Jack Russell terrier
FCI fajtacsoport
Terrierek
Magasság
25-30 cm
Súly
5-6 kg
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Jack Russell terrier

A Jack Russell kitenyésztése az 1800-as években John (Jack) Russell angol plébánoshoz köthető, aki szenvedélyes vadász és terrier kedvelő volt.

Jack Russell Terrier története

A fajta kitenyésztése az 1800-as években John (Jack) Russell angol plébánoshoz köthető, aki szenvedélyes vadász és terrier kedvelő volt. Különféle terriereket keresztezett, hogy létrehozzon egy olyan fajtát, amely kifejezetten alkalmas elsősorban rókák vadászatára, pontosabban azok föld alatti kotorékból való kiugrasztására. Természetesen borzok, patkányok és egyéb rágcsálók levadászására is használták ezt a fajtát. Az 1900-as évek közepétől az Ausztrálok voltak azok, akik áldozatos tenyésztői munka után kialakították a fajta ma ismert jellegét, így különös módon őket tartják a fajtanemesítő országnak, nem pedig Angliát. Az FCI csak 1990-ben ismerte el a fajtát, ekkor még „Parson Jack Russell Terrier” néven, ám a fajtán belül továbbra is nagyok voltak a méret és típusbeli különbségek, így az FCI 2000-ben ketté osztotta. A kvadratikusabb arányú és hosszabb lábú típus lett a Parson Russell Terrier, amelyet főként az anyaországban tenyésztették, míg a téglalaphoz hasonló testarányú és rövidebb lábú típus lett a Jack Russell Terrier, amelyet már az említett Ausztrálok nemesítettek ki.

Fiatal Jack Russell
Mára a két típus külön vált a rövidebb lábú változat kapta a Jack Russell nevet

Külleme

Az FCI fajtastandard szerint marmagassága 25-30 cm között kell, hogy legyen, míg súlya pedig 5-6 kg közötti (ám a gyakorlatban ez tágabb keretben mozog, inkább 5-8 kg közé tehető). Testaránya téglalaphoz hasonló, tehát hosszabb, mint amilyen magas. A mellkas kerülete a könyök mögött mérve 40-43 cm között van. Fogazata ollós záródású. Orrtükre fekete színű, szemei mandula alakúak és értelmet sugárzóak.

Jack Russell méretarányok
Jack Russell méretarányok

Feje kissé ellaposodó, fülei V alakúak és lelógnak, nyaka jól izmolt. Háta egyenes és feszes. A farka a vége felé kissé elkeskenyedő, enyhén ívelt. Végtagjai egyenesek elölről és hátulról nézve, mozgás közben pedig párhuzamosan haladnak egymással. Mancsa kerek, macskáéhoz hasonló. Szőrzetük három változatra különíthető el: sima, szálkás és a kettő közötti átmenet, a tört. Színezetüknél a fehér színnek kell dominálnia, a fejen mindig kell, hogy legyen cser vagy/és fekete jegy. A legelterjedtebb mintázat talán a fehér alapon cser jegyek, lehetnek még fehér alapon fekete jegyek, ez viszont igen ritka (ezt a két színváltozatot nevezi a köznyelv bicolournak, mivel két szín kombinációjából állnak), előfordul még fehér alapon fekete és cser jegy egyszerre (ezt nevezi a köznyelv tricolournak, mert itt már három szín jelenik meg egy kutyán).

Jelleme

Jellemét tekintve élénk, bátor és intelligens kutya benyomását kelti. Mindig kész az új feladatokra és kihívásokra. Nagyon gyorsan és készségesen tanulnak, látványuk az emberekből kedvességet és rokonszenvet vált ki, így gyakran szokták őket filmekben, reklámokban, bemutatókon és cirkuszokban is használni. Gazdájával és családjával végtelenül közvetlen és szeretetteljes, rendkívüli energiával tölti fel a környezetében élőket. Mozgásigénye hatalmas, sokkal nagyobb, mint azt az ember ránézésre gondolná, viszont kellő fizikai és mentális feladatok után egészen nyugodt tud lenni és akár órákat is képes a kanapén heverészni, viszont ha egy kis játékról és feladatról van szó, akkor úgy tűnhet, mintha végtelen energiája lenne. Kutyás sportokban kiemelkedően sikeres lehet (pl. agility, flyball…) dinamizmusa, fordulékonysága és kitartása miatt. Alapvetően vadászkutyának tenyésztették, ezt nem szabad elfelejteni, így a legtöbb egyed ösztönösen utána szaladhat mókusoknak, rágcsálóknak, madaraknak és más kisállatoknak, így egy természetben töltött séta alkalmával figyelmesnek kell lennünk. Ne lepődjünk meg, ha minden előjel nélkül a hátsó kertből vagy éppen a szomszéd udvaráról egy egérrel vagy patkánnyal a szájában szalad hozzánk boldogan, hiszen régen ez a hivatása volt. Imádnak a családdal együtt nagy sétákat tenni, túrázni, kirándulni, akár az erdőbe, hegyekbe vagy vízpartra megyünk, ám az élősködők elleni védelemről mindig gondoskodjunk, kifejezetten a kullancsok és szúnyogok esetén, mivel ezek hordozhatják a legveszélyesebb betegségeket számukra. Macskákkal meglepően jól ki tud jönni, ha kölyök korától ehhez szocializáljuk, persze ettől még a szomszéd macskáját ugyan úgy megkergetheti. Baromfikkal és más állatokkal is kijöhet, de ez esetben is a korai szocializáció fontos. Szokták mondani, hogy sokkal nagyobbnak képzeli magát, mint amekkora. Nos ez valóban nem csak legenda, hiszen nagyobb kutyáktól sem riad meg, így könnyen bajba kerülhet. Domináns viselkedés előfordulhat, elsősorban azoknál az egyedeknél, amelyek ritkán találkoznak más kutyákkal vagy nem jól vannak szocializálva. 

Jack Russellek a kocsi csomagtartójában
Imádják a családi kirándulásokat

Fajtabetegségek

Ez a fajta kifejezetten egészségesnek mondható és hosszú életű, nem ritkán megérik a 14-15 éves kort, de hallottam már 19-20 éves egyedekről is. Néhány betegség azért van, ami előfordulhat náluk is, ezekre általában a tenyésztők szűrni szokták a tenyész kutyáikat, hogy öröklődésüket vagy későbbi kialakulásukat megelőzzék, ilyen például a patella luxatio (térdkalács visszatérő ficama), elsődleges szemlencse ficam (PLL), spinocerebellar ataxia (SCA), késői lefolysú ataxia (LOA).

Jack Russell kan
Egészséges kutyák

Ápolás, kozmetika

A különböző szőrváltozatok között eltérő lehet az ápolás jellege és gyakorisága. A sima szőrű változat egész évben hullajtja a szőrét, mely tavasszal és ősszel fokozódhat, így érdemes őket heti néhány alkalommal kifésülni és eltávolítani az elhalt szőrszálakat.

Kiállítási póz Jack Russell
Kölyök kiállítási pózban

 A szálkás szőrű változatot néhány havonta trimmelni szokták, melyet kutyakozmetikus vagy hozzá értő végez, így ha rendszeresen van trimmelve sokkal kisebb mértékben hullik a szőre, mint a sima vagy tört szőrű társaiknak. A fürdetést néhány hetente megtehetjük, főleg ha a kutya gyakran végzi ősi hivatását. Ezek mellett néhány hetente karomvágás, igény esetén szemkörnyék- és fültisztítás szokott még előfordulni az esetleges fülproblémák elkerülése érdekében. Amire talán még oda kell figyelni, hogy bizonyos egyedek hajalmosak a fogkövesedésre, ekkor szájszaguk igen kellemetlen lesz, fogaikon sárgás-barnás színű fogkő jelenik meg, így ezeket a kutyákat évente fogkő eltávolításra kell vinni állatorvosunkhoz, hogy ezzel megelőzzük az fogíny gyulladását vagy végső esetben a fogak elvesztését.

Nevelése, igényei

A fajta híresen intelligens és tanulékony, ám ez a terrierekre jellemző makacssággal párosulhat. Motivációjuk nagyon könnyű egy kis finom falattal vagy éppen játékkal. Hamar megtanulja a vezényszavakat, értelmes, gondolkodó és önálló fajta, tehát ha nem kapja meg a kellő iránymutatást, akkor bizony a saját maga módján fog cselekedni vagy viselkedni. Nevelésük mindenképpen következetességet és határozottságot igényel, de kerülni kell a túlzott szigort. Kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni kölyökkorban más állatokhoz és más kutyákhoz való szoktatáshoz. Összességében elmondható, hogy tanításuk egyszerű, de határozott és kellő mértékű iránymutatást igényelnek. Kimondottan jó választás lehet több gyerekes családok számára, de jó döntés lehet aktív, sportos, kirándulós család számára is. A felhőtlen öröm és vidámság garantált egy ilyen fajtájú kutyával.

Autózó Jack Russellek
Magas energia szintje miatt aktív családba ajánlott

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ez a fajta igen népszerű, így sajnos sok szaporító ajánl megvételre pár tízezer forint ellenében fajtatiszta Jack Russell-nek mondott kölyköket. Az ilyen emberektől óvakodjunk, hiszen szinte kivétel nélkül az ilyen kiskutyák felmenői nem leinformálhatóak, nem rendelkeznek a megfelelő egészségügyi szűrésekkel és legalább tenyészthető minősítéssel, nem megfelelőek a tartási körülményeik és gyakran oltások, féreghajtások és microchip nélkül értékesítik a kölyköket, hogy csökkentsék a költségeket. Így ha ilyen helyről választunk, azzal sokszorosára nő a kutyánk megbetegedésének kockázata. Csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk kölyköt, aki rendelkezik FELIR azonosítóval, hivatalos kennelnévvel, a szülők rendelkeznek törzskönyvvel; tenyésztési engedéllyel; alapvető egészségügyi szűrésekkel és esetlegesen kiállítási eredményekkel is, amely egy visszaigazolás lehet arra, hogy a kölyök a megfelelő anatómiát és temperamentumot örökli. Az ilyen megfelelő tenyésztők 10-12 hetes korban engedik a kölyköket az új otthonukba vinni, ekkor már 2 vagy 3 oltást kaptak, minimum 3 féreghajtáson túl vannak, chippel és oltási könyvvel rendelkeznek, továbbá le lettek regisztrálva törzskönyvezésre, így pár hét után a törzskönyv is megérkezik. A jó tenyésztő néhány hasznos tanáccsal, táplálási és tartási útmutatással is ellátja az újdonsült gazdit és természetesen bármikor felhívhatjuk és kérdezhetünk tőle.

Kölyök kutyák
Tenyésztőnknél született kölykök

Tenyészet

Ifj. Andirkó Attila vagyok a Gold Leash Kennel megálmodója és alapítója. Már kisgyermekkorom óta folyamatosan több kutyánk volt, így igen korán megismerkedtem ezzel a fajtával. Családunk sportlovak és más állatok tenyésztésével is foglalkozik, így ebbe a környezetbe tökéletesen beleillett a Jack Russell Terrier. 2015-ben váltam tenyésztővé és célomnak tűztem ki, hogy kiváló minőségű, egészséges, jó temperamentumú, főként import vérvonalakból származó kutyákat tenyésszek és a sima szőrű típusnak is hasonló elismerést vívjak ki az emberek és szakemberek szemében, mint a szálkás szőrű egyedeknek. Az országban jelenleg az egyetlen hivatalos tenyésztő vagyok, aki csak a sima szőrű típust tenyészti és erre szeretne fókuszálni a jövőben.

Gyakran ismételt kérdések

A Jack Russell nagyon aktív kutya! Minden nap igényli az intenzív testi, szellemi lefárasztást.

Nevelés kérdése, de a Jack Russell hajlamos lehet dominánsan viselkedni fajtársaival így nagyon fontos a korai szocializációjuk.

A Jack Russell remek társa lehet gyermekeinknek hiszen feltétel nélkül szereti a családját és mindig kapható a játékra!

A bemutatót Ifj. Andirkó Attilának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Családunk sportlovak és más állatok tenyésztésével is foglalkozik, így ebbe a környezetbe tökéletesen beleillett a Jack Russell Terrier.
Image Description
Attila Ifj. Andirkó — Gold Leash Kennel