forrás: janedogs.com

1866-ban kezdődött meg a fajta osztályozása, súly szerint. Akkoriban a bullterrier mérete a másfél kilóstól a 22,5 kilósig terjedt. A legkisebb, azaz toy változata 4,5 kg lehetett maximum. A standard egyedeket a férfi gazdik kedvelték, de a standard egyedek a hölgyek számára túl nagyok és agresszívek voltak, az ő igényeik hívták életre a toy egyedeket. Amik a mai <strong>csivavára csivavára emlékeztettek leginkább, még az almafej is kialakult náluk. Ezen egyedeknél több probléma merült fel, éppen ezért gyorsan eltűntek. 1918-ban az English Stud Book is kihaltnak nyilvánította a toy variációt.

1938-ban alakult ki a ma ismert mini változat ez a változat aztán egyre népszerűbb lett, a méretét kivéve mindenben megegyezett külleme a standard-ével. Emellett egy sokkal kezelhetőbb kutyát kaptak, mint a nagyobb társaik és egészségesebbet, mint a toy-ok. 1938-ban, más források szerint, 1939-ben megalakult a fajta klub és a standardet magasságban határozták meg, nem pedig súlyban. A nagyobb egyedeket elsősorban patkányfogó képességeikért kedvelték és tenyésztették, de idővel a patkányfogó versenyek megszűntek. Ezért is vált olyan népszerűvé a mini változat, mint praktikusabb házi kedvenc. 1946-ban már a kiállításokon is számított a magasság. 1965-re a fajta eljutott Ausztráliába is. Az AKC 1991 jegyezte be először a fajtát. Mára a mini és a standard változat maradt meg és mindkettő világszerte egyre népszerűbb. Érdekességként meg kell említsük, hogy egyesek szerint a fajtát felhasználták az airedale terrier airedale terrier kitenyésztésénél.

Fehér kutya
A Mini változat mai megjelenése

Külleme

Kistestű, arányos felépítésű, izmos felépítésű kutya. A fajta jellegzetessége háromszög alakú, szeme és tojás alakú koponyája. Fülei kicsik, vékonyak és felfelé állnak. Farka rövid, mélyen tűzött. Szőrzete rövid, fényes, egyenes, durva szőrzete van. Télen puha aljszőrzet jelenhet meg. Szín: teljesen fehér, fehér a fejen foltokkal, barna, vörös, tricolor és tigriscsíkos és ennek változatai. Járása szabad, könnyed.

Jelleme

Nagyon játékos kutya mind kutyákkal mind emberekkel szemben. Aktív kutyafajta. A korosodással ez változhat és hosszú lustálkodásokkal tölti napjait. Nagyon jól kijön a családdal és a gyerekekkel. A túlbuzgó játékoknál figyelni kell a kisebb csemetékre, mivel a kis bulldózerek könnyen elsodorhatják őket. Agresszivitásra nem jellemző, de nem is szabad alábecsülni. A fajtát sokkal rosszabb fényben tüntetik fel, mint amilyenek valójában. Fontos a megfelelő foglalkozás és a megfelelő kutya kiképző felkeresése. Az agresszivitás sok esetben a nem hozzá értés véget következhet be. Félénkség helyett inkább a bátorság figyelhető meg. Alacsony fájdalom küszöbbel rendelkezik. Nem ő a legalkalmasabb házőrző, de a róla kialakult negatív vélemény miatt elrettenti azokat az embereket, akik nem ismerik a fajtát.

Kölyökkutya ovis kislánnyal
Gyerekbarát kutyák

Nevelése, igényei

Minibull egy makacsabb fajta, de nem azt jelenti, hogy buta. Nagy mozgásigénye van, tapasztalatból és vissza jelzésekből tudom, hogy 3-5 órás aktív sétákat is szereti. Természetesen itt is vannak kivételek és naphosszat tudnak lustálkodni. Arányát nézve több az aktív a csapatban. Kiképzésben mindenféleképpen olyan kiképzőt válasszunk aki ért a fajtához. Már korai szakaszban el kell kezdeni a tanításukat, sok probléma abból adódik, hogy 1-2 éves korára a gazdik fejére tud nőni.

Kölyökkutya
Kölyökkortól fontosak a séták, a szocializáció és a nevelés

Ápolása, kozmetika

Az ápolást meghatározza, hogy kinti kutyát vagy benti kutyát szeretnénk kedvencünkből. Se kinti, se benti kutyusnál nem ajánlanám az 1-2 havonta fürdetést (természetesen nagyobb játékok ezt felül írhatják). Inkább ajánlanám séta után a tappancsok és a lábak mosását, erre vannak praktikus kiegészítők. Fülüket érdemes takarítani (a fülproblémák elkerülése érdekében), de az alaposabb fültisztítást az állatorvosra bízzuk. A karmok vágásának gyakoriságát meghatározza a kutyák környezete. Betonos, keményebb talajon kevésbé, laza homokos talajon meglepően sűrűn kell levágni. Itt érdemes utána olvasni a karom vágásnak, mert könnyen belevághatunk az élő részbe. Fontos, hogy ne egyedül csináljuk és erre alkalmas célszerszámot használjunk ami a kutya méretéhez megfelelő. A szőrnél azt vallom, hogy megfelelő táplálkozásnál a kutyánk szőre nem igényel plusz kezelést, de az úgynevezett simogató kesztyűt még egyik kutya sem utasította vissza. Jellegzetessége a kos fej és ezzel orruk bumszlisabb, ami hamarabb megsérül, kirepedezik, ennek ápolására is figyelni kell. A fogkő idősebb korban előfordul, mely kezelést igényel.

Bullterrier áll a fán
Fogkőre kimondottan hajlamos a fajta

Fajtabetegségek

Hajlamosak számos egészségügyi problémára (fiziológiai és pszichológiai). A süketség előfordul ezért a siket kutyákat nem szabad tenyészteni, mert a siketség örökletes. A LAD genetikai degeneratív betegség, amely a fajtánál előfordulhat. Ez a betegség már a kölyköknél kezd megjelenni. Tudomásom szerint egyik ismert kennelben sem fordult elő az elmúlt 10 év alatt. A patellaficam már kiskutyáknál is előfordulhat, ez műtéttel kezelhető. A policisztás vesebetegség (PKD) ultrahang vizsgálattal tudják diagnosztizálni. A PLL egy késői betegség, amely jellemzően a 2 és 7 év közötti kutyákat érinti, vakságot okoz, ez jelenleg már kezelhető. A kutyák tiszta, hordozó és beteg DNS tesztet eredményt kaptak. Mivel már 2010 évek előtt ismerté vált, az állományokban túlnyomó részt a tiszta egyedek találhatóak. A szív aorta billentyű szűkülete előfordulhat, melynek vizsgálatát doppler ultrahanggal lehet ellenőrizni. Ez egy hosszú lista, azt azért el kell mondanom, hogy a folyamatos szűrések és a beteg egyedek kivonása minimálisra csökkentette a beteg utódokat napjainkra.

futó bullterrierek
A gondos tenyésztésnek hála alapvetően egészségesek

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Olvassunk utána a fajtának és beszéljünk egy tenyésztővel.  A legfontosabbnak azt tartom, hogy olyan kutyát válasszunk, amelyik hasonló mozgásigénnyel rendelkezik, mint mi és illik az életvitelünkhöz. Ne divatból és másnak megfelelni akarásból vegyünk kutyát. Itt is működik a meglátni és megszeretni. Tapasztalatból tudom, sokszor a kiskutya választ gazdit! Ilyen esetben ne hagyjátok magatokat befolyásolni….. Erre is azt kell írnom, hogy láttam már ilyet is és a kiskutya estére visszakerült. Nézzük meg, hogy az elkövetkező minimum 10 évben milyen kötelezettséggel jár. Egy kiskutyánál a vételi ár felett számos költségekkel kell számolni (megfelelő eledel, vitaminok, immunerősítők, oltások, külső-belső parazita kezelés, szállításhoz szükséges kellékek, stb…) A kiskutyát minimum 2 oltással, chippelve, számlával, garancia szerződéssel és 9-10 hetes kor után vigyük magunkhoz. A kiskutya megérkezése után, bár tudom nagyon nehéz, de ne akarjuk mindenkinek megmutatni és mindenhová elvinni. Fontos számára a megfelelő védelem kialakulása. Nagyon fontos már az elején eldönteni, hogy kinti vagy benti kutyát szeretnénk. Amennyiben kinti kiskutya lesz akkor fontos, hogy tavasszal, nyáron vagy kora ősszel hozzuk el a tenyésztőtől. Egy tízhetes kiskutyát nem rakhatunk ki a hidegbe, ha pedig beengedjük utána nehéz lesz kiszoktatni.

Kölyökkutyák dobozban
Ne azért vegyünk ilyen kutyát, mert cuki

Tenyészet

14 éve, 2007 óta foglalkozom kutyatenyésztéssel. Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének tagja vagyok. 2007-ben történt az első találkozás a Vitabull Kennelben. Nem tudtam elképzelni, mi tetszik az embereknek ezekben a kutyákban. Mivel a kennel tulajdonosa a barátom volt már akkor is, szinte minden nap találkoztam velük. Igazi móka mesterek voltak és a szigorú, erős küllem mellett egy teljesen barátságos kutyafajtát ismertem meg bennük. Így egyik nap azt vettem észre, hogy én is akarok egyet! Ami igazán megfogott, hogy pillanatok alatt játékba lehetett, őket fogni. Nem volt bennük félelem és égedelem rosszak tudtak lenni! A csoda 2008-ban folytatódott, amikor lehetőségem adódott és megérkezett hozzám Dolly és Kyra a két minibull kiskutya. A történet folytatásaként megalapítottam a Trolldogs kennelt. 2012-ben jött a megújulás kennelünkbe megérkezett Nina majd Lucy a két Francia Bulldog kislány. Azóta ezt a kettő fajta kutyát tenyésztjük. Büszkeséggel tölt el, hogy nagyon sok gazdival tudjuk ápolni kapcsolatot és számtalan fotót kapok a már felcseperedett kutyusokról.

Gyakran ismételt kérdések

Igen, nagyon szeretik a gyerekeket viszont kicsi gyerekek esetében figyelni kell, mert feldöntheti a kutya.

Nem. Határozottan nem agresszívak. Következetes nevelésre és korai szocializációra van szükségük, mint minden kutyának, de nem agresszívek.

Vannak a fajtára hajlamos betegségek, de hála a gondos tenyésztésnek és szűréseknek a betegségek kockázata nem nagyobb, mint más fajtánál.

A bemutatót Suba Gábor Krisztiánnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Nem tudtam elképzelni, mi tetszik az embereknek ezekben a kutyákban...Mivel a kennel tulajdonosa a barátom volt már akkor is, szinte minden nap találkoztam velük. Igazi móka mesterek voltak és a szigorú, erős küllem mellett egy teljesen barátságos kutyafajtát ismertem meg bennük. Így egyik nap azt vettem észre, hogy én is akarok egyet!
Image Description
Suba Gábor Krisztián — Trolldogs Kennel