Ír farkasagár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
75 cm felett
Súly
55-60 kg
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Ír farkasagár

Irish Wolfhound

Az Ír farkasagár kialakulása majd 2000 évvel ezelőttre tehető, a kelta mondákban, mítoszokban már ekkor megemlítik ezeket a hatalmas, hűséges kutyákat.
Kedvencem Létrehozás

Ír farkasagár története

Az Ír farkasagár kialakulása majd 2000 évvel ezelőttre tehető, a kelta mondákban, mítoszokban már ekkor megemlítik ezeket a kutyákat. Ezek a hatalmas kutyák a keltákkal együtt harcoltak és feladatuk az volt, hogy az ellenséges lovasokat kiüssék a nyeregből, illetve félelmetes megjelenésükkel elrettentsék azokat. A középkorban a királyi udvarokban éltek, hiszen ezek az impozáns ebek évszázadokon át értékes ajándéknak számítottak Európa uralkodói között. A magyar szívnek is oly kedves Sissi hercegnő kedvence is egy ilyen fajta kutya volt, a hófehér Shadow, melynek sírja ma is a gödöllői kastély parkjában látható. Egyedszáma az 1800-as évekre erősen, megcsappant. Fennmaradása elsősorban a skót George Graham kapitány erőfeszítéseinek köszönhető, aki a még meglévő egyedeket skót szarvasagárral, német doggal német doggal, orosz agárral orosz agárral, masztiffal és még néhány nagy testű fajtával - megalkotta ezt a ma ismert, gigantikus kutyát.

Ír farkasagarak
A ma ismert óriási Ír farkasagarak

Külleme

Hatalmas testével ezek a kutyák lenyűgöző látványt nyújtanak. Az egyetlen fajta, melynek nincs max. magassági standard (kiállítási) előírása. Törzse és háta hosszú, a lágyéka ívelt. A farka hosszú, enyhén felfelé ívelő. Hasa erősen felhúzott. Mellkasa nagyon mély és meglehetősen széles. Szépen ívelt bordái erősen hátra húzódnak, izmos válla lejtős. Mellső lábai vastag csontúak, a könyökei a teste alatt vannak, sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. Izmos combjai hosszúak. Egyenesen álló mancsai kör alakúak (ún. macskamancs) és mérsékelten nagyok. A lábujjai ívesek és zártak. Nyaka hosszú, szépen ívelt és erős. A fej hosszú és lapos, a kutya magasan tartja. Az arcorri rész mérsékelten hegyes. A fülei kicsik és hátra hajlanak (rózsafülek). Harapása ideális esetben ollószerű, de azért a harapó fogószerű harapás is megengedett. A test, a lábak és a fej szőrzete is durva, érdes tapintású, ún. szálkás szőr, a szem fölött és az alsó állkapcson hosszabb szőrzet nő (szakáll, szemöldök). A szőrzet színétől függetlenül a szemek mindig sötétek, az orr, az ajak és a szemek peremei pedig feketék.

Jelleme

Igen kiegyensúlyozott, barátságos és szelíd természetű eb. Az agresszivitás teljesen idegen tőle. Kellemes társ, aki feltétel nélkül hűséges gazdájához és családjához. Ritkán makacs, de ettől még nem alázatos. A felnőtt kutya a lakásban, és azon kívül általában nyugodtan viselkedik. Erős mély hangját csak ritkán hallatja. Noha mérete és megjelenése mást sugall, ez a fajta nem a legjobb házőrző. Falkakutya, nagyon szereti a társaságot, egyedül kifejezetten depresszióssá válhat. Képes egész nap heverészni a kanapén, de mellette feltétlen szüksége van a hatalmas mozgásra, futásra.

Játszó Ír farkasagarak
Imádja falkatársait egyedül depressziósság válik

Fajtabetegségek

Gyors növekedése miatt kölyökkorban a nem megfelelő táplálással, mozgatással, tartási körülményekkel sajnos sok betegséget okozhatunk (ízületi betegségek, mint a diszplázia, csontbetegségek). Mint a többi nagytestű ebek esetében sajnos náluk is a szívbetegség gyakori halálozási ok. Rendszeres (évenkénti) szűréssel ez időben észrevehető és nagyon jól kezelhető. Átlag élet hosszuk rövid, egy 8 éves ír farkas már öregnek számít, de szerencsére mostanában egyre gyakoribbak a 10-11 éven felüli kutyák is. Jó genetikával, helyes táplálással, mozgatással életkoruk meghosszabbítható.

Ápolás, kozmetika

Rendszeres (heti) alapos átfésülés, negyedévente pedig szakszerű trimmelés szükséges, hogy a szőrük, bőrük egészséges maradjon. A trimmelést csak hozzáértő szakember végezze. A heti ápoláskor a fülüket is ki kell törölgetni, de különösebb odafigyelést nem igényel, hisz ún. rózsafülei vannak, melyek jól szellőznek. Körmeik megfelelő sétáltatás, koptatás mellett nem kell vágni, de a negyedéves trimmeléskor le kell ellenőrizni. A mellső lábak 5. ujjának körmét állandóan ellenőrizni kell, nehogy túlnőjék magukat, mert ez komoly sérülésekhez vezethet.

Ír farkasagár kiállítási pózban
Szőrük rendszeres ápolást igényel

Nevelése, igényei

Nem kifejezetten idomítható. Önálló, a gazda kérését teljesíti, de csak ha ő is akarja. Nem szereti a kutyaiskolákat csak addig, amíg játszhat. Coursing illetve versenypályán viszont szinte azonnal minden szabályhoz alkalmazkodik, hisz a vérében van a futás, a vadászat. Nevelése csak szép szóval, kedvességgel, de határozottsággal lehetséges. Durva, igazságtalan módszerekkel csak ellenállást váltunk ki a kölyökből. A mindennapi megfelelő mozgatással, futtatással, szellemi leterheltséggel érhető csak el a felnőtt kutyák magabiztos, nyugodt, barátságos viselkedése és egészsége. Hatalmas mozgásigényét feltétlen ki kell elégíteni, akár úgy is, hogy versenypályára visszük.

Ír farkasagár macskával
Kimondottan örül a cica társaságnak is

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlás előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy a kutya igényeinek megfelelő körülményeket tudunk-e biztosítani. Ezek a kutyák mindig a gazda mellett szeretnének lenni. A kennelt, a napi egyedüli bezártságot nem viseli el. Csak olyan tenyésztőtől vásároljunk kölyköt, aki társunk lesz nem csak a kiválasztásban, hanem a kölykök további nevelésében is. Akit bármikor elérhetünk és tanácsaival, tapasztalataival segíteni tud a kölyök nevelésében, táplálásában, mozgatásában, esetleges kiállítási terveinkben megvalósításában is. A kölyök kiválasztásakor ne csak a szülőknek, de a nagyszülőknek  eredményeit, illetve az ősök életkorát, betegségeit is érdemes megismerni, melyet nemzetközi adatbázisokban lehet megtekinteni. Érdemes olyan tenyésztőtől kölyköt vásárolni, aki valamelyik fajtagondozó klub tagja. Ez biztosítja, hogy az általa eladásra kínált kiskutyák megfelelő szakmai és ellenőrzött körülmények között nevelkednek. Adás-vételi szerződés, törzskönyv nélkül soha ne vegyünk kölyköt.

Kölyök kutyák
Kölykök tenyésztőnknél

Tenyészet

Farkas Edit vagyok a Celtic Hero kennel tulajdonosa. Több mint 20 éve foglalkozom, illetve élek a fajtával. Jelenleg 4 írrel osztom meg életemet. Sok csodálatos kutyám volt már és mindegyik a mai napig különleges helyet foglal el a szívemben. Annyira egyediek, olyan sajátos egyéniségek voltak, hogy mindegyik felejthetetlen. Célom a fajta tisztaságának megőrzése, egészségének, szépségének megtartása.

Ír farkasagár Sissi szobránál
Igazi családi kutya

Gyakran ismételt kérdések

Ezek a kutyák kimondottan szeretik a gyerekeket. Nem egy ismerősöm van, akik gyermeke az ír farkasuk szőrébe kapaszkodva tanult meg járni, vagy a kutya hátán aludt el, kispárnának használva. 

Nem agresszív, de idegenekkel szemben általában tartózkodó.

Rendszeres, heti fésüléssel elkerülhető a szőrhullatás. A más fajtáknál szokásos évi kétszeri vedlés náluk nem jellemző. Egész évben folyamatosan, csekély mértékben váltja a szőrét, de a negyedéves trimmeléssel ez teljesen kiküszöbölhető.

Tévhit, hogy rengeteget esznek. Élete első két évében szakszerű, nagy odafigyelést igényel a táplálása a gyors növekedése miatt.

A bemutatót Farkas Editnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Célom a fajta tisztaságának megőrzése, egészségének, szépségének megtartása.
Image Description
Edit Farkas — Celtic Hero kennel