Welsh terrier
FCI fajtacsoport
Terrierek
Magasság
39 cm
Súly
9 kg
Méret
Közepes Kicsi
Szőrtípus
Drót
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Welsh terrier

Az egyik legősibb terrier a Welsh terrier, ősi használati céllal, de immár modern külsővel, manapság is kiváló használati értékkel.
Kedvencem Létrehozás

Welsh terrier története

Az egyik legősibb terrier a Welsh terrier, ősi használati céllal, de immár modern külsővel, manapság is kiváló használati értékkel. Az úgynevezett Old English Broken Haired Black & Tan Terrier egyenes ági leszármazottjai ők. Innen eredeztetjük a hasonló felépítésű, Brit Szigeteken kitenyésztett "hosszú lábú" terriereket. Nevének jelentése Wales-ből származó. Wales amelyre az olykor zord időjárás, csodálatos hegyvidék, lakóinak furfangossága és bonyolult nyelvezete jellemző. A fajtát hazájában Daer-gi-Cymru-nak nevezik. Az elmúlt évszázadokban nem sokat változott a fajta. A 19. század végén mikor a világ minden részéről érkeztek kereskedők és vadászok Nagy-Britannia ezen részére, a külföldi vadászok is megismerhették a fajtát és nagy hatással voltak rájuk ezek a kutyák. Ezek a kotorék és vadászebek bátrabbak voltak, mint a vadhajtásra használt fajtársaik ugyanis képesnek kellett lenniük a sarokba szorított vidrát, rókát, patkányt, borzot megölni.

Welsh terrier_forrás:commons.wikimedia.org
Welsh terrier_forrás:commons.wikimedia.org

A fajta kialakulásának főbb mérföldkövei:           

1885.  Első champion kutya: Bangor Dan Lliw (Pym x Topsy)

1886. Fajtaklub megalapítása hazájában.

1895. Az első fajta standard kiadása.

1900. Amerikai Egyesült Államokban megalakul a Welsh Terrier Club of America

Külleme

Kis termetű, a sztenderd által előírt 39 cm-es marmagassággal. Súlya 9 kg. Színe fekete-cser. A fej, végtagok, lapocka és combok cser vörösek, a hát fekete. A szürke (ún. grizzle) szín és a világosabb vörös is elfogadott, de a ragyogó fekete és cservörös szín emeli ki legjobban a kutya szépségét. A kölykök majdnem feketének születnek, a színük folyamatosan alakul, a végső fekete-cser arányt 1-1,5 éves korukban érik el. Összbenyomását tekintve mokány, "sűrű", de ugyanakkor elegáns megjelenésű. Agykoponyája párhuzamos és kellőképpen hosszú, de nem viseli magán a foxterrieres finomságot. Annál kissé durvább, "férfiasabb". Füle V-alakú, se nem magasan tűzött, se nem mélyen lelógó. Szeme enyhén mandulavágású, soha nem kerek, színe sötétbarna. Harapása ollós, jól záródó, nagy méretű szemfogakkal. Nyaka jól illesztett, hosszú. Lapockája meredek. Háta feszes, de nem extrém módon rövid, mint a foxterrieré. Ágyéka feszes. Testformája kvadratikushoz közelít (marmagasság = testhossz). Mellkasa mély és erős. Hátulsó szögelése kifejezett, csánkja rövid. Mancsai kerekek, ún. macskamancsok. Farka magasan tűzött és hordott. Nem kurtított. Mozgása párhuzamos, térölelő, energikus.

Welsh terrier oldalról
Elegáns kutyák

Jelleme

Nem unalmas fajta. Igazi barát, tökéletes családtag. Más kutyákkal némelyik kötekedő. Előfordul, hogy más, azonos nemű kutyákkal egyes egyedek nem tarthatóak együtt. Összeszoktatható a házhoz tartozó macskákkal és más jószágokkal, de ezt nem árt időben elkezdeni. Emberekkel, gyerekekkel kifejezetten barátságos. Ezen a téren teljesen megbízható. Éber, heves vérmérsékletű fajta, ezért jelző kutyának is kiválóan használható. Sokoldalú. Hozzáértő kezekben csodákra képes. Következetes nevelést, sok mozgást igényel. Megfelelő módszerrel jól nevelt, ugyanakkor bohócosan vidám igazi terrier lehet a társunk. Mint vadászkutya, mind a mai napig használatos föld alatti és föld feletti munkára. A föld alatti munka rókák kotorékban történő vadászatát jelenti, a föld feletti pedig vércsapázást (sebzett vad után keresése), vaddisznóhajtást (megkeresése, jelzése, megállítása akár cserkelés, akár hajtóvadászat formájában), vízi elhozást (lőtt vadkacsa vízből történő kihozása), kajtatás (apróvad keresése, felriasztása).

Welsh terrier aranyosan néz fel gazdájára
Sokoldalú vadász- és családi kutyák

Nevelése, igényei

Következetes nevelése rendkívül fontos, már kölyökkorban tudatosítani kell a határokat és ezen határokat minden körülmények között – a család összes tagjának – be kell tartani és tartatni. Mind udvaron, mind lakásban jól tartható, amennyiben a mozgásigényének megfelelő sétát biztosítani tudjuk. Jó apportírozó, órákon át képes teljes sebességgel visszahozni az eldobott labdát, botot. Éppen ezért a képzése nem nehéz, labdával, jutalomfalattal jól motiválható. Kifejezetten vízkedvelő fajta, kiváló nyári program lehet egy tóparti kirándulás. Vadászat mellett igen sokféle kutyás sport is megfelelő ennek az energikus, kistestű fajtának: agility, flyball, frisbee – jóformán bármi, ahol a gyorsaság, dinamizmus az alapvető elvárás. Etetése: Nem igényel extrém táplálást, a prémium minőségű száraz, vagy nedves tápok, igényesen összeállított BARF étrend tökéletesen megfelelő számára.

2 kölyökkutya fotózáson
Kölyökkorától következetes nevelést igényel

Ápolása, kozmetika

Szőrzetének két rétege van, a puha és dús úgynevezett aljszőr és a kemény, durva tapintású fedőszőr. Rendszeres fésülést és trimmelést igényel. A trimmelés az elhalt szőrszálak trimmelőkéssel vagy kézzel történő szakszerű eltávolítását jelenti. Szőrzetük vízálló, hidegtől, melegtől igen jól véd. Rendszeres fürdetést nem igényel. Ha fürdetni kell, akkor mindenféleképpen csak jó minőségű, kímélő kutyasampont használjunk, megelőzendő a kellemetlen viszketést.

Welsh terrier gazdájával
Szőrük rendszeres ápolást igényel

Fajtabetegségek

Nem terhelt súlyos, örökletes betegségekkel. Jellemzően hosszú életű fajta, 12-16 év a várható élettartama. Mozgásszervi gondjai nincsenek, ugyanakkor bizonyos örökletes szembetegségek (a felelős tenyésztők tenyésztésbe vétel előtt PLL (Primaly Lens Luxation – elsődleges lencseficam) örökletes betegségre szűrik kutyáikat) illetve a szaporítószervrendszerrel kapcsolatos daganatos megbetegedések idős korban előfordulhatnak (prosztatadaganat, emlődaganat, petefészek és méh daganat). Ezen betegségek előfordulása az ivartalanított kutyáknál jelentősen kisebb. 

Kölyökkutya kiállítási pózban
Tenyésztőnk kölyök kutyájával

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kölyökkutyát tudunk tenyésztőtől vásárolni, akkor érdemes elegendő időt rászánni a tenyésztővel való megismerkedésre és a kiskutyák megfigyelésére. A fajtához értő tenyésztő segít kiválasztani a gazda élethelyzetének, elvárásainak legmegfelelőbb kölyköt. Ugyanakkor magunk is sok különbséget felfedezhetünk a kölykök viselkedése között, csak megfigyelve az egymással és környezetükkel szembeni reakcióikat. Örökbefogadás esetén fontos felmérni, hogy az adott egyed milyen viszonyban van emberekkel, gyermekekkel – mivel előélete során akár kifejezetten rossz élettapasztalatokat is összegyűjthetett.

kölyökkutya fotelben
A tenyésztő sokat segíthet a kölyök kiválasztásában

Tenyészet

Első Welsh terrierem 1992. februárjában költözött hozzánk. Azóta a fajta iránti elkötelezettségem mit sem változott. 1997-ben született az első almom, amelyet azóta számos másik követett. Küllem kiállítások mellett fontosnak tartom a fajta vadászati tulajdonságainak fenntartását, így kutyáimmal mind a mai napig aktívan vadászok is. Saját tulajdonú kutyáim számos kiállítási sikere mellett büszke vagyok arra, hogy szerte a világban számos tenyésztő a tőlem származó kutyákkal tenyészt. Teljesség igénye nélkül a következő országokban volt, van kiállítási, tenyésztési minőségű Matranensis welsh terrier: Finnország, Oroszország, Hollandia, Szerbia, Franciaország, Spanyolország, Kanada, Fülöp-szigetek, Ausztrália.

kölyökkutyák a fűben
Kutyáink világszerte sikeresek

Gyakran ismételt kérdések

Mint fent részleteztük igazi vadászkutyáról beszélünk, nem való bárkinek, kell hozzá határozottság, következetesség, lendület.

Rendszeres fésülést, évente minimum 3 trimmelést igényel. A géppel való nyírás rossz irányba befolyásolja a szőr minőségét, a bőr egészségét.

Igen! Tökéletes családi kutyák.

A bemutatót Annus Péternek köszönhetjük

Image Description
Image Description
A küllem mellett fontosnak tartom a fajta vadászati tulajdonságainak fenntartását, így kutyáimmal mind a mai napig aktívan vadászok is.
Image Description
Annus Péter — Matranensis welsh terrier