Moszkvai őrkutya
Magasság
<66 cm
Súly
50 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Moszkvai őrkutya

Moscow Watchdog

A Moszkvai őrkutya a szovjet hadsereg által kitenyésztett őrző-védő kutya.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Moszkvai őrkutya története

A Moszkvai őrkutyát a szovjet hadsereg tenyésztette ki az 1940-es években, mivel szükségük volt egy intelligens, különösen jó őrző-védő fajtára, ami nem mellesleg a zord időjárást is megfelelőképpen viseli. Így kezdtek bele a Moszkva melletti Vesnyákiban a fajta kialakításába. A tudatos tenyésztői munka eredményeként jött létre a fajta. A hosszúszőrű Szent Bernáthegyi kutya Szent Bernáthegyi kutya, a kaukázusi juhászkutya és az orosz foltos kopó keresztezéséből. Érdekességképpen jegyezném meg itt, hogy az első moszkvai őrkutya 1985-ben érkezett hazánkba, őt Koós János táncdalénekes kapta orosz barátjától. A fajta hazai tenyésztését Füzessy János kezdte meg.

Maci kutya ül a kertben
Az oroszok egy intelligens, őrző-védő kutyát akartak kitenyészteni

Külleme

Első ránézésre tiszteletet parancsoló, erőt sugárzó. Főleg kölyökkorban gyakran tévesztik össze a bernáthegyivel bernáthegyivel. Nem szeretném a kedves olvasót a fajta standard száraz adataival fárasztani, a lényeg: erős csontozatú, kissé robusztusnak tűnő, jól izmolt testű, fehér-vörös-fekete (tricolor) kutyát képzeljünk magunk elé. Nagy, zászlós farok, széles hát, erős nyak, és egy komoly, széles fej jellemzi. A szemeiben az idegen bizalmatlanságot, a gazdi pedig mindent felülíró szeretetet lát.

Moszkvai őrkutya kiállításon
Tiszteletet parancsoló kutyák

Jelleme

Legfőbb jellemzői a bátorság, a megvesztegethetetlenség. Nem fél (még a mennydörgést is megugatja), idegenekkel szemben tartózkodó, bizalmatlan. Akit fiatal korában, olyan 1,5 – 2 éves koráig megismert, azzal életfogytig tartó marad az ismeretség, utána már nagyon nehéz a bizalmába férkőzni. Mi úgy szoktuk mondani, hogy körülbelül 2 éves koráig van „haver felvétel”. A család az első számára, a gyerekeket nagyon szereti, játékos, bohókás családi kutya, aki ha kell, az élete árán is megvédi a rábízott területet és személyt. Agresszióra hajlamos, ha nem megfelelő módon nevelik, de erre később még kitérek.

Kölyök moszkvai cicával
Két éves koráig van haver felvétel

Nevelése, igényei

A nevelés és a korai szocializáció igen fontos, sarkalatos lépés egy „gyerek moszi” életében, hogy később egy olyan harmónia alakulhasson ki a gazdi és a kutya között, ami az embert függővé teszi a fajta iránt. A nevelést – mi tenyésztők – már néhány hetes korban megkezdjük. A kölykök megszokják az érintést, simogatást, a ház körüli zajokat, a kutyákkal való kommunikációt, az autózást, de még a porszívó és a fűnyíró hangját is. Elkezdjük felállítani a szabályokat, meg kell tanulniuk, hogy nem mindig van az, amit ők szeretnének. Ezt a folyamatot igen következetesen kell a gazdiknak otthon folytatni. A szocializáció rendkívül fontos, a kölyköket lehetőség szerint vinni kell idegen kutyák társaságába (kutyaovi), meg kell tanulniuk pórázon közlekedni és a legfontosabb, hogy a gazda szava szent. Azt szoktam mondani, hogy most még cuki kis plüss maci, de lesz ebből a kutyából majd egy 80 kg-os óriás és ha szóval nem tudja megállítani, erőből sem fog menni. Ajánlott a kutyaiskola látogatása, egy alap engedelmességi tanfolyam elvégzése. Mozgás igénnyel kapcsolatban annyit, hogy kölyök korban érdemes nagyon odafigyelni a mozgásra, extrém, nagy túrák nem javasoltak, később, felnőtt korban viszont igen szívesen kirándulnak.

Kölyökkutyák
Kölyökkorban meg kell ismertetni más kutyákkal

Ápolása, kozmetika

Két rétegű szőrzete van, az alsó réteg vastag pihe-puha, a felső erősebb, sprődebb fedőszőrzet. Ez a bunda biztosítja a kutyák hőháztartását, télen melegít, nyáron meggátolja a túlmelegedést; éppen ezért a bundájuk nyírása tilos. Sok kozmetikai beavatkozást nem igényel az ápolásuk, hiszen öntisztuló szőrzetük van, így elegendő, ha hetente ki van kefélve a bunda.

Kádban fürdő nagy kutya
Fürdetni csak akkor kell, ha indokolt

Fajtabetegségek

A fajta alapvetően nagyon egészséges, de mint minden nagytestű fajta, így ez a fajta is terhelt a mozgásszervi betegségek lehetőségével mint a diszplázia, a diszplázia az egyik leggyakoribb fajtabetegség számos fajta terhelt lehet vele pl. a cane corso cane corso, rottweiler rottweiler. Ez megfelelő takarmányozással, mozgatással és táplálék kiegészítő készítményekkel megelőzhetőek, illetve  amennyiben már kialakult, úgy sajnos orvosi, műtéti beavatkozásra van szükség. Ez függ a betegség mértékétől.

Kölyökkutya
Kölyökkorban nagyon oda kell figyelni a megfelelő mozgatásra

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlásnál nagyon fontos a számunkra legszimpatikusabb tenyésztő megtalálása. Szaporítótól, törzskönyv nélkül semmiképpen ne vásároljunk kölyökkutyát, mert az akár egy időzített bombává is válhat! Fel kell keresni a tenyésztőket, beszélgetni, sokat kérdezni, lehetőség szerint meg kell nézni a tenyészetet, a kutyákat, a tartási körülményeket. Csak abból a tenyészetből szabad kutyust választani, ahol a tenyésztővel is megtaláljuk a közös hangot, hogy a későbbiekben is kérhessünk támogatást. Örökbefogadás esetén az örökbe adóval sokat kell a kiválasztott kutyáról beszélgetni, meg kell látogatnia kutyát, hogy személyesen is bebizonyosodhasson, hogy ő lesz a megfelelő választás. Egy örökbefogadott kutyánál soha nem tudhatjuk, hogy mit hoz a „kis batyujában”, ezért inkább gyakorlott, a fajtát jól ismerő gazdának ajánljuk.

Kölyökkutya
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

Szilaj Emőke vagyok, az EMŐK, azaz az Egresvölgyi Moszkvai Őrkutya Kennel tulajdonosa. 1978 óta foglalkozom kutyákkal, a fajtával 2015 óta. Már 40 éve foglalkozom kutyákkal, az első kutyusom egy igazi, hamisítatlan falukoktél volt, innen datálódik a kutyák iránti elkötelezettségem. Csöpike után skót juhász (collie) kutyáim voltak, az 1978-as születésű Sándorfalvi Vilmos collieval vágtam bele a kutyás sportba. A colliekat németjuhász németjuhász követte, majd 1996-ban megvásároltam az első berni pásztor berni pásztor kutyámat, Szikláshegyi Athos-t, de már akkor "kiszúrtam" magamnak a moszkvait. Elvarázsolt az a megfoghatatlan szépsége és intelligenciája, ami a lényéből sugárzik. Teltek-múltak az évek, Athos után jött Zergeháti Dorka és Maglód-Falvi Ulka (alias Tompika) a berni pásztor hölgyek. Őket követte Rocco a yorkshire terrier yorkshire terrier és Benji egy újabb, immáron a negyedik berni, de még mindig ott motoszkált a szívemben a moszi. 2015-ben végül valóra vált a régi álom és egy csodaszép, okos, tüneményes moszi boldog gazdája lettem. Már akkor tudtam, hogy tenyészteni akarok és tudatosan készültünk erre a feladatra. Időközben a fajta iránti szeretetből belevágtam a moszik, illetve a fajta jellegű kutyák mentésébe is és jó néhány kutyusnak sikerült új életet adni, hogy ők is szeretetben, boldogságban, családban élhessenek tovább. A tenyésztésen túl ezt is feladatomnak érzem, hiszen ha szükség esetén nem segítek a fajtatársaknak, akkor hogyan is lehetnék hiteles képviselője ennek a csodálatos fajtának.

moszkvai kutya a fotelban
Elvarázsolt az a megfoghatatlan szépsége és intelligenciája

Gyakran ismételt kérdések

Igen! A családtag gyerekeket nagyon szereti és az élete árán is megvédi.

Hajlamosak az agresszióra ezért nagyon fontos a korai és hozzáértő tanításuk.

Igen. ez a fajta kimondottan egészséges.

Image Description
Image Description
2015-ben végül valóra vált a régi álom és egy csodaszép, okos, tüneményes moszkvai őrkutya boldog gazdája lettem.
Image Description
Szilaj Emőke — Egresvölgyi Moszkvai Őrkutya Kennel