Belga juhászkutya
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
56-61 cm
Súly
20-25 kg
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Barna Fekete Vörös
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Belga juhászkutya

Belgiumban a XIX. század végén kialakult egy közepes nagyságú, fordulékony, kitartó, igénytelen, éber Belga juhászkutya (chien de berger belge) védőösztönnel, amely erősen a gazdájától függött, mégis tudott önállóan dolgozni, ha a helyzet úgy kívánta.

Belga juhászkutya története

A Belga juhászkutya négy fajtája ismert, ezek mindegyike a városról, faluról kapta a nevét, amelyből származik. A 19. században alakult ki a fajta és népszerűsége azóta is töretlen hála sokoldalúságának és munkabírásának. Közepes nagyságú, fordulékony, kitartó, igénytelen, éber kutya. A 20. század elejére Európa és Amerika szerte kedvelt munkakutya lett. Többek között Belgiumban, Párizsban, New Yorkban alkalmazták őket rendőrkutyaként, határőrként és vakvezetőként is. A két Világháborúban aztán katonakutyaként, vöröskeresztes mentőkutyaként és üzenetek kézbesítőjeként dolgoztak.

Mentőkutyaként szolgáló Belga juhász a háborúban, forrás: bsca.info
Mentőkutyaként szolgáló Belga juhász a háborúban, forrás: bsca.info

 Ezek a kutyák azon ritka kivételek közé tartoznak melyeknek népszerűsége létrejötte óta, a mai napig egyszer sem csökkent. Napjainkban igen népszerűek a különböző kutyás sportok kedvelői körében. Tehetségesek „engedelmes” -ben, agilityben, terelésben, nyomkövetésben. De szolgálati és segítőkutyaként is alkalmazzák őket továbbra is. 1959-ben különítette el az AKC a fajta 4 verzióját.

 • Groenendael: fekete, hosszúszőrű.
 • Tervueren: hosszúszőrű, vörösesbarna fekete szőrvégekkel és fekete maszkkal.
 • Malinois Malinois: rövidszőrű, fakó fekete árnyalattal, leheletnyi feketével és fekete maszkkal.
 • Laekenois: szálkásszőrű, színe mint a malinois-é.

A Belga juhász nevet a Groenendael és a Tervueren tartotta meg. A másik két változatra Malinois-ként illetve Laekenois-ként szokás hivatkozni.

Belga juhász 1959, akc.org
1959-ben vált szét a fajta, ekkor kezdtek velük kiállításokon, versenyeken is megjelenni. Forrás: akc.org

Külleme

Közepes méretű, harmonikus arányokkal rendelkező, az eleganciát és erőt ötvöző, közepes magasságú, száraz és erős izomzattal bíró, négyzetbe írható, rusztikus küllemű. Szabadban való élethez szokott és a hazája időjárási viszonyainak köszönhetően a változékony időjárási viszonyoknak ellenálló kutya. Harmonikus megjelenésű. Fejét büszkén, magasan tartja. A fajtát természetes pozícióban, felvezetőjével való fizikai kontaktus nélkül kell bírálni. Fontos arányok: teste négyzetbe írható. A mellkas könyékig ér. A pofa hossza a fej hosszának felével egyezik meg, vagy annál kicsit hosszabb.

Groenendael
Groenendael a fekete hosszú szőrű változat

Jelleme

A Belgák nagyon jó családi kutyák és fáradhatatlan szabadidőpartnerek. Okosak, szorgalmasak, könnyen irányíthatók, gyerekszeretők, élénkek, aktívak, éberek és sokféle kiképzésre alkalmasak. Sok mozgást és elfoglaltságot igényelnek és kitűnő teljesítményt nyújtanak az agility sporttól a mentőkutyázásig mindenben. A Malinois Malinois az őrző-védő sport szerelmeseinek kedvelt kutyája és egyre gyakrabban használják a rendőrségnél és a vámnál is. A tisztán munkavonalú tenyészetekből származó kutyák mindazonáltal nem ajánlhatók családi kedvencnek. Ezeket a nagyon érzékeny kutyákat finom érzékkel, szerető következetességgel és keménység nélkül kell nevelni, ezért a tapasztalatlan kutyatartóknak csak feltételesen ajánlhatók. A Lakenois kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, mint rendkívül temperamentumos, mindig agilis rokonai. Ugyanakkor egyáltalán nem kevésbé tehetséges, de sajnos csak nagyon ritkán találkozni vele. Veleszületett nyájőrző tulajdonságai folytán a legjobb területőrző kutyák értékes tulajdonságait egyesíti magában. Kitartó, és tétovázás nélkül megvédi gazdáját, így egyesíti magában egy juhászkutya,egy őrző-védő kutya és egy szolgálati kutya kívánatos tulajdonságait. Élénk és eleven temperamentumának, valamint magabiztos, gyávaság és agresszivitás nélküli karakterének testtartásában is tükröződnie kell.

Nevelése, igényei

Ez a fajta egy rendkívül értelmes, intelligens, érzékeny fajta. Ez az előnye és a hátránya is. Képzése határozottságot,  következetességet igényel. Előnye, mert nagyon gyorsan megérti amit elvárnak tőle, meg is oldja a feladatot, könnyen tanítható. A pozitív megerősítéses módszer alkalmazása ajánlott a képzésénél. Számára ettől „keményebb” képzési mód nem szükséges. A gazda kedvéért  bármire képes, imád vele együtt dolgozni. Hátránya, mert azonnal észleli, ha a gazdi kicsit „engedékeny”, nem mindig  várja meg, hogy az utasítást a kutya végrehajtsa. Ezt is gyorsan megtanulja, és így könnyen „képezhetünk” egy kevésbé engedelmes kutyát. Mindenképp fontos a korai szocializációja (kutya ovi) illetve az alap engedelmességre nevelése.  Ha ezek megtörténnek, akkor egy rendkívül jó társat ismerhetünk meg benne.

Kölyök Tervueren
A kölyökkori szocializáció és alap engedelmes elengedhetetlen

Fajtabetegségek

Alapvetően nagyon egészséges fajta. Kevés betegség fordul elő náluk. Az öröklött epilepszia a legfélelmetesebb egészségügyi probléma a fajtáknál. Az epilepszia mind a négy változatban előfordul, bár a felelős tenyésztő erre a betegségre tekintettel is szelektál, és azokkal a vonalakkal nem tenyészt tovább, amelyben előfordult epilepszia. Viszonylag kis mértékben, de fordul elő diszplázia és szívbetegség is. Egyebekben elég egészséges fajtának mondható, például allergia ritkábban fordul elő náluk, mint más fajtáknál.

Ápolása, kozmetika

A Groenendael és a Tervueren bundáját hosszúsága miatt hetente legalább egyszer át kell kefélni, különös figyelemmel a fül mögötti részre. Ez a terület különösen hajlamos a csomósodása, filcesedésre. Évente kétszer, a vedlési időszakokban érdemes a szőr kefélését gyakrabban ismételni, akár naponta is. Minél hamarabb kerül az avas szőr kikefélésre, annál gyorsabban van vége a vedlésnek illetve annál hamarabb újul meg a szőrzet. Általánosságban elmondható, hogy a hosszú szőr ellenére ezen típusok szőre nem hajlamos túlzottan a filcesedésre illetve viszonylag könnyen tisztán tartható.

Tervouren
A két hosszú szőrű változat több fésülést igényel, mint rövid szőrű fajtatársaiké

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

A legfontosabb szerintem meghatározni azt, hogy milyen fajtájú kutyát szeretnénk. Javaslom mindenkinek írjon egy listát arról, mit szeretne csinálni majd a leendő kutyájával és mi az amit elvár tőle úgy, mint aktív legyen vagy nyugodt, szeressen sokat sétálni vagy kevesebb mozgással érje be, stb. Ez nagyon fontos tényező, mert 10 – 15 évre választanak családtagot maguknak a jövendőbeli gazdik. Ezek után a legfontosabb a megfelelő tenyésztő kiválasztása. El kell mondani, hogy mind a tenyésztő, mind a jövendőbeli gazdi nehéz helyzetben van a választásnál. A „nem fontos a törzskönyv, mert nem akarok kiállítani vele” nem opció. A törzskönyv nem a kiállítás miatt fontos, hanem egyfajta garanciaként szolgál. Garantálja, hogy a szülők rendelkeznek minden, a tenyésztéshez szükséges vizsgával, előírt egészségügyi szűréssel és természetesen meg is feleltek az előírásoknak. Nagyon fontos a tenyésztőről, az általa tartott kutyák tartásáról beszerezni információt. Ennek a legegyszerűbb módja meglátogatni a kennelt. Akinek nincs titkolnivalója, szereti az általa tenyésztett fajtát,  szívesen látja az érdeklődőket akkor is, ha még nem biztos, hogy az ő kenneléből választ majd kölyköt. Másik nagyon fontos a megfelelő kommunikáció mindkét részről, hiszen mindketten  így tudhatnak meg nagyon fontos információkat. A tenyésztő amikor érdeklődik egy gazdi kölyök iránt, általában feltesz egy csomó kérdést. Ezt nem azért teszi, mert szeretne az érdeklődő életében vájkálni, hanem azért, hogy felmérje a kölyök milyen környezetbe fog kerülni, milyen családba, mennyi időt tudnak majd ráfordítani és még lehetne sorolni mennyi szempont fontos egy tenyésztőnek, hiszen a kölykök szinte már a gyerekei. Érdemes az anya és az apakutyáról is információkat beszerezni, főleg, ha kiállítási, tenyésztési céllal vásároljuk a kölyköt.

Fekete belga juhász fekete háttérelőtt
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Koczkáné Szabó Ildikó vagyok a Black Obsidian Kennel, Bronzkoszorús Mestertenyészet tulajdonosa. Hódmezővásárhelyen születtem. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert amióta az eszemet tudom, mindig állatok vettek körül. Gyermekkoromra visszagondolva nem sok olyan időszak volt az életemben, amikor legalább 5-6 kutya ne lett volna körülöttem. Nem is beszélve más állatokról, hiszen édesapám a kutyatenyésztés mellett még galambokat is tenyésztett. Később a fiam a lovak szerelmese lett. Így aztán bekerült az udvarba a ló is. Nekem az igazi „szerelem” a kutyatenyésztés maradt. Először édesapámmal, majd később férjemmel Koczka Ferenccel együtt hódoltunk ennek a nagyon szép, de nagyon sok munkával járó hobbinak. Mindig két fajta kutyát tenyésztettünk, hogy miért, azt nem tudom. Így alakult. Édesapámmal először boxert, majd később óriás schnauzert tenyésztettünk, a férjemmel pedig Rottweilert Rottweilert. Csak nem régen alakult úgy az életem, hogy megvalósíthattam régi vágyamat és belevágtam két új, egymástól merőben különböző kutyafajta tenyésztésébe. Az egyik a Belga juhászkutya, a másik pedig a Border collie. Nem is tudtam volna még két másik, egymástól ilyen sokban különböző kutyafajtát találni. Mindezek ellenére pont e két fajtának a különbözősége adja meg a velük való napi munka savát-borsát.

Tenyésztési elveink: 

A  mai világban napról-napra változnak az adott fajtához kapcsolódó tenyésztési célok és sajnos nem biztos, hogy mindig pozitív irányba. Számunkra mindenekelőtt a legfontosabb az adott fajta küllem standardja mellett  - melynek kutyáink maximálisan megfelelnek -  a belső értékek, a fajtára  eredendően  jellemző jó temperamentum, a kiváló ösztön és a megbízható karakter, megfelelő idegrendszer örökítése az utódok számára. Mindenkivel igyekszünk napi szinten foglalkozni és dolgozni. A kölykökkel 4 hetes koruktól kezdve „dolgozunk”. A tőlünk származó kutyák már alap szocializálva  kerülnek az új gazdikhoz. Nyitottak minden újra és a legtermészetesebb dolognak tartanak minden változást az életükben. Nem félnek az idegenektől, a hangoktól, a mélységtől, magasságtól, stb.
Fontosnak tartjuk, hogy kutyáink nem csak egy, hanem több sportot  is megismerjenek és megszeressenek. Kutyáink kiválasztásánál valamint tenyésztésénél a küllem mellett nagyon fontos az alábbi tulajdonságok megléte is: 

 • jó temperamentum
 • kiváló idegrendszer
 • kiegyensúlyozott viselkedés
 • minden fajtára jellemző betegségtől mentesség 
 • nyitottság mindenre és mindenkire 
 • embercentrikusság 
 • motiválhatóság

Gyakran ismételt kérdések

Közepes energiaszinttel rendelkező fajta. Lehet vele sportolni, egyéb szabadidős elfoglaltságot folytatni, de szeret a gazdival a kanapén heverészni is. Mindegy mit csinálnak, csak azt a gazdival tehesse.

Erős területvédő ösztönnel rendelkezik, de ez nem jelenti azt, hogy barátságtalan lenne és ne lehetne tőle bejutni. Egy egészséges ösztönnel rendelkező belga pontosan tudja, hol a határ. Meddig kell „megvédeni” a területét és mikor van az, amikor a gazdi szívesen látja a vendéget.

Ápolása nem nehéz, de rendszeresen szükséges. Amennyiben ez megtörténik, akkor nincs gond a szőrével, könnyen tisztul magától is. Nem szükséges túl sűrűn fürdetni sem, évente 1-2 alkalom bőven elég. 

A bemutatót Koczkáné Szabó Ildikónak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Szerencsés embernek mondhatom magam, mert amióta az eszemet tudom, mindig állatok vettek körül.
Image Description
Ildikó Koczkáné Szabó — Black Obsidian kennel