Német kis spicc
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
24-30 cm
Súly
Súly legyen arányos a mérettel.
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Német kis spicc

German Spitz, Deutsche Spitze

A Német Spicc a tőzegkutyák (Canis familiaris palustris Rütimeyer), majd idővel a karós spiccek/ spitzek (Pfahlbau Spitz) leszármazottai. Eredetileg leginkább a nagy spitzhez hasonlíthattak. A tőzegkutya a kőkorszakban elterjedt háziállat volt, valószínűleg a vikingekkel kerültek a mai Németország és Hollandia területére.

A Német spiccek

A Német spicceknek 3 fajtája van, melyek leginkább csak méretükben különböznek egymástól.

1. Wolfspitz/Keeshond
2. Nagyspitz(Giant/Groß), Középspitz(Medium/Mittel), Kisspitz (Miniature/Klein)
3. Törpesspitz/Pomerániai/Zwerg Spitz

A Német kis spicc története

A Német spitz a tőzegkutyák (Canis familiaris palustris Rütimeyer), majd idővel a karós spitzek (Pfahlbau Spitz) leszármazottai. Eredetileg leginkább a nagy spitzhez hasonlíthattak. A tőzegkutya a kőkorszakban elterjedt háziállat volt, valószínűleg a vikingekkel kerültek a mai Németország és Hollandia területére. Számos kutyafajta származtatható a tőzegkutyából, a fajták kialakulása nagyban függött attól, hogy milyen földrajzi területen milyen célra használta őket az ember. A Német spitz Közép-Európa legrégebbi kutyafajtája. A németül nem beszélő területeken a wolfspitzet keeshondnak, a törpespitzet pomerániainak is nevezik.
A német fajtaklub (Verein für Deutsche Spitze e.V) 1899-ben, az osztrák (Klub für Spitze und Polarhunde) 1953-ban alakult.

Német kis spicc szuka
Német kis spicc szuka

Külleme

A spitz látványosan szép szőrzetű, az aljszőrzet felemeli a fedőszőrt, ezáltal a bunda tömör hatású lesz. Csodálatos látványt nyújt a nyak körüli dús és hosszabb szőrgallér, mely főleg a kanoknál némileg oroszlános megjelenést kölcsönöz.

Kis spicc csapat
Kis spicc csapat

A háton fekvő magasan tűzött dús farok ugyancsak a spitz dísze. A fej rókatípusú, a szemek ideálisan mandulavágásúak, a tekintet élénk, vidám, a fülek kicsik, hegyesen felállóak, ezek összessége adja a spicc karakteres, hetyke megjelenését. Fontos arány, hogy a magasság és a test hossza 1:1. A szukák esetében elfogadott, hogy a testhossz minimálisan hosszabb. A testsúly egyik méretnél sincs konkrétan meghatározva, ennek oka, hogy több szempont függvénye. Függ a csontozat erősségétől, az izmoltságtól, még az aktuális szőrminőségtől is, mert egy erőteljesebb vedlés akár 10-15 deka mínuszt is jelenthet a mérlegen, ami egy kis testű kutya esetében elég jelentős. Ezenkívül nem feltétlenül van a kanok és a szukák között jelentős méret/súly különbség a kan javára az adott fajtánál. A spicc nem homogén fajta, a standardon belül több típusa elfogadott.

Fontos arányok: A marmagasság és a testhossz aránya 1:1. A fang és a koponya hosszainak az aránya körülbelül 2:3.


Fej/ Koponya
 

Koponya:Közepes nagyságú, felülről nézve a fej hátsó része a legszélesebb, amely az orr felé haladva ék alakban keskenyedik. Stop: Mérsékelten hangsúlyozott soha nem túl meredek. Orr: Kicsi és kerek, tiszta fekete színű, a barna spitzek esetében sötétbarna színű. Fang: A pofa nem túl hosszú, a vonalai nem élesek. Mérete a koponyáéval arányos, körülbelül 2:3 arányban. Ajkak: Nincs átfedés az ajkaknál. Az ajkak feszesek, nincsenek ráncok a görbületeknél, színük fekete, a barna spitzek esetében sötétbarna színű. Állkapocs/Fogak: Ideális fejlődés esetén az áll normális, teljes ollós harapást mutat 42 foggal. A felső szemfogak szoros kontaktban záródnak az alsó szemfogakkal, a fogak az állkapocshoz és az állcsonthoz képest háromszög alakban állnak. A harapás erős, a tépőfogak pontosan illeszkednek egymáshoz. Pofa: Finoman ívelt, nem előreugró.  Szem: Közepes nagyságú, finom mandulavágású, kissé ferdén elhelyezkedő, sötét színű. A szemhéjak sötét színűek, barna színű spicceknél sötétbarnák. Fül: A Spicc kis füle magasan, egymáshoz viszonylag közel helyezkedik el, háromszög formájú és hegyes, mindig hegyesen felállva tartja. Nyak: Középhosszú, a vállak közti illeszkedése széles, a nyakszirt enyhén ívelt. Ránc/redő nélküli, gallér formájú dús szőrzettel fedett.

Bán-Boncida kennel díjnyertes kutyái
Bán-Boncida kennel díjnyertes kutyái

Test

A hátára visszahajló, ezáltal a hát egy részét befedő, dús szőrzetű farka lekerekíti a sziluettjét.Mar: A magas mar észrevétlenül lejtve/csökkenve ível. Hát: A lehető legrövidebb, egyenes, feszes.nÁgyék: Rövid, széles és erőteljes. Far: Széles, rövid, nem csapott. Mellkas: Mély, kidomborodó mellkas, fejlett szegycsont. Alsó vonal és has: A mellkas a lehető leghátrébb terjed, a has enyhén felhúzott.
Farok: Magasan tűzött, középhosszú, sűrű farok, a tövétől ívelt előrefelé álló, majd a hátra görbülő, a háton feszesen fekvő. A farok végi dupla kanyar megengedett.

Végtagok
 

Mellső végtagok: Elöl egyenes, inkább széles, erős csontozattal. A váll izmos, feszesen kapcsolódik a mellkashoz. A lapocka hosszú, ferdén hátrafelé ívelő. Felkar hossza nagyjából azonos a lapockáéval, amellyel 90 fokosszöget zár be. A könyök ízülete erős, a mellkashoz záródva se befelé sem pedig kifelé nem fordul el. Alkar közepes hosszúságú, a törzshöz képest erőteljes, tökéletesen egyenes, az alkar hátsó része dús szőrrel fedett. Mellső lábközép erős, középhosszú, függőlegesen 20 fokban áll. Mellső mancsok mérete a lehető legkisebb, kerek formájúak, zárt, jól ívelt ujjakkal, macskamancsoknak is nevezik. A karmok és a talppárna színe a lehető legsötétebb színű. Hátulsó végtagok: A hátsó végtagok izmosak, a sarokcsontig nadrág formában dús szőrzettel borítottak. A hátsó végtagok egyenesek és párhuzamosak. Comb és lábszár nagyjából azonos hosszúságúak. A térd ízületei mérsékelten szögelltek, a térd erős, és mozgásközben nem mozoghat se kifelé, sem pedig befelé. Hátulsó lábközépcsont közepes hosszúságú, erős, a talajhoz képest függőleges állású.  Hátsó mancsok a lehető legkisebb méretűek, kerek formájúak, az ujjak zártak, íveltek, amelyeket macskamancsnak is hívnak, a talppárnák erősek, rugalmasak. A karmok és a talppárnák színe a lehető legsötétebb.

Mozgás
 

Nagy lendülettel rendelkező kutya, és ezáltal a Német spiccmozgása gördülékeny és rugalmas.

Bőr

A bőr a testhez feszesen tapad, redőktől, ráncoktól mentes.

Szőrzet

Dupla szőrzete van, a fedőszőrzet hosszú, egyenes, felálló, tömör, az aljszőrzet rövid, dús és vattás. A fej, a fülek, a mellső és hátsó végtagok elülső felének és a mancsoknak a szőrzete rövid, bársonyos, míg a test többi részét hosszú, dús szőrzet borítja. Se nem göndör, se nem kócos, a háton nem válhat szét. A nyak és a vállak vastag szőrzettel borítottak. A mellső végtagok hátsó része szőrrel fedett, a hátulsó végtag a fartól a csánkig és a farok dúsan szőrözött. A szőrzet formázása nem látható. 

Bán-Boncida kennel séta
Bán-Boncida kennel séta

Jelleme

A Német kis spicc élénk természetű, figyelmes, mindig tettre kész kutya. Könnyen tanítható és nevelhető, ideális választás első kutyás gazdiknak és családi kutyaként is. Nem félénk és nem agresszív, ellenben az idegenekkel szemben bizalmatlan, ezért kitűnő házőrző és jelzőkutya. Nincs benne vadászösztön, a cicákat mégis szívesen megkergeti, de sohasem támadja meg őket, tehát ha a cica megáll, akkor ő is behúzza a kéziféket, ami vicces helyzeteket teremt.

Tökéletes összhangban képes együtt élni a család cicájával. Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben tökéletes szobakutyává vált az ember mellett, az időjárás viszontagságait nagyon jól viseli, nem riad meg az esőtől, a havat mániákusan imádja, egyedül a nyári kánikula nem a kedvence. Hosszú élettartam jellemzi, sokszor előfordul a 15 év feletti életkor is. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy rendkívüli módon ragaszkodik a gazdájához, szinte imádattal kötődik. Egy emberes kutyának is nevezik, mert ugyan az egész családot szereti, de szinte mindig van egy kiválasztott, akihez „betegesen” ragaszkodik. A gazdájára minden pillanatban figyel még a lakásban is, követi mindenhova. Érdekes módon rövid időn belül a gazda részéről is kialakul ez az erős kötődés felé. Falkakutya, ezért problémamentesen tartható kisebb, 2-3 fős kutya közösségben. Ha van kutyatárs, az unatkozás kizárt, akkor a játék folyamatos, imádnak plüssjátékokkal szaladgálni, huzavona játékozni, egymástól megszerezni és elmenekülni vele. Imádják a labdázást, ellenben apportírozásban nem jeleskednek, mert szeretnék egyedül uralni a labdát, de azért párszor visszaviszik a gazdinak. Nem lehet egyértelműen állítani, hogy gyerekbarátok, vagy éppen nem szeretik a gyerekeket. Erősen egyed függő. A kis spiccek tartanak a kisgyermektől, mert félnek a hirtelen és kiszámíthatatlan mozdulatoktól.

Négy Kis spicc és egy Közép
Négy Kis spicc és egy Közép

Ezenkívül a legkisebb egyedek esetében a gazdinak fokozottan figyelnie kell a kiskutyára a kisgyermek jelenléte esetén, mert az 1-2 kilós kiskutyák könnyen szenvedhetnek komolyabb balesetet a törékeny alkatuknak köszönhetően. Kisgyerek sohase legyen felügyelet nélkül a kutyával! A leendő gazdik két „nagy” kérdése a rágásra és az ugatásra való hajlam. A legkényelmesebb válasz erre a „nevelés”. A rágás egyedfüggő, ha hajlamos rá a kutya, akkor mindenevő lesz a lakásban, legfőképpen a drótok, vezetékek, telefontöltő kábelek vannak veszélyben. Ha rendszeresen le van fárasztva, foglalkozva van vele és van elég játéka, emellett biztosítva vannak olyan hosszan rágható készítmények, melyeket nem lehet megenni 1-2 perc alatt, akkor kevésbé fog rongálni. Az ugatás némileg ugyancsak egyedfüggő. A legelső pillanattól kontrollálni kell az ok nélküli ugatást, és ezt következetesen minden esetben meg kell tenni.

Nevelése, igényei

Aránylag könnyen nevelhető kutya. Esetleges dominanciája ritkán mutatkozik meg a gazdájával szemben, többnyire kutyákkal való találkozásnál figyelhetjük meg. A kedves, játékos megjelenése, cuki kis szőrgombócsága sokszor megtéveszti a gazdit és ezért hajlamos megfeledkezni arról, hogy egy ízig-vérig kutyával áll szemben. Ezért nem is gondolja, hogy mennyire fontos a következetesség a nevelés terén. A Spiccünk mindig figyel ránk, nagyon fogékony, ezért elég párszor ráhagyni a kis ravaszságait, máris dolgozhatunk a hibánk kijavításán... Nevelésnél, tanításnál kizárólag a pozitív megerősítés lehet a módszerünk, mert rendkívül érzékeny a durvaságra, ezért a fizikai fenyítés kizárt, és még azt is meg kell gondolnunk, hogy a szidást milyen hangerővel ejtjük meg.  A gazdi függőségét, azt, hogy mindig figyeli az emberét, jól kihasználhatjuk a tanításnál. Imád megfelelni, szeret együttműködni. Előszeretettel agilityznek velük (többnyire a kis- és közép méretű egyedekkel), habár nem a leggyorsabb fajták egyike, de szívvel lélekkel dolgozik a gazdájával. Méretéhez képest hosszabb túrákra is vállalkozhatunk, kocoghat a gazdival, de biciklizni is magával viheti a kosarában, és akár pár kilométert szívesen szalad is a bicó mellett.

Spicc kozmetika után
Ennek a fajtának kimondottan kozmetika igényes a bundája

Ápolás, kozmetika

Rendszeres kozmetikázása elengedhetetlen, ennek alapvető feltétele a megfelelő eszközök beszerzése. Ha amellett döntöttünk, hogy kutyakozmetikába hordjuk kutyánkat akkor is célszerű beszerezni 1-2 kefét, 1 sűrűbb és 1 hígabb fogazatú fém fésűt, mert hetente célszerű egy fésülést megejtenünk, esetleg bogáncsot, beragadt gazt kellhet kifésülnünk. A kutyakozmetikai látogatás 3-4 hetente esedékes. Ez nem jelenti azt, hogy a kutyát 3-4 hetente fürdetni kell! Ilyenkor részesülhet egy nagyon alapos kifésülésben, karomvágásban és a fajtának megfelelő minimális nyírásban.

Ilyen a fül hegyén hosszan túlnövő szőr lenyírása, a mancsok körbenyírása, a talppárnákon túlnövő szőr lenyírása, ezenkívül a végbél körüli 2-3 cm sugarú kör szőrtelenítése, mert a dús vattaszerű szőrtömegből a széklet sok esetben nem képes nyom nélkül távozni. A szőre eredetileg öntisztuló, ezért évente 2-3 alkalommal elegendő fürdetni. Ha sáros a pocak és a lábak, akkor langyos tiszta vizes célirányos zuhanyozással könnyen lemosható, utána frottír törölközővel alaposan szárazra töröljük, esetleg langyos hajszárítóval meg lehet szárítani. Vedlésére minimum évente kétszer számítani kell. Érdekessége a vedlésnek, hogy a szőrszálak nem potyognak ki egyesével a bundából, hanem ha mondjuk a szőnyegen vagy pléden fetreng a kutya, akkor kis tincsekben a felületre tapad, vagy bent marad a bundában és ki kell fésülni. A törpe- és kisspitzet a gazdik előszeretettel nyíratják divatból „Boo” fazonra, vagy pedig mert azt hiszik, hogy nyáron a meleg miatt nyírni kell a kutyát, hogy ne legyen melege. Sajnos a kutyakozmetikusok jelentős része kontárnak mondható spitz kozmetikázás terén, amivel sok esetben jó időre tönkre teszik a kutya szőrminőségét. Kizárólag a már kihullott fedő- és aljszőrzetet szabad kifésülni, nincs szükség az aljszőrzet ritkítására vagy teljes kiszedésére, ezenkívül nyírni maximum a fedőszőrből szabad az aljszőrzet felső szintjének vonaláig. Amennyiben túlzottan rövidre van nyírva a bunda, úgy elveszíti az időjárással szembeni védelmi funkcióját, a nap megégeti a bőrt, ezáltal kiszárad, kisebesedik, a szúnyogok, legyek és egyéb vérszívók könnyebben eljutnak bőrszintre és megcsípik. A folyamatos irritáció következményeként előfordulhat akár végleges részleges kopaszodás, vagy ha ki is nő a szőr, többé nem tündököl eredeti szépségében. A dupla bunda nemcsak a hideg ellen szigetel, hanem a meleg ellen is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kutyánkkal a legnagyobb nyári kánikulában nyugodtan sétálhatunk, ahogyan egyik kutyafajta sem, úgy a spitz sem szereti a hőséget.

Spicc kozmetikázás közben
Kis korától igyekezzünk kellemes élménnyé tenni számukra a kozmetikázást

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges kutyafajta, mely tulajdonságát gondos szelekcióval a tenyésztők hivatottak megtartani. Sajnos mivel éppen divatos kutyafajta, nagyon nagy népszerűségnek örvend a szaporítók körében. Köztudottan számukra nem a minőség megtartása a cél, ezért nagy szükség van a leendő spitz gazdik tudatosságára.

Patella Luxatio_Patellaficam

Alopezia X: Nem ismert eredetű kopaszság, többnyire az északi és a dupla szőrű fajtáknál fordul elő. A tapasztalatok szerint bármelyik életkorban elkezdődhet. Klinikai tesztekre negatív eredményeket kapunk, így a betegség nem kimutatható ezzel a módszerrel. A kutya egészségét nem befolyásolja, kizárólag esztétikai problémáról beszélünk. Rendelkezésre álló kutatási adatbázis sajnos nincsen, az öröklődési rendszere nem ismert, genetikai szűrés nem létezik. Az alopezia Xbetegség legfőképp a pomerániai, a keeshound, a szamojéd, a chow chow, a szibériai husky, az uszkár és a csivava fajtákra jellemző, valószínűleg a belső elválasztású mirigyrendszer zavarára vezethető vissza.

Hipoglikémia_ A hipoglikémia az alacsony vércukorszintet jelenti, leggyakrabban kölyökkutyáknál fordulhat elő. Kevésbé súlyos esetben a kutya fáradt, bágyadt, nem reagál a szólításra. Nagyon súlyos esetben elveszítheti az öntudatát, görcsölhet. Ha nem kezelik, akkor kómához, halálhoz vezethet.
Oka, hogy a kis testméretű kutyák kevés szénhidrátot raktároznak és ha hirtelen megnövekszik a szervezet szénhidrát igénye, nem tudnak a raktárakból elegendő mennyiséget felszabadítani. Csökken a vércukorszint túlmozgatás és stressz miatt is.
Enyhe esetben adjunk az állatnak 1 kávéskanál mézet, vagy szőlőcukor oldatot. A műveletet negyed óra elteltével ismételjük meg, ha nem áll be változás. Amennyiben az állapota ezután sem javul, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.
Fontos biztosítani a kölyökkutya pihenésének lehetőségét, amikor azt észleljük, hogy órák óta nem aludt, folyamatosan játszik, futkározik, akkor célszerű a helyére tenni. Továbbá figyelni kell arra, hogy felnőtt korban is jelentősebb fizikai terhelés előtt 2 órával hozzájusson a napi táplálékának egy részéhez, ezenkívül hosszabb túra, kirándulás esetén aközben is lehet jutalomfalattal kínálni.
Tünetei: Levertség , alacsony ingerszint, gyengeség, koordináció elvesztése, nagyobb mértékű szomjúság vagy vizelés, izomgörcsök, remegés. A hipoglikémia kezelése a megfelelő glükóz szint helyreállítására irányul a véráramban. Azoknál a kutyáknál, amelyeknél rohamokhoz vezető hipoglikémiás krízis áll fenn, az állatorvos javasolhatja, hogy kukoricaszirupot, cukrot, gyümölcsleveket vagy mézet dörzsöljenek a fogínybe, amit könnyű étkezés kövessen, amint a rohamoknak vége. Leginkább a törpe- és kisspitzet érinti a hipoglikémia problémája.


PRA_ Progresszív Retina Atrófia, olyan genetikai öröklődő szembetegség, amely az ideghártya (retina) elfajulásos károsodásával jár. Az elváltozás az ideghártya fényérzékelő sejtjeit, a csapokat és a pálcikákat érinti, amelyek a betegség során degenerálódnak, sorvadnak.
Ennek következményeként az állat látóképessége folyamatosan csökken, majd végül megvakul.

Fogkőképződés: Minél kisebb méretű a spiccünk, annál inkább hajlamos a fogkő képződésre, ezért nem ajánlatos a konzerves táplálást preferálni. Megfelelő minőségű száraz táppal és Plaque off tengeri alga készítménnyel sokat segíthetünk a folyamat lelassításában. Ezenkívül már egyre több kutyakozmetikában végeznek ultrahangos fogkő eltávolítást, ennek óriási előnye, hogy nincs szükség a kutya bódítására. Nagyon eluralkodott fogkövesedés esetén, amikor esetlegesen már a fogíny is gyulladt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Bűzmirigy: A bűzmiriggyel kizárólag csak akkor kell foglalkozni ha problémát okoz, ezért fontos, hogy a kutyakozmetikus ne nyomkodja a kutyának. Ha pedig begyullad vagy kifakad, akkor minden esetben az állatorvos lássa el, és a későbbiekben a rendszeres tisztításhoz is orvoshoz vigyük a kutyát.

Kölyök Kis Spicc szuka
Kölyök Kis Spicc szuka

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Ha kiskutyavásárlás mellett döntöttünk, akkor részesítsük előnyben az FCI tenyésztőket a szaporítókkal szemben.  Olyan tenyésztőt válasszunk, aki szívesen segíti a kutyavállalásunk első lépéseit.

Krém Spicc kölykök
Krém Spicc kölykök tenyésztőnknél

 Ellát tanácsokkal, megosztja velünk a tapasztalatait, felszereléseket, kozmetikai eszközöket ajánl, segít a táp és táplálékkiegészítők kiválasztásában, boltot, esetleg online oldalakat ajánl, ahonnan ezeket be lehet szerezni. Probléma estén fordulhatunk hozzá segítségért, tanácsért. Ragaszkodjunk az FCI törzskönyvhöz! Örökbefogadás esetén többnyire felnőtt kutyát kapunk, ezért fontos, hogy mielőtt hazavinnénk, szakítsunk arra megfelelő időt, hogy több alkalommal meglátogatjuk. Ha lehetséges, akkor ismerjük meg az előéletét, vigyük el kisebb sétákra. A spicc ritkán agresszív, de ismeretlen előéletű kutyánál nem tudhatjuk, hogyan reagál spontán helyzetekben.

Tenyészet

Bán-Boncida Német kisspitz kennel (FCI)

Baranyai Anna vagyok, a Spiccek a szenvedélyem és az életem részei. Családommal és a kutyáimmal Tatabányán élünk. Valahogy úgy adódott, hogy egészen fiatal gyerekkorom óta spiccekkel vagyok körülvéve. Első keverék spitz kiskutyám 1982-ben született, 11 éves voltam ekkor, egy wolfspitz volt az apja, ami csak kb. 20 év múltán vált világossá számomra. Egy kiskutyát tartottunk meg, egy fekete fehér kis rókát, aki kiköpött mása volt Vuknak, csak ami a rókán vörös, az én kutyámon fekete volt. A következő kutyám csodák csodájára egy wolfspitz volt, Wolfi névre hallgatott, aki 2000-ben került hozzánk menhelyről. Hamar kiderült róla, hogy fajtájának egy tökéletes példánya és sok hónap elteltével törzskönyvet is kaptunk a tenyésztőjétől Ausztráliából. Sajnos Wolfink nagyon rövid ideig boldogított minket, babéziában halt meg 7 évesen. Nem meglepő módon a Wolfit követő kutya is spicc volt, Schneeball Bonny egy német kisspitz, aki a nevével ellentétben fekete volt, 2003-ban került hozzám 5 évesen.  Személyében rátaláltam a tökéletes kutyatársra, mindenhová velem jött, teljesen összenőttünk, betegesen gazdifüggő volt, én meg betegesen Boncsi függő lettem... Ő ihlette a későbbi tenyésztői ambícióimat, ezenkívül a kennel nevem második tagját is ő inspirálta: Bonny, Boncsi, Boncida, az első tag a városon belüli lakhelyem területének nevéből keletkezett: Bánhida, Bán-Boncida. A Bán-Boncida kennel 2003-ben lett bejegyeztetve. Boncsinak kennelemben egy élő kiskutyája született 2004-ben, akit Bán-Boncida Alexnek hívtak, ő volt a kennelem első Bán-Boncida babája. Az igazán komoly kutyázás 2013-ban kezdődött számomra, Boncsi halála után egyértelmű volt, hogy a kutya csakis spitz lehet. Állományom kutyáit egy kivételével külföldről vásároltuk. A kiválasztás szempontja minden esetben a megfelelő vonal, a szépség és az egészség volt. Tenyésztési szempontként azóta kiemelkedően fontos számomra az egészség és a szépség, minden kiskutya iránt érdeklődőnek elmondom, hogy nem az a lényeg, hogy a kutya felnőttként 23 vagy 33 cm lesz e, hanem az, hogy egészséges és szép kutya legyen. Röpke pár év alatt nagyon sikeres kiállítási eredményeket tudhatunk magunkénak, minden kutyánk legalább egy champion címmel rendelkezik, de több grand champion és inter champion kutyánk is van, ezenkívül rendelkezünk világgyőztes címmel is, 2018-ban pedig Amszterdamban két saját tenyésztésű kutyával álltunk a WDS BIS dobogójának 1. helyén kutyapár kategóriában. Fontosnak tartom megemlíteni a szaporítás ellenes gondolkodásunkat. A Bán-Boncida kennelből kizárólag FCI törzskönyvvel rendelkező kiskutyák kerülhetnek ki.

Díj nyertes spicc kutyapár
Amsterdam 1. hely kutyapár kategória
Komárom CACIB díjnyertes Spiccek
Komárom CACIB
Kölyök szuka spicc
Kölyök szuka

Gyakran ismételt kérdések

A  Német kis spicc kimondottan kozmetika igényes. 3-4 hetente igényli a kozmetikust és emellett otthon is hetente legalább egyszer át kell fésülni a szőrét.

A  Német kis spiccek általában hajlamosak megijedni a kisebb gyerekektől így nem állíthatjuk, hogy kimondottan gyerekbarát fajta.

A  Német kis spicc mozgásigénye átlagos mértékű. Szívesen fut rövidebb távokat gazdájával és szívesen vesz részt családi kiránduláson, de ügyeljünk rá, hogy ne essen le a vércukorszintje.

A bemutatót Baranyai Annának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Baranyai Anna vagyok, a Spitzek a szenvedélyem és az életem részei. Családommal és a kutyáimmal Tatabányán élünk. Valahogy úgy adódott, hogy egészen fiatal gyerekkorom óta spitzekkel vagyok körülvéve.
Image Description
Anna Baranyai — Bán-Boncida Német kisspitz kennel