Rottweiler
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
56-63 cm
Súly
40kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Fekete-cser
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Rottweiler

A Rottweiler fajta története 120 éves! Minden állomás, elképzelés, változás rögzített és visszakereshető. Szakkönyvek, szakmai anyagok tucatjaiban olvasható, látható.

Rottweiler története

A Rottweiler fajta története 120 éves! Minden állomás, elképzelés, változás rögzített és visszakereshető. Szakkönyvek, szakmai anyagok tucatjaiban olvasható, látható. A tenyésztők céltudatos, elkötelezett munkájára építkezve ma is létezik a fajta, jó hírnévnek örvend, de bizony több hiba szintén látható, hallható a közbeszédben. A hibák ellen, a tenyésztés eszközével lehet küzdeni. Így gondolták azok az emberek, akik elhatározták a fajta létrehozását. Megszületett az első standard leírás Streibel dr Hauck standard model után ,Kull 1901-ben írja le. Innen indul a fajta története.

Korabeli Rottweiler fotó
Korabeli Rottweiler fotó

 Még nem volt egységes elképzelés a fajta tenyésztéséről, több irányban indultak el, több fajteleírás született. Több klub alakult, akik elhatározták, hogy rottweilert tenyésztenek, az adott kor elvárásai, lehetőségei szerint. Fontos mérföldkő 1910 amikor a rottweiler, mint rendőrkutya elismerést nyert.  Ezután még eltelt 10 év, míg a ma ismert ADRK, Német általános Rottweiler Klub megalakult, amely szervezet kezében van a mai napig a fajta gondozása. Magyarországra 1971-ben került be a fajta és 1974-ben a tenyésztése is elkezdődött. Innen ugorjunk egy nagyot, a ma érvényes fajtaleíráshoz.

Sok évtized után 2018-ban lett új és elfogadott. Néhány módosítás, pontosítás került bele. 

 • Rottweiler standard (FCI 147)
 • Rottweiler: FCI 147/07/24/2018 / D sorszámú
 • Származás: Németország
 • Az érvényes eredeti közzétételének időpontja: 2018. június 15
 • Használat: Kísérő, szolgálati és munka kutya
 • FCI besorolás:
 • 2. csoport (pincher és schnauzer, molossoidok, svájci hegyi kutyák és más fajták)
 • 2.1. szekció Molossoidok, masztiffok, mint kutyák (munkavizsgával)
Szekér vontató Rottweiller
A mészárosok direkt maguknak tenyésztették a fajtát

Rövid történeti áttekintés: 

A Rottweiler a legrégibb kutyafajtákhoz tartozik. Eredete a római korba nyúlik vissza. Háziállatok őrzésére és hajtására használták. A kutyák a római légiókkal átkeltek az Alpokon, az embereket védelmezték és hajtották az állatokat. Rottweil térségében ezek a kutyák helybeli kutyákkal találkoztak és keveredtek. Ezen kutyák fő feladata a nagyméretű jószág hajtása és őrzése, illetve az ember és annak tulajdonának megvédése lett.

 A nevét a régi német birodalmi városról, Rottweilról kapta: rottweli mészároskutya. A mészárosok ezt a kutyatípust kizárólag saját használati céljaikra való alkalmasság szempontjából tenyésztették. Így alakult ki az idők során egy kiváló őrző- és hajtókutya, melyet kocsi húzásra is használtak. Mikor a XX. század elején rendőrségi munkára kerestek kutyafajtákat, ezt a fajtát is megvizsgálták. Nagyon hamar megmutatkozott, hogy ezek a kutyák kiválóan alkalmasak a rendőri feladatok ellátásra. Ezért 1910-ben hivatalosan rendőrkutyának nyilvánították. 

1993-as kép katonai Rottweilerekről
1993-as kép katonai Rottweilerekről

Külleme

A Rottweiler tenyésztés egy erőteljes, fekete színű, világosan elhatárolt vörösesbarna jegyekkel rendelkező kutyára törekszik, amely súlyos, egyéniséget tükröző általános megjelenéssel sem nélkülözi a nemességet, és különösen alkalmas kísérő, szolgálati, vakvezető, családi és munkakutyának.

Általános megjelenés

Ez a fajta egy közép nagy-nagy, zömök kutya, se nem nehézkes, se nem könnyű, nem magasra állított vagy levegős. Arányos, zömök és erőteljes alakja nagy erőre, fordulékonyságra és kitartásra enged következtetni.

 • Fontos méretarányok: A törzs hossza, a szegycsonttól az ülőgumóig mérve, legfeljebb 15 százalékkal haladhatja meg a marmagasságot.
 • Koponya: Közepesen hosszú, a fülek között széles, a homlok vonala oldalról nézve mérsékelten ívelt. A nyakszirtcsont jól fejlett, anélkül, hogy erősen kiemelkedne. Fej, fejtető: Közepesen hosszú. Stop: Határozott, mérsékelten ívelt. Orr: Az orrtükör jól fejlett, inkább széles, mint kerek, arányosan nagy orrnyílásokkal, mindig fekete színű. Fang: Az agykoponyához viszonyítva nem tűnhet sem elnyújtottnak, sem rövidnek. A fang és az agykoponya közötti arány körülbelül 1 – 1,5. Az orrhát egyenes, széles tővel, mérsékelt elvékonyodással. Ajkak: Feketék, feszesek, az ajak zúg zárt, az íny lehetőleg sötét. Állkapocs/fogak: erős és széles állcsont és állkapocs. A fogazat erős és hiánytalan (42 fog); a felső metszőfogak ollószerűen az állkapocs metszőfogai fölé nyúlnak. Pofa: Határozott járomcsont. Szemek: Közepesen nagyok, mandulaformájúak, sötétbarna színűek; feszes szemhéjak. Fülek: Közepesen nagyok, lelógok, háromszögletűek, egymástól távol helyezkednek el, magasan tűzöttek. A fejtető előre figyelő, helyes fültartásnál szélesebbnek tűnik.
 • Nyak: erőteljes, mérsékelten hosszú, izmos, enyhélt ívelt nyakvonallal, száraz, lebernyegmentes.
 • Test: Hát: Egyenes, erős, feszes. Ágyék: Rövid, erős és mély. Far: Széles, közepesen hosszú, enyhén ívelt, sem egyenes, sem erősen csapott. Mellkas: Tágas, széles és mély (kb. 50 százaléka a marmagasságnak), jó fejlett elő mellel és jól ívelt bordákkal. Has: A lágyék nem felhúzott. Farok: Természetes állapotában meghagyott, figyelem esetén nagy izgalom vagy mozgás közben, kissé ívelt és felfelé álló, nyugalmi állapotban lelógó.
 • Végtagok: A mellső végtagok elölről nézve egyenesek és nem szűk állásúak. Az alsó lábszár oldalról nézve egyenes. A lapocka a vízszintessel kb. 45 fokos szöget zár be. Váll: Jól illeszkedik a törzshöz. Felkar: Jól illeszkedik a testhez. Alkar: Erőteljesen fejlett és izmos. Mellső lábközép: Könnyedén ruganyos, erős, nem meredek. Mellső mancsok: Kerek, a lábujjak szorosan illeszkednek egymáshoz és íveltek; a talppárnák kemények, a körmök rövidek, feketék és erősek. Hátulról nézve a hátsó végtagok egyenesek és nem szűk állásúak. Természetes állásban a combcsont és a csípőcsont, a combcsont és a lábszárcsont, a lábszárcsont és a csánk tompa szöget zár be egymással. Comb: Mérsékelten hosszú, széles és erősen izmos. Hátulsó lábközép: Hosszú, erős és szélesen izmos, inas. Csánk: Erőteljes, jól szögelt, nem meredek. Hátulsó mancsok: Valamivel hosszabbak, mint a mellső mancsok. A lábujjak erősek, ugyancsak szorosan illeszkednek egymáshoz, íveltek.
 • Járás mód: A fajtát ügető járás mód jellemzi. A hát feszes és viszonylag mozdulatlan marad. A mozgás lefutása harmonikus, szilárd, erőteljes és szabad, jó lépés hosszall.
 • Bőr: A fejbőr mindenütt feszes, de fokozott figyelem esetén enyhe homlokredők képződhetnek.
 • Szőrzet: Aljszőrzetből és fedőszőrzetből áll. A fedőszőr közepesen hosszú, durva, sűrű és testhez simuló; az aljszőrzet nem tűnhet elő a fedőszőrzet alól. A hátsó végtagokon a szőrzet valamivel hosszabb.
 • Szín: Fekete, jól elkülönülő, vörösesbarna jegyekkel a pofán, az arcorri részen, a nyak alsó részén, a mellkason és a végtagokon, továbbá a szemek felett és a farok töve alatt.

Nagyság és súly: 

 • A kanok marmagassága 61-68 cm.
 • 61-62 cm: kicsi
 • 63-64 cm: közepes
 • 65-66 cm: ideális méret
 • 67-68 cm: nagyon nagy
 • Súlyuk kb. 50 kg
 • A szukák marmagassága 56-63 cm.
 • 56-57 cm: kicsi
 • 58-59 cm: közepes
 • 60-61 cm: ideális méret
 • 62-63 cm: nagyon nagy
 • Súlyuk kb. 42 kg.
Rottweiler szuka
Rottweiler szuka

Jelleme

Ez a kutya barátságos és békés, nagyon szeretetteljes, engedelmes, szófogadó és örömmel dolgozik. Megjelenése őserőt sugároz, viselkedése magabiztos, erős idegzetű és félelem nélküli. Nagy figyelemmel ugyanakkor nyugodtan reagál a környezetére. És sokan nem tudják, de az egyik legintelligensebb fajta.

Rottweiler a vízparton
Ezek a kutyák nagyon játékosak

Nevelése, igényei

Ez a fajta komoly munkaképességgel rendelkezik. Ez azonban támaszt némi követelményt a tulajdonossal szemben. Mint munkakutya, ez a kutya elsorvad, ha nem nyújtunk neki kihívásokat. Töri magát a munkáért, szüksége van elegendő elfoglaltságra. Munkakedvét ki akarja elégíteni. Amennyiben nem szolgálati célra tartjuk, lehetőség van arra, hogy kutyasportot űzzünk vele. Kitűnő szaglása módot kínál a nyomkövetésre. Ez olyan sportág, amely nagymértékben erősíti a kutya és a természet iránti kötödést. Az egyesületi őrző-védő munka egy további lehetőség, melyhez az engedelmesség mellett szintén hozzátartozik a nyomkövetés. Itt jegyezzük meg, hogy az őrző-védő megjelölés semmi esetre se keltsen hamis elvárásokat. Még ha az az általános nézet is uralkodik, hogy itt „vadítás” folyik, ki kell jelentenünk, hogy itt sokkal inkább kutyasportról van szó. Semmiképp egy olyan remélt vadítás eléréséről, ami a szolgálati kutyáknál kívánatos és megkövetelt! Végül, pedig az utóbbi időben lehetőség van egy új sportág, az úgynevezett agility kipróbálására. Ez a sportág a tömegsportok körébe tartozik. Kutyától és embertől egyaránt magas koncentrációkészséget és remek kondíciót követel. Felépítését tekintve a fajta nem éppen erre rendeltetett. Mégis egész egyszerűen jó szórakozást jelent a kutyánkkal megoldani ezeket a feladatokat, melyek korrekt teljesítése /nyakörv és póráz nélkül/ rendkívüli fegyelmet és engedelmességet követel. A foglalkozás természetesen hosszú séták során is lehetséges, vagy kerékpártúrákkal- esetleg azzal a céllal, hogy kitartáspróbát teszünk majd az egyesületben. / tíz hónapos kortól, lassan növelve a távot, a növekedési folyamat során fellépő károsodások elkerülése miatt. /

A kitartáspróba

Magában foglalja, hogy a kutyavezető kerékpáron maga mellett vezeti a kutyát 20 km-es távon, egy szövetségi bíró felügyelete mellett. A távon belül két rövid szünet alatt a bíró ellenőrzi a kutya fizikai állapotát/ például, hogy nem sérültek e a talppárnák/. Ha hiányosságot tapasztal, a kutya egészsége érdekében kizárják a vizsgából. Az értékelés: “kitartás próbát letette” csak a teljes húsz kilométeres táv teljesítését követően adható ki.

Fajta adottságok

Tulajdonságai, melyek annyira, szeretetre méltóvá teszik a következők: nyugodt, kiegyensúlyozott, erős idegzetű, erős egyéniség, ezért megfelelő vezetőre van szüksége, aki képes a kutya jó tulajdonságait azoknak megfelelően kihasználni. Aki a szükséges következetes kiképzést biztosítja számára, hogy az állat szívesen és készségesen beilleszkedjen az emberi családba. Mindig gondoljunk arra, hogy ezeket az állatokat VÉDELEMRE tenyésztették. Teljes önfeladással véd és őriz minden családtagot, legyen az, gyerek vagy kis állat. Különleges felelősségünk, abban áll, hogy ne éljünk vele vissza, és ne provokáljuk könnyelműen ezt a remek tulajdonságot. E fajtának egy további kellemes tulajdonsága, hogy a lakásban tartott egyedek is nyugodtan és feltűnés nélkül viselkednek. Semmi felesleges csaholás, semmi zavaró hektikus rohangálás. Nyugodtan és higgadtan élvezi az emberek jelenlétét.

Kiképzése

Ami a kiképzését illeti, intelligens, megértő kiképzőre van szüksége. Nem fog ellenállás nélkül végrehajtani számára értelmetlennek látszó parancsokat, sőt néha azt a benyomást kelti mintha nehéz lenne a felfogása. Kiképzést, nem, pedig dresszúrát kíván. Néhány más fajtával ellentétben, amit egyszer megtanult, az egész életében megmarad abban a szeretetreméltó, konok fejében. Kitűnő emlékezőtehetsége azonban szolgáljon figyelmeztetésül mindazok számára, akik valaha is bántották! Aki egyszer kivívta haragját, soha többé nem szerezheti vissza a bizalmát!  Mit is tartsunk szem előtt? Az alomból kikerülve, folytatni (biztosítani) kell a kutya szocializálását, elősegíteni a helyes szociális viselkedés elsajátítását saját fajtársaival. Nem csak a fajtatársaival, de más fajtával kötelező meg ismerkednie. Így van esély beilleszkedni és elkerülni a tiltó listára kerülést és a gyilkos kutya hamis bélyeget! Más kutyákkal, más állatokkal, idegen emberekkel, idegen helyszínen való szocializáció, azaz a társas viselkedés szabályainak elsajátítása nem maradhat el! A kölyök nevelését azonnal el kell kezdeni, amint hazavitte. A bevésődés időszaka az első 16 hét, amit most megtanul, azt később sem felejti el. Jót, rosszat egyaránt. Szeretet, egyértelmű szabályok! játék, séta, szocializáció, stb. Kutyás könyvek hasznos útmutatót adnak, az interneten is sok tanács olvasható, én is írtam részletesen róla, videókkal illusztráltam az írásokat, hogy érthetőbb elképzelhetőbb lehessen. Nagyon szívesen rág, cibál, harap, nem leszoktatni kell, de alkalmat adni neki, hogy ezt játékban élhesse ki. A gyerek harapdálását első perctől tiltani kell! 4 hónapos korra magától leszokik az intenzív harapós játékról, ha jól neveljük. A gátolt harapás kialakul, csak türelem! 

Kutyaiskola, -óvoda

A kutyaóvoda, iskola kitűnő lehetőséget biztosít a hasonló korú kutyákkal való játékra és a játékos nevelésre, három hónapos kortól! Legtöbb helyen a veszettség oltáshoz kötik, a védőoltásokon túl, de tájékozódni kell. A fajtákkal való ismerkedés, közös játék, szocializáció miatt fontos! Ahol a kiképzés kap nagyobb hangsúlyt ebben a korban, nem jó hely. A kölyök kutyát nem leszoktatni kell, nekünk nem tetsző dolgokról , de nevelni formálni kell! Számára érthető módon megismertetni az ember szabályaival. A szabályok felismerése után, a sok gyakorlás, ismétlés (kondicionálás) rögzíti a kutyában a helyes cselekvést. Eközben megtanulja az emberi nyelvet, hangsúlyok, szavak rögződnek benne, ha jól csináljuk! Kiképzés 1 éves kora körül, körültekintően megválasztott kutyaiskolában, ahol értik és szeretik a fajtát. Harci játékokat ne erőltessék, ha ő egy szívesen harcoló, erős kutya, természetes védőösztönnel. Első jeleit 4-5 hónapos korban mutatni is fogja, de felnőtten lesz igazán őrző- kutya.

Rottweilerek és Vizslák
Megfelelő neveléssel tökéletesen jól nevelt kutyánk lehet

Kölyökkori tanácsok a tenyésztőtől

Mindenkinek a saját életritmusához, lehetőségéhez kell kialakítani egy megszokott rendet, amit követ, de a kicsi kutya egyik pillanatról a másikra nem tud átállni az új szabályokra! Fokozatosan kell kialakítani a kötődést és figyelembe venni, hogy a kölyök egyre többet van ébren és egyre aktívabb és rettentő kíváncsi lesz. 3 hónapos korától - 6 hónapos koráig háromszor eszik naponta. Reggel, délben este. 6 hónapos kórtól -12 hónapos korig már csak kétszer naponta, majd egy éves kor után lehet egyszer. Akár a kétszeri etetés is maradhat, de az evés után mindig pihenés, ugrálás mentes, egy órának kell lenni. (gyomorcsavarodás esélyét ki kell zárni) Én sokáig megtartom a napi kétszeri etetést, de úgy, hogy reggel kevesebbet este többet kap a napi adagból. Víz mindig egyen előtte. 

Védőoltások, az állatorvos ajánlása szerint. PARVO -ra érzékeny, így javasoljuk komolyan venni a védőoltások beadását.  6 hónapos koráig kb. 2 -3 hetente kap oltást, majd évente egyszer. Veszettség oltást 3 hónaposan majd 9 hónaposan kap, ez kötelező, utána már csak évente egyszer kell ismételni. Sorszámozott oltási könyv van, mindig legyen a kutyával, bárhova megy! Féregtelenítés 1o hetesen mindenképp, majd fél évente ajánlott. Negyedévente, ahol pici gyerek is van! Mi Drontál plusz tablettát adunk. Kullancs ellen feltétlenül kell, védekezni!!!!  Frontline csepp (havonta).

Ápolás, kozmetika

Fürdetni nem szoktuk, csak nyáron. Jó étrenddel fényes, tiszta, töredezés mentes a szőre, ami egy esőtől is öntisztuló. Fésülés, áttörlés elegendő. A túl sok fürdés elpuhítja a szőrét, ami bár kedvelt a szemnek, de nem kívánatos szőrszerkezet a standard szerint. Emlékeztető, a jó szőr ilyen: Fedőszőrből és aljszőrzetből áll.  A fedőszőr közepesen hosszú, durva, sűrű és testhez simuló, az aljszőrzet nem tűnhet elő a fedőszőrzet alól.

Kölyök Rottweiler
Kölyök Rottweiler

Fajtabetegségek

Rottweiler betegségek

JLPP:

„A Missouri Egyetem Állatorvos-tudományi Egyetem kutatói a világ minden táján dolgozó munkatársaikkal együttműködve megtalálták a JLPP-vel kapcsolatos mutációt a fekete orosz terrierekben. A fiatalkori gége paralízis és a polyneuropathia (JLPP) egy neurológiai rendellenesség, amelyet a fekete orosz terrierekben fedeztek fel. Az idegrendszert érintő rendellenességként polyneuropathiának nevezik: poli- (sok), neuro- (ideg), -pathy (betegség). Most már rendelkezésre áll egy DNS-teszt annak megállapítására, hogy egy kutya a mutáció hordozója vagy veszélyeztetett-e a JLPP – ben. Ennek a betegségnek a megismerésében felfedeztük, hogy több ez a betegség, mint a JLPP. Ezen jelek mellett az érintett kutyáknak olyan szemészeti rendellenességei is vannak, mint a szürke hályog, és az agyuk degeneratív változása van a neuronális vacuolációval. Ha a kutya a JLPP jeleit mutatja, nézze meg az állatorvos. (légzési, nyelési nehézség-tüdőgyulladás, rendellenes mozgás, bénulás , szembetegség-látási nehézség )” Még időben reagáltak a fajtagondozó klubok, de sajnos a betegség Magyarországon is jelen van az állományban. 

FORRÁS: 

https://adrk.de/index.php/en/news/62-gesamtvorstand/1369-jlpp-en

Mire figyeljünk kölykök vásárlásakor?

Rottweiler kölyök

Nem csak verseny célra, munka célra, kiállítási célra, de hobbi célra is egészséges, jó kutya kell! A kutya akkor érzi jól magát, ha egészséges, ha jó az idegrendszere, a stresszes városi környezetet csak így tudja problémamentesen elviselni. Ezért a javaslatom mindenféleképpen azt, hogy tenyésztőtől érdemes kutyát venni. Mi szerint érdemes kutakodni? Olyan tenyésztőnél kell kutyát nézni, venni, aki fontosnak tartja a korai szocializációt az alomban. A kölyköket családban, családi kutyaként neveli, mert a meghatározó időszakban a gondoskodó, felkészült tenyésztő adja az alapokat. Ez nem jelent feltétlen lakásban tartást, mint inkább emberközeli nevelést és nem elzárt kennel tartást, korai leválasztást az anyakutyától. A szülőknek rendelkeznie kell egészségügyi szűrővizsgálatokkal HD, ED, JLPP, DNA és ZTP-azaz tenyész alkalmassági vizsgálattal-ez feltétele, hogy a kölykök törzskönyvi bejegyzést kapjanak. A kiállítási eredmények csak plusz bónusz, hogy a kutya szépnek is találtatott bírók által. Így lesz a kölyöknek származási lapja és természetesen chippelve, oltva, féreghajtva is lesz a tenyésztő által.

Hogyan találod meg a tenyésztőt, akitől venni szeretnéd a kölyköt?

Szánj rá elegendő időt, tájékozódj, klub, honlap, személyes ismeretség. Mindenképpen személyesen menj el hozzá, nem telephelyen tenyészt, de az otthonában. Beszélgess, győződj meg a kutyák tartási körülményeiről, a felmenőkről, előző almokból származó kölykök megnézése is hasznos lehet! Nem kell azonnal döntened, hagyj magadnak időt, amíg átgondolod a sok információt.

Miért ne a vételárra koncentrálj elsősorban?

A kutya vételára szabadáras, ezért nagy eltérések is lehetnek. Ám a legfontosabb ok, hogy nem egyforma költséggel kell számolni a tenyészetekben. Személyes beszélgetés után, erre is készségesen válaszolni fog a tenyésztő! Feltétlen számolj utána, mennyit költesz, ha pótolnod kell az elmaradt chipet, védőoltásokat, alap kozmetikát, korai szocializációt, netán a helytelen táplálás, tartás következtében fellépő hiányosságokat! Lehet, amit nagyon soknak gondolsz, nem is olyan nagy összeg, mint első ránézésre!

Tenyészet

A hosszú tenyésztésben eltöltött idő alatt, bármilyen irányzat is uralkodott, soha nem felejtettük el, hogy az a Rottweiler amelyik, úgy is viselkedik. Kedvenc kutyafajtánk maradt örökre. Hatodik generációs saját tenyésztésű kutyáink is éppen úgy megállják a helyüket a kiképzőpályákon, a napi életben és a kiállításon, mint az első hasban importált állományunk. Amire a sok-sok éves munkánk után a legbüszkébbek vagyunk és szerintünk a tenyésztő legnagyobb elismerése, hogy akinek tőlünk volt az első rottija, a másodikat, sőt van, aki már a harmadikat is tőlünk vitte haza. 

Kezdjük talán azzal, hogy ez a fajta munkakutya, de nem bányász, nem földműves és nem szalagmunkás. Nem az a típus, aki naponta ezerszer meghúz négy csavart egy komplikált szerkezetben anélkül, hogy megakarná érteni, hogy miért jó, ha meghúzza azt a négy csavart. Isten bocsá’ talán még azt is kipróbálná, hogy mi van akkor, ha nem húzza meg eléggé, vagy semennyire sem! Ha repülős hasonlattal akarnék élni, akkor, azt kell mondanom, hogy egy repülőn előbb lenne másodpilóta, mint robotpilóta. Vagy például, ha kártyázna, akkor ultit játszana nem Black-jack-ot. Hát ennyit röviden arról, ha a fajtát emberi léptékkel szeretnénk megismertetni. Még talán annyit, hogy a szilárd gerince, és egyenes jelleme végett például politikus semmiképpen nem tudna lenni. Na de tegyük félre a tréfát és előítéletet, és mondjuk ki, a Rottweiler nem egyszerűen egy kutya. Ő egy igazi jó barát, okos bátor, és gazdáért bármire képes. Szeret engedelmeskedni, de nem bárkinek, szeret dolgozni, ha látja értelmét. Imádja a harci játékokat, de még jobban az igazi, vagy legalábbis számára igazinak tűnő harcot. Hát valami ilyesmi az a Rottweiler, amit mi szeretünk. 

Gyakran ismételt kérdések

Egyáltalán nem igaz. Sőt! Az esetleges engedetlensége abból fakad, hogy túl intelligens és hajlamos felül bírálni egy adott helyzetet vagy akár a gazdát.

A Rottweiler nem agresszív fajta, hanem erős. Így erős, határozott, nyugodt természetű lehetőleg tapasztalt gazdát igényel.

Megfelelő nevelés mellett tökéletes családi kutya válhat belőle, ehhez azonban szükség lehet szakértő segítségére.

A bemutatót Krausz Győzőnek és Krausz Győzőnének köszönhetjük

Image Description
Image Description
A hosszú tenyésztésben eltöltött idő alatt, bármilyen irányzat is uralkodott, soha nem felejtettük el, hogy az a rottweiler amelyik, úgy is viselkedik. Kedvenc kutyafajtánk maradt örökre.
Image Description
Győzőné Krausz — Siroccó Rottweiler Kennel