Ausztrál pásztor
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
43-48 cm
Súly
16-25 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Ausztrál pásztor

Australian Cattle Dog, Red or Blue Heeler

Az Ausztrál pásztor nem véletlenül hasonlít küllemében a dingókra, ugyanis a fajta dingók és juhász kutyák keresztezésével jött létre a 19. században.
Kedvencem Létrehozás

Ausztrál pásztor története

Az Ausztráliába betelepülő angol telepesek hozták magukkal a haszonállataikat és kutyáikat új otthonukba. Ezek a kutyák kitűnően dolgoztak a szigetországban, de szőrzetük nem volt megfelelő az ausztriai időjárási körülményekhez. Ezeket az Angliából hozott kutyákat Smithfield-nek hívták, utalva ezzel a Londoni húspiacra ahova a marhákat terelték korábban. Azonban Ausztráliában nem csak az időjárás hatot meglepetésként ezekre a kutyákra, új fajta kihívásokkal is szembesülniük kellett. Mikor a több száz, esetenként több ezer négyzetkilométeres területekről, kellett haza hajtani a marhákat. Sok esetben emberi segítség nélkül. Emellett hangos ugatásukkal hajlamosak voltak megijeszteni a marhákat amik könnyen rátámadhattak a magára hagyott kutyákra. Egy Timmins nevű farmer kezdte meg egy új pásztor kutyafajta kialakítást 1830-ban. Timmins keresztezte ezeket az ügyes, de hangos kutyákat az Ausztrál dingókkal. Ezekkel a kutya-dingókkal viszont az volt a baj, hogy hajlamosak voltak harapni és megtámadni a borjakat mikor a gazda nem volt jelen így ezek a hibridek hamar eltűntek. Ezután Thomas Hall, a Dartbrook birtok tulajdonosa, 1840-ben Skóciából hozott két blue merle collie-t, melyek kiválóan dolgoztak, de elölről és ugatva közelítették meg a marhát, ami ettől könnyen megvadult, és akár el is taposta a kutyákat. Hall a collie-k kölykeit dingókkal párosította, így csendes terelőkutyákhoz jutott, melyeket a birtokos után Hall’s Heelernek neveztek, Mr Hall haláláig 1870-ig tenyésztette ezeket a kutyákat. Ezek a kutyák nagyon rátermett marhaterelőknek bizonyultak, hamar megnőtt irántuk a kereslet. Egy másik Queenslandi birtokos, George Elliot is kísérletezett a dingó és a blue merle collie keresztezésével, s a kinológia iránt érdeklődő utókor szerencséjére gondos feljegyzéseket vezetett kutyáiról. Egy Alex Davis nevű mészáros révén Elliot néhány kutyája eljutott Sydney Canterbury marhavásár telepére. Egy itt élő testvérpár (Jack és Harry Bagust) ezekre a kutyákra alapozva végzett további keresztezéseket, mégpedig dalmatákkal dalmatákkal!

Ausztrál pásztor 1790-es ábrázolása Thomas Bewicktől, forrás: reddit.com
Ausztrál pásztor 1790-es ábrázolása Thomas Bewicktől, forrás: reddit.com

Külleme

Színek: Kék, vagy vörös, ezek lehetnek márványozottak, vagy pettyesek is. A fejen fekete, vagy cserszínű jegyek megengedettek. Fej: Erőteljes, kerek forma, arányosan viszonyulva a test mérethez. A széles koponya a fülek között enyhén ívelt. Orrtükör: mindig fekete. Fang: Széles, a szemek alatti területen határozott kitöltés, és az orr felé enyhén keskenyedő. Állkapocs/fogak: Erős, széles állkapocs, ollós harapással, egészséges, és hiánymentes fogakkal. Szemek: Ovális, néha kerek formájúak, közepes nagyságúak. A szemek színe sötétbarna. Fülek: Arányosan nagyok, a fültőnél szélesek, egyenesen állnak, mérsékelten hegyesek. Nyak: Erőteljes, vastag, közepes hosszúságú. Test: A felső vonal vízszintes, feszes hát jellemzi. A marmagasság kisebb, mint a test hossza. Far: Csapott, gömbölyded forma. Mellkas: Mély, izmos, széles. Farok: Nyugalmi állapotban sarlós a tartása, izgalmi állapotban akár a hát felé emelik. A farok szőre dús, hosszabb a test szőrzeténél. Farok hossza csánkig ér. Mellső végtagok: A mellső végtagok párhuzamosak, egyenesek, kerek mancsok jellemzik. Hátulsó végtagok: Izmos lábak, combok, egyenesen és párhuzamosan tartott lábak. A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Ausztrál pásztor kutya
Arányos, izmos kutya

Jelleme

Mindenre nyitott, bátor és igen ragaszkodó. Szenzitivitás és agresszió nem jellemzi. Könnyen tanul, bármilyen sportban megállja a helyét. Igazi mókamester, labdával, játékkal könnyen levehető a lábáról. Minden új helyzetben tökéletesen helytáll, nincs számára lehetetlen feladat. Bármikor munkára kész, alig várja, hogy teljesíthessen bármilyen feladatot. Agilityben gyors, fordulékony és rugalmas, ezért jó agilitis kutya. Terelésben jellemzi a kitartó munka, robbanékony indulás, csekély vezényszóval irányíthatóság. Obedience sportban az örökös feszült figyelmével tud aratni. Nevelése: célszerű elkezdeni már 8 hetes kortól, ilyenkor szinte azonnal magába szív minden új trükköt, vezényszót. A magas motiváltsági szint miatt könnyű vele haladni, képezni. Kutyaiskolában is nagy kedvenc, mert másokkal kedves, együttműködő, és azonnal elsajátít minden új feladatot. A kölyökkori szocializáció fontos, hiszen elég erőteljes fajta, és emiatt fontos, hogy a társas viselkedés formáit minél hamarabb elsajátítsa. Az egyik legintelligensebb kutyafajta.

Kölyök kutyák labdáznak
A kölyökkori szocializáció elengedhetetlen

Fajtabetegségek

Egészséges fajta, sajátos genetikai jellemzői a süketség lehet (hiszen fehéren születnek a kölykök), ezért célszerű a hallásvizsgálat a szülőknek is tenyésztésbe vétel előtt, illetve a kölyköknek is 7 hetes korban. Genetikai szemszűrések is ajánlatosak, ezen belül PLL és PRA, melyeket levett vérből akár hazai labor is meg tud vizsgálni és szintén előfordulhatnak az állományban.

Ápolás, kozmetika

Szőre rövid, egyenes, kissé sprőd, nem igényel különösebb ápolást. Vedléskor célszerű egy átfésülés. Samponos fürdésre ritkán van szükség, igen jól öntisztulás jellemzi a szőrüket, könnyen lepereg róla a sár is.

Vizes kutya a tóparton
Szőre öntisztul

Nevelése, igényei

Intelligens, tanulékony, könnyen motiválható, önálló munkára is képes. Mozgásigénye magas, feladat orientált. Kitartása, állóképessége lenyűgöző, mindezt minimális erőbefektetéssel teszi. Ebből adódóan minden nap szüksége van mind a szellemi, mind a fizikai kihívásokra. Csak az válasszon ilyen kutyát aki ezen igényeit ki tudja elégíteni.

Terelő kutya
Igazi munkakutya

Kölyök váráslásakor mire figyeljünk?

Aki nem ismeri a fajtát, annak célszerű egy kennel látogatást tennie, illetve menhelyen megismerkedni a fajtával. A határtalan szeretetéhsége miatt sűrűn próbál a gazdi közelébe jutni egy simogatásért, de ez sok esetben hatalmas vehemenciával párosulva. Emiatt kisebb gyermekek mellé, illetve idős emberekhez nem ajánlott ennek a fajtának a vásárlása, örökbefogadása, mert könnyen felboríthatja őket.

Kölyök pászto kutya
Hatalmas szeretet éhsége, óriási energiával párosul

Tenyészet

Papp Róbertné vagyok, a Bariguard kennel tulajdonosa. A terelő fajták szerelmese vagyok. Lenyűgöz, ahogy az ősi ösztönök kiszabadulnak a kutyákból, és hogy azokat hogyan használják fel tudatosan egy másik fajjal szemben. Nagyon régi szerelem volt egy ausztrál cattle dog, de ez sokáig csak álomkép volt bennem, hiszen Magyarországon nagyon kevés kutyával találkoztam az elmúlt években, és tenyésztőt sem találtam. Terelőbíróként, trénerként mindenképp olyan egyedet kerestem, aki társ a mindennapokban és segít a juhok melletti munkában is. Fontos szempont volt számomra, hogy a leendő kölyköm szülei jeleskedjenek valamilyen sportban, munkában, temperamentumuk és egészségük kitűnő legyen. Németországban az egyik tenyésztő barátom javasolt egy osztrák kennelt, ahol az ő kanjának fedezéséből vártak picurokat. A kapcsolatfelvétel után elröpültek a hetek, és már csak arra lettem figyelmes, hogy a tesztek alapján kiválasztották számomra a tökéletes cattle dogot, aki most az alapító szukánk is egyben. Ő nem más, mint Alice Spring’s of Devil’s Cut „Sydney”. Sydney első alomja tavaly decemberben született nálunk, a kölykök édesapja cseh import kan, akinek munkája, stílusa, külleme mindig is elvarázsolt. Kifejezetten figyelünk arra, hogy különböző vérvonalak, egyediség jellemezze a tenyésztésünket, így bővítettük a létszámot egy szerb import kannal is, aki igen ígéretes mind munkafronton, mind küllemben.

Cattle dog
"A terelő kutyák szerelmese vagyok."

Gyakran ismételt kérdések

Az Ausztrál pásztor kutya szereti a gyerekeket, de kicsi gyerek mellé nem ajánlott, ugyanis vehemenciája miatt pusztán szeretetből, képes fellökni őket.

Igen, a Cattle dog könnyen és szívesen tanul.

Sőt, kiemelkedően tehetségesek agilityben és számos egyéb sportban.

A bemutatót Papp Róbertnének köszönhetjük

Image Description
Image Description
A terelő fajták szerelmese vagyok. Lenyűgöz, ahogy az ősi ösztönök kiszabadulnak a kutyákból, és hogy azokat hogyan használják fel tudatosan egy másik fajjal szemben.
Image Description
Róbertné Papp — Bariguard kennel