Bolognese
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
25-28 cm
Súly
3-5 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Fehér
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Bolognese

Bolognai pincsi, Bichon Bolognese

A Bolognese fajta Olaszországból származik és őseiről már Arisztotelész is említés tett. A kutyusok szépségének, szeretetreméltó és játékos természetének köszönhetően a fajta hamar az arisztokraták kedvencévé vált.

Bolognese története

A Bolognese fajta Olaszországból származik és őseiről már Arisztotelész is említés tett.  A kutyusok szépségének, szeretetreméltó és játékos természetének köszönhetően a fajta hamar az arisztokraták kedvencévé vált. A reneszánsz korában több híres nemesi család is szívesen tartott ilyen kutyát- például a Mediciek és a Gonzagák, sőt tenyésztették is a fajtát! A kölykök nagyra becsült ajándékok voltak, nem lehetett megvásárolni őket, csak különleges ajándékként lehetett szert tenni rájuk.

Cosimo de Mediciről (1389-1464) tudjuk, hogy 8 Bolognese kiskutyát küldött ajándékként Belgiumba befolyásos és gazdag nemesi családok részére. II. Fülöp spanyol király (1556–1598) is kapott 2 kutyát d’Este hercegétől, és a naplójában azt írta, hogy ez „a legkirályibb ajándék, amit egy uralkodó kaphat”. Számos ismert történelmi személyiségeknek is volt ilyen kutyája: Madame Pompadour, Nagy Katalin cárnő, Mária Terézia és Josephine, Napóleon felesége is rajongtak a fajta iránt.

Jean Jacques Bachelier 1785-ben készült képe
Jean Jacques Bachelier 1785-ben készült képe

A nemesi udvarok, királyi házak kedvelt fajtája volt, ahol nem volt más feladata, csak az, hogy a kisasszonyok társasága legyen. A tehetős és befolyásos családok szívesen megörökítették házi kedvenceiket is a róluk készülő festményeken, így ezek a kutyák feltűnnek Tiziano, Goya, Breughel és más híres festők képein is. Érdekesség, hogy a fajta a mai napig világszerte nem igazán elterjedt, kevesen tenyésztik, kevesen tartják. A fajta állománya relatíve kicsi nem csak hazánkban, hanem világszerte. 1962 és 1982 között a fajta majdnem kihalt, de a lelkiismeretes olasz tenyésztőknek hála megmenekült, így a mai napig élvezhetjük ezt a csodálatos nemes fajtát.

A Bolognese Magyarországon

A fajta tenyésztését Fekete Lajosné Rózsa és férje kezdte el az 1980-as években, a ma is aktív Budavári Fekete kennel név alatt. Az ország első két kutyája a külföldről importált Alex és Alla voltak. Az első alom 1986-ban született, és ezzel indult el a fajta tenyésztés Magyarországon.

Külleme

A legszembetűnőbb fenotípusos tulajdonsága az egész testét beborító gyönyörű fehér szőrzete, amely könnyen, puhán göndörödik mindenhol és hosszabbra megnőve göndör laza csigákban omlik le a kutya egész testén. Ezt a szőrtípust hivatalosan "fluffy"-nak (magyarul: pelyhesnek) nevezik, tehát nem lapul az állat testéhez, nem vastag szálú, hanem könnyed vékony szálú és tincses, ami a kutya körül szinte egy felhőt képez. A felnőtt egyedek szőrének színe minden esetben tiszta fehér, mentes bármely sárgás-barnás folttól. A kölyökkutyákon gyakran találhatóak barnás-vöröses foltok, leggyakrabban a füleken, fejen, nyakon és a lapockákon. Ezek a fiatalkori foltok az idő előre haladtával megfakulnak, majd a fiatal kori foltos bundát a kutya teljesen leváltja és kialakul a felnőtt kori teljesen fehér szőrzet. Tekintete okos, értelmes, barátságos. Könnyedén olyan érzésünk lehet, hogy mindent értenek, amit mondunk nekik – és ez sokszor igaz is.  Előre tekintő szemei nagyok, a szemnyílása kerek. A szemhéjak feketén pigmentáltak, a szem (az írisz) színe sötét okker. A kutya végtagjai egyenesek, párhuzamosak és a talajra merőlegesek. A mancsok oválisak, a talppárnák mind feketék. A kutya körmei lehetnek mind feketék vagy lehet, hogy csak néhány körme fekete. A körmök, az orr és a talppárnák teljes pigmentációja egyes egyedeknél már nem sokkal születésük után megtörténik, míg másoknál ez több időt is igényelhet. Itt is érdemes a szülőkből, nagyszülőkből kiindulni – ha a kiskutya felmenői a fajta kiemelkedő egyedei, akkor bízhatunk abban, hogy az általunk választott kölyök is szépen fog fejlődni. A felnőtt kutyák marmagassága: 25-32 cm, a súlyuk 3,5-5 kg körüli. Az általánosságban minden fajtánál elmondható, hogy a nagyobb termetű kutyák is lehetnek szépek, arányosak és egészségesek.

Avatatlan szem számára hasonlít a bichon frisé-re bichon frisé-re és a havanese-re havanese-re.

Bolognese sétál pórázon
Tekintete értelmes, barátságos.

Hogyan tudom felismerni a Bolognesét?

Sokan összetévesztik más kistestű társasági kutyafajtákkal, azonban néhány jellegzetességről könnyen felismerhetők. Ezen tulajdonságok tudatában érdemes kritikus szemmel megnéznünk az általunk kiválasztott kiskutya szüleinek fényképét. A szőre jellegzetesen göndör, ez megkülönbözteti a Maltesetől és a Havanesétől, mely fajták szőre szinte egyenes. A színe kizárólag fehér lehet, ebben is különbözik a Havanesétől, amely több színben is létezik. Kvadratikus felépítésű kiskutya, ami azt jelenti, hogy a kutya teste oldalról nézve közel kocka alakú, ezzel szemben a Maltese és a Havanese teste téglalap alakú.

Bolognese
Jellegzetes göndör szőre megkülönbözteti a hasonló megjelenésű fajtáktól

Jelleme

Nagyon kedves, elbűvölő természetű kutyus. Könnyen barátkozó és általában szereti a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Szófogadó, könnyen tanul és jól tanítható. Szereti a társaságot, nagyon ragaszkodó és éppúgy szeret a középpontban lenni, mint a gazdája ölében ülve hallgatni a többieket. Nem harap és nem hangos, ritkán ugat. Nem szereti a hangoskodást, kiabálást. Kifejezetten szeret kertben szaladgálni, teraszon hűsölni. Ideális társak utazáshoz nyugodt természetük miatt. Kifejezetten szeretnek autózni és a hosszabb autós utat is jól bírják, ha kiskorától hozzászoktatjuk. A kocsiban légkondicionáló használata fontos és célszerű ablakárnyékolókat is beszerezni az utazás előtt. Nagyon szeretnek a gazdáikkal lenni, ezért hosszú időre semmiféleképpen se hagyjuk egyedül őket. Nyaralni is magunkkal vihetjük őket – keressünk kutyabarát szállást és olyan pihenő helyet ahol kutyánkat is szívesen látják.

Fajtabetegségek

Hosszú életű, átlagosan 15-18 évig él együtt szerető családjával. Náluk is előfordulnak a kistestű kutyafajták tipikus betegségei. Legelőször a fogkövességet említeném.  A fogkövesség mögött gyakran genetikai okok és a nem megfelelő táplálás állnak. Túlzott könnyezés, ami barna elszíneződést okoz a szemek körül: az egészséges kutya szeme nem folyik, a szem körüli terület száraz és fehér. A barnás elszíneződés és az erős könnyezés mögött mindig valamilyen probléma áll, amit érdemes feltárnunk szakorvos bevonásával. A térdkalács ficam (patella luxatio) szintén előfordulhat a fajtában. Térdkalács ficamra létezik szűrővizsgálat, amely az FCI származási lappal (más néven törzskönyvvel) rendelkező kölykök esetében a szülőpárnak kötelező. Megvakulás, látásromlás, amelyet a progresszív retina atrófia (rövidítése: PRA) okoz. Ez egy olyan öröklődő szembetegség, amely az ideghártya (retina) károsodásával jár. PRA-ra is létezik szűrővizsgálat, de nem kötelező a szülőpárnak. A lelkiismeretes tenyésztők ugyanakkor ezt is elkészíttetik kutyáiknak. Az itt említett szűrővizsgálatok mind szakorvosi vizsgálatok. A genetikai alapokon nyugvó szűrővizsgálatok a fajta kicsi állománya miatt sajnos még gyerekcipőben járnak. A különböző allergiák is előfordulnak a fajtában, ezért is fontos, hogy kedvencünket megfelelően tápláljuk. Gyakori, hogy allergiás reakciókat okoz (bőrviszketés, könnyezés) a csirke és egyes gabonafélék.

Ápolás, kozmetika

A kutya bundáját hetente egy-két alkalommal ajánlott megfésülni. A fésüléshez szoktatást már kölyök korban kezdjük el. Az első időszakban persze csak játékosan Helyes technika: válasszuk szét a bundát, és minden egyes rétegét keféljük át. Különösen alaposan dolgozzunk az összegubancolódásra hajlamos területeken, mint a fülek körül, a mellkas alján, a könyök hajlatokban, a farkon és a lábakon. Fontos hogy a hajtövek is teljesen csomómentesek legyenek, de vigyázzunk a kutyusunk bőrét nehogy felsértsük! A fésülés közben használjunk szőrápoló sprayt ami ápolja a bundát és segít lassítani a csomósodást és kellemes illatot kölcsönöz a kutyusnak két fürdetés között. Fésüléshez használható eszközök: kutyafésű, tükrös kefe, bontófésű illetve bolhafésű és szőrápoló spray. Felnőtt korban érdemes havonta - két havonta kutyakozmetikushoz vinni kedvencüket. Olyan kozmetikust válasszunk, aki kedves, türelmes és van kellő tapasztalata a fajta terén. Nézzünk meg több szalont, nézzük meg a referenciaképeket. Az első 1-2 alkalommal maradjunk ott és nézzük meg hogyan dolgozik, hogyan bánik a kutyánkkal. Amennyiben úgy látjuk, hogy a kutya fél, tart a kozmetikustól, úgy keressünk fel másik szalont. A szemek tisztán tartására is rendszeres figyelmet kell fordítanunk. Hasznos videókat talál a szemtisztításról, fésülésről, fürdetésről, a helyes copf elkészítéséről és még sok egyébről a Youtube csatornánkon.

Kiállítás győztes kutyák
Tenyésztőink győztes kutyáikkal

Nevelése, igényei

Imádnak a gazdáikkal lenni, velük játszani, pihenni és utazni is. Ezek a kutyusok rendkívül szociálisak, nagyon szeretnek a közel lenni az emberhez és igénylik is a sok törődést. Ez nem csak fiatalkorukban jellemző rájuk - bohókás, kedves természetüket egész életükben élvezhetjük.  Felnőtt korukban is egy 4-5 éves kisgyerek értelmi szintjén látják a világot. Ez azt jelenti, hogy ha jó gazdái akarunk lenni egy ilyen kutyusnak, akkor annyira kell vele türelmesnek lenni és annyi ideig lehet magára hagyni otthon, mint egy 4 éves gyermeket. Akik nagyon elfoglalt életet élnek, sokat utaznak repülővel, nagyon kicsi gyermekeik vannak vagy napi 6-8 órában távol az otthonuktól dolgoznak, azoknak most nem ez az az életszakaszuk, amikor megfelelő szülei tudnának lenni egy kiskutyának. Hozzunk felelősségteljes döntést, hogy megszépíthessük a mi életünket és ezzel egy kis kutya életét is. Nagyon okos, tanulékony és aktív. Kifejezetten szeret trükköket tanulni. Tapasztalataink alapján szereti a kutyaóvodát, a kutyaiskolát is. Az alap engedelmességi tanfolyamot is könnyedén elvégzi. Sétálni nagyon szeretnek, de maximum 1 óra bőven elég számukra. Sík terepre, gyepre vagy betonozott útra vigyük kedvencünket, mivel a talppárnájuk könnyen sérül és a szőrükbe is könnyen belegubancolódnak a kalászok és a bogáncs.

Bolognesek tanítása jutalomfalattal
Könnyen taníthatóak

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlás előtt alaposan fontoljuk meg, hogy a családunk tudja- e biztosítani egy kölyök számára a szükséges körülményeket: folyamatos napközbeni felügyelet, kutyaiskoláztatás, orvosi költségek, sétáltatás, nyaralás kutyával, több otthon töltött idő esténként. A folyamatos felügyelet az idő előre haladtával természetesen csökken, de fontos szem előtt tartanunk, hogy ez a fajta olyan, mintha a gyermekünk lenne, tehát nem lehet napi 6-8 órára magára hagyni, vinnünk kell ezentúl mindenhova magunkkal. Másik fontos szempont, hogy a családunk alkalmas-e egy ilyen fajta érkezésére. Sok megkeresés érkezik hozzánk kisgyermekes szülőktől, de a mi véleményünk szerint és a tapasztalataink alapján számukra nem ez a fajta az ideális, mert a kicsi testméretükkel egyrészt könnyen megsérülhetnek egy figyelmetlenebb mozdulatnál, másrészt a még koordinálatlan mozgású gyermek megijesztheti a kutyát.  Érdemes várni a kutyavásárlással addig, amíg a gyerekek nagyobbra nőnek, 9-10 évesen már ideális társuk lehet egy ilyen kis termetű kutya. Fontos megjegyezni, hogy a kutyatartás felelőssége mindig a szülőké, a felnőtteké. Amennyiben a vásárlás mellett döntünk a kiskutyát csak lelkiismeretes, megbízható és jó referenciákkal rendelkező tenyésztőtől szerezzük be. Fajtatiszta kutyát ne vásároljunk FCI származási lap (más néven törzskönyv) nélkül! Nézzük meg a szülők szűrővizsgálati és kiállítási eredményeit. A korai szocializáció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, amelynek alapja a tenyésztőnél eltöltött 9-12 hét minősége, a megfelelő mennyiségű játék, emberek közelsége, stb. A jó tenyésztő ellát tanácsokkal, megosztja velünk a tapasztalatait, felszereléseket, kozmetikai eszközöket ajánl, segít a táp kiválasztásában, stb. Akkor is fordulhatunk hozzá segítségért és tanácsért, amikor a kiskutya már hozzánk került.  Örökbefogadás esetén többnyire felnőtt kutyát kapunk, ezért fontos, hogy mielőtt hazavinnénk, szakítsunk arra megfelelő időt, hogy több alkalommal meglátogatjuk. Ha lehetséges, akkor ismerjük meg az előéletét, vigyük el kisebb sétákra.

Kölyök kutya, kutyaágyban
Tenyésztőnk kölyökkutyája

Tenyészet

Kovács Andrea és Sztruhala Sára vagyunk - anya és lánya - a Bellissibolo Bolognese kennel tulajdonosai. 2008 óta foglalkozunk a fajtával. Imádott kutyáinkkal Budapesten élünk kellemes kertvárosi környezetben. A kutyáink, a fajta és a tenyésztés számunkra egy igazi szerelem, nem elsődleges bevételi forrásunk. Az a célunk, hogy a Bellissibolo kiskutyák minőségileg megfeleljenek a legmagasabb elvárásoknak ( küllem, egészség, temperamentum, pigmentáció ) és hosszú éveken keresztül (min.15 év) szerezzenek örömet a minket választó családoknak. Tenyésztési programunkban ragaszkodunk a szigorú egészségügyi szűrővizsgálatokhoz. Munkánk és egyben szenvedélyünk elismeréseként 2015-ben kiérdemeltük a megtisztelő ÉV TENYÉSZTŐJE címet.

Bolognese kölykök, tenyésztőjükkel
A szocializáció a tenyésztőnél kezdődik

Gyakran ismételt kérdések

Főleg rövidebb szőrben tartva nagyon kevés szőrt hullajt el, egyáltalán nem vedlik, így akik nem szeretik a kutyaszőrös lakást, azoknak ez megnyugvást jelenthet. Aki kimutatottan allergiás a kutyára és minden kutyafajta esetében tünetei vannak, az sajnos ezt a fajtát sem fogja tudni tartani, mivel az allergiás tünetek megjelenéséért elsősorban azok a fehérjék felelősek melyek az állat nyálában, faggyújában, vizeletében találhatók, illetve allergizáló tényezők a leváló hámsejtek is.

Ápolására időt kell fordítani, pár naponta meg kell tisztítani a szemeit, át kell fésülni a bundáját. 1-2 havonta érdemes kutyakozmetikába vinnünk.

Társasági kutyafajta, nem tűri jól az egyedüllétet. Nem ajánlott 2-3 óránál tovább magára hagyni felnőtt korban. Kölyökkorban – mint minden kiskutya – folyamatos felügyeletet igényel.

A bemutatót Sztruhala Sárának & Kovács Andreának köszönhetjük

Image Description
Image Description
A Bolognese a mi szenvedélyünk!
Image Description
Andrea Kovács — Bellissibolo Bolognese Kennel