Bullmasztiff
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
60-66 cm
Súly
45-58 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Vörös Csíkos Homok
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Bullmasztiff

Bullmastiff

A Bullmasztiff tenyésztési célja az volt, hogy feltartóztassa az orvvadászokat, de ne sebesítse meg őket. Annak ellenére, hogy azok készek voltak megölni ezeket a négylábú vadőröket.

A Bullmasztiff története

A Bullmasztiffot az orvvadászok elfogására tenyésztették ki. Feladata volt a tolvajok és orvvadászok megtalálása, követése és megállítása. Az angol tenyésztők a masztiff higgadtságának és a <strong>bulldog bulldog rámenősségének és intelligenciájának keresztezésével akarták létrehozni a céljaiknak megfelelő fajtát.

Bullmasztiff kan
Forrás: Ebugatta.hu

De miért is kellett létrehozni egy kutyafajtát az orvvadászok ellen?

A 18.-19. századi Angliában, az iparosodás fellendülésével óriásira nőtt a szakadék az egyes társadalmi osztályok között. Lettek nagyon gazdagok és nagyon szegények, ennek természetes hozományaként megnőtt a bűnözés. A megélhetési bűnözés része volt, a nagybirtokosok erdeiben történő illegális vadászat. Az orvvadászokra halálbüntetés várt így érthető módon mindenre elszántan indultak el élelmet szerezni. A vadőröknek meg kellett védeniük magukat ezektől a feldühödött nincstelenektől. Szükségük volt egy félelmet nem ismerő, óriási fizikai erővel bíró kutyára az oldalukon. Létrehozták a fajta ősét. Ezek a kutyák képesek voltak fél éjszaka lesben állni és a megfelelő pillanatban előtörve feltartóztatni az orvvadászokat.

A feladatra tökéletes kutya végül a bulldogok és a masztiffok keresztezéséből jött létre. Így a bulldogok robbanékonysága találkozott a masztiffok megfontoltságával. Ezek a kutyák úgy tartották fel az orvvadászokat, hogy ők maguk nem sebesíthették meg foglyaikat. Hatalmas testi erejüket felhasználva a földre szegezték a kétségbe esett bűnözőket, akik tudván, hogy jó eséllyel halálbüntetés vár rájuk mindent megpróbáltak a szabadulásért és készek voltak megölni a kutyákat. Hamar hírük ment így az orvvadászok igyekeztek előbb a kutyát kilőni és csak azután a vadőrt.

Fiatal Bullmasztiff
Fiatal Bullmasztiff

Külleme

Erőteljes felépítésű. Feje szögletes, rajta a bőr szokatlanul ráncos. Pofarésze a bulldogéhoz hasonlóan nyomott. Harapása harapófogó szerű, sőt kissé előre is haraphat. Füle V alakú, lelóg. Háta egyenes, erőteljes, ágyéka széles, feszes, mellkasa mély. Végtagjai párhuzamosak, erőteljes csontozatúak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete rövid, sűrű. Színe világos homok vagy vörös vagy tigriscsíkos. Maszkja fekete.

Bullmasztiff pár
Bullmasztiff pár

Jelleme

Makacs és egyben egy nagy szívecskés lufi. Tenyésztési  céljának megfelelően senki ne várja el hogy egy futó bajnokot kap maga mellé, ők inkább rövid távon energetikusak. Különleges előnye az az ösztöne, hogy ellenfelét nem harapja, hanem hatalmas erejével a földre vagy a falhoz szorítja és ott tartja. Félelmetes külseje ellenére igen gyengéd állat, a gyerekeket nagyon szereti, határtalan nyugalommal viseli el, ha azok nyúzzák, zaklatják. Mivel nagyon ragaszkodik a családja tagjaihoz, érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra. Intelligens kutyafajta, rendkívül könnyen képezhető, az őrködés és az őrzés a vérében van, arra gyakorlatilag nem is kell tanítani. Kimondottan kiegyensúlyozott fajta. Igen magasan van a  ingerküszöbe. Nem befolyásolják a külső körülmények, leggyakrabban nyugodt módon reagál az ingerekre. A szabadban energikusan tud viselkedni, a lakásban általában nyugodt marad. Keveset ugat, de veszély esetén mindig jelez. Elszántan védelmezi családját és otthonát. Nem egygazdás kutya, a család minden tagjának engedelmeskedik. Gazdáihoz való kötődése miatt inkább a lakásban, a család tagja között van a helye. Más kutyákkal szemben viszont erőteljesen domináns lehet a viselkedése. Ha kölyökkorában megfelelő volt a szocializációja, könnyen meg tud férni a háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, főleg abban az esetben, ha gazdája jelzi, hogy minden rendben. A nem kívánt látogatókat viszont minden esetben feltartóztatja.

Fajtabetegségek

Ahogy a  nagy  testű molosszerekre ez jellemző ezek a kutyák is hajlamosak csípőízületi problémákra ( diszplázia), illetve a mozgásszervrendszer más megbetegedéseire, valamint szívizom-gondokra, felfekvésekre. Megelőzésben nagy hangsúlyt kap a elhízás megelőzése, hiszen az elhízással vissza nem fordítható folyamatok indulnak be kutyánknál. Kezelésükben minden esetben állatorvos segítségét kérjük! A  szemhéjak rendellenes állása, melyek közül a leggyakoribb a szemhéj (főként az alsó) befelé fordulása. A befelé forduló szemhéj minden egyes pislogásnál irritálja a szaruhártyát, a szem legkülső rétegét, amely jelentős diszkomfort érzetet és fájdalmat tud okozni. Ezenkívül alkata miatt hajlamos a gyomorcsavarodásra, hasonlóan más molosszerekhez, mint a cane corso cane corso.

Ápolás, kozmetika

Nagyon nehéz fürdetni őket a vízlepergető felső rétegű szőrzet miatt. Általában (tisztelet a kivételnek) egyébként sem szeretnek fürödni. Karmaikat röviden kell tartani.

Nevelése, igényei

A tanítása viszonylag egyszerű, mert ez a kutyafajta is leginkább a tisztességes, kiegyensúlyozott, következetes tanítással nevelhető. A nevelője olyan ember legyen, aki éreztetni tudja tekintélyét. Csak is határozott, következetes nevelés eredménye képen kaphatunk jó társat magunk mellé! De, hogy kedvenc kutyakiképzőmet idézzem, Ny. Gábor:  

"Fontos az hogy honnan indult a kutya a mi szemszögünkből? Fontos az hogy, hogy került az ember mellé? Az ember követte a kutyát hogy zsákmányhoz vezesse vagy a kutya tanulta meg hogy az ember mellet biztonságban van vagy akár élelemhez juthat?-NEM !!! Ami a fontos legyünk tisztában hogy a kutya hogyan él, hogy a saját életterükben hogyan élnek, milyen életformát folytatnak ,hogy a falka fontos nekik. Fontos tudnunk hogy mit vehetünk át a mi domesztikált kutyáinkra az elődök ismereteiből. Mik azok a tulajdonságok amik tudatában vagyunk, ami segít nekünk a kutyánk nevelésében, képzésében vagy csupán tartásában, megértésükben!"

Bullmasztiff a kertben
Igazi családi kutya

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Ha egy mód van rá szánjunk időt a kis kutya választásra. Menjünk el a tenyésztőhöz, ahol a szülök megtekinthetőek. Más különben nem látjuk a viselkedésüket esetleges betegségeiket, tartási körülményeiket. És láthatjuk a kicsiket, hogy jó kedvűek, mozgékonyak, játékosak vagy levertek és visszahúzódóak. Megismerhetjük a tenyésztőt, aki sok fontos információkat tud adni és minden kérdésre válaszol. Ha nem vagyunk a döntésünkben biztosak inkább gondoljuk át még egyszer! Egy jó tenyésztőt vásárlás után is kereshetünk a problémánkkal!

Tenyészet

Galaczné Beatrix vagyok az Olümposzi-bull kennel tulajdonosa (falka vezére), kutyakiképző. Minden rosszban van valami jó!! Egy betörés hozta magával a döntést, hogy kell egy nagy testű kutya aki vigyázz ránk! De nem akármilyen a 3 gyerekem mellé! Sokszor átgondolt hónapokig tartó kutatás eredménye kép esett a Bullmasztiffra a választás, azóta viszont már szerelem! Minden egyes kis jövevény aki itt születik mintha saját gyermekem lenne! Látni ahogy cseperedik megtanul járni, játszani... és sorolhatnám, végtelen szeretet, jó érzés tölt el ,feltölt és gyógyít.

 

Gyakran ismételt kérdések

Mint minden nagytestű kutya tartása egy Bullmasztiffé is viszonylag sokba kerül. A jó minőségű táp, illetve egy esetleges betegség esetén a kezelés többe kerül, mint egy kis testtömegű kutyusé.

A Bullmasztiff nagyon szereti a gyerekeket és rendkívül türelmes velük.

A Bullmasztiffok többsége nem szeret úszni vagy fürdeni.

A bemutatót Galaczné Beatrixnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Galaczné Beatrix vagyok az Olümposzi-bull kennel tulajdonosa (falka vezére).
Image Description
Beatrix Galaczné — Olümposzi-bull kennel