Pomerániai törpespicc
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
21 cm ± 3 cm
Súly
1,4-3 kg
Méret
Kicsi
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespitz

A Pomerániai törpespicc ősei, csak úgy, mint a többi nagyobb méretű spicc fajtaváltozatoké is a kőkorszak tőzegkutyái (Canis familiaris palustris Rüthimeyer) lehettek.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Pomerániai törpespicc története

A Pomerániai törpespicc ősei, csak úgy, mint a többi nagyobb méretű spicc fajtaváltozatoké is a kőkorszak tőzegkutyái (Canis familiaris palustris Rüthimeyer) lehettek. Ebből az akkoriban még jóval nagyobb testfelépítéssel bíró ősi kutyából az évszázadok alatt formálódtak a ma ismert és nagy közkedveltségnek örvendő spiccek, akik nem csak méretükben, hanem testfelépítésükben, illetve megjelenésükben is számos különbséget mutatnak. A fajta elterjedése nagyban köszönhető III. György angol király Charlotte (teljes nevén Sophia Charlotte of Mecklenburg-Sterlitz) német származású feleségének, aki az angliai királyi udvarba költözésekor egy pomerániai párt, Phoebe-t és Mercury-t is magával vitte (ők még jóval nagyobbak voltak, mint a mai egyedek olyan 15-20kg körüliek). A fajta közismerté válása mégis ezután következett be, amikor Viktória királyné kennelt alapított. Kutyáival előszeretettel nevezett az akkoriban megrendezésre kerülő kiállításokra. 1891-ben a Crufts megnyitóján hat pomi kutyájával vonult fel, név szerint Fluffy, Nino, Mino, Beppo, Gilda és Lulu, amely azért is volt jelentős, mert ez volt az első, amelyre minden fajtát meghívtak versenyezni.

Viktória királynő Pomijával_forrás:twitter.com
Viktória királynő Pomijával_forrás:twitter.com

Ugyanebben az évben fogadták el az első fajta standerdet. 1900-ban az AKC is elfogadta a fajtát. (*A Crufts egy nemzetközi kutyakiállítás, melyet évente rendeznek meg az Egyesült Királyságban. Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű bemutatója, amit a Kennel Club szervez.) Később a XX. század elejére jelentősen megnőtt a népszerűsége, amiben lehet volt némi szerepe a királyi kapcsolatoknak. Ekkoriban kezdődött el az a hosszadalmas szelekciós munka, amelynek eredményekén úgy formálták és alakították ezt a fajtát, hogy az elérje a napjainkban is ismert megjelenését. A fajta a 20. században is leginkább a tehetősek köreiben volt népszerű. Olyannyira, hogy a század elején befektetésnek is kitűnő volt egy kis Pomi. Érdekess tény, hogy a Titanic elsüllyedését mindössze 3 kutya élte túl egy Pekingi Pekingi és 2 Pomerániai.

A Titanic túl élői akiket gazdáik sikeresen becsempésztek a mentőcsónakokba_Forrás: pinterest.com
A Titanic túl élői akiket gazdáik sikeresen becsempésztek a mentőcsónakokba_Forrás: pinterest.com

Külleme

A spicc fajtacsoport legapróbb tagja és ezzel együtt a világ egyik legkisebbjeként nyilvántartott fajtája. Ami egyből szembetűnik, persze parányi termete után az a rengeteg, dús vattacukorra emlékeztető szőrzet, ami ezt a négy lábon járó szeretetgombócokat körbe veszi. Ez adja az egyik jellegzetességét ennek a fajtának, amely a dupla szőrzetnek köszönhető mégsem ez teszi őket egyedivé a spitzek világában. Sokkal inkább köszönhető népszerűsége a jellegzetes plüssmaci megjelenésüknek, amivel képesek mosolyt csalni bárki arcára. Néhány fontosabb paraméter, ami még jellemzi a marmagasság és a testhossz aránya 1:1, a fang és a koponya hosszának aránya 2:4. Egyedi sajátosságuk a kis fülek, melyek háromszög alakúak és lekerekítettek. A szemek sötétek, közép nagyok, mandula formájúak és kissé ferdén elhelyezkedők.

Pomi szökőkút előtt
A világ egyik legkisebb kutyafajtája

Jelleme

Vidám, mozgékony és eleven kutyák. Rendkívül értelmesek, szeretnek tanulni és egy kis jutalomért cserébe, no meg persze a gazdájuk kedvéért szívesen elsajátítanak trükköket. Gazdájukhoz roppantul hűségesek és nagyon ragaszkodók. A hosszabb egyedül létet nehezen tolerálja, így ha tehetjük, vigyük magunkkal vagy gondoskodjunk neki társaságról. Más háziállatokkal, például macskákkal is jól kijönnek, persze nagyon fontos megjegyezni, hogy ehhez megfelelően legyenek összeszoktatva, mivel az eltérő testbeszédjük révén félreértelmezhetik egymás viselkedését. Remek jelző kutyák, minden nem szokványos vagy általuk fenyegetésként értelmezett helyzetben kieresztik a hangjukat, így aki ezt a fajtát választja annak ezzel érdemes tisztában lennie, azonban következetes neveléssel és sok foglalkozással ez orvosolható. Parányi termetű ugyan, de ezzel nem minden esetben vannak tisztában, így érdemes rájuk fokozottan figyelni mondjuk kutyasétáltatás alkalmával, mivel egy nagyobb kutyával való találkozáskor az könnyen kárt tehet bennük (akár akaratlanul is). A gazdájuk iránti odaadásuk rendkívüli, ezért amikor otthon tartózkodunk biztosak lehetünk benne, hogy kis kedvencünk fél szemét mindig rajtunk tartja és ha teheti igyekszik a közelünkben lenni. Meglehetősen érzékeny a lelki világuk ebből fakadóan kisgyerekek mellett kényelmetlenül érezhetik magukat a kiszámíthatatlan mozgásuk miatt, ilyen esetekben inkább próbálnak védett, biztonságot nyújtó helyre húzódni.

Pomerániai Cane corsoval
Évezik más kutyák, cicák társaságát

Nevelése, igényei

Ez a fajta rendkívül intelligens és a gazdája iránti odaadását a nevelése kapcsán könnyen kamatoztathatjuk. Érdemes a nevelését már fiatal korban elkezdeni, ügyelve a következetességre, hiszen éles elméjük révén könnyen az ember fejére nőhetnek, ha úgy érzik ezt megtehetik. Azonban a nevelésnek mindig a pozitív megerősítésről kell szólnia az esetükben, nem is igényelnek mást, hiszen érzékeny lelkületük révén, már a hanglejtésekből is képesek érzékelni nemtetszésünket vagy épp az ellenkezőjét. A jól végzett feladatokat persze egy kis jutalomfalattal nyomatékosíthatjuk számukra. Kicsiny termetüknek köszönhetően egy lakás nyújtotta élettér is elegendő a számukra ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükségük mozgásra. Igenis igénylik az új ingereket, a mozgatást, a sétát, a játékot, számukra a legfőbb mindezeknél, hogy ezt a gazdival együtt tehessék, mert nekik ez jelenti a boldogságot.

Pomik babahordóban
Gazdájukhoz rendkívül közel állnak ezek a kiskutyák

Ápolása, kozmetika

Mivel gyönyörű, dús szőrzettel rendelkezik, így ennek a bundának a rendben tartása rendszeres ápolást igényel, amely kellő idő és türelem ráfordításával valamint gyakorlattal akár otthon is elvégezhető. Ehhez hetente 1-2 alkalommal érdemes egy bontókefével átfésülni kis kedvencünket, így elkerülhetjük a szőrük filcesedését. Szintén nagyon lényeges, hogy mindig ellenőrizzük a végbél környékét, hogy az tiszta legyen, amit könnyen elérhetünk, ha ezen a területen rövidre nyírjuk a szőrt. Érdemes ilyenkor a talppárnákat is szemügyre venni, és ha szükséges onnan is ritkítani a kusza szőrszálakat, ugyanis ezek akadályozhatják a mozgásban. A karmok esetében nagyjából egy-másfél havonta érdemes elvégezni a karomvágást, de persze ez nagyban függ attól, hogy az otthoni körülmények között, illetve szabadtéri séták alkalmával mennyire kopott el magától. Ehhez már szükséges nagyobb gyakorlat, ha valaki maga szeretné ezt elvégezi, de én egy kezdő gazdinál inkább állatorvosra vagy kutyakozmetikusra bíznám ezen műveletet. A szemek környékét egy langyos vízzel átitatott majd alaposan kinyomkodott vattakoronggal érdemes áttörölgetni abban az esetben, ha valamilyen szennyeződést látunk rajtuk. A füleket fültisztítóval tisztítsuk amennyiben koszosnak látjuk. Lakásban tartott ebek lévén a fürdetésüket sem kell túlzásba vinni, évente legfeljebb 1-2 alkalommal elegendő ezt megtenni azonban ezzel is érdemesebb inkább avatottabb kezekhez fordulni.

Kis kutya fürdés közben és után
Kozmetikájuk jórészt otthon is megoldható

Fajtabetegségek

Szerencsére nem túl beteges fajta, azonban említést kell tenni néhány egészségügyi problémáról, amikre érdemes odafigyelni az esetükben. Az egyik ilyen, ami a kistestű kutyák körében elterjedt, az a térdkalács ficam, más nevén patella luxatio. Úgyszintén az apró ebeknél érdemes odafigyelni a hipoglikémiára, azaz a megfelelő cukorszint szinten tartására, hiszen ugyanúgy, ahogy nálunk embereknél, nekik is leeshet a cukruk, csak az ő esetükben ez akár életveszélyes is lehet. A fogkőképződés is gyakran elforduló kellemetlenség, amely megelőzés vagy kezelés nélkül előrehaladott állapotban akár fogvesztéshez is vezethet.

Pomerániai cicával
A Pomerániai spicc alapvetően egészséges és kiegyensúlyozott fajta

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy kiskutyát szeretne vásárolni először is tájékozódjon az adott fajtáról, beszéljen tenyésztőkkel, esetleg olyan ismerősökkel, akiknél már családtag egy ilyen kutya, hiszen a személyes tapasztalatok nagyobb betekintést engednek a kutyacsaládosok mindennapi életébe. Mivel az utóbbi években elég felkapott fajtának számít, így nagyon sokan próbálkoznak a szaporításukkal, de sok esetben sajnos ezek a kutyák megjelenésükben sem tükrözik a fajta jellegzetességeit, amit egy avatatlanabb szem nem biztos, hogy észre fog venni. Érdemes tehát leinformálható tenyésztőtől vásárolni, aki ha kell, készségesen segít bármiben, a fajtával kapcsolatban valamint egy ilyen tenyészetben a kicsik mindig rendelkeznek az FCI által kibocsájtott törzskönyvvel, amihez leendő gazdiként ragaszkodjunk. Örökbefogadás esetén legtöbbször már felnőtt kutyusokat vehetünk magunk mellé, így ők már rendelkeznek egy kiforrottabb személyiséggel, amit ne legyünk restek minél jobban megismerni. Ehhez pedig idő szükséges, ezért töltsünk minél több alkalmat a kiszemeltünk társaságában és igyekezzünk olyan környezetben is megtenni ezeket, amivel a későbbiekben mondjuk szembesülni fog. Ez nagyon fontos, hiszen ha egy mentett kutyust választunk, tudnunk kell, hogy mit várhatunk, és mire számíthatunk tőle, mennyire fog tudni alkalmazkodni hozzánk, az életvitelünkhöz. Az ő érdekeit is szem előtt tartva kell döntést hoznunk különös tekintettel arra, hogy nagyon szenzitív kutyusok és mire idáig jutottak valószínűleg már jónéhány viszontagságon keresztül mehetett, így mi már ne tegyük ki őket feleslegesen ilyennek.

Kölyök törpespicc
Kizárólag leinformálható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

Fényes-Papp Marietta vagyok, a Pom De Brill Kennel alapítója és a Pomerániai törpe spitzek szerelmese. Már egészen kis gyermekkorom óta szerettem az állatokat, különösen a kutyákat és ez a szenvedélyem mind a mai napig megmaradt. Eddigi életem során több befogadott keverék és fajtatiszta kutyám is volt, mégis a szívem ezek az apró, bolyhos szőrpamacsok ejtették rabul egy életre. Kis tenyészetnek számítunk, hiszen jelenleg mindössze 3 kutyusunk van, amelyből az első két kutyánkat híres oroszországi tenyésztőktől sikerült megvásárolni, mivel az akkori itthoni tenyészetekben nem találtunk számunkra megfelelő kutyusokat. Első pillantásra beleszerettem ezekbe az imádnivaló szőrgombócokba, akik amióta csak átlépték a házunk küszöbét a család teljes jogú tagjaiként, mint a négylábú gyerekeink élnek velünk együtt kertvárosi otthonunkban.

Tenyésztő pomerániaival
Ők a mi négylábú gyerekeink

Gyakran ismételt kérdések

Igaz kis termetű kutyákról van szó, akik kényelmesen érzik magukat az otthonukban, azonban ingerszegény környezetben könnyen unatkozni kezdhetnek, többek között ezért is van szükségük megfelelő mozgásra, sétára a természetben és új impulzusokra. 

Ezt a fajtát nem ajánlott a szabadban tartani, mivel sem a szőrzete sem pedig aprócska mérete nem teszi ezt lehetővé. A lakásban viszont remekül érzik magukat.

Rendszeres ápolás és fésülés mellett, ami heti 1-2 alkalmat jelent nem fogják szőrkupacok elárasztani az otthonunkat, mivel így az elhalt, kihulló szőrszálakat eltávolíthatjuk.

A bemutatót Fényes-Papp Mariettának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Mégis a szívem ezek az apró, bolyhos szőrpamacsok ejtették rabul egy életre.
Image Description
Papp Marietta — Pom De Brill Kennel