Spanyol agár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
60-68 cm
Súly
20-25 kg
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Spanyol agár

Galgo espanol/Spanish greyhound

A Spanyol agár nagy múltra tekint vissza. Végig kísérték a keltákat a vándorlásukon, így egész Európában elterjedtek.
Kedvencem Létrehozás

Spanyol agár története

A Spanyol agár nagy múltra tekint vissza. Ha a gyökereit keressük, akkor vissza kell mennünk a történelemben. Krisztus előtt a kelták, már vadásztak közepes méretű agarakkal. Ezek a kutyák a vadat nem az orrukkal követték/űzték, hanem az éles szemükkel és elég gyorsak is voltak, hogy utolérjék őket. Értékes vadászokként, végig kísérték a keltákat a vándorlásukon, így egész Európában elterjedtek. (Sokan azt feltételezik, hogy ez a fajta az angol agarak őse).

Az ibériai félszigetre akkor érkeztek, amikor a kelták átkeltek a Pireneusokon, a Krisztus előtti 6.században. Századokkal később, a rómaiak Európa nagy részét irányították és folytatták az agarakkal való vadászatot. Ezeknek a kutyáknak a hírneve, számos e korból származó festményen és dalszövegekben visszaköszön. A fajtára valószínűleg más fajták is hatással voltak az évszázadok során, mint a podenco és a sloughi.

Spanyol agár
Európa szerte kedvelt vadász kutya volt

Eredetileg a nyúlvadászatot csak táplálékszerzés céljából végezték, később azonban sportként, az úgynevezett ”carreras en campo” néven szervezték. A vadászversenyek iránti növekvő érdeklődés miatt, a fajta, a múlt század elején kihalás szélére került. A galguerok elkezdték keresztezni az importált angol agarakat, a spanyolokkal, hogy gyorsabb, robusztusabb kutyákat kapjanak. Ennek eredménye, hogy a galgo inkább hasonlít az angol agárra. Azokon a területeken, ahol nem keresztezték a fajtákat, kizárólag a mezei nyúlvadászatra tenyésztették, ott még mindig megtalálhatóak a szép, típusos galgok.

Futó Spanyol agár
Szemmel vadászó, nagyon gyors kutya

Külleme

Vékony testfelépítésű agár, aki nem ismeri a fajtát, annak egyenesen soványnak tűnhet. Mély mellkas és erősen felhúzott has a jellemző. Bár a mellkasa mély, nem érhet le a könyökéig, Fontos arány, hogy a testhossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta egyenes és hosszú. Nem lehet a csípőmagasság a marmagasságnál kisebb. A kerek, illetve enyhén ferde far is hibának számít. Marja enyhén hangsúlyos. Farka egyenletesen vékonyodó, hegyben végződik és csánk alá ér. Sok galgonál leér a földig is, ez is egy jellegzetessége a fajtának. Nyúlmancs a kívánatos, mozgásformája galopp. Harapása ollós, a tétre harapás enyhe hibának számít. Szuka marmagassága: 60-68 cm, súlya: 20-25 kg, kan marmagassága: 62-70 cm, súlya: 25-30 kg 2 cm eltérés megengedett, ha arányos a kutya. A szőre lehet rövid sima vagy drótos félhosszú, ami durvább, a pofáján szakállat és bajuszt képez. Utóbbi szőrváltozat ritkább. Bármilyen szín elfogadott, de a hígított színeket nem preferálják. (Kék, kék-csíkos, izabella, krém, csoki).

Csíkos Spanyol agár
Bármilyen szín megengedett

Jelleme

Kiváló vadászkutya, Spanyolországban a mai napig használják nyúlvadászatra, illetve vadászversenyeken. Idegenekkel szemben gyakran félénk/tartózkodó. A családdal kedves és ragaszkodó. Igazi bohócok tudnak lenni, viccesek és kissé szemtelenek. Általában nem ugatós, de a kivétel mindig erősíti a szabályt. Jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal, de érdemes korán elkezdeni hozzászoktatni az utóbbihoz. Félénkségüket bizalomépítéssel és jó képzéssel lehet csökkenteni. Az engedelmesség nem az erősségük, az alap dolgokat megcsinálják, (ha van kedvük) de ne várjunk túl sokat a fajtától. Az agresszivitás nem jellemző rájuk. A vadászösztönük erős, erre nagyon kell figyelni, hajlamosak elfutni a kicsi szőrős állatok után.

Fajtabetegségek

Egészséges fajtának számít, de előfordulhatnak szívbetegségek, PRA, különböző autoimmun betegségek, pajzsmirigy alul működés, epilepszia, szerencsére ezek nem gyakoriak. Kúraszerűen érdemes valamilyen ízületvédőt használni. Mély mellkasú kutyaként figyeljünk az etetés utáni mozgatásra, nehogy gyomorcsavarodást kapjon.

Agár a fűben
Játékos, szellemes kutyák

Ápolás, kozmetika

Az ápolása nem nagy kihívás. A karmokat rendszeresen vágni kell, ehhez érdemes már kis korban elkezdeni hozzászoktatni, különben elég hisztisek tudnak lenni. Néha egy-egy fürdetés ráfér, de nem kell túlzásba vinni, persze, ha valamibe belehempereg, akkor muszáj. A fülüket rendszeresen tisztán kell tartani.

Nevelése, igényei

Korán kell kezdeni a szocializációt, ha lehetőség van rá, már kicsinek oviba vinni, aztán kutyaiskolába. Valószínűleg nem fog úgy teljesíteni, mint egy Német juhász Német juhász, de nem is ez a lényege. Elég érzékeny fajta, így mindenképpen a pozitív megerősítést ajánlanám. Aki olyan kutyát keres, hogy mindig minden körülmény között azt csinálja, amit a gazdi mondd, az semmiképp ne válassza ezt a fajtát.

Spanyol agár arca profilból
Ez a fajta nem arra van, hogy a kutyaiskola sztárja legyen

Nagyon élvezi a hosszú sétákat. A mozgatásra a kerékpározás is egy remek megoldás. Pár naponta érdemes nagy futással levezetni az energiáit, ha lehetőségünk van inkább a bekerített futtatókat válasszuk.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Nincs sok tenyésztő Európában és aki tenyészti a fajtát, általában lelkiismeretesen csinálja. Amit leginkább kiemelnék, az az, hogy kerüljük azokat a tenyészeteket, ahol tömegesen jönnek az almok és mindig van eladó kölyök. Próbáljuk felmérni, hogy a tenyésztő mennyire segítőkész, a későbbiekben fontos, hogy hajlandó lesz e segíteni, ha bármi gond van. A másik amit kiemelnék az a türelem. Ha találunk egy számunkra megfelelő kennelt, de éppen nincs kölyök, inkább várjunk, ne ugorjunk bele egy azonnal elvihető kölyökbe. Mindenképp úgy válasszunk kölyköt, hogy a temperamentuma megfeleljen az életvitelünkhöz, ebbe a tenyésztő tud segíteni, ha megfelelő információkat adunk neki.

Kölyök Spanyol agár
Óvakodjunk a tenyésztőktől ahol mindig van alom

Tenyészet

Bodor Kitti vagyok, Bokodon élek. 2010-ben került hozzám az első agaram, aki egy Whippet. Vele kezdtem járni kiállításokra, coursingre és a pályát is kipróbáltuk. Eközben ismertem meg a többi agárfajtát. A galgo nagy szerelem lett és tudtam, hogy egyszer nekem is lesz egy. 2017-ben meg is érkezett Spanyolországból Randeros Frida, tenyésztője mai napig segítségemre van a fajtával és a tenyésztéssel kapcsolatban. Majd 2018-ban érkezett, szintén Spanyolországból Calathea Rufo. Mindkét kutya nagyon eredményes kiállításokon, büszke vagyok rá, hogy velük kezdhettem el a tenyésztést, 2020-ban született első Galgo almom. Az Endless Rush kennel 2016-ban alakult, első almunk egy Whippet Whippet alom volt.

Kölyök agár gazdája karjában
A megbízható tenyésztő minden kölykét saját kutyájának tekinti

Gyakran ismételt kérdések

Tévhit, hogy az agarak állandóan futnak és hatalmas a mozgásigényük, a nap nagy részében inkább pihennek egy kényelmes kanapén.

Gyerekekkel jól kijön, de nekik is meg kell tanítani, hogy hogyan viselkedjenek a kutyával, ebben az esetben nem lehet gond. 

Sokszor hangzik el, hogy az agarak buták, ami egyáltalán nem igaz, viszont elég önfejűek, ha valamit nem akar megcsinálni, azt nem is fogja.

A bemutatót Bodor Kittinek köszönhetjük

Image Description
Image Description
2010-ben került hozzám az első agaram, aki egy whippet. Vele kezdtem járni kiállításokra, coursingre és a pályát is kipróbáltuk. Eközben ismertem meg a többi agárfajtát. A galgo nagy szerelem lett és tudtam, hogy egyszer nekem is lesz egy.
Image Description
Kitti Bodor — Endless Rush Kennel