Malinois
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
58 cm
Súly
20-25 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság
Harapásra való hajlam

Malinois

Belgian Shepherd Dog

A Malinois a Belga juhászkutyák 4 verziója közül a rövidszőrű ami Malines környékéről származik.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Malinois története

Belgiumban a XIX. század végén kialakult egy közepes nagyságú, fordulékony, kitartó, igénytelen, éber juhászkutya (chien de berger belge) a belga juhászok belga juhászok egyik fajtája. Ez a fajta fejlett védőösztönnel bírt és erősen a gazdájától függött, mégis tudott önállóan dolgozni, ha a helyzet úgy kívánta. 1891-ben Reul professzor a hazai kutyákkal kezdett foglalkozni, és a tiszta tenyésztésüket követelte, támogatta. Eltartott egy ideig, amíg megegyeztek a színekben és szőrtípusokban, amelyeket ma tenyésztenek.  1700 körül Belgiumban elkezdtek kutyákat alkalmazni segítőként és társként a városőrök munkájának megsegítésére, ezek a kutyák azonban semmilyen kiképzéssel nem rendelkeztek ekkor. Ezzel egy időben használatban volt egy középtermetű, gyors és nagyon intelligens kutya az összes ismert szín és szőrtípusban, ezt a kutyát birkanyájak terelésére használták. Ez az ősi belga pásztorkutya volt a kiindulópontja a ringsportnak. 1880-ban néhányan kutyabemutatókat tartottak belga juhászkutyáikkal. Ez azonban még nem sport volt, pusztán pénzkeresés. Az egyik kiképző, Edmond Moecheron rendkívül sikeres volt „rendőrkutya” bemutatóival, mely bemutatókat három belga juhászkutyájával (Dax, Nic és Miss) és őrző-védő segédjével adott elő a közönség számára. Ma már őt nevezik a ringsport atyjának. Hamarosan egyfajta világszámmá, különleges attrakcióvá nőtte ki magát, kutyás bemutatókat tartott minden elképzelhető társadalmi eseményen, napilapok címlapjára került, a többi kiképző pedig elkezdte másolni a bemutatóit. Ő és még sokan mások később már rengeteg kutyabemutatót tartottak szerte Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban és még sok egyéb országban. A belga juhászkutya és kiképzőik munkája által lenyűgözve Ernest Van Wezemael, aki Gent városának rendőrfőnöke volt, alapította meg az első szolgálati kutyakiképző iskolát Gentben, 1899-ben. Rövid időn belül írt egy szakkönyvet is a kutyák rendőrségi munkában történő alkalmazásáról, melynek hatására több ország, például Franciaország, Anglia, az Egyesült Államok, Brazília küldött rendőröket a ringsport kiképzési metodika elsajátítására, valamint az így kiképzett kutyák megvásárlására. 

Salmo az egyik első regisztrált Belga juhászkutya, Salmo 1882-ben született. Forrás:working-dog.com
Salmo az egyik első regisztrált Belga juhászkutya, Salmo 1882-ben született. Forrás:working-dog.com

Az első ringsport verseny Belgiumban, 1903-ban került megrendezésre Mechelen városában, talán ez volt minden idők legelső ringsport megmérettetése. A verseny előírásai nem voltak ekkor még teljes mértékben meghatározva, de minden induló csapat az általa elérhető maximális teljesítményt nyújtotta.

1926-tól 2000-ig csak Malinois fajtájú kutya nyerte a belga nagydíjat a következő két kivételtől eltekintve:

  • 1929-ben egy Groenendael "Nerolo (LOSH 22277)"döntetlen elérve egy malinoissal, Boby de Bruyere-Fraipont-tal (LOSH20859)". Nerolo 1931-ben ismét el tudta nyerni ezt a címet.
  • 1952-ben egy tervuren, név szerint "Xavier (LOSH 141222)", tulajdonosa J. Vandenbroeck volt nyerte el a címet.

A legjobb helyezés amit nem a belga juhászkutya fajtájába eső kutyával el tudtak érni a Belga Nagydíjon 1935-ben egy második hely volt, melyet egy német juhászkutya német juhászkutya "Swito (LOSH 61915)", illetve 1952-ben szintén egy második hely volt melyet egy bouvier (Bouvier des Flandres) fajtájú kutya "Vuw (LOSH 141222)" ért el.

Őrző-védőző Malinois
A Belgian Ring "örökös" bajnoka
Malinois a kutyaiskolában
Igazi munkakutyák

Külleme

Belga juhászkutyák színe, szőrzete


Tervueren és Malinois

 

Esetében a maszknak nagyon határozottnak kell lennie,a felső és alsó ajkakat, a szájszögletet és a szemhéjakat kell egyetlen fekete zónába foglalnia. Minimum hat pigmentációs pontot határoztak meg: a két fülnek, a két felső szemhéjnak a kétoldali felső és alsó ajaknak kell feketének lennie. Feketével tűzött: A Tervuereneknél és a Maliknál a fekete tűzöttség azt jelenti,hogy a szőrzet vége fekete,ami árnyékolja az alapszint. Ez a fekete szín mindenképpen „láng alakú” és nem jelenhet meg sem nagy foltokban, sem tényleges csíkokban (fekete-tarka). 


Groenendael Groenendael

 

Kizárólag tiszta fekete.


Laekenois

 

Kizárólag vörhenyes szín fekete tűzésekkel, alapvetően a pofán és a farkon.

Laekenois_Forrás:purina.eu
Laekenois_Forrás:purina.eu
Tervueren_forrás: akc.org
Tervueren_forrás: akc.org

Szőr
Mivel a Belga juhászkutyáknál a szőrzet hosszúságában, irányában, külső megjelenésében és színében változatos, ezt a szempontot fogadták el a fajta négy változatának megkülönböztetésére: Groenendael, Tervueren, Mali és Laekenois. Ezt a négy változatot külön bírálják és mindegyik változat C.A.C. , C.A.C.I.B. vagy reserve cím várományosa lehet.

Szőrminőség: mindegyik változatnál a szőrzetnek sűrűnek és jó textúrájúnak kell lennie úgy, hogy a gyapjas aljszőrzettel kiváló védőtakarót alkosson.

a.) Hosszú szőr: A szőr a fejen, a fülek külső részén és a végtagok alsó részén rövid, kivéve az alkar hátulsó részét, mely a könyöktől a csuklóig hosszú szőrrel, úgynevezett zászlóval borított. A szőr hosszú és sima a test többi részén és hosszabb és még dúsabb a nyak illetve az előmellkason, ahol gallért és zsabót alkot. A hallójárat bejáratát szőrpamacsok védik. A fül tövétől kezdve a szőr feláll és keresztezi a fejet. A combok hátulsó részét igen hosszú és sűrű szőrzet borítja,”gatyát” alkotva. A farkat hosszú és dús, zászlót alkotó szőrzet fedi. A Groenendael és a Tervueren hosszú szőrű változat.

b.) Rövid szőr: A szőr nagyon rövid a fejen, a fülek külső részén és a végtagok alsó részén. A szőrzet a test többi részén rövid, de valamivel dúsabb a farkon, valamint a nyak körül, ahol gallért alkot, amely a fültőnél kezdődik és egészen a torokig terjed. Ezen kívül a combok hátulsó része hosszabb szőrrel borított. A farok kalász alakú, de nem alkot zászlót.

c.) Drót szőr: A szőrzet durva és száraz, tapintása jellemzi elsősorban a drótszőrt, amely ezen felül érdes és borzas. A szőrzet a test minden részén 6 cm hosszú, az orrhát felső részén, a homlokon és a végtagokon rövidebb. A szemkörnyéket és a pofát borító szőrzet nem lehet olyan mennyiségű, hogy takarja a fej formáját. Viszont pofa tömött szőrrel való fedettség kötelező. A faroknak nem kell búzakalász formájúnak lennie.

Groenendael_forrás: thekennelclub.org.uk
Groenendael_forrás: thekennelclub.org.uk
Malinois
Tenyésztőnk Malinois-ja
A Belga juhászkutyák általános megjelenése

A Belga juhászkutya közepes méretű, harmonikus arányokkal rendelkező,az eleganciát és erőt ötvöző,közepes magasságú,száraz és erős izomzattal bíró, szabadban való élethez szokott fajta. A belga időjárási viszonyok közötti gyakori változékony időjárásnak ellenálló kutya. A harmonikus felépítése és fenséges testtartása elegáns megjelenést biztosít. Magas, büszke fejtartása egy munkakutya elegáns robusztusságának benyomását kelti. A Belga juhászkutya négyzetbe írható. A mellkas könyékig ér. A pofa hossza a fej hosszának felével egyezik meg,vagy annál enyhén hosszabb. Fej: Magasan hordott, túlzásoktól mentes hosszú, egyenes vonalú, jól cizellált és száraz. A koponya és a pofa érezhetően egyenlő hosszúságú, esetleg a pofa lehet kicsit hosszabb, ami az összképnek kimunkált benyomást kölcsönöz. Koponya rész közepes szélességű, a fej hosszával arányos, homlokrész inkább lapos mint gömbölyű. A középbarázda alig kifejezett. Oldalról nézve az arcorri rész képzeletben meghosszabbított vonalával párhuzamos. A tarkóbúb kevésbé fejlett. A szemöldök és a pofacsont ívek nem emelkednek ki. A stop mérsékelt. Az orr: fekete. Az arcorri rész: közepes hosszúságú,a szemek alatt jól cizellált, az orr felé fokozatosan hegyesszög formában elkeskenyedik, az orrhátnak a homlok felső meghosszabbított vonalával párhuzamosnak kell lennie. Ajkak: vékonyak, szorosak és erősen pigmentáltak. Állkapcsok/fogak: a fogak erősek és fehérek,jól fejlett állkapocsban rendezetten és erőteljesen beilleszkednek. Ollós a harapás ,a pásztorok által előnyben részesített harapófogó (tétre) harapás engedélyezett. Komplett fogazat, a fogképletnek megfelelően. Két premoláris (2PM1) hiánya elnézhető,és a moláris 3 (M3) fogakat nem veszik figyelembe. Pofa: száraz és lapos,bár izmos. Szem: közepes nagyságúak, se nem kidülledő,se nem besüppedő,enyhén mandula formájú,ferde vonalú,barnás színű,lehetőleg sötét. A szemeket feketével keretezi a szemhéj. A tekintet rendkívül intelligens. Fül: inkább kicsi, magasan tűzött, tökéletes háromszög alakú, a fülkagylóárok lekerekített formájú. A fülvég hegyes. Mereven,egyenesen és függőlegesen tartott fülek (amikor a kutya figyel). Nyak: karcsú, enyhén hosszú, jól izmolt, a vállak felé fokozatosan szélesedik és lebernyeg mentes, a tarkónál enyhén ívelt. Törzse erőteljes,nehézségek nélkül, a vállcsúcstól az ülőgumóig mért hosszúság megközelítőleg megegyezik a marmagassággal. Felső vonal: a hát és az ágyék felső vonala egyenes. Mar: hangsúlyos. Hát: feszes, rövid és jól izmolt. Ágyék: feszes, rövid, megfelelően széles, jól izmolt. Far: jól izmolt, enyhén lejt. Mellkas: kevésbé széles, de jól leereszkedő, a bordák felső részüknél íveltek. Szemből nézve a mellkas (előmellkas)kevésbé széles, anélkül, hogy szűk lenne. Alsó vonal: a mellkas alatt kezdődik és harmonikus görbülettel a has felé emelkedik, amely se nem beesett, se nem agárszerűen felhúzott. Farok: Jól tűzött, tövénél erős, közepes hosszúságú, a csánkot legalább elérő, de inkább meghaladó hosszúságú, nyugalmi állapotban lelógó helyzetben hordott. A farokvég a csánk magasságáig enyhén ívelt, mozgásban magasan tartott, de a vízszintesnél nem magasabban hordott, és nem indexelő. Mellső végtagok: Összességében nézve: erős, de nem nehézkes csontozat, száraz és erős izomzat, a mellső végtagok minden oldalról nézve merőlegesek és előlről nézve tökéletesen párhuzamosak. Váll: a lapockacsont hosszú és ferde, jól illeszkedő, felkarcsonttal megfelelő szöget zár be, mely értéke ideális esetben 110-115 fok. Felkar: hosszú és megfelelően ferde. Könyök: erőteljes, nem fordul sem kifelé, sem befelé. Alkar: hosszú és egyenes. Csukló(csuklócsont): igen erőteljes és töretlen vonalú. Lábközép csontok: erősek és rövidek, amennyire lehetséges a talajra merőlegesek és igen csekély mértékben hajolnak előre. Mancsok: gömbölyűek, macskamancsok, hajlott és szorosan zárt ujjak, a talppárnák vastagok és rugalmasak, a körmök sötétek és vastagok. Hátulsó végtagok: erőteljesek, de nem nehézkesek, oldalról nézve a hátulsó végtagok merőlegesek és hátulról nézve tökéletesen párhuzamosak. Comb: közepes hosszúságú,széles és izmos. Térd: csípőhöz képest megközelítően merőleges, normál térdszögeléssel. Lábszár: közepes hosszúságú,széles és izmos. Csánk: földhöz közeli,széles és izmos,mérsékelten szögelt. Lábközép: erőteljes és rövid. A farkasköröm nem kívánatos. Mancsok:enyhén oválisak lehetnek,hajlott szorosan zárt ujjak. A talppárnák vastagok és rugalmasak.A körmök sötétek és vastagok.

Jelleme

A Belga juhászkutya élénk és aktív, túlcsorduló vitalitású kutya, amely mindig akcióra kész. Veleszületett nyájőrző tulajdonságai folytán a legjobb területőrző kutya értékes tulajdonságait egyesíti magában. Kitartó és tétovázás nélkül megvédi gazdáját, így egyesíti magában egy juhászkutya, egy őrző-védő kutya és egy szolgálati kutya kívánatos tulajdonságait. Eleven temperamentumának, valamint magabiztos, gyávaság és agresszivitás nélküli karakterének testtartásában is tükröződnie kell. Nagyon jó családi kutyák és fáradhatatlan szabadidő partnerek. Okosak, szorgalmasak, könnyen irányíthatók, gyerekszeretők, éberek és sokféle kiképzésre alkalmasak. Sok mozgást és elfoglaltságot igényelnek náluk a napi séta még csak az alap követelmény, és kitűnő teljesítményt nyújtanak az agilitytől, a dog dancingen át a mentőkutyázásig mindenben. A Malinois az őrző-védő sport szerelmeseinek kedvelt kutyája és egyre gyakrabban használják a rendőrségnél és a vámnál is. A tisztán munkavonalú tenyészetekből származó kutyák mindazonáltal nem ajánlhatók családi kedvencnek. A nagyon érzékeny belgákat finom érzékkel, szerető következetességgel és keménység nélkül kell nevelni, ezért a tapasztalatlan kutyatartóknak csak feltételesen ajánlhatóak. A Laekenois kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, mint rendkívül temperamentumos, mindig agilis rokonai. Ugyanakkor egyáltalán nem kevésbé tehetséges, de sajnos csak nagyon ritkán találkozni vele. 

Agilityző mali
Aktív, bátor és hihetetlenül intelligens kutya

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges kutyák. Ami fajtájukból adódóan előfordulhat az a disszplázia mind a könyök-, mind a csípőízületi. A PRA Progresszív retina atrófia, a gyomorcsavarodás illetve az epilepszia.

Ápolás, kozmetika

A Malik szőre alapvetően elég igénytelen, vedléskor érdemes hetente párszor átfésülni a szőrüket, de ennyi. Fürdetni csak akkor kell, ha nagyon koszos lesz és benti kutya. Karmait amennyiben eleget jár betonon nem kell vágni, amennyiben nem jár betonon úgy időnként ellenőrizni kell és, ha hosszú akkor le kell vágni.

Nevelése, igényei

A Belga juhászkutya szinte minden feladatra alkalmas. Legyen szó családi, sport vagy szolgálati munkáról, ez a fajta nem fog csalódást okozni a gazdájának.
Nagy aktivitású kutya lévén, ha nem adunk neki feladatot, talál magának elfoglaltságot a ház körül. A klasszikus kiképzési módszereket nehezen tűri, viszont egy kis jutalomért szinte bármit megtesz.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Egészség.
Felmenők ismerete.
A kívánt feladathoz válasszunk kutyát (egyedet).

Kölyök mali
A kívánt feladatra válasszunk egyedet

Tenyészet

Wellmann Ferenc vagyok. 1989-ben végeztem állattenyésztőként. Kutyatenyésztéssel és kutyakiképzéssel 1996 óta foglalkozom, a Belga juhászkutyával 2015 óta. Saját tenyésztésű kutyáim jelenleg szolgálati kutyaként, sport kutyaként és családi kutyaként funkcionálnak.

Mali család
Csakis megbízható tenyésztőtől vegyünk kis kutyát

Gyakran ismételt kérdések

A Belga juhászkutya a család legjobb barátja, jól alkalmazkodik bármilyen életszakaszában is kerüljön közénk, de az idegenekkel bizalmatlan.

A megfelelő helyről vásárolt egyed nem mutathat agressziót, de sajnos napjainkban számos szaporítótól származó egyed mutat ideggyengeséget, amely agresszióban nyilvánul meg.

Okosnak okos, de nem fog szót fogadni, csak, ha megfelelő nevelés módszert alkalmazva tanítjuk. Ugyanúgy minden napi szellemi és fizikai foglalkozást igényel, mint a többi fajta.

A bemutatót Wellmann Ferencnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Saját tenyésztésű kutyáim jelenleg szolgálati kutyaként, sport kutyaként és családi kutyaként funkcionálnak.
Image Description
Ferenc Wellmann — Red Predator malinois kennel