Kutya a kertben

Kutya a kertben

Néhány évtizede még a legtöbben úgy gondolták, hogy a kutya a kertben érzi jól magát, ott is van a helye és kínzás lakásban tartani őket. Mára tudjuk, hogy ez így azért nem igaz. 

Néhány évtizede még a legtöbben úgy gondolták, hogy a kutya a kertben érzi jól magát, ott is van a helye és kínzás lakásban tartani őket. Mára tudjuk, hogy ez így azért nem igaz. A kutyák nagyon szorosan kötődnek gazdájukhoz, így a legtöbb fajta inkább a benti létet választaná, ha tehetné. De természetesen vannak kutyafajták, amiket tarthatunk a kertben.

KÁJ_nativebreed.org
Vannak fajták amiket lehet a kertben tartani_nativebreed.org
Mi kell ahhoz, hogy boldog legyen a kutya a kertben?

Először is megfelelő, biztonságot nyújtó alvóhely. Minden kertben tartott kutyának szüksége van egy szigetelt, beázás mentes, kényelmes kutyaházra. A kutyaház méretének kedvencünk méreteihez kell igazodnia. Érdemes fekhelyet vagy pokrócot berakni neki, főként a hideg évszakokra. Lehet kennelt is építeni a kutyának, de soha ne zárjuk be életvitelszerűen és ne is kössük ki életvitelszerűen. Mind a kennel, mind a kikötés maximum arra szolgálhat, hogy egy-egy alkalommal például mikor jön valaki akkor legyen hova elrakni a kutyát, de napi 1-2 óránál többet ne legyen korlátozva a szabadsága.

fehér kutya gyerek gazdájával kerti partin
A kerti kutyáknak több aktív foglalkozás kell, mint a szoba kutyáknak, hogy ne legyenek magányosak

A kerti kutyának ugyanúgy, mint a bentinek szüksége van a minden napos sétáltatásra! Enélkül szökőssé, agresszívé, frusztrálttá és főként boldogtalanná válhat a kutya. Amennyiben házőrzőnek és nem családtagnak szeretnénk kutyát, úgy vegyünk riasztó berendezést! Hosszútávon olcsóbb és stresszmentesebb, mint egy kutya. Attól, hogy a kutya kint van nem a lakásban még nem kell vele kevesebbet foglalkozni! Sőt! A lakásban tartott kutya akkor is a gazdájával van mikor az főz, takarít, tv-zik, home office-ban van és ezt rettentően élvezik is a kutyák. Nekik az a normális, ha a falka mindig velük van, de ha ki vannak zárva és nem tudnak ennyi passzív időt tölteni szeretteikkel akkor bizony több aktív, minőségi időre fognak vágyni gazdáikkal. Több séta, több játék, több program. Amennyiben azért szeretnénk kutyát, mert a családunk tagjaként vágyunk rá, nem csupán kerti dísznek akkor bizony fel kell készüljünk rá, hogy sok időt leszünk oda kint mi magunk is.

Nyáron mindig biztosítsunk kinti állatainknak megfelelő mennyiségű friss vizet, ami árnyékban van. Árnyékos, hűs pihenő helyett a hőguta elkerülése érdekében. Télen gondoskodjunk róla, hogy nem fáznak meg és nem fagy be a vizük. Tanítsuk meg kedvencünknek, hogy nem fogadhat el ételt idegenektől, nehogy megmérgezzék. Biztosítsunk számára elfoglaltságot, ha nem akarjuk, hogy kertrendezésbe kezdjen. Akadályozzuk meg, hogy kijusson a kertből. És tanítsuk meg, hogy ha nyílik a kapu az nem felhívás, hogy fusson ki rajta. Mielőbb ivartalanítsuk elkerülendő a párzási időszakban történő szökést vagy látogató fogadást. És játszunk, tanuljunk, foglalkozzunk nagyon sokat kinti kutyusunkkal!

kislány kutyával a kertben
Kerti kutyusaink ugyanúgy igénylik a gazdi jelenlétét, mint benti társaik

Természetesen nem lehet bármilyen kutyát kint tartani egészségügyi okokból. A kistestű (pl. csivava csivava) és rövidszőrű kutyák (pl. agár agár) nincsenek felkészülve a téli hidegekre, de egyes fajták nyáron is nagyobb veszélynek vannak kitéve ugyanis hajlamosabbak a hőgutára, mint fajtársaik ilyenek a mopszok mopszok, francia bulldogok francia bulldogok és általában a rövid orrú illetve hosszúszőrű ebek, mint a komondor komondor. Vannak azonban kutyák, főként bizonyos nagytestű pásztorkutyák amik megfelelő foglalkozás mellett kimondottan szívesen élnek kint például a kangal kangal vagy a közép-ázsiai juhász közép-ázsiai juhász. De ugyanígy az alaszkai malamut alaszkai malamut és a szibériai husky szibériai husky is jól érzi magát odakint feltéve, hogy minden nap elég foglalkozást kap.

kis kutya  játszik a slaggal
Kistestű kutyánkat lehetőleg csak nyáron tartsuk kint a kertben

Kölyökkutya, illetve örökbefogadott felnőtt kutya kiszoktatása

Felnőtt kutya kinti tartása

Amennyiben felnőtt kutyát fogadunk örökbe, aki eddig is kertben élt valószínűleg nem lesz vele problémája, amennyiben megkapja az elegendő figyelmet és törődést. Viszont, ha addigi életében bent élt a kutya jó eséllyel nem fogja megszokni a kerti létet (tisztelet a kivételnek).

Kölyökkutya kinti tartása

Amennyiben kölyökkutyával gazdagodik a család úgy érdemes az első napokban éjszakára beengedni ugyanis éppen elég nagy váltás neki, hogy elválasztották alomtársaitól, anyjától és addig ismert gazdáitól. Az, hogy első éjszaka kitesszük egyedül a kertbe aránytalanul nagyobb traumát jelenthet neki, mint ami szükséges.

Ha vannak fajtatársai a kertben, akik láthatóan befogadják maguk közé, velük kint maradhat amennyiben az időjárás engedi ezt. Ugyanez igaz a pásztorkutyákra, akik ténylegesen jószágra fognak vigyázni, az újdonsült birkacsaládjához betehetjük a kiskutyát éjszakára ez a kutya kötődését is megalapozza ezen állatokhoz és velük biztosan fázni sem fog az ólban.

Télen, illetve hűvös időben nem szabad kint hagyni a kiskutyát éjszakára ugyanis a kis testtömeg és a még gyenge szervezet gyorsabban hűl ki, mint egy kifejlett egyed esetében.

Idős, beteg kutyát is szigorúan tilos kint hagyni kimondottan meleg vagy hideg időben.

kölyökkutyák a hóban
Kistestű- illetve kölyökkutyát ne hagyjunk kint télen kertben

Összességében tehát nem igaz, hogy a kutya szenved, ha lakásban tartjuk. De vannak kutyák, amik alkalmasak a kinti tartásra, persze kizárólag akkor, ha elég szeretet és figyelmet kapnak.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek