A kutya korpa okai, megelőzése, kezelése

A kutya korpa okai, megelőzése, kezelése

A kutyák az emberekhez hasonlóan bizony korpásodhatnak.

Mit tehetsz, ha korpás a kutyád bőre? És mik lehetnek a kutya korpa okai?

A kutya korpa leggyakoribb okai

1. Bőrszárazság

Kedvenced bőrének kiszáradását okozhatja a száraz, meleg levegő a lakásban. Ilyen esetben érdemes lehet egy párásítót beszerezni, mert nem csak a kutyának fog jól esni, ha nem annyira száraz a szobában a levegő.

De okozhat bőrszárazságot a nem megfelelő kutyasampon is, vagy a túl gyakori fürdetés.

2. Kísérő tünet

A korpás bőr megjelenhet más betegség kisérő tüneteként is. Például Cushing-kór esetén. Ezért is fontos, hogy ha kutyusod elkezd korpásodni mutasd meg őt egy orvosnak.

3. Gombás és egyéb fertőzések

Amennyiben kedvencünknek valamiért leromlik az immunrendszere, védtelenebbé válhat a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ennek egyik tünete a is lehet a korpásodás.

4. Allergia

Allergiára is utalhat a korpás bőr. Ilyen esetben érdemes kideríteni, hogy mire allergiás kedvencünk és kiiktatni az allergénekkel való találkozást. A kutyák allergiájáról többet is meg tudhatsz cikkünkből.

5. Genetikai okok

Bizonyos kutyafajtáknak egyszerűen érzékenyebb a bőre és hajlamosabbak a bőrtünetekre.

6. Paraziták

Akár atkák jelenlétére is utalhat a korpás bőr. Sőt bizonyos atkákat könnyű összetéveszteni a korpával, ugyanis szabad szemmel is jól láthatóak. Amennyiben atkák vagy egyéb paraziták okozzák a bőrelváltozást úgy nem elég csak a kutyát kezelni ezek ellen a kártevők ellen, de a felületeket is ki-le kell mosni. Ki kell mosni a kutya fekhelyeket, a takarókat, ágyneműt amihez hozzáért a kutya, a szőnyegeket. Sőt a padló réseket is speciális felület kezelőkkel kell kitisztítani, ugyanis például a bolhalárvák elő szeretettel bújnak meg ilyen helyeken.

kutya kandalló előtt
A száraz levegő is okozhat bőrszárazságot

A korpásodás okának meghatározása és kezelése érdekében fontos, hogy az állatorvoshoz vigyük a kutyát. Az állatorvos fel tudja tárni a korpásodás pontos okát, és megfelelő kezelést javasolhat. Úgy, mint speciális sampont, vagy éppen kevesebb fürdetést, parazita mentesítést és így tovább.

A kutya korpa megelőzése

Nyilván nem lehet teljesen kizárni, hogy kutyád bőre egyszer-egyszer korpás legyen, főleg, ha genetikailag is hajlamos erre, de néhány dolgot megtehetsz, a megelőzés érdekében.

1. Megfelelő táplálás

A megfelelő táplásás az egészség alapja. Egy jó minőségű premium vagy super premium táppal mindent olyan tápanyagot megadhatsz kedvencednek, amire az egészsége megőrzése érdekében szüksége van.

 

2. Rendszeres állatorvosi vizit

Felelős gazdiként évente egyszer az oltások miatt biztos megfordultok a rendelőben, de amennyiben bármilyen változást látsz kutyusodon legyen az viselkedésbeli, testsúly változás, bőrprobléma vagy bármi olyasmi, aminek nem tudod az okát, időben vidd orvoshoz.

3. Parazita mentesítés

A parazita mentesítésre egész évben szüksége van kutyádnak, legyen az bolha-, kullancs elleni szer, vagy éppen féreghajtó.

4. Fajtának megfelelő szőr- és bőrápolás

Bizonyos fajták több ápolást igényelnek míg másokat bőven elég évente 2-3 alkalommal megfürdetni. A túl sok fürdetés, a nem megfelelő sampon, de akár a túl ritkán beiktatott fésülés, kozmetika is okozhat bőrproblémákat. Így fontos fajtára és egyénre (nem mindegy a szőrtípus, a szőrhossz) szabni ezeket a kényeztetéseket. 

kutya fürdetés
Nem mindegy mivel és milyen gyakran fürdeted kedvenced

Kutyafajták, amik hajlamosak lehetnek a korpásodásra

westi westi, cocker spániel cocker spániel, labrador labrador, dalmata dalmata, bulldog bulldog, schnauzer schnauzer.

Azonban bármely kutyafajta érintett lehet a korpásodásban, ha nem megfelelően gondozzák a bőrüket vagy ha fennállnak egyéb környezeti vagy táplálkozási tényezők vagy betegségek.

Igaz, hogy a korpásodás nem betegség, de jelezhet betegséget és okozhat diszkomfortot az állatnak. Lehetséges, hogy viszket, irritált a bőr az érintett területeken. Így mindenképpen foglalkozni kell vele.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek