Bichon frisé
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
23-30 cm
Súly
5-6 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Fehér
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Bichon frisé

Bichon A Poil Frisé

A Bichon frisé a Földközi-tenger térségéből származik. A tengerészek kontinensről kontinensre vándoroltak, gyakran használták őket cserekereskedelemre, a vidám természetük miatt.

A Bichon frisé története

A bichonokat négy kategóriára osztották: a Máltai, a Bolognai Bolognai, a Havanese Havanese és a Tenerife. Mindegyik a Földközi-tenger térségéből származik. A tengerészek kontinensről kontinensre vándoroltak, gyakran használták őket cserekereskedelemre, a vidám természetük miatt. Ezek a kutyák Spanyolországban már korán sikert arattak és általában úgy vélik, hogy spanyol tengerészek hozták be a fajtát a Kanári-szigetekre, Tenerifére. A 14. században olasz tengerészek fedezték fel újra a fajtát útjaik során, akik vélhetően visszahozták őket a kontinensre, ahol nagy kedvenceivé váltak az olasz nemességnek. Gyakran, ahogyan az udvari kutyáknál ez a kor divatja volt, "oroszlán"-ra vágták őket, mint a mai portugál vízikutyákat.

“Miss Beatrix Lister,” by Sir Joshua Reynolds, National Gallery of Art_portre, Forrás:akc.org
“Miss Beatrix Lister,” by Sir Joshua Reynolds, National Gallery of Art_portre, Forrás:akc.org

A fajta iránti érdeklődés III. Napóleon uralkodása idején újult meg, de aztán csökkent, egészen a 19. század végéig, amikor is "közönséges kutyává" vált, az utcán vakokat vezetett, cirkuszokban és vásárokon mutatványokat mutatott be. 1933. március 5-én a franciaországi nemzeti kennelklub elfogadta a fajta hivatalos standardját. Mivel a fajtát akkoriban két néven ismerték: "Tenerife" és "Bichon", a Federation Cynologique Internationale (FCI) elnöke javasolta, hogy a fajtát nevezzék el és olyan nevet javasolt, amely a kutyák jellemzőin alapult: - Bichon Frisé. ("Frisé"-"göndör", a fajta szőrzetére utalva). Ez 1934. október 18-ától a fajta hivatalos nevévé vált.

Betty White a “Pet Set” tv showban a korai '70-es években_Forrás: akc.org
Betty White a “Pet Set” tv showban a korai '70-es években_Forrás: akc.org
Bichonok 1971-es kiállításon, Forrás: akc.org
Bichonok 1971-es kiállításon, Forrás: akc.org

Külleme

Kis termetű, örökké vidám, játékos természetű kutya. Jellemében és viselkedésében nagyon élénk. A szőre hosszú, laza szerkezetű és dugóhúzószerűen göndör, mely a mongol kecskééhez hasonlítható. Feje arányos a testtel, melyet büszkén és magasan hord. Az orr kiemelkedő és mindig fekete. Magának a szemhatárnak is feketének kell lennie. Az ajkak feketék, finomak, soha nem lógnak le. A harapás ollós. A szemek nagyon kifejezők és tekintete élénk. Farkát a hátán hordja.

Avatatlan szem számára hasonlít a bolognese-re bolognese-re és a havanese-re havanese-re.

Bichon Frisé
Jellegzetes megjelenését a göndör szőre adja

Jelleme

Érzékeny, kedves, társaságkedvelő, játékos és értelmes kutya. Alkalmazkodó és kiegyensúlyozott természetű, vidám eb. Az agresszivitás teljesen idegen tőle. Meglehetősen eleven. Általában igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s néha nagyon rosszul tűri, ha egyedül hagyják. Erre persze nem is nagyon van szükség, hiszen annyira kicsi és jól alkalmazkodó, hogy gyakorlatilag bárhová el lehet vinni. Rendszerint keveset ugat. Társaságkedvelő kutya lévén olyan családban érzi magát a legjobban, amelyik mindenhová magával viszi. A többi kutyával, a más háziállatokkal és a gyerekekkel egyaránt remekül megfér. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán nagyon lelkesen üdvözli őket.

Kis kutya a kő falon
Élvezi a családi kirándulásokat, programokat

Fajtabetegségek

Általában egészségesek, de mint minden fajta, ők is hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra. Nem minden egyedben jelennek meg ezek a betegségek, de fontos, hogy tisztában legyen velük, ha ezt a fajtát fontolgatja. A legjellemzőbb betegségei mint a legtöbb kistestű fajtának a térdkalács ficam ( Patella luxation), valamint a szembetegségek pl. szemlencseficam (PLL), szürkehályog (HC). Ezek a betegségek ma már egészségügyi szűrésekkel elkerülhetőek.

Ápolás, kozmetika

A tisztán tartása, nyírása az egészség és a kinézet szempontjából is fontos. A hófehér bunda sok törődés igényel. A legjellemzőbb napi ápolást igénylő feladat a szemekből származó váladék eltávolítása. A váladék hajlamos felhalmozódni a szem körül lévő szőrzetben, és szemproblémák alakulhatnak ki, ha nem tisztítja rendszeresen a területet. Gyakoriak a könnyfoltok, szemproblémák akár ételallergia következtében. Mivel számos szembetegségre hajlamosak, a legjobb, ha szemész specialista állatorvossal ellenőrizteti kutyáját, ha a könnyfoltok problémássá válnak. Előfordul, hogy a vékony könnycsatorna eltömődik, vagy a szemgolyó felé kinövő szempilla irritálja a szaruhártyát vagy a befelé forduló szemhéjak miatt a szempillák a szemhez dörzsölődnek. Egy szemész állatorvos meg tudja állapítani, hogy ezek közül bármelyik vagy valami más okozza-e a könnyfoltokat. A fajta szőrét naponta-kétnaponta kell átfésülni (lehet ennél ritkábban is, viszont akkor a kutya nagyon könnyen nehezményezi a kozmetikát a keletkező csomók miatt), fürdetni 10 naponta/kéthetente kell, kozmetikushoz vinni 6-8 hetente szükséges. Fontos a kutya kozmetikai sampon és a balzsam választás is, kérje ki a tenyésztő vagy kutyakozmetikus segítségét.

Bichon a kozmetikai asztalon
kölyökkorától szoktassuk kozmetikázáshoz ugyanis egész életében szüksége lesz rá

Nevelése, igényei

A fokozatosság és a türelem elengedhetetlen, de könnyen tanul pozitív megerősítéssel, gyorsan megérti mit várnak el tőle. Nagyon érzékeny, jó szóval sokkal előbb elérjük a célt, mint agresszív, türelmetlen viselkedéssel tönkre tesszük, az kutyánk belénk vetett bizalmát és jellemét.

Bichon kis kutya tenyésztőjével
Pozitív megerősítéssel bármit el lehet érni náluk

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk

Mielőtt kölyökkutyát vásárol: 

  • gondolja át, hogy megfelelő-e önnek ez a fajta, tudja biztosítani a fajtának megfelelő tartási és ápolási feltételeket.
  • keressen egy megbízható tenyésztőt, aki megmutatja a kölyök mindkét szülőjének egészségügyi bizonyítványait. Az egészségügyi bizonyítványok azt igazolják, hogy a kutyát megvizsgálták és mentesek az adott betegségektől. Fontos, hogy szakorvos végezze ezen egészségügyi szűréseket. 
  • ha lehetőség van személyes találkozóra tegyük meg, találkozzunk a tenyésztővel, ismerkedjünk meg a fajtával
  • ne az ár legyen az elsődleges döntési alap. Ha később derül ki, hogy sajnos a kedvencünk valamilyen betegségben szenved, a betegség kezelése, esetleges életminőség fenntartása, vagy műtét a vételár többszörösébe is kerülhet.
Alvó kis kutyák
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Kennelünk a STAR OF THE MILKY WAY  egy családi kennel, mely a Szigetközben, Győr közelében található. Férjem (Teke László) és én kisgyermek korunk óta, mind a ketten szeretjük az állatokat. Gyerekként is több fajtájú kedvenccel osztottuk meg a mindennapjainkat. Családi házunknál kutyáink mellett most is több fajú és fajtájú állat gazdagítja életterünket. Ahogy lehetőségeink engedték, egyre tudatosabban kezdtem el foglalkozni a kutyák ápolásával, kommunikációjával, anatómiájával és betegségeivel. 2019 tavaszán döntöttem a fajta mellett, és 2019 őszén megérkezett hozzánk kennelünk első alapító szukája Emma Mina’s Fairy Tale Kennelből. A vonzalmam a fajta iránt Emma érkezésével csak elmélyült. A fajta a szenvedélyünkké vált. 2020 tavaszán újabb családtaggal bővült kennelünk a Kamians Kennelből. Kennelünk tenyésztési célja elsősorban a fajta nemességének és egészségének megőrzése. Tőlünk szerződéssel, csak törzskönyvezett, egészséges, a kölykök korának megfelelő oltásokkal, mikrochippel ellátott, jól szocializált kölykök kerülhetnek ki, akiknek további fejlődését is szeretnénk figyelemmel kísérni.

Bichon frisé gazdájával
Célunk egészséges, jól szocializált kis kutyák tenyésztése

Gyakran ismételt kérdések

Nem. Ha  jelezni való van jelez, de nem ugat többet, mint bármelyik másik kutya.

Ezek a kutyák nagyon szeretik a gyerekeket és ideális választást jelenthetnek gyerekes családoknak.

Könnyen taníthatóak, de csakis pozitív megerősítéssel és türelemmel.

A bemutatót Teke-Szabó Évának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Emma kennelünk alapító szukája a Mina’s Fairy Tale Kennelből érkezett hozzánk. A vonzalmam a fajta iránt Emma érkezésével csak elmélyült. A fajta a szenvedélyünkké vált.
Image Description
Éva Teke-Szabó — STAR OF THE MILKY WAY