Bichon havanese
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
23-27 cm
Súly
5-7 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Mozgásigény
Hízékonyság
Vízkedvelő kutyafajta?

Bichon havanese

Havannai pincs

A 16. századi spanyol hajónaplókban már említik a Tenerife-i kutyákat, amik feltehetően a bichon-ok közös őse, így a Bichon Havanese kutyáké is.

Bichon havanese története

A 16. századi spanyol hajónaplókban már említik a Tenerife-i kutyákat, amik feltehetően a bichon-ok közös őse, így a Bichon Havanese kutyáké is. A Spanyol kereskedelmi korlátozások miatt Tenerife kikötője volt az egyetlen Kuba számára nyitva álló kereskedelmi pont.

Tenerife kutya_forrás:mascotarios.org
Tenerife kutya_forrás:mascotarios.org

 Így nem meglepő, hogy a Tenerife kutyák hamar átjutottak Kubába. Itt a trópusi viszonyokhoz alkalmazkodva változott a fajta. Ezeknek a kutyáknak a mai napig jellemzője a bundája, amiben jól tolerálják a hőséget is. Eredetileg Havannai Selyem kutyának és Spanyol Selyem pudlinak nevezték ezeket a kutyákat. Jellegzetes bundájuk rendkívül könnyű és puha és kiválóan véd a trópusi napsugaraktól. Ekkoriban nem véletlenül nem is nyírták őket, de még a szemük körül sem ritkították a szőrt, ugyanis úgy tartották, hogy ez a szőrzet a szemet is védi a naptól. A kereskedelmi korlátozások ellenére a 18. századra Kuba kulturális központtá vált. Operáival és színházaival már ekkor kedvelt turista célpont volt az ország. Ekkorra a Havannai kutyák meghódították Spanyolországot, Franciaországot és Angliát is. Angliában ekkoriban fehér kubai kutyaként emlegették, annak ellenére, hogy több színben is léteztek már akkor is. A 19. század közepére már nagyon divatossá vált a fajta. Eddigre a kutyakiállításokat is meghódították ezek a kis kutyák Európa szerte. És a kubai arisztokráciát is. Azóta is közkedvelt családi kutyák. A 18. századi portrék óta a fajta külleme nem sokat változott.

Barna havanese
Barna havanese

Külleme

Szőrzete vastag, puha, selymes tapintású. Lehet enyhén hullámos, egyenes, de akár göndör is. Színe igen változatos, a kutyáknál elfogadott valamennyi színkombináció megengedett. Például lehet vörös, fekete-fehér, fekete-cser, fekete vagy szürke is. Járása vidám, könnyű és rugalmas. Szemei sötétek, mandulavágásúak. Fülei a fejhez simulva lelógnak. Mellső végtagjai valamivel rövidebbek a hátsóknál. Farka magasan hordott, selymes szőrzettel borított.

Avatatlan szem számára hasonlít a bolognese-re bolognese-re és a bichon frisé-re bichon frisé-re.

Jelleme

A Bichon havanese egy igazi kompakt társasági kutya. Minden megvan benne, ami csak kellhet ahhoz, hogy az ember legjobb barátjává váljon. Kedves, játékos, ragaszkodó társ, aki nagyon tud szeretni. Mindig jókedvű, ami bizony ragadós. Bármikor kapható egy kis játékra, de nem igényel rengeteg mozgást. Intelligens, pozitív megerősítéssel könnyen tanítható. Szereti a ráirányuló figyelmet, amit ha nem kap meg, azonnal jelez. Nyitott, barátkozó típus, aki mellett biztosan nem unalmas az élet. Éber, mindig tudni akarja, mi történik, és nem szereti, ha kimarad a családi programokból. Rendkívül mozgékony, ezért kiváló sport lehet számára az agility. Egy igazi energiabomba, aki azonban nem bánja, ha néha a kanapén kell henyélnie.

2 havanese
Kedves, játékos kis kutyák

Nevelése, igényei

Esze és tanulás iránti vágya miatt könnyű nevelni. Ezen kívül rendkívül szófogadó és szeretne gazdáinak megfelelni. Nehéz annak ellenállni, hogy az elbűvölő négylábú a mancsa köré tekerjen minket és imitt-amott szemet hunyjunk valami felett. Furfangos kutyaként minden apró kivételt észrevesz és később is ragaszkodik a már kivívott “jogokhoz” – például helyéhez az ágyban. Legjobb, ha még beköltözés előtt minden családtaggal tisztázza, hogy az új jövevénynek mit szabad az otthonukban és mi számít tabunak. Az alaputasítások elsajátításához hasznos lehet egy kutyaiskola felkeresése. Előzetesen nézzen meg néhányat és akkor döntse el, hogy melyik a legmegfelelőbb Önnek és bozontos családtagjának. Ez a barátságos négylábú nagyon sok kutya kedvelőhöz illik és nagyszerű választás kezdő gazdiknak. Tartható lakásban, mivel kevés futkározásra van igénye és nem hajlamos a csaholásra. Szereti a gyerekeket, akikkel játszhat vagy tombolhat ezért kiválóan alkalmas családi kutyának, de jól érzi magát egyedülálló személyek mellett is, ekkor legalább mindig ő van a középpontban. A havanese gazdik nem vehetik félvállról a rendszeres szőrápolást sem, mivel ennél a kutyánál ez kötelező. Természetesen már beköltözés előtt át kell gondolnia, hogy betegség vagy nyaralás idején ki gondozza majd új családtagját. Problémamentes kutya lévén nagyon sok hotelbe vagy vendégházba magával viheti. Mielőtt egy kutya vásárlása mellett dönt, számoljon az elkövetkezendő években felmerülő költségekkel is. Például a prémium minőségű tápok vagy a rendszeres állatorvosi vizsgálatok árával.

Szaladó kis kutya
Rendkívül okosak ezért következetes nevelést igényelnek

Ápolása, kozmetika

Bármennyire is kicsi, a szőrzetének ápolása igényel némi ráfordítást, hogy mindig selymes bunda díszítse. Különösen a kölyök és a felnőtt szőrzet váltásakor hajlamos a filcesedésre, ami nem csak optikai probléma. A bőr közelében gyorsan alakulnak ki csomók, melyeket nehéz eltávolítani, ezért nagyobb eséllyel telepednek meg bőrgombák vagy keletkezik gyulladás. A rendszeres fürdetés szintén hozzátartozik ennek a fajtának az ápolásához, melyhez kiválóan megfelel egy babakád. Már kölyökkorában szoktassa hozzá a samponos és balzsamos fürdéshez. Fontos megjegyezni, hogy a fürdés nagyon igénybe veszi a kutya bőrét, ezért alapszabály, hogy olyan gyakran, amennyire szükséges és olyan kevésszer, amennyire csak lehet! Szükség esetén egy tompa csipesszel távolítsa el a hallójáratban növő szőrszálakat, különben összegyűlik a szennyeződés és fülgyulladás alakulhat ki. A szemeit is szabadítsa meg a szőrtől: hajcsattal tűzze el vagy óvatosan nyírja le. A lényeg, hogy négylábú barátja jól lásson! Havonta ellenőrizze a karmait és szükség esetén vágja le. Összességében azonban selymes bundája miatt a havannai pincs kevesebb ápolást igényel mint a többi hosszúszőrű kutya, további nagy előnye hogy alig hullajtja a szőrét.

Havanese oldalról
Szőrzete ápolást igényel

Fajtabetegségek

Egészséges, hosszú életű fajta, ez azonban nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne. Ugyanúgy, mint bármely más kutyafajtánál, náluk is találkozhatunk jó néhány örökletes betegséggel vagy rendellenességgel. Ezek közül vannak gyakoribbak, ilyen a PRA, a CD, vagy a patellaficam és vannak ritkábban előfordulók, ilyen mondjuk a Legg-Calve-Perthes. Mivel a fajta tudatos tenyésztése nagyon rövid múltra tekinthet vissza, ezeknek az öröklődő problémáknak az elemzése jelenleg is folyamatos kutatások tárgyát képezi. A PRA az egy szembetegség, a CD csontosodással kapcsolatos betegség ami különösen az első végtagokra jellemző, patellaficam az térdkalács betegség, az LCP pedig a combcsont betegsége. Mint említettem ezek jelenleg is folyamatos kutatások alatt állnak így mindenképpen javaslom az interneten tájékozódást. Nem vagyok állatorvos én is szakemberhez fordulok a problémákkal.

 

 

Kis kutya nyalja a száját
Alapvetően egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A cuki kinézet nem minden – a felelősségteljes tenyésztés sokkal többet jelent annál, mint két havannai pincs–vagy rájuk hasonlító kutyák- pároztatása. Egy komoly tenyésztő célok mentén választja ki a tenyésztésre alkalmas állatokat, melyben a típus, jellem és természetesen az egészség játszik jelentős szerepet. A legtöbb komoly tenyésztő sok pénzt és időt áldoz a megelőzésre, a kölykök megfelelő nevelésére és szocializációjára. Csak olyan tenyésztőtől vásároljon kölyköt, aki tagja valamilyen egyesületnek, mert csak ez biztosítja a szakértői tenyésztés minimális színvonalát. Nézze meg a tenyésztő otthonában a szülőállatokat és környezetüket. Mindegyik kutyának vidám és kiegyensúlyozott benyomást kell keltenie. A tenyésztő kész megmutatni az óvintézkedések érdekében végzett vizsgálatok eredményeit mindkét szülőre vonatkozóan. A kölyök legkorábban nyolchetes korában költözhet be Önhöz. Ekkor már többszörösen féregtelenített, chippel ellátott és van útlevele, illetve már az első oltásokat is megkapta – feltétlenül figyeljen az emlékeztető oltásokra is! Még sajnálatból se vásároljon kutyát szaporítótól, mivel a kereslet növeli a kínálatot – vásárlásával csak ismét helyet teremt egy új kölyöknek, akinek rossz körülmények között kell felnőnie. Ha kétségei vannak, tájékoztassa a területileg illetékes hatósági állatorvost.

Tenyészet

Nyers Emma vagyok Már gyerekkoromban is szerettem a kutyákat és családunknak mindig volt egy kutyatagja is. Első havannaim Petravári longfür Zenon 2001-ben került hozzám. Ő ekkor 5 hónapos volt és már rendelkezett kiállítási eredménnyel. Megtetszett a kiállítások légköre és mivel korábban sportoltam versenyszerűen úgy gondoltam megtaláltam azt a "sportágat" amiből nem tudok kiöregedni. Zenonnal Hungaria Champion, Hungaria Grand Champion címet szereztem és kétszer volt az "Év kutyája". Később került hozzám Salemi Rainbow nevű szuka kutyám és ebből a párosításból öt almom született.

Barna bichon
Kizárólag felelős tenyésztőtől vegyünk kölyköt

 Ez volt az első tenyész párom. Ezután hoztam első import kanomat Finnországból. Winslett's Xcuse Me Sir "Kimi" black&tan színben aki 4 nemzet championja és én vagyok számára az ISTENNŐ! Végtelenül ragaszkodó és állandóan a nyomomban van. A második generációm két szukából állt az egyik saját tenyésztés volt Kimitől a másik pedig egy nagyon jó vérvonal az Elmada Dogs kennelből. Ekkor vettem meg második import kanomat Németországból a Salzetal kennelből. Nagyon nehéz volt kutyát kapnom ebből a kennelből, de kitartó voltam. Így került hozzám Gathe Go Gettem vom Salzetal vörös színű kan kutya. Így két szukámhoz volt két csodás import kanom. Számtalan champion utód született tőlük akik USA-ban Kanadában és Európa számos országában szereztek címeket. Kanadában terápiás kutyáim is élnek. Nagyon megható történeteket kapok agyi sérült betegek és kutyáim kapcsolatáról valamint idős otthonok lakóihoz fűződő kapcsolatukról. Harmadik generációm a jelenlegi párosításom. A kan ismét a Salzetal kennelből érkezett Németországból a szuka pedig egy kiváló vérvonalakat párosító  Blanquito Blanche Cubanese kennelből. Mivel nekem a tenyésztés hobbym így soha nem tartottam sok kutyát. Több okkal is magyarázható ez. Saját üzleteket vezettem majd Budapest legnagyobb piacán dolgoztam évekig egészen nyugdíjba vonulásomig. A munka mellett nem tudtam volna több kutyát megfelelően "szeretgetni" sem, de soha nem akartam mennyiséget inkább törekedtem a különlegesre. Vallom, hogy tökéletes kutya nincs mint ahogy tökéletes ember sincs, nálam legalábbis még olyan nem született. Igyekszem a legjobbat "produkálni" egészségileg és idegrendszer tekintetében is. Azt tudom garantálni, hogy mindent megteszek ezekért. Egy biztos: nagyon sokat köszönhetek ennek a csodás fajtának. Sok nehéz helyzeten átsegítettek és rengeteg barátot szereztek nekem szerte a világban.

Gyakran ismételt kérdések

Ezeknek a kutyáknak nem túl nagy a mozgás igénye. Játékosak és szeretnek agilityzni, sétálni, kirándulni, de emellett tökéletes kanapé kutyák is.

Igen, kedvesek, okosak, játékos, tökéletes társai a gyerekeknek.

Nem. Ez a fajta alapvetően egészséges. Mint sok más kutyafajtának vannak fajtabetegségei ezek kialakulásának esélye azonban a felelős tenyésztéssel csökkenthető.

A bemutatót Nyers Emmának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Egy biztos: nagyon sokat köszönhetek ennek a csodás fajtának. Sok nehéz helyzeten átsegítettek és rengeteg barátot szereztek nekem szerte a világban.
Image Description
Nyers Emma — Adamas Acernis kennel